Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юни, 2022 19:00 5 799 50

В сърцето на Донбас: Защо Северодонецк е така важен?

  • украйна-
  • северодонецк-
  • война-
  • луганск-
  • донецк-
  • донбас

Две седмици, след като и последните украински защитници на Мариупол се предадоха с надеждата да бъдат разменени срещу руски военнопленници, Украйна може да загуби още един голям промишлен център в Донбас

В сърцето на Донбас: Защо Северодонецк е така важен? - 1
Снимка: Unian
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Северодонецк, редом с превзетия Мариупол, е един от големите индустриални центрове в Източна Украйна. На това място за пръв път се проявиха силни проруски сепаратистки тенденции. Какво е стратегическото му значение днес?

Две седмици, след като и последните украински защитници на Мариупол се предадоха с надеждата да бъдат разменени срещу руски военнопленници, Украйна може да загуби още един голям промишлен център в Донбас – град Северодонецк. Според различни съобщения битката там вече е преминала в улични сражения, а руски войници са проникнали чак до центъра на града.

Северодонецк и Лисичанск са последните по-големи градове в Луганска област, които все още са под украински контрол. По данни на Генералния щаб на украинската армия, руските части концентрират в момента всички свои усилията за превземането на Северодонецк, а украинските му защитници рискуват да бъдат обкръжени от всички страни – както беше в Мариупол.

Център на украинската химическа промишленост

Преди войната Северодонецк имаше малко над 100 000 жители. По съветско време градът възниква върху основите на малко селище, което се разраства покрай химическия завод „Азот“ – най-голямото химическо предприятие в Украйна. Новият град на границата между областите Луганск, Донецк и Харков получава името си през 1950-те години от реката Северски Донец.

Собственик на химическия завод „Азот“ е олигархът и медиен магнат Дмитро Фирташ, който от 2014 година живее в Австрия. Той е застрашен от екстрадиране в САЩ по обвинение в корупция. Предприятието в Северодонецк произвежда основно торове – предимно за износ.

Освен „Азот“ в Северодонецк има и други химически предприятия, а в близкия Лисичанск има и петролна рафинерия, принадлежала на руски бизнесмени, която днес обаче не работи.

Силни сепаратистки настроения

Северодонецк се прочу и с това, че преди 20 години за първи път там беше направен опит за разцепване на Украйна. На 28 ноември 2004 г. в града се проведе тъй нареченият „Общоукраински конгрес на депутатите от всички нива“, в който участваха най-вече представители на проруската „Партия на регионите“. Тя възниква в Донбас и бързо става доминираща политическа сила там. По време на „Оранжевата революция“ в Киев тя заплашваше да провъзгласи автономия с административен център Харков, която да включва осем области в Източна и Южна Украйна, както и Крим и Севастопол.

Един от ораторите на този конгрес е тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, който на младини е работил в „Азот“. По-късно той е обявен за почетен гражданин на Северодонецк – въпреки наложената му забрана да влиза в Украйна заради сепаратистките му изявления за Севастопол.

През 2004 г. инициаторите на „Общоукраинския конгрес“ си остават само със заплахите за откъсване, но 10 години по-късно – през 2014 – е предприет и втори опит. След като Русия анексира украинския полуостров Крим, въоръжени местни сепаратисти, заедно с казаци, дошли от Русия, окупират градовете Северодонецк, Лисичанск и Рубежное.

През юни 2014 украинската армия успя да ги прогони оттам. След това Северодонецк стана център на военното и цивилно управление на областта и в него се преместиха много институции и университети от Луганск. Сега им се налага за втори път да се местят – този път към Западна Украйна.

Стратегическото значение на Северодонецк

Северодонецк и съседният град Лисичанск имат стратегическо значение и затова, защото този район на Донбас осигурява връзката с другите региони на страната. По магистралата от Лисичанск до Бахмут в момента вървят доставките за украинската армия, а доскоро тя беше използвана и за евакуацията на местното население. В момента тя е силно пострадала от руския обстрел и е смятана за несигурна транспортна артерия.

Превземането на Северодонецк и Лисичанск би позволило на руснаците да достигнат чак до административната граница на целия регион. Освен това те ще могат да използват превзетата територия като плацдарм за настъпление на руските части на запад към Краматорск – друг административен център в Донецк и един от последните големи промишлени центрове в Донбас, които все още се контролират изцяло от Киев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иванушка глупака

    40 19 Отговор
    Джуджето е велик, няма втори такъв гений като него на земята!

    Коментиран от #5

  • 2 Помак

    74 20 Отговор
    ...вече сички знаят че Русия ште направи от укра 600 хил.км2 обработваема земля...заштото укра са нагли , лъжат и мразят русите ...сега укри и зиления си земаха 5те лева
  • 3 сигурно

    86 27 Отговор
    Която област премине към Русия ще се ,ще живее като бели хора ,а не в бананова република управлявана и обирана от комик !!

    Коментиран от #7, #14

  • 4 Малко луд

    89 20 Отговор
    значи градът е саздаден от Русия,и сега сиго взимат ,нормално Тези готованковци украинци да постигнали нещо сами .Всичко е построено от Русия .
  • 5 Уточнение

    18 62 Отговор

    До коментар #1 от "иванушка глупака":

    Искаш да кажеш, чи Джуджето е велик, няма втори такъв Глупак като него на земята!
  • 6 ГЛЕЙ СИГА

    60 13 Отговор
    ДО ДНЕПЪР ВСИЧКИ ГРАДОВЕ СА ВАЖНИ ЗА РУСИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО ОДЕСА НИКОЛАЕВ И ХАРКОВ КИЕВ ЩЕ ОСТАНЕ ДА ГО ХРАНИТЕ ВИЕ НИ СЪ КУСЕТИ
  • 7 Гост

    15 42 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Сериозно ли ?много ми е интересно каква е покупватлената способност на руснака

    Коментиран от #22, #35, #41

  • 8 Героите на Украйна

    18 43 Отговор
    По отношение на Русия те изпитват единствено презрение. "Страната е богата, но що се отнася до душите им - те са много бедни. Липсва им каквато и да било човечност. Сега са се превърнали в поколение зомбита. След разпада на Съветския съюз бяха подложени на промиване на мозъците, което продължи 30 години и днешните 30-годишни до един са зомбита", смята един от войниците. "Руснаците оказват и психологически натиск: в продължение на цяла седмица ни пускаха траурна музика по високоговорители. През цялата нощ, а това е много натоварващо за психиката."
  • 9 Слава на Русия

    47 15 Отговор
    поне ще имаме достатъчно Донбаски въглища.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Срам и позор за Запада и за нас

    15 49 Отговор
    , че не доставяме достатъчно оръжие украинските воини, които са принудени да воюват с тежко въоръжени орки от Мордор !

    Коментиран от #12, #31

  • 12 ДрБр

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "Срам и позор за Запада и за нас":

    Прост
  • 13 Хахахаха

    11 41 Отговор
    Абе кво става, тоя Донбас още не е превзет 101 дена! А вече, между другото настъпва контраофанзива в Северодонецк, също и в Херсон!
  • 14 Хихи

    12 35 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Ми че бегай в Русия, да живееш като бял! Какво правиш в ЕС?
  • 15 Леля Петра

    21 9 Отговор
    Ние си имаме завода в Стара Загора.За тази Украина ,изобщо не ми пука.Тръмп ще се върне!
  • 16 Пламен

    11 40 Отговор
    Не е толкова важно колко територия си взел. Тази война става война на изтощение. На страната на Украйна е антифашистката коалиция, могъщи икономики с всичко необходимо. Някой ще каже, ами Китай, Китай чака да грабне Сибир.
    През ПСВ, русия капитулира без да има чужди войски на своя територия.
    Германия също капитулира по подобен начин. Германската армия е в Франция Белгия Полша, а Германия обявява пълна капитулация.
    Така че, севернодонецк или Донбас са без значение за крайния изход.

    Коментиран от #18, #44, #48

  • 17 Ванга

    12 34 Отговор
    Русия ке падне

    Коментиран от #19, #45

  • 18 БЪЛГАРЧЕ

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "Пламен":

    Олеее явно нощес си се завивал с мокри вестници.

    Коментиран от #25

  • 19 БЪЛГАРЧЕ

    32 10 Отговор

    До коментар #17 от "Ванга":

    Кога ке паднат на коча М$Ъ$Д$Е$Т$Е те тога ке падне и Русия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иванушка  🇷🇺

    29 8 Отговор
    Хайде и тоя фашизиран град си замина ✌Z✌

    Коментиран от #23

  • 22 дедо

    19 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    три от заводите на мерцедес са в русия и ако малко има нещо в черупката ти ще се сетиш че не са на а класа

    Коментиран от #29, #30

  • 23 Българин

    11 16 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка  🇷🇺":

    Дурачок, дорогой, 80 процента от населението му са етнически руснаци! Кога станаха фашисти ,че не разбрах? Какво пише в опорките на Пасьолството на Рассия в Задунайская Губерния по въпроса?

    Коментиран от #27

  • 24 Мдааа

    30 8 Отговор
    Дейли мейл:
    Ванга предрече преди почти 40 години, че Русия ще властва и Путин ще стане „господар на света“. Българската пророчица казва, че „Никой не може да спре Русия“. Това напомня английският таблоид Daily mail („Дейли Мейл“), цитиран от Вести.бг. …..

