13 Юни, 2022 21:00 5 804 65

Може ли Турция да оспори гръцкия суверенитет?

  • реджеп ердоган-
  • суверенитет-
  • егейско море-
  • турция-
  • гърция-
  • нато

Докато Анкара и Атина са част от НАТО, Турция няма да може да предприеме нищо по въпроса

Може ли Турция да оспори гръцкия суверенитет? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от старите сюжети в напрежението между Гърция и Турция набира нова сила през последните месеци – въпросът за демилитаризирания статут на гръцките острови в източната част на Егейско море

В изказвания през последните няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу поискаха категорично от Гърция да демилитаризира редица острови в близост до турските брегове, като се позоваха на предполагаемите ангажименти на Атина по редица международни договори, най-ранният от които датира от преди почти един век, а именно Лозанският мирен договор от 1923 г. Чавушоглу дори стигна дотам да предупреди Гърция, че ако не се съобрази, суверенитетът ѝ върху островите, сред които са и големи обитаеми острови като Лесбос, Хиос, Родос, Самос и др., ще бъде поставен под въпрос, защото не изпълнява договорите, с които е придобила този суверенитет, а Ердоган заплашително се включи с предупреждението „Не се шегувам!“, пише БТА.

Този проблем не е нов в двустранните отношения между Анкара и Атина, диалозите между които често приличат на разправии между дългогодишни съпрузи, които в скандалите си преминават последователно през всичките си минали огорчения. Проблемите са същите, просто един или друг е в центъра на вниманието във всеки определен момент. През последния половин век вечните теми са кипърският въпрос, демилитаризацията на егейските острови, обхватът на териториалните води, на въздушното пространство, на континенталния шелф и на изключителната икономическа зона. И това са само основните въпроси, без да броим по-дребните и периферни противоречия.

Руската агресия срещу Украйна обаче разтърси из основи международния ред и разшири представите за това, което смятахме за възможно в наши дни. Това е добър повод да се спрем по-подробно на аргументите на Анкара и Атина в този стар спор – не защото непременно очакваме да надхвърли традиционните си словесни рамки и демонстрации на увереност и сила, но защото несигурната среда прави невъзможно да сме сигурни, че той завинаги ще остане в тези граници.

Турските аргументи са подробно представени в обширна статия в проправителствения „Дейли Сабах“ още през 2020 г. Според твърденията Гърция е милитаризирала 18 от общо 23 острова в Егейско море, като на 16 от тях не е имала право да разполага постоянни значителни военни сили. Това по-конкретно са островите Лесбос, Хиос, Самос, Икария, Лимнос, Самотраки, Карпатос, Кастелоризо, Родос, Сими, Тилос, Кос, Калимнос, Лерос, Патмос и Псара.

Пенсионираният турски вицеадмирал и ръководител на Центъра за морски и глобални стратегии на университета Бахчешехир Джихат Яйджъ казва, че демилитаризираният статут на част от тези острови започва още от Лондонския мирен договор от 1913 г. и е потвърден от Лозанския мирен договор от 1923 г., който слага край на Гръцко-турската война от 1919-22 г. Демилитаризирането на Додеканезите пък е залегнало в Парижкия договор от 1947 г., по силата на който Италия отстъпва на Гърция суверенитета върху островната група край югозападните брегове на Турция.

Според Яйджъ обаче Гърция постепенно от 1960 г. и по-интензивно след кризата в Кипър през 1974 г. ремилитаризира островите. В публикацията се казва, че договорите позволяват на тези острови да бъдат разположени ограничени вътрешни сили за поддържане на реда, но Атина вече е разположила там тежко въоръжение, което има офанзивни, а не отбранителни цели – артилерия с голям обсег, военни самолети Ф-16, военноморски бази, казва друг пенсиониран турски адмирал, Джем Гюрдениз.

Според данни на Дипломатическия стратегически изследователски център, базиран в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, Гърция има армейска дивизия на островите Лесбос и Родос, бригада на островите Хиос и Сими, както и няколко пехотни, танкови и противовъздушни батальони на тези острови. Според твърденията на Хиос и Сими Гърция държи 7500 военнослужещи, командоси на остров Родос, шест сухопътни, две военноморски и две хеликоптерни бази на островите.

Като изхожда от предполагаемото противоречие между споменатите международни договори и фактическото положение на островите, напоследък Турция прави и доста дръзкото заключение, че щом Гърция нарушава договорите, по силата на които е придобила суверенитета върху островите, то суверенитетът им би трябвало да се върне към Турция като правоприемник на Османската империя.

Колкото и подобни заключения да не се споделят практически от никоя друга сила или юридически авторитет, двете страни влязоха в размяна на писма до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а ЕС и САЩ потвърдиха, че съществуващите суверенни права на никоя страна не са поставени под въпрос.

В гръцкото писмо до ООН, изпратено наскоро, категорично се отхвърлят турските претенции като безпочвени в юридическо, историческо и фактическо отношение и по-конкретно в тази част, която обвързва гръцкия суверенитет върху островите в Егейско море с предполагаемото задължение за тяхната демилитаризация.

В писмото се подчертава, че подобна връзка е в противоречие както с буквата, така и с духа на Лозанския договор от 1923 г. и на Парижкия договор от 1947 г., които определят постоянни граници и териториални права на страните, споменати в тях, без да съдържат каквито и да било други условия и задължения.

Гръцката страна отбелязва още, че според международното право, когато държавите подпишат договор, който определя граници или териториален суверенитет, тяхната крайна цел е да постигнат стабилност и окончателен статут. По тази причина това уреждане представлява фактическо събитие само по себе си, което вече не зависи от самия договор.

Анализаторът Ираклис Милас в публикация на базирания във Вашингтон институт „Мейпъл“ излага по-детайлно различното тълкуване на договорите от двете страни и гръцките доводи срещу турските претенции.

Гърция твърди, че островите, обект на спора, могат да бъдат разделени на три категории: северна (Лимнос, Самотраки и др.), средна (Лесбос, Хиос и др.) и южна (Додеканезите).

Според гръцката позиция турската аргументация по отношение на северната група острови е анулирана от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която позволява на Турция да ремилитаризира Босфора и Дарданелите. Доколкото демилитаризацията на проливите е предвидена в Лозанския договор, според гръцкото тълкуване отмяната ѝ автоматично отменя съответните клаузи за островите Лимнос и Самотраки. Това се потвърждава и от турски официални декларации по онова време, които според днешната позиция на Анкара обаче нямат обвързваща сила.

За „средната“ група острови Атина твърди, че Лозанският договор не уточнява какви точно военни инсталации са забранени на островите, нито ограничава броя на разположените военнослужещи.

Що се отнася до Додеканезите, които са под италианска власт в периода 1912 – 1947 г. и са отстъпени на Гърция с Парижкия договор след края на Втората световна война, Атина твърди, че доколкото Турция не е страна по този договор, той не поражда ангажименти към нея и тя не може да се позовава на него.

Не на последно място Гърция се позовава на международно признатото право на всяка страна да защитава територията си. Освен по-общите обвинения в агресивно поведение, нарушения на въздушното пространство и струпване на войски по бреговете на Егейско море, Атина квалифицира по-конкретно като заплаха обстоятелството, че през 1992 г. Турция определи възможността Гърция да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили като повод за война (casus belli). Заплахата с война от страна на Турция и то в случай, че Гърция упражни суверенни права, които смята, че има по силата на Конвенцията на ООН за морското право, е довод за Атина да твърди, че милитаризирането на островите край турските брегове е форма на законна защита на суверенитета и територията ѝ.

Цялата тази стара аргументация на двете страни след толкова десетилетия едва ли предизвиква вълнение в дипломатическите кръгове някъде по света. Въпреки привидно юридическия си характер, тя никога не е имала шанс или цел да предизвика резултати по юридически път. Но тя може да бъде използвана по различни начини. Би могла да бъде употребена за вътрешнополитически цели и от двете правителства. Би могла да бъде разменна монета в някакво бъдещо по-общо урегулиране на турско-гръцките спорове. Но може да бъде и аргумент за едностранни действия от страна на Турция в някакъв бъдещ момент на геополитически вакуум. Турската страна добре съзнава, че докато Анкара и Атина са част от НАТО, Турция няма да може да предприеме нищо по въпроса, а предупрежденията за поставяне на темата за някакъв дискусионен суверенитет са празни заплахи. Но светът се променя бързо и турският президент Ердоган заема най-удобната позиция за всякакво възможно бъдеще, колкото и невероятно да изглежда в момента.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    7 11 Отговор
    Може да оспори суверенитета на Крим.

    Коментиран от #42

  • 2 Тоя е на

    13 9 Отговор
    1 милиграм инсулин повече и е готов в чаршав и в дупката
  • 3 Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    23 33 Отговор
    Турция може да оспоря български, гърцки, сърбски суверенитет. Като Империя.

    Коментиран от #9, #16

  • 4 Българин

    41 14 Отговор
    Може турците да оспорят гръцкия суверенитет, защото гърците не спазват договора. Това е същото както Русия удря украинците сега, години наред им казаха да не допускат НАТО до границите им ,но украинците бяха смели защото такива държави като Америка и Франция казваха на украинците,че те са зад Украйна. Същото виждаме и в Гърция, същите защитници на Украйна са защитници и на гърците. Но гърците не виждат, че Украйна е сама срещу Русия, колкото и да се мята, краят е ясен. Умират украинци,с другите, които уж са им защитници гледат от страни. Гърция да се сърди на себе си, защото турците като тръгнат към тях,те ще са сами. Турците ще ги смачкат много бързо. Турците казват на гърците,не слушайте тези, които ви бутат в нашите лапи,а слушайте тези, гърците живеейщи в Турция,те мислят повече за Гърция от чуждите

    Коментиран от #6

  • 5 Боже Боже

    26 17 Отговор
    Къде сравнявате беззъбото агънце гърка,с вълка,турчина. Турците хем ще ги е...,хем ще ги бият
  • 6 Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    11 32 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    България е законен вилаят на Турция знаеш ли си?

    Коментиран от #7

  • 7 да питам

    26 10 Отговор

    До коментар #6 от "Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Да си чувал за Византийската империя?

    Коментиран от #12

  • 8 Е,па защо трЕбе да спори?!?

    15 8 Отговор
    По руски сценарий,влиза турския аскер, и което му е на сърце ДЕНАЦИФИЦИРА!
  • 9 Ефросина Е.Банева

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Няма смисъл ! 97 % турците са си балканци,,😊

    Коментиран от #11

  • 10 Долара ще потъне

    17 2 Отговор
    Турците се възхитиха отговора на Путин към Сащ и Ес.
  • 11 ко значи балканци?

    9 12 Отговор

    До коментар #9 от "Ефросина Е.Банева":

    Че сега живеят на Балканите ,или са коренно население!?Щото ако е първото ,и българите са монгооди с тюркски корени!
  • 12 Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    9 20 Отговор

    До коментар #7 от "да питам":

    Чувал съм. А чувал ли ти си ща 500 години на турската култура в България?

    Коментиран от #44

  • 13 Турчин

    22 20 Отговор
    Крайно време е Гърция да загуби някои острови както и част от Тракия. Много лаят напоследък щели да разрушат мостовете над проливите за да спрат турската армия от Анадола но само Одринския гарнизон е достатъчен за да дегърцизира Тракия. Ама се подават на внушения. Понеже затънаха в кредити "партньорите" им ще ги ползват като пушечно месо. Сега копаят канали покрай Марица за да спрат турските танкове. Война ще има ако не си махнат войниците по скалите на няколко километра от Турция и не се откажат от 12-те мили. Много са нагли. Токова и страхливи. С грък алъш вериш и достлук не става. Все ще гледа да те излъже. Ще ти се смее в лицето и после забие нож в гърба.
  • 14 ха ха ха

    10 2 Отговор
    Може и до Пловдив за стигне . Никакви проблеми. И Тримореца може да остане без държава,Щото в Западна България ще го прогони със сопи. Катастрофата идва.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    А България може да оспорва Карпатите Крим и западните Балкани

    Коментиран от #20, #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И ко правем

