Last news in Fakti

30 Май, 2022 10:52 1 930 3

Тодор Христов: Министър Василев доубива автомобилния спорт

  • тодор христов-
  • спорт-
  • министър-
  • радостин василев-
  • офроуд

На хората от спортната общественост меко казано ни писна министърът на спорта, под мантрата, че ще се бори с мафията, да раздава квалификации и да се бърка в работата на сдружения с нестопанска цел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър Василев доубива автомобилния спорт. След като отне лиценза на Автомобилната федерация на България по заръка на Димитър Илиев (бивш автомобилен пилот, съветника на премиера Кирил Петков по спортните въпроси) Радостин Василев провали сезона на автомобилистите и за първи път в 50-годишна история емблематичното „Международно Рали България“, което е сред най-престижните ралита в Световния рали шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), няма да се проведе през 2022 г.

Лицензът на АФБ бе отнет заради формални нарушения при лицензирането (например проблем с имената на клубовете), въпреки, че това министерство с този министър лицензира клубове с подобни имена, „не съдържащи вида спорт, който се практикува“. Отново, както през 2019 г., предстоят дълги съдебни спорове и жалби в съдилищата. Предишните дела бяха спечелени на всички инстанции от АФБ при отнемането на лиценза на бившата федерация БФАС, но това не попречи на Радостин Василев в изявлението си от 7 март да твърди, че лицензът ѝ е бил отнет неправомерно. И същевременно да се намеси пряко в работата на независим орган като спортна федерация, като заяви, че президентът на АФБ Камен Михайлов "не се ползва с доверието на ръководството на министерството".

На хората от спортната общественост меко казано ни писна министърът на спорта, под мантрата, че ще се бори с мафията, да раздава квалификации и да се бърка в работата на СДРУЖЕНИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ. В изявленията си министъра казва, че има подадени заявления от две федерации за лиценз за автомобилен спорт, въпреки, че това е нарушение на Закона за спорта - чл. 22, ал. 1 от ЗФВС. По информация от министерството на младежта и спорта и Автомобилната Федерация на България е подала заявление за лиценз и в момента реално има три заявления за автомобилен спорт. Интересното е, че само един от кандидатите отговаря на изискването на чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗФВС, който предвижда заявителят за издаване на спортен лиценз да представи „заявление за членство или документ, удостоверяващ членство в международна спортна организация по т. 4……“.

Очакваме да видим как ще „заобиколи“ закона министър Василев за пореден път и какво още да очаква автомобилния спорт за тази година...

Авторът е организатор в националния офроуд шампионат


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    13 0 Отговор
    В държава със сигурно 500 стадиона и едвам едвам една писта приоритетите са ясни, жалко за феновете
  • 2 Тоа па открил "топлата вода"!

    7 4 Отговор
    Че тоя министър Кокорчев уби цялата държава ти за автомобилният спорт ревеш!
  • 3 333

    3 0 Отговор
    Тия пък! проблемите били с имената на клубовете? Тия клубове, регистрирани набързо, които нямат автомобили и никаква спортна дейност бяха регистрирани само за да се превземе федерацията.
    БФАС - българска федерация по автомобилен спорт е истинската федрация. АФБ е менте. Министъра добре направи. Заради некадърността на АФБ миналата година един пилот загина и един друг пострада много сериозно.