Last news in Fakti

2 Юни, 2022 10:00 3 614 20

Терор по поръчка от Анкара: докъде стига дългата ръка на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • терор-
  • турция-
  • анкара-
  • терористи-
  • нато-
  • швеция-
  • пкк-
  • фето

Анкара не за първи път иска да ѝ бъдат предадени турски граждани, избягали от режима на Ердоган

Терор по поръчка от Анкара: докъде стига дългата ръка на Ердоган - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турските граждани, потърсили политическо убежище в Швеция и Финландия, сега са притеснени - тяхната лична сигурност може да се окаже застрашена от опита на Швеция и Финландия да влязат в НАТО. Ердоган обяви двете държави за „убежища на терористи“, поради което смята да блокира влизането им в Алианса, ако те не изпълнят неговите условия.

Застрашени дори и в Швеция

Турският журналист Ахмет Дьонмез, който живее в Швеция, смята, че опитът на турските власти да представят него и други критици на Ердоган, потърсили убежище на Запад, като терористи е “гротескно изопачаване на фактите”, пише швейцарският “Нойе Цюрхер Цайтунг“(НЦЦ) и припомня, че подобни искания на Турция в миналото са били отправяни и към други държави, в това число и към България.

“Терорът всъщност тръгва от Анкара”, казва Ахмет Дьонмез. Журналистът дълго време е членувал в движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява за опита за преврат през 2016 година. Вероятно това е и причината през месец март Дьонмез да бъде нападнат от двама неизвестни мъже в Стокхолм. С фрактура на черепа журналистът едва оцелява.

Голяма част от турската общност в страната не се съмнява, че атаката е поръчана от Анкара. Не липсват и улики, които насочват към подобен сценарий. Потребител в Туитър публикува снимка на Дьонмез, който лежи на земята след нападението, придружена от следния коментар: “Журналистът на Фето беше пребит от безименни герои от Анкара. Иде и вашият ред!”.

Дьонмез смята, че животът му е заплашван заради публикувана от него информация за връзките на турското правителство с местната мафия. Той публикува няколко доклада през 2021 година, след което получава заплашително съобщение, в което неизвестен мафиот му казва, че не бива да се чувства в безопасност, само защото живее в Швеция.

Покушения и опити за екстрадиране

Освен, че са заплашени от покушения дори на територията на скандинавските държави, много турци, потърсили убежище там, сега живеят в страх от екстрадиране. Около 30 имена са включени в списък с искане за незабавно връщане на територията на Турция. През миналата седмица 17 шведски културни дейци подписаха отворено писмо с молба към правителството да не се подчинява на исканията на Анкара.

Редица хора от турската общност се притесняват, че ако бъдат върнати в Турция, това ще означава само едно - живот в затворническа килия. Пред шведския журналист Ерик Виман един от застрашените турски журналисти в изгнание казва, че винаги е подкрепял присъединяването на Швеция към НАТО, но никога не е мислел, че самият той ще бъде част от този процес.

Миналата сряда делегации на Швеция и Финландия водиха разговори в Анкара, но турските власти твърдят, че напредъкът не е значителен. Външната министърка на Швеция Ан Линде нарича твърденията, че страната ѝ финансирала терористи, дезинформация.

Ще изпълнят ли Швеция и Финландия тези искания?

Въпреки това е напълно възможно турският президент да принуди Швеция и Финландия да се съобразят с него поне за някои от исканията му, твърди швейцарският „Нойе Цйрхер Цайтунг“. Причината - присъединяването на двете държави към НАТО е твърде важно за обединения фронт на Запада срещу Русия. Какво би означавало това за турските дисиденти, намерили убежище в скандинавските държави, не се знае.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маден

    25 5 Отговор
    Значи Израел иСАЩ могат, Тюркийе не може!

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Независими медии

    11 7 Отговор
    Сдъвкахме Русия и Китай, сега е ред на следващия „политически неориентиран“.
  • 4 Ако много сте загрижени за терористите

    19 4 Отговор
    Вземете си ги у вас.
  • 5 Мехмед

    16 7 Отговор
    Опредялни били като терористи защото били критикували Ердоган. Ами то и според опозицията са терористи. Тези нямат никакъв шанс. Или ще се върнат / бъдат върнати в Турция или ще изгният в чужбина.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алабалистика в медиите

    15 5 Отговор
    Тея случайно да са имали нещо общо с провалилия се преврат, срещу Ердо? Не им е чист косъма.
  • 8 А тия кога станаха журналисти?

    15 5 Отговор
    Преди да станат терористи или след това?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съсипа пишеш ти а това е от wikipedia.or

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тиквата2":

    Турската икономика е смесена пазарна икономика с водещо значение на услугите, следвани от промишлеността и селското стопанство. Тя е 11-а най-голяма за 2021г. по БВП по ППП, както и 17-а по номинален БВП. Според класификацията на ЦРУ Турция е развита страна, а според МВФ икономиката ѝ е определена като възникващ пазар (emerging market). Икономистите и политическите изследователи я поставят в групата на новоиндустриализираните страни.
  • 11 Перо

    12 4 Отговор
    А как турските политическите бежанци избраха,като арабите държавите с най-добре платени социални помощи,а не избягаха в най-близката възможна държава Гърция? Оказаха се икономически,а не политически емигранти,независимо как са се писали! Сега Ердоган ще ги прилапа!
  • 12 Абе..

    15 4 Отговор
    Идйоти те не бягат от тъй наречения от вас режим на Ердоган а бягат от Турското правосъдие толкова ли сте глупави или се подигравате със Турският народ и неговият суверинитет

    Коментиран от #16, #20

  • 13 ХаХаХа

    13 4 Отговор
    Навремето дългата ръка на Живков намери Марков в Англия,а много българи обичат Живков и копнеят за неговото управление. Не е важно какво мисли Запада за Ердоган, защото Запада си гледа неговите интереси. Важното е какво мисли болшинството от турците за Ердоган. Турците си го обичат и виждат построеното от Ердоган,както и ние знаем построеното от Живков
  • 14 Тулуп Мисирков

    1 1 Отговор
    Таваришчи,стига с повърните на Гомнойче...па после се съдите на 112-то място....
  • 15 Гюлен

    0 0 Отговор
    Ами, вятарът духа! Швеция и Финландия ще го последват!:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Наблюдател

    4 4 Отговор
    Наглостта на Турция е благодарение мълчаливата и подкрепа от Запада и това не е от вчера
  • 18 Истината

    3 0 Отговор
    Турция не иска обикновени граждани а терористи на ПКК! Финландия и Швеция знаят, че кюрдите които са в страните им имат кръв по ръцете и ако искат да станат членки на НАТО ще трябва да ги екстрадират в Турция!
  • 19 Анти-Весо

    1 0 Отговор
    абе това че или трябва да вярваш в моя проповедник или теслата... това си е идиотщина от време оно. И абсолютно няма разлика от името на кой проповедник говорят - Фето или Ердоган. Това което ме учудва е от къде ги ринат тия неграмотници и простотиите които те ръсят... като например как някакъв си ходжа в изгнание вярвал че на Швеция мястото и е в НАТО.
  • 20 Булгур

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абе..":

    Не са глупави брат и не се подиграват така ги устройва просто и те знаят истината но нали са лицемери