Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Май, 2022 19:00 4 696 37

Войната на шпионите - тайна помощ за Украйна

  • разузнавателна информация-
  • война-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • разузнаване-
  • шпионаж-
  • шпиони-
  • цру-
  • тайни служби

Войната на Русия срещу Украйна е и шпионска война

Войната на шпионите - тайна помощ за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната на Русия срещу Украйна е и шпионска война. В ожесточената си съпротива срещу руските агресори украинските въоръжени сили получават подкрепа от Запада - оръжия, боеприпаси, оборудване, военна подготовка и помощни средства, но също и информация, събирана от тайните служби.

Най-вече САЩ и Великобритания, но и други държави от НАТО, подпомагат украинската армия чрез своите тайни служби. Те предоставят например сателитни снимки, помагат за провеждането на електронно разузнаване, за подслушването на руските комуникационни канали или предупреждават украинските военни за предстоящи въздушни атаки на руснаците. А експерти на британската тайна служба за комуникациите (GCHQ) от месеци помагат на Украйна да отбива руски кибератаки.

Много успешно сътрудничество

В какъв обем е тази помощ, в какво по-конкретно се изразява тя и какви са резултатите от нея – тази информация се пази в тайна. Но в американските разузнавателни служби вече се говори за един от „най-големите успехи, постигани някога“, сравним с този от времето на Кубинската криза или с откриването на Осама бин Ладен в Пакистан.

"Редовно предоставяме на украинците подробна и навременна разузнавателна информация, за да са в състояние да защитават страната си срещу руската агресия. И ще продължаваме да го правим“, гласеше краткото официално становище на Белия дом по тази тема.

Други детайли не са известни, но както съобщават различни американски медии, тъкмо тази секретна информация от западните служби е осигурила на украинската армия значително предимство и е в основата на значителните руски загуби и поражения.

Разследване на „Ню Йорк Таймс“ например е показало, че американски секретни информации са помогнали на украинските военни да ликвидират 12 руски генерали. „Вашингтон Пост“ пък твърди, че украинците са получили от американските тайни служби точните координати на руския крайцер „Москва“, който беше потопен с прецизно ракетно нападение. Заслуга на ЦРУ бил и провалът на руски парашутисти, опитали се в първите дни на войната да превземат летището „Хостомел“ край Киев.

Американското правителство никак не е доволно от разгласяването на подобни информации и се опитва да ограничи щетите. Говорител на Пентагона заяви, че САЩ предоставят на Украйна секретна информация за развоя на войната, но не и данни за местонахождението на високопоставени руски офицери. Освен това САЩ не казвали на Украйна кои военни цели да атакува. „Често казано, украинците разполагат с много повече информации от нас“, заяви още говорителят.

САЩ не искат да станат страна във войната

Тайните служби не обичат да говорят за сътрудничеството помежду си, защото не желаят да загубят своите източници на информация – независимо дали става дума за лични контакти сред руските военни или дори сред политиците в самия Кремъл.

Важен е също и политическият аспект: колкото повече детайли за предоставяната от службите помощ на Украйна стават известни, толкова повече ще може да се говори за задочна война на Запада срещу Русия. А САЩ се опитват да избегнат това на всяка цена, макар да е пределно ясно, че американската помощ и дългогодишното военно обучение са допринесли значително за сегашните украински военни успехи.

САЩ и друг път са успявали - повече или по-малко тайно - да помогнат за отблъскването на руски войски – например през 1980-те години в Афганистан. Тогава Съветският съюз нахлу в съседната страна, за да докара на власт свое марионетно правителство в Кабул, а САЩ и други западни държави подпомагаха с оръжие афганистанските бунтовници – муджахидините. Така Съветският съюз затъна в изтощителна партизанска война, която приключи с изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 година.

Автор: Флориан Фладе


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Шпионинът

    66 39 Отговор
    Заради това разузнаване нищо не остана от украйна. Евала. Все така да разузнават.

    Коментиран от #24

  • 2 Докато не решим въпросът с

    42 51 Отговор
    руските шпиони у нас България нищо добро не я чака. Да си спомним как канес Телериг е решил въпроса с византийските шпиони и ние да повторим. След Телериг идва канес Кардам, Крум, Омортаг и др. Така става видно , че без шпиони държавата просперира и обратно - с тях загива, защото за сребърници те предават всичко на врага !

    Коментиран от #7

  • 3 Рико

    39 53 Отговор
    Без съюзници война не се започва. Руснаците са невероятно боси!
  • 4 Госあ

    72 43 Отговор
    Руснаците все още не са започнали с въздушни атаки и масиран артилеристки обстрел. Което ме учудва. Явно все още мислят повече за цивилното население отколкото наркомана зеленски.

    Коментиран от #12

  • 5 АнтиГост

    30 28 Отговор
    Възраждане са изстреляли шпионски сателит и дават снимките на Масква.

    Коментиран от #15, #21

  • 6 Четящ

    37 11 Отговор
    Ето един пример с какви хора предпочита да работи ЦРУ - Луис Посада Карилес.

    Коментиран от #8

  • 7 Първо да решим

    48 23 Отговор

    До коментар #2 от "Докато не решим въпросът с":

    въпроса с американските подлоги у нас .руските шпиони у нас. Да си спомним как веднага след 90г. дойдоха 3 американски сенатора и подгпотвиха за България плана Ран-Ът . Българските подлоги с радост предадоха страната си Така става видно , че без шпиони и подлоги държавата може да просперира и обратно - с тях загива, защото за сребърници те предават всичко на господаря си !

    Коментиран от #9

  • 8 Пиещ

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Четящ":

    Кой е тоа?
  • 9 Жертва сте на елементарна пропаганда

    25 35 Отговор

    До коментар #7 от "Първо да решим":

    Планът Ран-Ът беше разглеждан по времето на министър-председателят Андрей Луканов - руски шпионин и виден деятел на БСП. Всички СДС-ари по това време бяха от ДС. На вас, другари, все някой друг ви е виновен, а всъщност тия дето ги избирахте през годините ни разказаха играта и продадоха страната на Русия. Даже Живков в последните си години се опитваше да води що годе независима политика. Но руските агенти - Луканов, Младенов, Лилов, Джуров и др. му спретнаха дворцов преврат и ни хвърлиха в тотална зависимост от Кремъл !

    Коментиран от #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 124

    46 22 Отговор
    О, САЩ и Великобритания са много миролюбиви държави, само дават информация къде са високопоставените руски офицери не за да бъдат убити просто да си по говорят. Мръсни влечуги, винаги действат подмолно и после ни лук яли ни лук мерисали.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Червен и пиян

    8 7 Отговор
    Прооооос
  • 15 карамфила

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    АНТИГНУС пак изцапа килима с рядко щастие.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ШЕФЕ БАТЕ,

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "карамфила":

    А КЪДЕ е „теле”то🤔ТО разбира международното положение
  • 21 Така е....

    10 14 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    И шпионският сателит е последна мода hi-технология, пилотиран е...от копейкин, снима с телефона и изпраща данните на руското разузнаване, а кака Корни брои патроните за Украйна и докладва в руското посолство.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хохо секса

    17 6 Отговор
    "В ожесточената си съпротива срещу руските агресори украинските въоръжени сили получават подкрепа от Запада - оръжия, боеприпаси, оборудване, военна подготовка и помощни средства, но също и информация, събирана от тайните служби."

    Великолепно прозрение!
    Аз не го бях забелязал.
    Той и Путин май не го е забелязал и не е наясно какво има срещу него..
  • 24 Хохо секса

    10 14 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Шпионинът":

    Ти не чу ли, бре?
    Руснаците били постигнали грандиозен успех - завладели някакакъв завод, но информацията все още не е потвърдена от независим източник...

    Коментиран от #25

  • 25 Киро Шпионинът

    15 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо секса":

    Чух разбира се. А ти чу ли, както някой спомена, Азовско море е вече езеро в Русия? Какво толкоз сте се загрижили за тоз завод? Каквото се криеше там, изпълзя. Време е за следващите територии. Чакаме западното разузнаване да се изкажат коя част от украйна следва да се присъедини към Русия.

    Коментиран от #26

  • 26 Хохо секса

    11 17 Отговор

    До коментар #25 от "Киро Шпионинът":

    Вярно!
    "Азовско море е вече езеро в Русия"
    Където минат рашистите трева не никне,
    всичко пресъхва...
    А Азовско море беше море - сега е пустиня,
    гробище, гробище на кораби
    /вижте в нета - какво е станало там!/
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шаран БГ

    18 7 Отговор
    "САЩ не искат да станат страна във войната" !!
    Само че НАТО какво представлява и какъв е бойният му състав? Това е истината - САЩ никак, ама никак не иската да са страна във войната. Само търсят балами като Полша, Румъния и България да станат страни в конфликта. И когато тези верни съюзници на НАТО започната да ядат"калайката" да се юрнат да ги защитават.
    За това лети този големият самолет на ниска височина от юг на север и обратно покрай черноморският български бряг ежедневно. КОЙТО ИСКА МИР – НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЕ !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор
    СЛЕД КАТО РУСНАЦИТЕ ПЛЕНИХА
    ЧЪК НОРИС
    ....
    ДАЖЕ ОО7 СЕ ЗАМИСЛИ ДА ОТВОРИ КАФЕНЕ :)
  • 32 Тъй, тъй

    14 5 Отговор
    СЪД ли, Хага ли!
    Не... в АДА ще горят!!!! ....
    Брутално ВИДЕО 18+ с гаври, изтезания и убийства на пленени руски войници в Украйна потресе света....
    По същия начин действаха и с пленените защитници на Донбас през всичките тези 8 години от 2014 досега......
    Кадрите на екзекуцията на пленени руски бойци от украинските гадове ....

    youtube.com/watch?v=OLy9Ryr6ghgt=12s
    .....
    youtu.be/JdVWlL39Unc
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кибиков

    4 4 Отговор
    А Джеймс Бонд, ще измисли ли нещо за ядене? Щото глад ще мори хората.
  • 35 Асен

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Жертва сте на елементарна пропаганда":

    Всички тези за които говориш работеха за Горбачов а той работеше за САЩ. Правилно си схванал пропагандата само си изпуснал последният й завой, че тя обратно се връща към САЩ.
  • 36 Асен

    3 2 Отговор
    Още в самото начало на конфликта 200 бесарабски семейства са били евакуирани с кораб на червения кръст от Украйна но не към България, а към Израел! На кораба е имало Български преводач изпратен от София. В Израел в Тел Авив Българите са били настанени в хотел с охрана и при тях са дошли от Българското посолство. Казали са им, че не могат да ги приемат за България защото бежанците нямали паспорт и трябвало да изчакат седмица докато им бъдат извадени паспорти. Два дни преди предполагаемата дата в която те трябваше да си дойдат за България кореспонденцията от тяхна страна прекъсна. Седмица по---късно името на акаунта на бесарабския Българин с който си пишех беше сменен ,а съдържанието в него подменено. Според тези които го издирване тези 200 бесарабски семейства са били отвлечени в Израел и ние искаме случаят да бъде осветен от Българската държава и да има разследване. Моля разпространявайте това съобщение за да може то да достигне до колкото се може повече хора! Ние искаме медиите да разследват случая , както и самата държава да вземе отношение.
  • 37 ДжафДжаф

    4 6 Отговор
    Като гледам с каква точност се поразяват хотели с настанени в тях войници, граждански обекти използвани като оръжейни складове и прочие, все си мисля, че това няма как да се случва без сериозно разузнаване от руска страна. Да, американските шпионски спътници са известни с високата си разрешаваща способност, но по информации, които изтичат в интернет, май последните 2-3 седмици масово отказват да работят над територията на Украйна! Основното предположе е свързано с използването на системата "Пересвет", при което американците са били принудени да използват Стар линк на Илон Мъск, което разбира се не означава, че в най-скоро време и тази спътникова групировка няма да бъде извадена от строя. Като капак руснаците постоянно вадят на показ секретни документи на украинския ГЩ. Явно доста укро-руски гинерали са заели правилна позиция. Така, че за какво разузнаване и за какви 5лв иде реч тука.