Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2022 12:06 4 723 28

"Целта на руската военна машина е обединена Европа"

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • европа-
  • война-
  • военна машина-
  • владимир путин-
  • полша-
  • санкции-
  • газ-
  • българия

Следващите седмици ще бъдат решаващи за бъдещето на Украйна

"Целта на руската военна машина е обединена Европа" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува остро спрените доставки на руски газ за Полша и България. "Тази седмица руското ръководство стартира нова серия енергийно изнудване на европейците", каза той във видеообръщение. Спреният газ е "още един аргумент за това, че никой в Европа не може да се надява на "нормално икономическо сътрудничество с Русия". По думите на Зеленски, Русия използва не само газа, но и всяка друга търговия като оръжие. Затова Москва просто очаква подходящия момент. "Или за да изнудва икономически европейците, или пък за да подсили руската военна машина, чиято цел е обединена Европа", каза той. Колкото по-рано Европа разбере, че не може да е зависима от Русия в търговско отношение, толкова по-рано ще бъде гарантирана стабилността на европейските пазари, смята Зеленски.

След спирането на доставките на руски газ за Полша и България, Вероника Грим от германския Съвет на икономическите мъдреци настоява Берлин и Брюксел да не се подават на натиска на Русия за заплащане за газа в рубли. "Със спирането на доставките Русия отново тества единството на ЕС. Едно е ясно: каквото и да правим, за да ограничим плащанията за енергийни доставки от Русия - трябва да сме готови да издържим на подобни сценарии", каза тя пред "Райнише пост".

"Задават се крайно трудни седмици"

В Украйна предстоят "крайно трудно седмици", каза украинският министър на отбраната Олексий Резников. Русия е събрала войски за голяма офанзива в източната част на Украйна и ще се "опита да причини колкото се може повече страдание", обясни той в сряда, 27 април, в публикация във Фейсбук. На фона на заплахата от "разрушения и болезнени жертви" той призова украинското население към "извънредно единство и голяма съпротивителна сила". Следващите седмици ще бъдат решаващи за бъдещето на Украйна, смята той.

Повече от два месеца след началото на нападателната война на Русия в Украйна руската армия засили атаките си в източната и южната част на страната. Киев съобщи, че руските части са напреднали на изток и са превзели няколко села в Донбас.

След информациите за експлозии в Приднестровието, украинското правителство наблюдава внимателно ситуацията в проруския сепаратистки регион в Молдова. "Винаги сме гледали на Приднестровието като на плацдарм, от който могат да произлязат известни рискове за нас", е казал в Киев Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, по данни на агенция Униан. Той предполага, че броят на командваните от Русия войници в Приднестровието са между 1500 и 2000. "От тях между 500 и 600 са руснаци, а останалите - местни." Подоляк окачестви най-новите експлозии там като провокация. "Всичко е така, както Руската федерация винаги прави."

Русия протестира срещу предаването на руски хеликоптери на Украйна

Русия протестира срещу предаването на хеликоптери руско производство на Украйна от САЩ. Договорът от 2011 предвижда, че хеликоптерите са предвидени за Афганистан и че само със съгласието на Русия могат да бъдат предавани на други страни, съобщи пред агенция Интерфакс отговорната военно-техническа руска служба в сряда. Предаването на тези хеликоптери на Украйна нарушава договора, казват от там. Още преди да започне руската нападателна война в края на февруари, САЩ предоставиха на Украйна пет от предвидените за Афганистан хеликоптери от тип Mi-17. В средата на април Вашингтон съобщи, че Киев ще получи още 11. САЩ бяха набавили руските хеликоптери първоначално за афганистанските военни сили. Покрай вземането на властта от талибаните така и не се стигна до изпращането на хеликоптерите в Афганистан.

Полша иска финансова помощ от ЕС

Полша настоява да получи от ЕС финансова помощ за приема на украинските бежанци. По думите на полския премиер Матеуш Моравиецки, страната му се грижи за ранени войници от Украйна и "подслонява 2,5 милиона бежанци, за които ние, поляците, отворихме сърцата и домовете си. Но затова ни трябват пари", каза той пред германския "Билд". До този момент обаче ЕС не е платил "нито стотинка" за грижите, които Полша полага за бежанците, посочи той. Полският премиер припомни, че през 2015 Турция получи "милиарди" от ЕС заради бежанците от Сирия и съседните ѝ страни.

Вчера, 27 април, руският президент Владимир Путин заплаши всички страни, които помагат на Украйна, с ответен удар. Който се меси в конфликта и създаде стратегическа заплаха за Русия, трябва да знае, че отговорът ще бъде "светкавично бърз", каза той в Санкт Петербург. "Разполагаме с всички инструменти за това", каза Путин. "И ще ги използваме, ако е нужно. И искам всички да знаят това." Съответните решения вече били взети.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Елате на себе си !

    38 35 Отговор
    Когато едни диваци, банда душегубци и злодеи/Булгаков/ нападне цивилизовани хора и ги убива, граби и изнасилва, кой на коя страна застава ? Какви са тези, които застават на страната на първите ?

    Коментиран от #14

  • 3 дойчензелепропаганден

    35 20 Отговор
    вече спрях да чета даже и заглавието от тия лъжци
  • 4 Триете защото е лъжа, или истина

    35 22 Отговор
    "Генерал-майор на САЩ Роджър Л. Клутие беше заловен от Русия, докато се опитваше да избяга от Мариупол, след като дава военни инструкции на украински и наемни войски.

    ТОВА Е ЛОША НОВИНА, защото доказва извън разумно съмнение, че САЩ наистина водят войната в Украйна и на украинска земя. Сега Русия е права да прави каквото иска, за да отвърне.

    Пентагонът командва войната в Украйна в началото. Пентагонът разпореди използването на украински цивилни като жив щит. Съмнявам се, че Пентагонът е наредил убиването на бегълци, но дори използването на човешки щитове, особено когато са поръчани от чужбина, е една сива зона. Съединените щати с право могат да бъдат обвинени за зверствата в Украйна"
    В нета вече има и видео с транспортирането на Генерал-майор на САЩ Роджър Л. Клутие от руските военни.
  • 5 Грульо

    22 8 Отговор
    "До този момент обаме ЕС не е платил "нито стотинка" за грижите, които Полша полага за бежанците, посочи той. Полският премиер припомни, че през 2015 Турция получи "милиарди" от ЕС заради бежанците от Сирия и съседните ѝ страни."

    Нема и да ги плати. Нема пАри.
  • 6 По същество

    27 22 Отговор
    По същество цялото НАТО,че и други изтърсаци воюват с Русия,чрез прокситата си - укропците. Оръжия и цялото разузнаване са впрегнати в полза на зеления клоун.
  • 7 Спартак

    29 22 Отговор
    От ден на ден примката се затяга в Донбас и воя на фашагите ще бъде още по-силен. 😄😄😄
  • 8 Точно така

    21 14 Отговор
    Целта е обединена Европа. А на краварската целта е Разединена, разпокъсана и фалирала Европа. Един път и DW да напишат истината. Браво! Адмирации
  • 9 SCH JVLIVS II

    18 16 Отговор
    Това момче вече е много банално има проблеми с бялото !целта на Зеленски -каква е неговата държава нито в Европа, нито в НАТО доставяме оръжия на границата на войната той иска да се гмурнем с него за проблем, който не ни засяга. Знаейки, че картите вече са паднали..Украйна не съществува от Февруари
  • 10 Сталинчо

    27 21 Отговор
    Обединена Европа без рассия звучи прекрасно . Рассия заличена звучи прекрасно.Путин на съд звучи прекрасно
    Колко хубав ще е Света без рассия
  • 11 Мдааа

    13 13 Отговор
    Обединена в рамките на Руската Федерация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не бело ресурсите на русия така ли

    11 4 Отговор
    И как го разбрахте това бе пропагандната машина на агресивната либералщина , като си навряхте НАТО-то под носа и , покачихте се върху гърба му и надникнахте през стобора .
  • 14 пьешу

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Елате на себе си !":

    а ти... наясно ли си със себе си? наясно ли си кой кой е в този конфликт, а и какви ще бъдат последствията от изхода му, за света и в частност - за територията? предполагам, че не си, иначе нямаше да дращиш такива неща.
  • 15 Амиии

    15 9 Отговор
    Газпром не е благотворително дружество, и който не плаща няма газ! Наш Кирчо каза, че няма да плаща. Е?
  • 16 Троя

    16 12 Отговор
    Пълна изолация на руските скотове. Да си пият газа заедно с долно качествената водка. Спирт вече нямат. Изпиха го по време на "блестящата" си специална операция. Варварска мизерна нация. Нова желязна завеса, където да гният сами.

    Коментиран от #25

  • 17 Преминаващ оттук

    18 10 Отговор
    Само да попитам.
    Това сайтче клон на лъжците от "Дойче Веле" ли е или е украински.
    Нищо не показва, че е български!!!

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Целта на руската военна машина

    11 8 Отговор
    е да нападне Полша с Германия, както го направи през 1939 г. и да избие евреите, като започне от Зеленски. Фашистите само това могат - да убиват и грабят.
  • 20 Някой

    12 8 Отговор
    Стига сте давали трибуна на този клоун, който даже не е смешен, а повече трагичен.

    Русия ще завземе целият свят, нали така Селенски (щото З е забранена буква в западните държави и Украйна)?
  • 21 Дааа

    8 5 Отговор
    ОБЕДИНЕНАТА, КОРУМПИРАНА,КЛОАКА ЕС.
  • 22 В кавички

    1 2 Отговор
    Трябва да е само "обединена Европа", а не цялото заглавие...
  • 23 Чернобаевка

    7 2 Отговор
    персонал - около 22 800 (+400 през последния ден) ликвидирани,
    танкове - 970 (+31) единици,
    бойни бронирани машини - 2389 (+47),
    артилерийски системи - 431 (+10),
    ракетни системи за залпово изстрелване - 151 (+2),
    системи за противовъздушна отбрана - 72 (+1),
    самолети - 187 (+2),
    хеликоптери - 155,
    автомобилна техника - 1688 (+22),
    кораби/лодки - 8,
    резервоари с горива и смазочни материали - 76,
    БЛА на оперативно-тактическо ниво ‒ 215 (+8),
    специална техника - 31,
    пускови установки OTRK / TRK - 4.
  • 24 джони

    4 6 Отговор
    Един Сармат ще разедини Европа.
  • 25 Ветеран от Протеста

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Троя":

    Войските на НАТО плътно по границата на Комунистическа Русия и всички ядрени оръжия там и ще клекнат....Безусловна Капитулация на Русия и забрана за притежаване на оръжие!!!
  • 26 Щом само

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Преминаващ оттук":

    си преминаващ, минавай и заминавай кво ти пука
  • 27 Мда

    4 1 Отговор
    Целта на руската военна машина е обединена Европа под руски флаг !

    Коментиран от #28

  • 28 Kresi

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    Руснаците вярват ли си че европа и сащ ще допуснат руски флаг в европа.Те нато дадоха на украйна най малките си играчки та ги попиляха.Те само единия крак на руснака да стъпи в европа и тогава действително ще има депутинизация
Новини по държави: