Last news in Fakti

4 Юни, 2022 13:00 4 149 41

Ще вдигне ли България ветото за преговори за членство на РСМ в ЕС?

  • вето-
  • членство-
  • преговори-
  • рсм-
  • ес

Българската позиция относно започването на преговори за членство в ЕС се базира на четири основополагащи документа

Ще вдигне ли България ветото за преговори за членство на РСМ в ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар и всички съставни части на управляващата коалиция да твърдят, че не са налице условия за промяна на досегашната българска позиция и че тя ще остане същата, информациите за подготвящото се вдигане на ветото, са повече от случайни и спорадични.

Подобни индикации, а и конкретни обвинения към премиера Кирил Петков идват не от другаде, а от официални представители на партиите в коалицията. Самият външен министър, г-жа Генчовска, нееднократно спомена за съществуването на две външни политики и се оплака от некоректната намеса на хора от екипа на премиера в нейната сфера по тази тема. Каквито и да бъдат ходовете на представителите на двете външни политики и на европейските лидери, и институции, те ще се случат в следващите няколко дни.

Какво предстои да се случи?

Ако някой си е поставил за цел в рамките на френското председателство да има „пробив“, с който РСМ да започне преговори за членство в ЕС, формално това може да се случи само на 23 и 24 юни, когато ще се състои последният Европейски съвет на това председателство. Част от програмата на този съвет е предвидена за така наречената „Лидерска среща ЕС – Балкани“ на която, наред с евролидерите, ще участват и премиерите на страните от Западните Балкани. За да бъде взето окончателно решение от най-висшия европейски орган, то трябва да е било подготвено, съгласувано и одобрено преди това с пълно единодушие от няколко по-низши в европейската йерархия органи. На първо място, това е Съветът по Общи въпроси, на който държавите се представляват от своите външни министри, съответно България е представена от своя външен министър г-жа Генчовска; неговото заседание е предвидено за 21 юни. Самият Съвет по Общи въпроси, от своя страна се подготвя от Корепер – съставен от постоянните представители в Брюксел на държавите- членки, като за България това е посланик Румен Александров. Неговото заседание е предвидено за 15 юни и на него задължително трябва да бъде внесено предложението, касаещо РСМ. Макар и евентуалното решение за вдигане на българското вето да е изцяло и само в правомощията на българското правителство, премиерът Кирил Петков многократно заяви, че подобна стъпка задължително ще мине през одобрението на Народното събрание. За да се случи това преди заседанието на Корепер на 15 юни, българският парламент трябва на своите редовни заседания на 7, 8 или 9 юни да е обсъдил и одобрил някакъв документ, на базата на който Министерство на външните работи да изготви официалната позиция на България пред различните нива на Европейския съвет.

Каква е настоящата българска позиция?

Българската позиция относно започването на преговори за членство в ЕС се базира на четири основополагащи документа: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество от август 2017 г., Рамковата позиция на правителството от октомври 2019 г., последвана от декларацията на Народното събрание и решенията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента от януари 2022 г. В Рамковата позиция, на която се позовават останалите два документа, фигурират ясно и детайлно разписани условия и етапи, които РСМ трябва да изпълни, за да започне преговорният процес. Рамковата позиция фигурира изрично и в коалиционното споразумение на четирите политически субекта, съставляващи настоящото управляващо мнозинство. Досега Скопие е изпълнило само едно от изискванията и то е това, касаещо изпращането на дипломатическа нота, в която прецизира, че използването на краткото име на РСМ „Северна Македония“ не изразява териториални претенции към съседни държави. Относно останалите условия напредъкът е нулев.

Как може София да вдигне своето вето за РСМ?

Ако приемем, че управляващата коалиция и българският премиер са искрени в твърденията им, че българската позиция и условия остават непроменени, то единствената практическа възможност България да се съгласи да даде своето съгласие РСМ да започне преговори за членство в ЕС, е ако българските условия бъдат изцяло инкорпорирани в самата преговорна рамка, която Европейският съвет ще одобри за РСМ. Само по този начин, българската страна би имала някакви гаранции, че условията които има към Скопие, ще бъдат спазвани и изпълнявани в бъдеще. В случай на неизпълнение, така София би имала легитимно право да санкционира - чрез Европейският съвет и неговите формати, въпросното неизпълнение. За да се случи това, българската страна трябва да убеди в оставащите дни своите европейски партньори, че нашите условия могат и трябва да фигурират като „европейски“ условия в самата преговорна рамка на РСМ.

