Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Май, 2022 18:55 2 738 35

ЕС налага частично петролно ембарго на Русия. Какво означава това?

  • ембарго-
  • ес-
  • русия-
  • петрол-
  • петролно ембарго-
  • газ-
  • война-
  • украйна

България получава отсрочка до 2024 година

ЕС налага частично петролно ембарго на Русия. Какво означава това? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страните членки на ЕС постигнаха компромис в спора за налагането на петролно ембарго на Русия. От забраната за внос ще бъдат засегнати над две трети от руските петролни доставки в Общността, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Максимален натиск над Русия", за да сложим край на войната срещу Украйна - тези думи използва белгиецът в своя публикация в Туитър.

Без петролни доставки по море

Още новини от Украйна

Според информация на дипломати, по настояване на Унгария компромисът изглежда така: първоначално да се забранят доставките на руски петрол по море. Доставките, пристигащи по петролопроводи, засега трябва да не бъдат спирани. Така Унгария иска да продължи да получава руски петрол по земя - по най-големия петролопровод от Русия за Европа "Дружба".

Към него са включени рафинерии в Източна Германия и Полша, както и в Словакия и Чехия. Германия и Полша обаче заявиха, че няма да се възползват от това изключение за доставките на петрол по земя. Така през следващата година Русия ще може да продава в страните в ЕС само около една десета от досегашните количества петрол. България получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години.

С петролното ембарго Русия трябва да бъде наказана заради продължаващата вече над три месеца война срещу Украйна. Според преценки на мозъчния тръст Bruegel страните членки на Общността са плащали доскоро по около 450 милиона евро на ден за петрол от Русия.

Част от санкционен пакет: какво още се предвижда

Преди срещата на върха в Брюксел, на която беше постигнат компромисът, Унгария седмици наред блокираше ембаргото, подчертавайки своята силна зависимост от руския петрол. Забраната за внос на руски петрол е част от цял пакет със санкции. Той предвижда и това: най-голямата руска банка Сбербанк да бъде изключена от финансовата комуникационна мрежа Суифт. Освен това държавният новинарски телевизионен канал "Россия 24", както и другите държавни канали RTR Planeta и TV Centre трябва да бъдат забранени в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Киро Черногледият

    54 11 Отговор
    Това означава че зимата ще е страшно. Ама не за Русия.

    Коментиран от #14, #16

  • 3 гггггг

    40 5 Отговор
    ние ще пляскаме с ръце и ще се радваме за тях
    а те ще си папкат
  • 4 Последния Софиянец

    35 5 Отговор
    Означава че Путин и Бай Дън ще изкарат много пари.
  • 5 Ми просто е бе

    49 6 Отговор
    Това означава, че държавите с със здрави национални правителства ще купуват от този който предлага евтини горива, а страните с марионетни правителства- скъпи американски горива.
  • 6 Помак

    34 4 Отговор
    ...и цената на петрола тръгна веднага нагоре...штот Путин е пръв сред равни сред белите чаршафи от Опек и те са саобразяват с него ...то западния свят да внимава че чаршафите могат да им врътнат кранчето ..и тогас 5 еуро литър

    Коментиран от #25

  • 7 Мчмч

    37 5 Отговор
    Що пък Путин да не врътне кранчето на цяла Европа още утре?

    Коментиран от #17

  • 8 Много тъп въпрос

    26 4 Отговор
    ..какво значи това.. отидете утре на някоя бензиностанция и вижте новите цени на горивата. Много бързо ще разберете какво значи това и кой сам си налага санкции......а най-големият проблем че налага санкции на собствените си граждани за сметка на някакви извън ес. Мисля че стадото трябва да се събуди като по времето на тиквата Борисов.

    Коментиран от #12

  • 9 Aлфа Bълкът

    19 4 Отговор
    Тези просто не ги виждам догодина. Тези санкции като влязат в сила, ще останат поне 2-3г след войната, да не говоря за едно десетилетие.
  • 10 Киро Сметкаджията

    34 4 Отговор
    Кое е по на далавера за руснаците? Да продадат 100литра петрол × 70евро/литър или 50литра петрол × 150евро/литър? А останалите 50 литра, дори да не им намерят пазар, което е малко вероятно, не вярвам да им изтече срока на годност. В крайна сметка в България може очакваме единствено драстично повишаване на цените на горивата, а и всичко останало.
  • 11 Това означава

    34 6 Отговор
    Спешен референдум за излизане от този концлагер.

    Коментиран от #15

  • 12 Aлфа Bълкът

    8 27 Отговор

    До коментар #8 от "Много тъп въпрос":

    Всичко ще расте ще скача, ама в един момент ще се нормализира. После може и войната да свърши и санкциите да паднат, ама като дойде време Русия да си върне пазарите, ще се окаже, че руснакът е 5 пъти по-беден от българинът. Трябва да се пазим, че ще почнат и тук да имигрират!
  • 13 Колибка

    26 4 Отговор
    Урсула се изсули.Ще купуваме
    руски нефт и газ,за да не забогатее
    Русия.Ако,го беше казал, малоумник
    ,подминаваш ,но го казва човек,
    от който зависи политиката на един
    съюз.Ми, това олигофренско
    първеню,да си подаде оставката.
    Те видяха от тиквин и айдее.
    То за ден ,немците ако останат
    без газ,ще фалират.Извъртяха...една
    обиколка за здраве.Дедо Джо,
    само на такива като нас може да
    пробутва контейнери газ и до там.
    Фондерката,мислеше,че ще върти
    всички на пръста си ,а се оказа на
    пилона.Може ,да и се получи.
  • 14 Оптимист

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Черногледият":

    Така е, Русия може да се върне 100 г назад, но поне ще им е топло в кошарите.

    Коментиран от #18

  • 15 Как

    6 15 Отговор

    До коментар #11 от "Това означава":

    Сърбите като не са в този концлагер колко плащат за бензина? Май по скъпо от България ?
  • 16 Хахахаха

    2 19 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Черногледият":

    За Русия е страшно сега! Зимата е още далеч!
  • 17 Бай Ставри

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Мчмч":

    Щото иска парички за войната
  • 18 Хахахаха

    1 10 Отговор

    До коментар #14 от "Оптимист":

    И как ще им е топло, като по-голямата част не са газифицирани?

    Коментиран от #34

  • 19 Анавв

    27 3 Отговор
    Дойчелеле ,не Русия купува газ , а Европа ,трябва да се прави разлика между продавач и купувач и кой определя цената и условията! ЕС се взеха много на сериозно , ако Русия врътне кранчето в обратна посока , къде отива баба ти Урсула?
  • 20 Оптимист

    3 4 Отговор
    Ще пият водка да се затоплят
  • 21 Ножът е дървен и гори

    22 2 Отговор
    Не бойте се европейци, ще си напечатаме евра и ще се топлим с тях. Печатниците са две, едната е на федералният резерв на САЩ, а другата е на Съединените Европейски Щати.
  • 22 ПУТИН В ШОК

    0 23 Отговор
    След газовия, сега ми бият и петролен шут
  • 23 ГОСТ

    17 0 Отговор
    Тия нещастни европейски либерали наложиха газа да се търгува на борсата при изобилието му. Но всеки които има стока и тя се търгува на борсата ще търси по голяма печалба. Дали с ограничаване на количествата или с друго си е негово право. Западните либерасти не постигнаха това което си мислеха че ще им се кланят. Каквото почукало това се обадило. Явно схемата която работеше докато измислената от либерастите е печеливша. Справка азерския газ които се доставя по старата схема. А сега тези либерасти ще ни диктуват какъв нефт да купуваме. Много ясно че ще купуваме този които е най евтин за нас. А те да си купуват ако ще от Марс.
  • 24 Тити

    2 0 Отговор
    Означава пунта Мара!
  • 25 МесараValueтв

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Помак":

    Петрола е на 5-годишен максимум. Скоро и на 10-годишен. Дерзайте!
  • 26 Нещо като нищо

    5 0 Отговор
    Означана нещо като нищо на света.
  • 27 Zаsрали са си пътищата

    11 1 Отговор
    Поради що производителите на петрол да вдигнат производството за да падне цената на нефта та да фалират Русия? Значи производителят да си повиши разходите за добив,за заплати,за съоръжения,за транспорт та с повече добив да печели по-малко пари или в най-добрия случай същите пари? Нито Илан,нито Венецуела щи си мръднат и малкия пръст. Лошото за грингосите на Байдона е,че за разлика от Тръпмп,тия се скараха с петролните монархии и саудитите са наясно,че тия мешмороци и на тях им готвеха Майдан и Арабска пролет.
  • 28 ГЛЕЙ СИГА

    13 0 Отговор
    РУСИЯ ВОДИ ВОЙНА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ А ВИЕ СИ ПРАВИТЕ НЯКАКВИ СМЕТКИ И СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НЯКОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА ВОЙНАТА ЗАВЪРШВА С ПОБЕДА ИЛИ ЗАГУБА И ПОБЕДИТЕЛЯ ПЕЧЕЛИ ВСИЧКО СХВАЩАШ ВСИЧКО ТОКОЗ А ЕМБАРГОТОЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
  • 29 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    това означава че Русия няма да обслужва нефтепреносната инфраструктура защото няма да има поръчки и няма смисъл да се харчат пари в нея. След време ако случайно ЕС реши да купува по старите трасета ще се окаже че неможе. Русия законодателно ще ограничи доставките на суров петрол но ще увеличи износа на преработени горива. Башнефт и Роснефт имат инсталации за горива по стандарта евро-6. Суровия петрол пълни кошницата на преработвателните заводи с допълнителни (странични) продукти които ще трябва да се купуват от други производители.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Аха

    4 0 Отговор
    Частично петролно ембарго , означава по-малко продаден петрол , но на по-високи цени. Съответно вихреща се спекула , при която в крайна сметка ще го отнесе работещият бизнес , и крайният потребител. До сега Русия , и ООПЕК се договаряха успешно за квоти , за да държат добива по-нисък , с което се създаваше напрежение , което от своя страна държеше цените високи. Приемайки това петролно ембарго Европа доброволно се самонаказва . Все едно сте си харесали прекрасно, слънчево момиче. Но сте решили да я принудите да стане ваша , налагайки и ембарго . Не търсите с нея контакт , не и се обаждате , ей тъй да и е гадно . И в крайна сметка разбирате , че това прекрасно момиче , се е задомило някъде , и е родило на някой си 5 деца.
  • 33 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    2г. гратисен период! А след 2г дали ще съществува такава държава Украйна!? Освен това понятието руски петрол е доста относително. Ако не ме лъже паметта, Лукойл май контролира и в момента 1/3 от иракския петрол. Може и да бъркам, ама и в момента голяма част от петрола преработван в Нефтохим не е руски, а арабски. Що се отнася до цените, то при системата, която беше наложена/основно косвени данъци и такси/, винаги ще сме прецакани, независимимо от къде идва петрола. Над 50% от цената на горивата са акцизи, ДДС-та, такси, корупция и прочие. С две думи- Европейски съюз.
  • 34 Имат си

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    газ, имат си петрол, имат въглища, имат си дърва, имат и евтин ток, не ги мисли тях, Ние какво имаме?
  • 35 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    Той пак ще е руски но с 20 % по-скъп. Което пък влече след себе си 20% по дебел . Иначе бензин ще има.