Last news in Fakti

27 Юли, 2022 09:44 2 644 14

"Най-добрата тайна служба в света": какво се знае за работата на ЦРУ

  • цру-
  • сащ-
  • служба-
  • разузнаване-
  • тайни служби-
  • русия-
  • китай-
  • украйна

Още преди войната в Украйна ЦРУ на няколко пъти предупреди за руските планове

"Най-добрата тайна служба в света": какво се знае за работата на ЦРУ - 1
Снимка: Shutterstock

Американският президент Джо Байдън не пести похвалите: на тържеството по случай 75-ия юбилей на ЦРУ в главната квартира в Ленгли той нееднократно подчерта глобалната лидерска роля на разузнавателното управление. Това ни най-малко не било преувеличено: по думите на Байдън ЦРУ е най-добрата тайна служба в света и именно нейна е заслугата, че плановете на руския президент Путин за нападението в Украйна са били разкрити своевременно.

Още седмици преди в края на февруари Путин да изпрати руските войски в Украйна, от САЩ дойдоха изненадващо много и подробни доклади за придвижването на руските части - сведения от ЦРУ и от Агенцията за национална сигурност. Такова щедро предоставяне на информация е напълно необичайно.

Потайностите на ЦРУ

За работата на ЦРУ се знае малко. А ако все пак изтекат някакви сведения, обикновено става дума за провалени операции, пропуснати шансове в борбата срещу тероризма или незаконни практики. Тези скандали стигат до обществеността чрез уисълблоуъри, разследващи журналисти или чрез официални разследвания.

Възмущението бе особено голямо, когато през 2014 година американският Сенат разпространи откъси от доклад - анализ на практиките на ЦРУ след атентатите от 11 септември. Тогава президентът Джордж Буш дава разрешение на тайните служби да прилагат и по-жестоки методи на разпит. От доклада стана ясно колко брутално е подхождало ЦРУ тогава.

В документа е описан например методът, при който се симулира давене на разпитвания. След оповестяването на доклада тогавашният президент Барак Обама призна, че са допуснати грешки - и спомена "някои неща", които са "в нарушение на нашите ценности".

Отношенията между ЦРУ и американските президенти невинаги са безоблачни. Доналд Тръмп например, наследникът на Обама на поста, изпитваше дълбоко недоверие към службите. Казваше, че са корумпирани и много съмнителни, защото наред с другото ЦРУ беше на мнението, че Русия се е опитала да повлияе на изборите в негова полза. Тръмп определи тези предположения като смехотворни, неверни и подвеждащи.

Основната задача

При това една от основните задачи на самото ЦРУ е да оказва тактическо влияние върху избори и правителства. Само един пример: през 1953 година службата сваля приятелски настроеното към Москва иранско правителство начело с премиера Мохамед Мосадък. А през 1960 година президентът Дуайт Айзенхауер лично дава разпореждането за убийството на социалиста Патрис Лумумба в Конго. ЦРУ е участвало в преврати и контрареволюции в Индонезия и в Централна Америка, има намеси и във Виетнам и в Афганистан. Смята се, че наркотърговията и прането на пари също често са били използвани като средство за постигане на целта.

Поради всичко това мнозина се отнасят към ЦРУ скептично и враждебно. А на другия полюс е възхищението от работата на разузнавачите, заслуга за което имат и редица холивудски филми. ЦРУ от години "обработва" филмовите дейци, за да увековечават героичния му образ на екрана. А оттам нататък се справя самостоятелно: с изпипано рекламно видео на интернет страницата на службата се търсят нови млади сътрудници. Видеото прилича на трейлър за касов филм, който обещава на всеки американец негова собствена героична роля.

Автор: Тереза Грайм (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    34 1 Отговор
    Най-добрата тайна служба е тази за която нищо не се знае и не присъства постоянно в медиите всичко останало е само PR.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тайна тайна колко да е тайна

    35 1 Отговор
    От Луната се вижда как си купуват и назначават цели правителства по цял свят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    И нито дума за паметната реч на Алън Дълес , с която започва всичко ‼️
  • 9 Бояджиев

    6 1 Отговор
    Немците и англичаноте може и да знаят малко за ЦРУ, но ние им знаеме и кътните зъбки! Нали почти всичките им служители по "руска линия" са наши (и руски) агенти от десетилетия!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧУЙ ЧУЙ

    2 1 Отговор
    Интересно НА кой/я ОТ петимата големи в МО.ВА са приложени ТЕЗИ МАЛКО неправомерно мерки с кофата с вода ТА изпял/а цялата операция ЗА 24.02,,😱
  • 12 Човек с памет

    12 1 Отговор
    ЦРУ не е разузнавателна служба, а престъпна организация с незаконни затвори и история на безчет престъпления (отвличания, убийства и др.), финансирана от държавата САЩ.
  • 13 Тарикат

    8 1 Отговор
    Нищо добро няма в ЦРУ. Генератор на подлости, който се угоява за сметка на откраднатото по цял свят
  • 14 Не знам, така написано

    2 0 Отговор
    заглавието може да обиди Мосад или Ми 6.