Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юни, 2022 21:00 4 462 38

Няма яснота за газа за България през юли, но никой не изглежда притеснен

  • газ-
  • руски газ-
  • българия-
  • енергетика-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • николай кискинов

Цените на електроенергията са привидно спокойни

Няма яснота за газа за България през юли, но никой не изглежда притеснен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки динамиката на пазара и неизвестните около снабдяването на България с природен газ през юли, нито правителството, нито пазарните участници не изглеждат притеснени за сигурността на доставките, което се вижда от стабилните и леко покачващи се цени до края на 2022 г. Цените на електроенергията са привидно спокойни на високи нива, но може да се очаква близо двойно повишение през зимните месеци. Това коментира Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Авария в терминал за природен газ в САЩ и закъснение на ремонта по "Северен поток" повиши цените на суровината на европейските пазари до 80-90 евро, като реалното ниво е около 100 евро според пазарните участници. Следващата седмица "Турски поток" излиза в планов ремонт, което ще спре доставките за България, Румъния, Гърция и Сърбия по време на най-ниско потребление, но на фона на нагнетяването на газохранилищито в Чирен, и ще повиши очаквано цените на спот пазарите.

Още новини от Украйна

Очаква се вторият танкер с втечнен природен газ за България, който ще задоволи търсенето през юни, каза Кискинов. "Няма никаква яснота откъде ще се взимат количествата за юли. Има изявления, че ще дойде азерски газ..., вероятно чрез суапови сделки през Гърция и Турция, с по-малко експорт към Гърция. Въпреки че няма яснота, не изглежда някой да е притеснен - нито пазарните участници, нито правителството, нито "Булгаргаз" имат притеснения относно снабдяването през юли." Доставките на количества през Турция в момента се извършват без сключено споразумение с България за междусистемен пренос и "леко със затворени очи", коментира Кискинов.

Фючърсите за юли месец са 90 евро, август - 93 евро, Q3 - 100 евро, Q4 - 103, и за зимата на 2022 г. - 102 евро. "Всичко зависи какво ще стане ноември. Доколко държавите членки ще си изпълняват договорите към "Газпром" - изглежда ще ги изпълняват; доколко ще можем да намерим алтернативни количества - изглежда намираме; доколко има междусистемна свързаност - изглежда, че има, включително и новата връзка с Гърция. Има динамика на пазара, но не изглежда сигурността на доставките да е под риск." През последните две седмици сключените сделки на пазара на двустранни договори за електроенергия са на нива 420 лв/MwH - 443 лв/MwH до края на годината, което отразява очакванията на пазарните участници. Фючърсите на унгарската борса са за около 245 евро/Mwh за Q3, 233 евро/Mwh за 2023 г. и има сериозно покачване на очакванията през последните дни, каза Кискинов.

Цените нервничат от цените на природния газ, като друг фактор са стабилните нива на вредните емисии на около 80-90 евро. "Ако лятото наблюдаваме успокоение около 380 лв/Mwh - 400 лв/MwH и то при липса на кой знае какви страсти относно търсене и предлагане, емисии, природен газ, през зимата, когато пазарите са по-динамични, отново ще се върнем в определени периоди на нивата около 700 лв/Mwh - 800 лв/Mwh. Ако очаквахме някакви по-ниски нива, щяхме да ги виждаме сега."

В коментар за отражението на енергийните пазари върху инфлацията, Кискинов заяви, че в момента се наблюдават ефектите от огромните цени през 2021 г., които тогава не бяха видими при стоките. "Огромни напечатани пари се излязоха в енергийните пазари, оттам повдигнаха нивата на цените на абсолютно всички енергийни ресурси, с няколко месеца закъснение това преля в потребителските стоки, в индустрията. Отделно геополитическите фактори допълнително изстреляха енергийните пазари и очакванията за инфлацията в небесата".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    48 9 Отговор
    Благодарение на Киро и Кокорий.....
  • 2 Ахааа

    7 37 Отговор
    Газ има не се плашете.И е най евтин от цяла Европа.Като се върнат ГЕРБ ДПС на власт пак ще стане най скъпия.Слава на мафията.Долу Кирчо и Кокорчо
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 9 Отговор
    Кирчо каза , че лодката ще докара газ пп-ввтин от руския! Кеворкян обяви , че е по-скъп с 20% ‼️ Аз вярвам на Кево!

    Коментиран от #27, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХА ХА ХА

    46 6 Отговор
    НЕ Е ВЕРНО ! КИРО - ТЪПОТО Е МНОГО ПРИТЕСНЕН , АМА ЗА ТОВА , ЧЕ МУ СЕ КЛАТИ СТОЛА !!!! ДОРИ ПЛАЩА И ТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ ЛУМПЕНИТЕ КОИТО ОПЛЕСКАХА ОРЛОВ МОСТ НА МИНАЛИТЕ ПРОТЕСТИ !!!!!!
  • 6 Няма проблем

    27 7 Отговор
    Христо Бойкикиев с чантата ще плати за подкрепа на безработни маргинали които им харесва 40% инфлация.
  • 7 КИРО

    40 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА И НА НИКОИ НЕ МУ ПУКА
  • 8 ДИАГНОЗА НА КИРО ПЕТЕЛА

    45 2 Отговор
    ОКАЗА СЕ ЧЕ Е ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ЗА ОСВИДЕТЪЛСТВАНЕ. ЕТО ДОКЪЗАТЕЛСТВАТА: 1.ИЗЛЪГА ЧЕ НЯМА КАНАДСКО ГРАЖДАНСТВО 2.ИЗЛЪГА ЧЕ Е УЧИЛ В 7
    УЧИЛИЩЕ(според чичо му) 3 ИЗЛЪГА ЧЕ НЕ Е ПРЕГОВАРЯЛ ПОДМОЛНО ЗА МАКЕДОНИЯ. 4.ИЗЛЪГА ЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА ОТ САЩ ЩЕ Е ПО-ЕВТИНА ОТ РУСКАТА. 5.
  • 9 Павел пенев

    29 2 Отговор
    Не е само за юли а изобщо в бъдеще.

    Коментиран от #11

  • 10 Хохо секса

    4 26 Отговор
    Ще потече евтин азерски газ.
    Сега ясно ли е?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хохо секса

    8 14 Отговор
    Впрочем,
    каква ни е далаверата от тръбата на Путин,
    за която Борисоф похарчи три (ТРИ) милиарда от нашите пари?

    Коментиран от #34

  • 13 веселяк

    14 4 Отговор
    То и аз не се притеснявам, Баце откриваше газови хъбове и колектори, като щур! Мама сготви боб!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 про100 Кики

    21 5 Отговор
    Споко бе ! Газ ще има ! Е , вЕрно , че ще е бая по скъпа от руският еквивалент (да не говорим , че е 30% по ниско енергийно съдържание) ама това е ДЕМОКРАТИЧНА , АМЕРИКАНСКА ГАЗ ! Мисля , че всеки българин с радост ще плаща с 50% по високи сметки за ток и с 500% за парно за да се чувства ДЕМОКРАТ ! Мисля , че целият народ ще се радва , като види "любимите си ръководители" (демек - Аз , Коки , Корни и Ицко/Гномчо + чичко Румен) много по богати (отпреди да яхнем властта) , нали ?!
  • 16 дедко

    4 10 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ми , то мутрите и бейовете основно се заформиха баш при Виденов , не помниш ли ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баку

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо секса":

    Откъде се намирате такива ...Количествата азерски газ който се добива са разпределени и ние и досега си получаваме. НЯМА допълнителни свободни количества и няма основание цената да е много по евтина. Азерите обичат да подаряват ли?
  • 19 Българин

    18 2 Отговор
    То всичко е ясно.
    Само продажниците и малоумието не са наясно.
    Без руския газ сме "заминали".Това е.
  • 20 Боро

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо секса":

    Цената е много по-ниска, направо е 0. Нещо, което го няма, не струва нищо. Има и изключения, например американските самолети. Платихме ги прескъпо и чакаме да им дойде времето.
  • 21 Павел пенев

    15 1 Отговор
    Не само за юли, а въобще не е ясно кой, кога и при какви условия ще доставя газ за България след като Киро про100то прекрати договора с Газпром. Проблема е изключително опростен-плащаме в рубли и ще имаме газ. Но явно нашите управляващи са дебили.

    Коментиран от #23

  • 22 Хасковски каунь

    11 3 Отговор
    Кауни,
    заминавайте и сключвайте дългосрочни договори с ГАЗПРОМ. Цената ще е до 500 долара за 1000 м3.Не слушайте САЩ! Няма от там да дойде газ, а сделки от ден за ден ще обезкостят нещастния и беден българин. Вижте какво става сега - лятото , над 1000 долара за 1000 м3.
    Ако милеете за българския народ слушайте съвестта си. Ако финансирате други народи - бегом при тях!
  • 23 УСА боклук

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Павел пенев":

    Не са дебили. Неееее!
    Служат на друго правителство, не на народа си.
  • 24 Кой вярва на, КЕВО??

    13 1 Отговор
    Някой да е очаквал по евтин втечнен газ, и докаран от САЩ!! Не може да се получи, така, че никой нее изненадан! Така ни нареждат, това Правят нашите Управници, който и да беше на власт щеше дае същото положение!! Козирува и изпълнява!! Ние си имаме Газов Хъб Бойко го построи, а Ясен Василев направи житен Хъб във Варна??? Все въздухари!!
  • 25 Панов

    2 8 Отговор
    България е най малко зависимата държава в Европа от газ.
    Е енергийния микс, газта е едва 12%, като от тях, половината може да се замени с мазут в топлофикациите. Другата половина ще дойде от втечнен газ и от новата връзка с Гърция.

    Коментиран от #28, #33, #35

  • 26 Ю.Кортес

    1 5 Отговор
    Газ ползвам само за запалката и не ми дреме
  • 27 Приключи Перманентно

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дефакто никой от тях не е прав. Турските медии го разпостраниха в началото на седмицата. Втечненият газ се продава на турците на техен терминал (до тук е по-скъп с над 11%), те уж (а може и да е така) го транспортират през тяхната мрежа и ни го продават на точка на българо-турската граница където вече е с 37% от руския. Как да не се изкефи човек на тази великолепна схема?
  • 28 Чекам да ми пееш

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Панов":

    Я да ни кажеш като ги разбираш така нещата, как ще стигне мазута до топлофикациите примерно в София. Ако "случайно" не знаеш влаковите релси до топлофикациите в София, по които можеше да се доставя мазут бяха премахнати!!!
  • 29 Тара

    7 0 Отговор
    Просто Киро е зает с мисли как да вдигне ветото за СМ и да отлети, няма да се притеснява за някакъв си газ.
  • 30 Ето, това

    6 0 Отговор
    се казва управление! Не ги интересува нито инфлацията, нито нуждите на хората.Който ги е избирал тези от ПП кара всички хора да плащат за тяхната грешка.
  • 31 Ток и газ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Петков ще го носи в кофа!
  • 32 Да кажа

    4 0 Отговор
    Някой да е чувал запълва ли се хранилището в Чирен с газ? Никой! Още има ли наивници,които да вярват на
    Про100 КИРО,че мисли за народа? Лятото сега ще мине и после? Кой носи отговорност,- ЕБ@ЛНИЦИТЕ от ПП? Телетата,които подкрепят тия БОКЛУЦИ по площадите и им се радват,след 2-3 месеца ще се скрият като мишоци-давам пример с тримата глупаци и Мая Манолова

    Коментиран от #37

  • 33 Да кажа

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Панов":

    Само да ти кажа,че за да се транспортира мазут,той трябва да се подгрява,за да остане течен! Махам ти гурелите,защото виждам,че си завършил климатично училище,ако въобще имаш някакво образование!
  • 34 уви

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хохо секса":

    По наши тръби поне тече някакъв газ, от Турция, от Гърция, азерски може би, докато всички северни потоци ще си ги гледат с умиление. сърдете се на ЕС и САЩ, те така решиха.
  • 35 да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Панов":

    Айде ти дишай мазут, да та видя, като пуснат и въглищата, направо да пълним болниците без ковид.
  • 36 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Шефът на Българгаз немедленно да се обади в Москва и да сключва договор, т.е. да плаща, както го искат. Толкова ли не разбраха, че нито азерите, нито американскитежидове ще ни докарат достатъчно и на добра цена газ. Времето лети, Чирен е празен.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.