    13 3 Отговор
    Хора, той (Таипа) да не оспори фалшивиа суверен на БГ, щото русите на идващите 50 години им писнало да вадят Балканите от ланата. За србите още вероятно русите да се вкопчат, а за БГ и Влахия --- голям вопрос.... Да та направят на човек и да ти дароват суверенитет (изгубен, затъпкан), и така злъбно да псуваш освободитела ... пак още казвам --- западнака НЯААМА да мре за БГ, НЯАААМАА.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Турчин

    21 7 Отговор
    Войната е страшна. Нека няма войни и да не умират хора. Веднъж се раждаш друг път няма. Човекът е живoтнo. Същество което върши глупости. Но при турците (това са особен вид животни) няма подчинение. Аз съм живял в Европа в Турция. Познавам турците много добре. Имам впредвид анадолските турци. Те съвсем малко приличат на българските турци по манталитет. Страхът, подчинението са чувства непознати за голямото мнозинство при тях. Имат огромно самочувствие. Наистина огромно. В Турция ако сгрешиш, направиш нещо лошо без да искаш и кажеш: "Съжалявам, простете аз сгреших" вдигнатата ръка готова да ви зашлеви шамар веднага омеква и човекът насреща който е ядосан удря с длан по лявата част на гърдите си и казва "няма нищо". Но ако направиш лошо нещо и продължаваш да лаеш, да псуваш да си арогантен и прочие преди да те удари човекът който е ядосан пред теб започват да те ритат други които нямат нищо общо с вашия проблем. Не знам дали успях да обясня за какво става дума.

    Коментиран от #27, #34

  • 22 к'вото дойде

    16 0 Отговор
    Хм, "Може ли Турция да оспори гръцкия суверенитет?"

    Абе може, но какво следва от това никой не е в състояние да предскаже! Даже Нострадамус и баба Ванга, че те вече не гадаят за бъдещето. Досега Турция не се съобразяваше с чуждо мнение, а решаваше сама какво да предприеме (Кипър, Ирак Сирия, Либия, Азербайджан) понеже няма сериозни реакции, но по същата логика тръгна и Путин. Какво следва от тук нататък не се наемам да прогнозирам.

    Коментиран от #24

  • 23 Мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    може! Ама сспоре с армия!А БГ може да спори с дивана си! не мож седна в последствие
  • 24 бе трай си

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "к'вото дойде":

    Четурчина се оказа най-добрият съсед на България!!Стискй палци такада продължи!!Щото ако не,ще сгискаш едни други палци!
  • 25 Турчин

    14 4 Отговор
    Иначе ако оставим политиката настрани и гръцкото лицемерие като култура Гърция е единствената християнска държава която е копие на Турция. Особено при музиката само езикът е различен. Една гръцка народна песен докато си пия ракията. Но ще загубят ако слушат франсета и ингилизи. Иначе гърците въпреки тяхното лицемерие са обичани като народ. Турците не мразят гърците. Никой не иска Гърция да не съществува, да бъде превзета, асимилирана и прочие.

    Коментиран от #32, #33

  • 26 Орт

    10 11 Отговор
    Щом Гърция е подписала този договор и не го спазва,значи самата тя казва, че той няма значение,защо Турция трябва да го спазва?
  • 27 Орт

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Турчин":

    Е разбира се те не са били подложени на геноцид 155 години
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Добре, че е Турция

    8 9 Отговор
    Че да озапти вечно лакомите за чуждо гърци.
  • 30 Турски абсурд

    15 8 Отговор
    Гладната Турция може само да атакува европейска и натовска държава, оборудвана до зъби, да загуби, да се разпадне и всички, българи, гърци, арменци, араби, персийци, кюрди, да вземат своя дял.
  • 31 По-нагли от сиганите

    14 11 Отговор
    От статията става ясно, че турците имат нужда от силен побой, за да дойдат на себе си.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Глупости говориш

    14 10 Отговор

    До коментар #21 от "Турчин":

    Чул ли си приказката - идат като вълци, бегат като овци. Турците са "смели" само, когато са свръх много. 10000 читаци редовен аскер се изправят смело срещу 200-300 четници от четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър и пак не са успяли да обкръжат четите, а много четници са се измъкнали с бой и сечене със сабите. Там, където българи са се били срещу турци, винаги сме побеждавали ние, освен ако турците на се били 20 към 1. Потърси информация за Балканската война, например битката при Булаир - виж колко са турците, колко сме ние българите и виж жертвите от двете страни.