    Коментиран от #26

  • 25 Христо Христов

    6 19 Отговор

    До коментар #18 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Потурнака, ти като се завиваш с вестник "Правда " , си научил историята на двете световни войни, такали ???
  • 26 Патриот

    7 22 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааа":

    Интересно, защо само ватенките имат достъп до това "пророчество " на Ванга? И само да напомня, че Ванга почина през 1996-та, когато Путлер още е бил редови служител в кметството на Петербург...
  • 27 Иванушка  🇷🇺

    20 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    "...80 процента от населението му са етнически руснаци! Кога станаха фашисти..." - говорим за останалите 20% чисти укро-фашисти които трябва да си заминат.

    Коментиран от #28

  • 28 Българин

    4 12 Отговор

    До коментар #27 от "Иванушка  🇷🇺":

    Един вид-да изгорим мокрото, на сухото нищо няма да му стане... Типично мислене на алкохолизиран мужик... Дано поне караш с алкохола производство на Цар Киро, а не посягаш на препаратите за почистване на баня, като крепостните... 😉
  • 29 Иване

    8 9 Отговор

    До коментар #22 от "дедо":

    Попита те колко е покупателната им способност аз да ти кажа колкото турция
  • 30 Наблюдател 1

    4 17 Отговор

    До коментар #22 от "дедо":

    Никакви автомобилни заводи няма вече в РФ.
  • 31 Срам и позор за евросъюза, ф.а.щ, и теб

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Срам и позор за Запада и за нас":

    , че доставяте достатъчно оръжие на бандеро.хохлятските укри , които са принудени да спрат НАЙ НАКРАЯ да тре.пат и тероризират Хората в Донбас след 9 години и да воюват с тежко въоръжени Руски Освободители от Москва.
    Слава на Руската Освободителна Войска.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 номер едно

    25 1 Отговор
    Онзи ден се срещам с приятели от детинство, които от 10 години живеят в UK. Леле, станали по-англичани от англичаните. По ББС им били казали, че украинската могъща армия била пред навлизане и окупиране на Москва. На ден украинците убивали по 35000 руски войници. Украйна вземала всички решения сама, Зеленски бил невиждан лидер и нямало да отстъпи дори и САЩ да му заповадят. Руснаците не били славяни. Англо-саксонците били двигателя на света. Не се шегувам, това го чух на живо с ушите си от реални "хора". Слушах, слушах и им пожелах лек път обратно...

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гюро михайлов

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Първо се научи на правопис покупватенко,па после пиши коментари.
  • 36 Кинжал

    15 1 Отговор
    Руснаците съобщиха , че на всеки 7 секунди умира по един украински войник. Грубата сметка прави по около хиляда души на ден, което кореспондира и с други реални досегашни оценки за около 100 хиляди жертви на укронацистите. Като сложим и ранените минимум по три или тежко ранените по две, излиза, че поне 300 хиляди от тях са вече извън строя. Това обяснява истерията на безпомощните западняци, които предвкусват своята тежка загуба в лицето на своето най-зло и вярно куче - фашистка Украйна ! Руската армия след смяна на тактиката в момента почти без жертви ги гази бавно но сигурно като валяк! За 100 дни са освободили 225 градове и населени места Всичко останало е въпрос на време, а руснаците разполагат с цялото време на света и не бързат за никъде, като това кара всички техни врагове да изпадат в бясна истерична паника.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЧИЧО САШко Филибето

    11 1 Отговор
    Четирите градчета,Лисичанск,Рубежное,Шостки и Северодонецк имат общо име-Менделеевск.Голям център на индустриална химия.80% военно производство.В Лисичанск влиза петрол и газ(ЛНПЗ).Производство на химия с "двойна употреба"- муниции и взривни вещества.Пример- Пентаеритритът е основна съставка в латекса,но и основна за снаряди.Китни градчета,но първи по РАК заболявания.
  • 40 Проблем

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "номер едно":

    Точно това е проблема англосаксонците си мислят да управляват света. За целта им трябват ресурсите на Русия и Украйна .
  • 41 Ехо

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Не си в час . Като ти се спре петрола и газта и тока стане 1000 евро мегавата ще ти видя твоята покупателна способност.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Баста

    14 2 Отговор
    Русия дднес си взема това което по никаква логика и никакви заслуги в построяването му бе подарено от Ленин,Троцки,Хрушча и дядя Льоня на окрайносите. Грешката по-добре да се поправи късно отколкото никога.В случая важи максимата - направи добро... изяж . омно. Руснаците 100 години и им търпяха шовинизма.
  • 44 Шушане

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пламен":

    Какви велики икономики наемат петрол ток газ и хляб и Макдоналдс няма да имат , само айфони , дънки и какво друго , не се сещам , другото е без предметно .
  • 45 Георги

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ванга":

    Ке падне? Къде бе брато?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Франко

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Пламен":

    При ПСВ ,Русия капитулиря по заповед на Улянов .!.Значи при загубени територии в ПСВ,България печели??.Как да се разбира?.Не се разбирал ,колега.!
  • 49 МалкоЛогика

    8 3 Отговор
    Украинската власт казва че този град не е толкова важен, затова няма да се напрягат да го завземат обратно. Кой лъже ?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.