Съществува и втора, теоретична възможност, при която София би могла да вдигне своето вето. Ако въпреки многобройните си обещания, българското правителство все пак изостави своята досегашна позиция и я замени с нови, пожелателни, общи, отложени във времето и пространството очаквания, и се опита да представи това пред обществото като незначителна редакционна промяна. Подобна промяна ще трябва да получи и мнозинство в българският парламент, включително и с цената на евентуална подкрепа от опозицията и игри с кворума. Подкрепено с фанфари от европейските и трансокеански лидери, „креативното“ решение ще бъде афиширано, разбира се, и като огромен успех на българското правителство и дипломация.

Има и трета опция, а тя е българската позиция да остане непроменена и ветото да не бъде вдигнато. В този вариант ще има, с право, много разочаровани, основно сред тези оттатък Осогово, на Запад или през Океана, на които са давани безотговорни и наивни обещания от случайни хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    69 10 Отговор
    Ако не свалим това правителство, Македония ще ни е най-малкия проблем.

    Коментиран от #12

  • 2 Проблемът е, че

    49 9 Отговор
    България никой не я пита, нито пък ще се съобрази с нея. Управниците чакат нареждане отвън, от нашите братя по оръжие, за да подпишат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    50 5 Отговор
    Стига с тая Македония!Народа в България измира.
  • 5 Баба Зоя

    43 0 Отговор
    Юрий Гагарински е првиот македонец во космосот!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Брендилия

    3 29 Отговор
    4-та позиция е на въпроса с въпроси: Турция беше ли попитана дали е съгласна България да влезе в ЕС ? Ами южната съседка Гърция, която е в ЕС от 1981 и има обща история с България и Македония и заради тях е Северна Македония ? Кога българските политици ще отстояват правилно интересите на България ?

    Коментиран от #27

  • 8 разбрал

    40 2 Отговор
    Наивни сме , наивниии ! Отдавна-отдавна Кики е поел ангажимент пред господарите си и точно преди да си бие шута за Канада (много по богат , ама - много) , ще подаде оставка на коалиционното ОПГ , но на предният ден - ще подпише за вдигане на ветото , после ще го търсим да го ... прегръщаме , ама - той ще е далече и ще си пие кафето в клуба на милиардерите.
  • 9 Аха

    31 4 Отговор
    Българино свиквай вече ..историята Кирето вече я изтъргува....
  • 10 Идва нов световен ред

    25 1 Отговор
    Казуса е ясен.Никоя от партиите, които последните години настройваше българи срещу българи, няма да позволи вдигане на ветото.
    Това ще е последния път, когато на България и Унгария им се дава правото да се държат като бухалки и ползват ВЕТА.
    Ще им се отнеме правото на вето.Явно преди да прочете човек нещо казано от Политик или Партия в България, първо трябва да прочете и се информира извън нея.
  • 11 сигурно

    36 1 Отговор
    Няма да вдигне ветото ,защото сама ще се затрие ,ако това стане , а и ще има политици окачени по дървета и стълбове !

    Коментиран от #17

  • 12 СИФ: 2030 ще притежавате НИЩО

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":



    "Ще вдигне ли България ветото за преговори за членство на РСМ в ЕС?"


    Н Е




  • 13 питам

    30 1 Отговор
    Какво мисли ЕК за палежите на българския културен център в Битоля?
    И това докато съседа се опитва уж да измоли достъп до Европа.
    Ами след като получи този достъп какво да очкаваме?
  • 14 Перо

    37 1 Отговор
    Не само,че при “макетата” няма никакъв напредък,но и запалиха българския културен център в Битоля! След като не харесват Ванче Михайлов,защото им е показвал истината и се е борил срещу сръбския окупатор, защо бившите УДБаши си кръстиха партията с абревеатурата на неговата организация? Винаги вето за чугунените глави!
  • 15 Перо

    23 0 Отговор
    Защо на плаката е пропусната СЕВЕРНА или гърците отново трябва да им набиват канчетата!
  • 16 Изтрит

    37 1 Отговор
    Ако някой смята в тази обстановка да сваля ветото, по-добре да си подава веднага оставката.
  • 17 Абе

    12 16 Отговор

    До коментар #11 от "сигурно":

    Нищо няма да стане.Ще поведе Възраждане поредния ялов протест ще повикат пред НС ,и ще се разтури панаира .Всяко чудо за 3 дни.Ще преглътнем и това унижение,както всяко едно .
  • 18 Вуте

    20 4 Отговор
    България нема да вдигне ветото.но Кирчо и Асенчо ще го вдигнат.Требва да изпълнят искането на господарите им.
  • 19 Мдааа....

    21 9 Отговор
    Ветото ще бъде вдигнато.Няма нещо,което да са поискали от вън и нашите да не са клекнали.

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Брендилия

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мдааа....":

    Не трябва, защото НАТО се разширява на Западни Балкани. САЩ пагубната политика трябва да бъде спряна!!!
  • 22 Тая нощ е запален

    30 1 Отговор
    Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля.Смятам дека со това кощунство од Северна Македония,никога нема да видат ес.
  • 23 Тоя път

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мдааа....":

    нема да стане!!!
  • 24 Статистик

    18 1 Отговор
    България - НЕ. Киро Простото - най-вероятно ДА.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 456

    8 1 Отговор
    ВЕТО
  • 27 Требе акъл

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Брендилия":

    Нас никой не ни пите дали сме искали в ЕС, а ни набутаха, защото имаме граница(морска) с Русия.

    Коментиран от #29

  • 28 БИЙТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ

    11 2 Отговор
    БОЯТ НАСТАНА,ТУПКАТ СЪРЦА НИ..

    Коментиран от #33

  • 29 Брендилия

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Требе акъл":

    Не е проблем, че сме в ЕС. Проблемът е, че сме с африкански доходи и ЕС се чуди как да ни изхвърли, повличаме го надолу. Този въпрос с РСМ в ЕС им е дюшеш, защото са наясно че двете държави РСМ и България няма да се разберат скоро.

    Коментиран от #30

  • 30 Ежко Бежко

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Брендилия":

    Дано си права, ама аз си мисля, че напротив, ЕС се чуди как да ни задържи в съюза, а ние бyнaците не се възползваме и не отменим санкциите, та да си закърпим икономиката с евтин газ и ток. Каквото и стане , по-лошо няма да бъде, казал песимиста. Отимиста се провикнал: Ще бъде, ще бъде.
  • 31 ИЛЮМИНАТ

    5 1 Отговор
    САМО ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОВА.......

    Коментиран от #38

  • 32 Цуца

    8 2 Отговор
    Защо нашите ”приятели” европейците ни опщяха орталъка за макетата, а не ги принудят да приемат нашите условия сега и веднага! И после прав им път!
  • 33 Ицо

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "БИЙТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ":

    Биеш слабия. Що не удариш един шамар на силния?
  • 34 Бочко

    5 0 Отговор
    Само,ако посмеят да предадат България и българите,светът ще им се види тесен на тия безродници.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор
    Не, на влизането на РСМ в ЕС. Влизането означава край на българската история, писменост и култура. Гърция води 28 години преговори с РСМ и накрая завършиха успешно.
  • 38 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "ИЛЮМИНАТ":

    Парламента, няма право да решава такъв фундаментален въпрос, от първостепенно значение за националната сигурност на РБългария. Само и единствено Народа, чрез провеждане на референдум! Това е. Другото е несериозно.
  • 39 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Приемането на РСМ е западняшка провокация,искат да покажат,че експанзията им продължава,въпреки всичко.Приближават се плътно до границите на Русия,и ес ,И НАТО,за да изградят непрекъснат фронт,да покажат ,че "ето тук сме ние демократи и цивилизатори ,а отвъд границата сте вие варварите",изграждане на лимес фосатум(укрепена граница) по подобие на Римската империя.Това е нелепо,доста може да се поспори ,дали на запад не са истинските вандали и диваци.
  • 40 Ще го вдигне когато

    3 0 Отговор
    Спрат да развяват югославски войнстващ македонизъм/антибългарска идеолигия/управляващитв сърбомани, в спора с гърция им бяха нужни 28г, те си решават кога са готови

    Коментиран от #41

  • 41 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ще го вдигне когато":

    Така, е и затова бях пределно ясен към сънародниците и управляващите. На този етап РБългария, не може да вдигне ветото за влизане на РСМ в ЕС! Тя е троянски кон на войнсващият македонизъм и сърбомащина. Това е.