    Коментиран от #51

  • 35 Казан-Казан

    5 7 Отговор
    Преди 100 години, чрез реки от кръв, елиминиране на малцинствата в страните, огорчение и страдание, нещата бяха уредени. И те споделяха всичко мъдро. Всеки, който иска днес острови, тоест достъп до Егейско море, дава Константинопол, тоест достъп до Хелеспонт, Мраморно море, Босфора, Черно море. Останалото са приказки за малки деца. Ако Турция може да убеди народа си в това, нека го направи, иначе нека мълчи. Лека.
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    13 9 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА БАЛКАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ
    МЕЖДУ
    ГЪРЦИЯ, СЪРБИЯ И БЪЛГАРИЯ
    ....
    С ОБЩА АРМИЯ
    ...
    ЩЕ РЕШИ МНОГО ВЪПРОСИ
    ....
    ОСОБЕННО АКО И ДЯДО ИВАН НИ ПОДКРЕПИ

    Коментиран от #37

  • 37 Балкански съюз

    10 10 Отговор

    До коментар #36 от "САТЪРА НА ХАНА":

    България-Румъния-Сърбия-Гърция-Хърватия - рано или късно такъв съюз трябва да се създаде, за да възпираме агресивните орди от югоизтока. Никой друг няма кой да ни помогне. В средата на миналия век, България имаше оръжия сама да се справи с Турция, но в конфронтацията си с Русия, западните не-нормалници безрасъдно въоръжиха турците, дадоха им технологии, и ги превърнаха в опасност за целия регион.

    Коментиран от #38, #64

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Това е минало

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Трябва да гледаме в бъдещето. Само със Сърбия и Гърция нямаме голям шанс, защото онези са 90 милиона и всяка година се увеличават. Днес се карат и се готвят да нападат Гърция, утре - може ние да сме наред.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 домуса падишах

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    Кюрдистан може да оспори, въпроса е не ще стане ли а кога- кюрдите са велика нация!
  • 43 Анонимен

    0 0 Отговор
    Може ли да оспори? Законно е повече от ясно, че не може,това означава нови граници, но ако иска може, претекси винаги могат да се намерят.
  • 44 Ум под фес няма

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Турк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    "турската култура" е оксиморон-несъвместимо съчетание, нещо като дървено желязо..
  • 45 Докато туркофобите вият страхливо

    2 4 Отговор
    Всичко е наред 🤣🤣🤣
  • 46 Тръмб

    0 1 Отговор
    Живеем във време, когато Империите възкръстват от пепелището на историята. Така че, много Империи ще се възстановят, не само Османската и Руската! А измислините и ненужни "държавици" ще изчезнат!
  • 47 Бай Ганьо

    1 1 Отговор
    Еми дайте по тая логика и ние да си искаме беломорието. Ньойският договор изтече. То си е наше. България е Мизия, Тракия и Македония. Айде с комшиите да си поделяме остатъците от античните и да мирнат Балканите.
    Македония не е етнос, а географско понятие. Доказаха го гърците точно, затова сега западна България се зове северна Македония.

    Коментиран от #49

  • 48 Айшето

    2 1 Отговор
    Все пак аз ще отида на гръцки остров
    Научих, че гърците е.ат и бият много
  • 49 Точно така

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Ганьо":

    Освен това Турция трябва да върне Одринско до Мидия-Енос на България оределени с Лондонския мирен договор 1913, който договор е нарушен.
    Когато ние воюваме в Междусъюзническата война между България от една страна - Гърция и Сърбия от друга. Турците най-подло се възползват от отсъствието на българска войска в Тракия и в средата на 1913 г. нейната армия преминава установената от Лондонския мирен договор нова граница по линията Мидия-Енос и започва геноцида над тракийските българи от редовната турска армия. Избити са 60 000 мъже,жени и деца. С каквото могат да носят на гръб,пеша, на 150 км. са прогонени над 400 000 души. Повсеместни безчинства и издевателства. Унищожени са църкви и 280 български училища...

    Коментиран от #65

  • 50 седнете си на яйцата ви...

    1 5 Отговор
    забавно ми е да чета коментарите
    в Гърция казваме:
    две магарета се биеха в чужд хамбар
    спорите за места, на където и двамата сте гости
    нечетими от историята, геополитиката и истината...
    по отношение на амбициите ви....
    седнете си на яйцата ви.... вие сте дошли от степите, ние ви направихме човечи, и през всичките тези години в които сте тук, не сте създали НИЩО важно, което да се заслужава от уважение от останалия свят
    относно вашите мнения....
    четеме и смееме тук ... и ви чакаме с отворени обятия
    молон лаве

    Коментиран от #52

  • 51 Булгур

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Глупости говориш":

    Къде горе в планината ли те и кюрдите се бият горе в планините да и от в повечкото си време се отървават като се крият под каманите и пещерите и това непобедими ли ги прави а ти чел ли си за кръстоносните походи и за битката при Чирмен
  • 52 Асен Милев

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "седнете си на яйцата ви...":

    Абе, аз до колкото знам и световната история също, Гърция е държава от едва 190 години. Древните гърци-етиопски пришълци от Африка са обитавали островите и най-южната част на днешна Гърция, а останалото 2/3 е трако-славяни, и историците и ДНК-то го знаят.
    И точно Гърция най -нагло увеличава територията на новата си държава. близо пет пъти за сметка на България.

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Наблюдател

    0 0 Отговор
    След окупацията на част от Кипър от Турция без да има никаква смислена реакция от Запада съвсем логична е нарастващата агресия на същата!
  • 54 чувство за малоценност нали?

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Асен Милев":

    един на друг казвате тези неща и сте щастливи да им вярвате ... няма значение ... разбирам те .... в психологията до вписването "чувство за малоценност" трябваше да има снимка с нашите съседи.... и междувременно ... по целия свят ще продължат да кръщават децата си с гръцки имена и с Асен или Аисе ще продължат да се смеят....
    поздрави

    Коментиран от #55, #56

  • 55 Асен Милев

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "чувство за малоценност нали?":

    И как обори с нападки коментара ми?? Никак. Вече има твърде много информация и лесно достъпна за това, което сте изопачили, присвоили и унищожили.

    И много от гръцките имена всъщност са тракийски, но сигурно и не знаеш, че тракийската култура която си присвоихте, е пред гръцката...
  • 56 Асен Милев

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "чувство за малоценност нали?":

    Не разбрах, от кога съществува гръцката държава и каква е меголо хилядолетната и история???!?!??!
  • 57 Ти или Ви --добре ли сви?

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Асен Милев":

    Св. Кирил и брат мо Методи не на основата ли на грецки направиха славянската глаголицата.... До Христов Рим историята знай, до Христова Герция историята знай, до Христова България историята..., не, не знае.

    Коментиран от #58

  • 58 Асен Милев

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ти или Ви --добре ли сви?":

    Не си посочил какво и от къде цитираш. Но по времето на Кирил и Медодий няма гръцка държава, има Източно Римска империя.Понятията Византия и византийци са изкуствени - създадени през 16 век след залеза и.
    ..и гръцки език е едно, гръцка държава съвсем друго.

    Коментиран от #60

  • 59 Асен Милев

    2 1 Отговор
    Какво става бе? Някой да ми каже кога е съществувала гръцка държава преди 1830 г.? Кои са нейните царе?
    Не е ли германският Ото Вителсбах (католик), принц на Бавария е избран за първият им крал през 1833 г.??
  • 60 Разбирате но правете на контра

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Асен Милев":

    Табелките на държавност могат да се сменят всяки пет седем години -- Македония-Северна Македония. Корея - ЮжнаКорея, Северна Кореа и много други. ГНарода си остава, култура се тя, тралиции се те, език се той, писменост (а ко има, се тя). И т.н.

    Коментиран от #61

  • 61 Асен Милев

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Разбирате но правете на контра":

    Мдаа, страшна логика изкара - Македония-Северна Македония. Корея - Южна Корея!!
    А Гърция ни Северна ни Южна!?

    И не съм конфликтна личност, контрата ми е след коментар- 50

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.