Last news in Fakti

30 Май, 2022 21:50 3 861 48

Във фабриките на Шанхай: там спят, там се хранят, там се къпят

  • китай-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • локдаун-
  • шанхай

Шанхай е икономическият център на Китай - брутният вътрешен продукт на града е приблизително равен на този на Белгия

Във фабриките на Шанхай: там спят, там се хранят, там се къпят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради новата вълна от Ковид-19 в Шанхай бяха наложени строги мерки. Фабриките отново заработиха, но работниците нямат право да ги напускат. Хиляди служители нощуват във фабриките. Там се хранят, там се къпят.

Малко картон, а отгоре спален чувал: това е леглото на Ли Ге*, който работи в Quanta Computer Inc. в Шанхай - фирма доставчик на Apple. Откакто в мегаполиса избухна вълна на коронавирус, Ли Ге вече няма право да напуска помещенията в края на работния ден. Там той работи, храни се, спи, къпе се. Ли Ге няма друг избор - нуждае се от пари и трябва да ходи на работа. Но той далеч не е единственият. От над четири седмици във фабриката работят и живеят още около две хиляди други служители.

В началото на Ковид-кризата, поточните линии в Шанхай бяха спрели. В последните седмици обаче все повече компании получават разрешение от властите да възобновят работа. Но само при едно условие: че щом веднъж са стъпили на територията на фабриките, служителите не бива да ги напускат. Всички те са изолирани от света. Затворени са в един своеобразен балон.

"Веднъж влязъл във фабриката, оставаш там"

Шанхай е икономическият център на Китай - брутният вътрешен продукт на града е приблизително равен на този на Белгия. Ако производството тук спре, последиците се усещат в целия свят. "Повечето от около четирите хиляди компании, на които е разрешено да започнат да работят отново, изпълняват ключови функции или са незаменими доставчици в сектори като автомобилостроенето, машиностроенето, химическата промишленост или фармацевтиката", казва Бетина Шьон-Беханзин, вицепрезидентка на Европейската търговска камара в Китай. Но по-голямата част от тях, допълва тя, все още могат да работят само с около 30% до 50% от капацитета си.

Около една трета от компаниите, които вече работят и чиито служители са тотално изолирани от останалия свят, са чуждестранни. "По наша информация в момента не е възможно персоналът да работи на смени", казва Бетина Шьон-Беханзин, която е затворена в апартамента си в Шанхай вече повече от десет седмици. "Веднъж влязъл във фабриката, оставаш там. Само в случай на заболяване на хората се разрешава да напускат територията на фабриката. Можете да си представите, че това, разбира се, е и огромен психически натиск."

Работещите фабрики са превърнали някои от халетата си в спални помещения. Някои фирми са създали огромни палаткови лагери. Всички те са осигурили тоалетни, сапун, паста за зъби. "Имаше състезание, така да се каже, кой ще купи най-бързо най-много спални чували и легла", казва Петер Вилемсен, директор на германската автомобилна и оръжейна компания Rheinmetall. Китайският филиал на Rheinmetall произвежда авточасти. Заводите на компанията са разпръснати из цялата страна. В Шанхай в момента работят само около 30 души.

"Питаме всички работници дали искат да дойдат, или не. Не са длъжни да идват", казва Петер Вилемсен. "Има хора, които казват: Не мога, защото имам семейство вкъщи, за което трябва да се грижа". Това е нормално и не води до уволнение."

Протести и сблъсъци

Заплащането на работниците в Китай често е много ниско. Едва след полагането на извънреден труд или получаване на бонус заплащането става атрактивно. Защо тогава някои служители са готови да се върнат във фабриките и да заживеят в този "балон"? Спорд Вилемсен от Rheinmetall, решаващият фактор е, че работниците се чувстват като основна част от компанията: "Те идват, защото си казват: важно е да работим, за да имаме добро бъдеще".

Още редица германски компании, сред които Volkswagen, Beiersdorf, Henkel, Siemens Healthineers и Bosch, също са блокирали свои работници в заводите си, за да възобновят производството. Всички те обаче отказаха коментар.

В Quanta Computer Inc., където работи Ли Ге, междувременно се стигна до протести. След пет седмици работа и живот в "балона" много млади хора искаха да напуснат фабриката. Имаше бунтове и сблъсъци. В крайна сметка, на някои бе позволено да се приберат у дома. А онези, които останаха на поточната лента, взимат три пъти по-висока заплата. От Quanta Computer Inc. също отказаха да коментира ситуацията.

*протагонистът не пожела да назове истинското си име


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 24 Отговор
    Така се става първа икономика в света.

