Last news in Fakti

18 Юни, 2022 20:30 3 187 54

В състояние ли е ЕС да приеме Украйна?

  • украйна-
  • европейски съюз-
  • володимир зеленски

Основният блокиращ фактор - антидемократът и приятел на Путин - Виктор Орбан най-накрая трябва да бъде лишен от правото си на глас и да бъде изпратен на резервната скамейка

В състояние ли е ЕС да приеме Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна получи европейска перспектива от ЕК и сега е ред на Киев да се погрижи за необходимите реформи. Същото обаче се отнася и за Европейския съюз, който в този си вид не би могъл да приеме Украйна, пише Барбара Везел.

Европейската комисия е загърбила опасенията си, дори основателните, и иска да отвори вратата за бъдещо членство на Украйна в ЕС. Така тя предприе единствения правилен ход в сегашната ситуация. Действията ