Last news in Fakti

27 Май, 2022 19:00 3 211 12

Какъв е залогът за Китай при визитата в южната част на Тихия океан

  • китай-
  • австралия-
  • соломонови острови-
  • тихи океан

САЩ са традиционната велика сила в региона, но Китай се стреми да навлезе в него, особено чрез Соломоновите острови, държава на по-малко от 2000 километра от Австралия

Какъв е залогът за Китай при визитата в южната част на Тихия океан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Външният министър на Китай Ван И тази седмица е на обиколка в южната част на Тихия океан с 20-членна делегация, което демонстрира нарастващото военно и дипломатическо присъствие на Пекин в региона.

САЩ са традиционната велика сила в региона, но Китай се стреми да навлезе в него, особено чрез Соломоновите острови, държава на по-малко от 2000 километра от Австралия. В знак на загрижеността на Австралия новата външна министърка Пени Уонг се отправи на посещение във Фиджи по-малко от седмица след като нейната Лейбъристка партия спечели националните избори.

Следва преглед на обиколката на Ван и вероятните резултати от нея.

НАКЪДЕ СЕ Е ЗАПЪТИЛ ВАН?

Очаква се, че Ван ще посети Соломоновите острови, Кирибати, Самоа, Фиджи, Тонга, Вануату, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор по време на своята 10-дневна обиколка.

Посещенията подчертават стремежите на Китай да се установи в региона, който по традиция поддържа близки връзки с основните съперници на Пекин, включително САЩ и Австралия. Китай също така води продължителна борба за влияние заради Тайван. КНР смята самоуправляващия се остров за своя територия и се противопоставя на взаимодействия с чужбина, третиращи Тайван като автономен и независим, но четири страни в южната част на Тихия океан са сред намаляващия брой на официалните дипломатически съюзници на Тайпе.

По-силно китайско присъствие в южната част на Тихия океан би могло да позволи на кораби на неговите военноморски сили да посещават пристанища там и евентуално да разполагат служители и оборудване в база в региона. Това би усложнило отбранителната стратегия на САЩ, особено що се отнася до плановете за възпиране на какъвто и да е евентуален китайски ход за превземане на Тайван, който би могъл да въвлече и Япония и други съюзници.

КАКВО СТОИ ЗАД НОВИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ УСИЛИЯ?

Под управлението на Си Цзинпин Китай разшири своята икономическа и дипломатическа мощ в чужбина чрез инициативата "Един пояс, един път", която цели да свърже Източна Азия с Европа и отвъд нея чрез пристанища, железопътни линии, електроцентрали и друга инфраструктура.

Резултатите са смесени - държави, които са своеобразни клиенти на Китай в рамките на инициативата, като Шри Ланка и Пакистан, се оказаха силно задлъжнели, а развити страни изтъкнаха като аргумент националната си сигурност с цел въвеждане на забрани за подкрепяни от правителството китайски компании, включително телекомуникационния гигант "Хуавей". Южнотихоокеанският регион обаче остава относително отворен за китайските усилия на ниска цена и с потенциално висока печалба.

Китай като цяло остана встрани от въпроса за руската инвазия в Украйна и неговите висши ръководители не са напускали страната от повече от две години на фона на въведените стриктни мерки за ограничаване на ковид и влошаващите се връзки със САЩ, Канада и ЕС. Предвид стремежа на Си да си осигури трети петгодишен мандат начело на управляващата Комунистическа партия, една външнополитическа победа би му помогнала да затвърди властта си и да отблъсне критики на управлението му на пандемията и нейната икономическа цена.

КАКВО Е СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПАКТА МЕЖДУ КИТАЙ И СОЛОМОНОВИТЕ ОСТРОВИ?

Споразумението би могло да позволи на Китай да изпрати сили за сигурност на Соломоновите острови по искане на тяхното правителство за мисия, описана като мироопазваща. То също така ще позволи на кораби от китайския военноморски флот да посещават пристанища за попълване на провизиите и осигуряване на отдих на моряците, което би могло да доведе до постоянно присъствие на островите.

САЩ казаха, че ще предприемат неуточнени действия срещу Соломоновите острови, ако споразумението с Китай представлява заплаха за интересите на САЩ или техните съюзници.

КАКВО Е ОСНОВНОТО ОПАСЕНИЕ НА АВСТРАЛИЯ?

Освен притесненията заради китайската експанзия в обширния Тихи океан, новото правителство в Австралия призова Пекин да отмени търговските санкции, ако иска да възстанови двустранните отношения.

Поздравителното писмо на китайския премиер до премиера Антъни Албанезе по случай неговата изборна победа беше широко възприето като разхлабване на продължилата две години забрана на Пекин за междуправителствени контакти на високо равнище с Австралия. Премиерът Ли Къцян каза, че Китай е готов да работи с Австралия за подобряване на връзките, които се сринаха, след като Австралия прие закон, насочен срещу китайското влияние в своите избори и политически дискурс.

В отговор през последните години Китай създаде редица официални и неофициални търговски бариери за набор от австралийски стоки за износ на стойност милиарди долари, включително въглищата, виното, ечемика, говеждото месо и морските дарове.

КАКВИ ДРУГИ ПЛАНОВЕ ИМА КИТАЙ В РЕГИОНА?

Съгласно проект на споразумение, получено от Асошиейтед прес, Китай иска 10 държави в Тихия океан да сключат споразумение с него, в което се уреждат всякакви въпроси, от сигурността до риболова.

Проектът показва, че Китай иска да разшири сътрудничеството в областта на правоприлагането, съвместно да разработи план за риболова, да засили сътрудничеството при експлоатацията на интернет мрежите в региона и да създаде културни "Институти Конфуций" и училища.

Ван се надява, че страните ще подкрепят проекта на споразумението като част от общо комюнике след среща на 30 май на Фиджи с другите външни министри.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Z турбо

    17 1 Отговор
    Ако някой ми обясни как отбранителната стратегия на сащ работи в югоизточна Азия? И защо разстоянието от София до Холандия (2000 КС м) е малко за Австралия? Ще взема да се ангажирам с напъните на краварите и кенгуратата. А до тогава китайчето ще ходи и ще сее дъмпинг и ще си строи базички, защото е конкурентен
  • 2 📌🇧🇬

    2 2 Отговор
    Това не е Видео Игра: американски военни ветерани в Украйна
    Американски ветерани в Колумбия и други училища съкращават часове, за да осигурят медицинска помощ и бойно обучение в Украйна
    С. C.M.
    Анди тъкмо беше завършил осемчасовия полет от Ню Йорк до Варшава и чакаше свързващия си полет за Украйна, когато забеляза мъжа, който седеше срещу него. Той беше в средата до края на 20–те си години, облечен в стара риза и панталони в стил армейска бойна униформа и кафява табела (вид бронежилетка) с голяма емблема на американското знаме отпред. Черните му ботуши, мръсни и одраскани, бяха свалени и седяха до краката му.
    На Анди не му беше чуждо да бъде около хора в униформи, но това му се струваше странно—най-малкото не толкова изтънчено. Летището беше пълно с хора, които летяха към Украйна, надявайки се да се присъединят към борбата срещу руските нашественици, а човекът в Аку несъмнено беше един от тях. Но като се имат предвид опасенията за сигурността на пристигащите бойци, както чужденци, така и украински доброволци, които се завръщат у дома и искат да се включат в битката, липсата на финес е едновременно показателна и опасна. Сигурността на операциите винаги е проблем—никога не искате да рекламирате това, което правите или къде отивате. Любопитен и решил да убие няколко минути, Анди заговорил мъжа и бил изненадан да научи, че няма предишен военен опит; той си купил излишна екипировка, след като решил да лети до Украйна, надявайки се да се присъедини към Между
  • 3 📌🇧🇬

    2 2 Отговор
    Любопитен и решил да убие няколко минути, Анди заговорил мъжа и бил изненадан да научи, че няма предишен военен опит; той си купил излишна екипировка, след като решил да лети до Украйна, надявайки се да се присъедини към Международния легион. Носачът на плаката, украсен с американското знаме, дори нямаше защитни плочи вътре, така че беше безполезен за защита. "Той не беше толкова далеч от качеството на много от Западните доброволци, които отидоха да се бият", каза Анди по-късно. "Те нямаха военен опит и искаха да помогнат. Бог да ги благослови за това, но може да се твърди, че не знаете това, което не знаете. Ако израснеш играейки видео игри, ще имаш различна представа за битките. Тук няма възстановителни точки."(Гласът е пропуснал или променил някои идентифициращи детайли за Анди.)
    На сайта на Министерството на външните работи на Украйна се казва: "президентът Зеленски създаде международен легион на Украйна, състоящ се от чуждестранни граждани, желаещи да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и да се борят за глобалната сигурност."Но готовността на американците да се включат във войната като чуждестранни бойци—или на която и да е от многото милиции, които в момента действат в Украйна—е смесена чанта. Младият мъж на летището представляваше голяма част от хората—най—вече, но не само, мъже-които са напуснали работата и домовете си, за да се бият с руснаците в страна, която може би няма да могат да намерят на картата. Повечето от тях не гово
  • 4 📌🇧🇬

    1 2 Отговор
    Младият мъж на летището представляваше голяма част от хората—най—вече, но не само, мъже-които са напуснали работата и домовете си, за да се бият с руснаците в страна, която може би няма да могат да намерят на картата. Повечето от тях не говорят нито руски, нито украински, а много от тях нямат никакъв реален военен опит. Дори тези, които идват от военен произход, може да не идват от бойно поле за кариера-морски пехотинец с обучение на пехота и време в чужбина ще донесе много повече на масата, отколкото специалист по персонала на армията.
    Анди представлява друг вид доброволец: син на украински имигранти в Съединените щати и 15-годишен ветеран от общността на специалните операции, с множество мисии под колана си, той също е студент по медицина в Колумбийския университет. Когато руснаците нахлуват, той започва да събира екип от хора с подобен произход, свързани с Нюйоркската/украинската общност за подкрепа, и планира пътуването си. Той даде предизвестие на училището и заряза всичко, за да отиде там и да помогне. Други от общността за специални операции и училищата на Бръшляновата лига се присъединиха. Само в Колумбийския университет Гласът говори с трима други студенти, които напускат, за да се присъединят към боевете в Украйна. Друг екип, с който гласът говори, се е присъединил към Международния легион и вместо това се е свързал с една от многото милиции, работещи в региона, които са под хлабаво ръководство на украинското Министерство на отбраната.
    Решениет
  • 5 📌🇧🇬

    1 2 Отговор
    Друг екип, с който гласът говори, се е присъединил към Международния легион и вместо това се е свързал с една от многото милиции, работещи в региона, които са под хлабаво ръководство на украинското Министерство на отбраната.
    Решението на Анди да напусне е внезапно, но семейната му връзка с района има дълбоки корени. Майка му е израснала в Харков, в североизточната част на Украйна, а дядо му и баба му се бият във Втората световна война за съветите; тя е била разведчик или партизански разузнавач. От своя страна Анди говори както руски, така и украински, което опростява аспекти от пътуването му и времето му там. "Започнах в Колумбия преди три години, мотивиран от желанието да помагам на хората", казва Анди след завръщането си от военната зона. "Ето защо исках да бъда студент по медицина и затова отидох в Украйна."Всички членове на неговия екип бяха еднакво мотивирани—видеоклипове на руски сили, окупиращи градове, и истории за масови убийства, които по-късно дойдоха информирани и оформиха техните решения. За Анди това беше момент сега или никога. "Всички бяхме еднакво мотивирани от разбирането, че това е една от редките инфлексни точки в живота ни. Това беше като навечерието на Втората световна война. всички имахме разбирането, че това е доброто срещу злото.’
    "Украинските и руските въоръжени сили имат общ, макар и неудобен произход по време на Съветския съюз.
    Днес те до голяма степен се бият с подобни оръжия, превозни средства и понякога униформи. Когато
  • 6 📌🇧🇬

    1 2 Отговор
    Днес те до голяма степен се бият с подобни оръжия, превозни средства и понякога униформи. Когато Желязната завеса се разпадна, и двете страни се бореха с въпроси на финансирането, доктрината и най-разрушителното-корупцията. Едва след протестите на евромайдана през 2014 г., когато украинците излязоха на улицата, за да свалят корумпиран, свързан с Русия Лидер, украинската армия наистина започна да се модернизира. Руснаците продължават да се придържат към доктрината, стратегията и тактиката от съветската епоха, а корупцията е постоянно присъствие; някои нови оръжия, превозни средства и самолети са под надзора на руското Министерство на отбраната, но досега малко са масово произвеждани и още по-малко са използвани в настоящия конфликт. Новите стелт самолети, като Су-57, и подобрените бойни танкове като Т-14 са широко показвани в социалните медии и на годишните паради за Деня на победата, но всъщност са произведени само малък брой и, тъй като гласът отиде в пресата, никой не е видян на фронта. Много от тях са просто ремонтирани дизайни от съветската епоха. Украинските военни, от друга страна, започнаха да формират по-близки отношения със Запада след 2014 г.и работиха неуморно за модернизиране (въпреки че удари бум, когато президентът Тръмп спря оръжейна сделка с Украйна, като поиска от президента Зеленски да разследва семейство Байдън, опит за изнудване, който доведе до първия импийчмънт на Тръмп). Трудно е да се надцени стойността на тези промени. Модернизация
  • 7 📌🇧🇬

    1 2 Отговор
    Трудно е да се надцени стойността на тези промени. Модернизацията на Украйна не беше само за оборудване (макар че това със сигурност беше голям елемент), но и за това как това оборудване и персонал ще бъдат приложени на бойното поле. Още по-важно е, че украинските военни започнаха да разбират стойността на професионалния подофицер и позволиха на ръководителите на малките подразделения да поемат инициативата. За сравнение, руската доктрина е в застой: на инициативата се гледа с неодобрение, а офицерите на ниско ниво обикновено поемат отговорностите, които подофицерите биха имали на Запад. Настоящото нахлуване подчерта разликите между тези два стила, като украинските сили са в състояние да реагират органично на твърдите, тромави движения на руските нашественици. Кръстосаното обучение с военните сили на НАТО и САЩ, което се случи преди войната, показа защо е толкова важно за войниците дори на най-ниските нива да знаят защо правят това, което правят. Въпреки това руските сили, със силата на числеността и обема на огневата мощ, причиниха опустошения в цяла Украйна, безразборно убивайки войници и цивилни, като същевременно безразборно разрушаваха домове, болници, училища и друга инфраструктура.
    Къде Анди, неговият екип и приблизително 6000 американски доброволци, които се бият за Украйна, попадат в това уравнение? Този въпрос не идва с лесен или удобен отговор. Много от тях—особено в началото на войната-пристигат с малко практически бойни умения и романтична
  • 8 📌🇧🇬

    1 2 Отговор
    Много от тях са просто ремонтирани дизайни от съветската епоха. Украинските военни, от друга страна, започнаха да формират по-близки отношения със Запада след 2014 г.и работиха неуморно за модернизиране (въпреки че удари бум, когато президентът Тръмп спря оръжейна сделка с Украйна, като поиска от президента Зеленски да разследва семейство Байдън, опит за изнудване, който доведе до първия импийчмънт на Тръмп). Трудно е да се надцени стойността на тези промени. Модернизацията на Украйна не беше само за оборудване (макар че това със сигурност беше голям елемент), но и за това как това оборудване и персонал ще бъдат приложени на бойното поле. Още по-важно е, че украинските военни започнаха да разбират стойността на професионалния подофицер и позволиха на ръководителите на малките подразделения да поемат инициативата. За сравнение, руската доктрина е в застой: на инициативата се гледа с неодобрение, а офицерите на ниско ниво обикновено поемат отговорностите, които подофицерите биха имали на Запад. Настоящото нахлуване подчерта разликите между тези два стила, като украинските сили са в състояние да реагират органично на твърдите, тромави движения на руските нашественици. Кръстосаното обучение с военните сили на НАТО и САЩ, което се случи преди войната, показа защо е толкова важно за войниците дори на най-ниските нива да знаят защо правят това, което правят. Въпреки това руските сили, със силата на числеността и обема на огневата мощ, причиниха опустошения в цяла
  • 9 📌🇧🇬

    1 2 Отговор
    Въпреки това руските сили, със силата на числеността и обема на огневата мощ, причиниха опустошения в цяла Украйна, безразборно убивайки войници и цивилни, като същевременно безразборно разрушаваха домове, болници, училища и друга инфраструктура.
    Къде Анди, неговият екип и приблизително 6000 американски доброволци, които се бият за Украйна, попадат в това уравнение? Този въпрос не идва с лесен или удобен отговор. Много от тях—особено в началото на войната-пристигат с малко практически бойни умения и романтична представа за това какво би представлявала истинската битка, появявайки се в страната, неспособна да говори местния език, без да познава историческия контекст на боевете или дори основно разбиране на местната култура. Първоначално Украйна гладува за доброволци и в първите дни на конфликта е готова да използва всеки, който има пулс. Но други доброволци идват с опита на десетилетия война: предишни морски пехотинци, пилоти, моряци и войници, които по много причини са решили, че е време да се бият.

    Коментиран от #10

  • 10 БАЙ КУРТИ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "📌🇧🇬":

    Ти прочете ли заглавието/статията/ . Какво общо има война в Украйна , и краварски доброволци , с визитата на Китайски външен министър /+ делегация ,за сключване на икономически и военно сътрудничество със няколко държави в Тихоокеанският регион
  • 11 Любомир

    4 0 Отговор
    Браво на Китай, време е на терористите от Сащ и Нато да си ходят вкъщи.
  • 12 Минувач

    1 0 Отговор
    Очевидно австралииците са проспали отношенията си със Соломоновите острови съответно сами са си виновни за появата на китайците там.