    Коментиран от #38

  • 2 Зелен Демократ

    23 18 Отговор
    Дано скоро стане и в Европа! Ако продължаваме с разпуснатия живот на плебса току виж уте откажат у да се ваксинират за Делтакрон 2023!
  • 3 АнтиГост

    19 22 Отговор
    Те и рашките спят в заводите по цял ден.

    Коментиран от #25, #29

  • 4 Путинист

    12 19 Отговор
    Скоро и в РША.
  • 5 DW-прпаганден машинен

    29 14 Отговор
    И всичко това за да задоволявaт вашите нужди от все повече и повече продукти, разплути еврогейзери!
  • 6 Про100 100

    29 4 Отговор
    Модерни затворници....
  • 7 Мдааа

    36 3 Отговор
    Работник който всеки ден пътува 2х150 км до фабриката си и си плща пътя пък се мисли за свободен....

    Коментиран от #41

  • 8 Въх

    3 7 Отговор
    може и да червясат
  • 9 Гост

    16 12 Отговор
    Да, така е! И надзиратели с камшици ги бичуват докато работят. Много е важно да се плюе по този който е по голям от нас. Зависта човешка няма граница.

    Коментиран от #19

  • 10 Ами ...

    10 13 Отговор
    Комунизъм.

    Коментиран от #18

  • 11 Деда ви Кольо

    14 3 Отговор
    укрия приключи и започна шанхай,бежанци за хотелите ще има ли и от там

    Коментиран от #34

  • 12 Масон Веле

    27 5 Отговор
    Дойчето започна масирани атаки срещу Китай.
    Явно нещо предстои да се случи.
  • 13 Свиквайте

    20 3 Отговор
    Роби на труда...
  • 14 Гага

    22 4 Отговор
    е в щатите парите растат по дърветата- 14-18 часа бачкаш да живееш
  • 15 Сатана Z

    15 8 Отговор
    По-добре да спиш във фабриката в Шанхай ,отколкото в окопите на Източния фронт,по стара Германска традиция.

    Z
  • 16 абе

    14 3 Отговор
    утре ще има ли и за лошата индия
  • 17 Нашия

    18 1 Отговор
    Експерименти -как ще понесе народонаселението на света новия Световен Режим ,който му готвят.....другото в статията са пропагандни алабалистики обслужващи в конкретния момен краткосрочните интереси на едни или други кръгове....не мислете че Китайските началници не са в играта за поробването на хората...даже в практическа насока са водещи...единствения проблем при техния “практически” опит е че в другите райони на света населението е по-трудно управляемо и техните “изводи”не са 100% приложими на други места по света😡😡😡😡
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами ...

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ти не се бил в Китай.
  • 20 Нека си помислим

    19 5 Отговор
    Преди комунизма в България по фабриките е било същото. Капитализъм се нарича. Парите са пред човешкия живот дори и при т. нар. "демикрация". Всички ние сме цифри в нечия екселска таблица (разбира се това е за големите фирми).

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами ...

    11 11 Отговор

    До коментар #18 от "ганев":

    Не разбирам, какво искаш да кажеш. В Китай правила за безопасна работа няма, тъй като работодател е държавата, а тя винаги е права. Що се отнася да България, тя подържа стандартите на ЕС, за условия на труд, които са най-високите в света. Ако някой те "язди", свободен си да напуснеш и да отидеш другаде. Гледай си пенсията, за капитализма нищо не знаеш.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 леко пояснение

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    Рашките не спят а се черпят в заводите по цял ден
  • 26 Ами ...

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Нека си помислим":

    Помисли си, но се съмнявам, че можеш. Индоктриниран си, съжалявам. Между другото, знаеш ли, че България е една от първите държави в Европа, приели законодателство за условията на труд? През далечната 1906 г. се е случило. Представите на дъртите комунета за капитализма, са свързани с отдавна отречената потосмукачна система. Нормално. По времето на Маркс и Енгелс, тя е била стандарт, а комунистите сте папагали, повтарящи "откровенията" на вождовете, без опит за разбиране. Днес нещата са коренно различни.
  • 27 Нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ами ...":

    Нали знаеш ,че най-големи застъпници за робствот са именно робите с привилегии..😂😂😂😁😁😁😂 не искаш да си Оряхово ...надявам се

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Нашия":

    От тях .....да се чете....стават грешки😂😂😂😂😂
  • 29 Да...

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    Когато са пияни и не могат да се приберат.
  • 30 Ами ...

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Нашия":

    Помня един лозунг от социализма: "Всичко за благото на Човека." Даже и името на човека знаехме. 😀
  • 31 Справка

    2 5 Отговор
    Не се къпят щото водата се плаща,а китайците са бедни като руснаците.
  • 32 Кви картони

    0 4 Отговор
    За спални капсули не сте ли чували
  • 33 Глупости

    2 8 Отговор
    БВП на Белгия е смепка в сравнение с този на китаско село камо ли с Шанхай. Както и БВП на Холандия е мсепка с този на Русия . Тези БВП -нематериален ресурс и невеществеени икономикси .Нямаше по голяма смепка от това как БВП на Холяндия е равностоен с този на Рсуия и по тъпа дъвка за бавноразвиващи се

    Коментиран от #35, #43

  • 34 Не бе..

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Деда ви Кольо":

    Деде първо трябва да се приключи с русия икономически, след това са чайниците, сега спокойно можеш да напишеш колко е велика и богата русия, и да изредиш всички подземни и надземни богатства които притежава, само че акъл дето им липсва.
  • 35 Пич

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Глупости":

    Ти за руските бедняци ли говориш. БВП им е на нивото на Италия.
  • 36 Ами ...

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Нашия":

    Не само след работа хората имат нужда от почивка. По време на работа също. И тези почивки, са регламентирани в Кодекса на труда. Днес. Ако знаеш какво е Кодекс на Труда. 😀 Старче, не си на ясно с нещата. Скрий се. 😀

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ВЕрнО е само да не си от мравките работнички( а те там повечето са такива) щото нищо няма да разбереш от тая първа икономика дето споменавал. И по стандарт на живот и покупвателна способност къде са
  • 39 Хохо секса

    3 0 Отговор
    там спят, там се хранят, там се къпят
    ТЕ СА РОБИ
    ПРОМИТИ МОЗЪЦИ - "важно е да работим, за да имаме добро бъдеще".

    Човекът е единственото животно, което работи...
    освен магарето

    Коментиран от #45

  • 40 Роко

    3 0 Отговор
    Леле DW откриха топлата вода. При 20 часов работен ден работника има ли смисъл да губи ценно време и вместо да го прекара в сън да пътува до вкъщи. А още трябва да яде. Пък и дълговете никой не ги е отменял трябва да се плаща. Вярно образованието евтино ама за чужденци дето плащат в твърда валута за тези с юаните е друга бира. А бе въобще в Китай е рай ма не за всички, а само за избраните.
  • 41 Роко

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    Да приятелю пътува по 150 км но работи по 8 или по - малко часа на ден а не като китайчето по 20+, също събота и неделя почива пък китайчето бачка. Накрая на месеца пътуващия работник получава колкото пет годишни заплати на китайчето. Също пътуващия работник има пълна здравна застраховка и ако се разболее се лекува за нейна сметка докато китайчето ако не работи 20+ часа на ден не яде лечението с неговата заплата е непосилно така че ако се разболее се лекува с народна медицина (ако може да си я позволи де щото и врачките и шаманите искат кинти)
  • 42 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "ганев":

    Приятелю работния ден в Китай продължава далеч повече от заветните осем часа (по осем часа че и по - малко работят в развитите капиталистически страни Швеция, Финландия, Норвегия, Германия всъщност в Германия имах много смешен случай нов работник идвам от соц страна и искам да покажа колко съм съвестен работя извънредно и след една седмица работодателя ми ми каза : "благодарен съм че работиш извънредно но прекрати да го правиш недостатъчната почивка ще навреди на работата ти в работно време") От години постоянно има скандали с работното време в заводите в Китай имаше дори бойкот на продукцията на някой фирми заради нечовешките условия на труд в китайските им заводи. Естествено пошуми се малко и след това всичко се замита под килимчето. Китай няма нищо против стига да си плащаш където трябва а печалбите са огромни така че всички са доволни без работниците разбира се ма тях кой ги пита или ще бачкат или ще умират от глад.
  • 43 Роко

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Глупости":

    Приятелю БВП на Русия не е колкото на Холандия а колкото на Белгия. Провинция Гуанджоу има два пъти по - голям БВП от Русия но това не е най - смешното има и по - повече релсов път от Русия въпреки че може да се побере повече от 80 пъти на територията на Русия, а да и по тези релси ежедневно се превозват повече товари от колкото от руските железници за месец. Схващаш ли за кво иде реч?
  • 44 Съвременните затвори

    3 1 Отговор
    На 21 век...по-късно и у нас
  • 45 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хохо секса":

    Не си прав за магарето то работи защото го принуждават хората.
  • 46 Антикомунист

    0 0 Отговор
    Нали нашите комундета дават за пример китай , колко хубав е там живота а тука лош. 10 дни там и ще сте като в ада!!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания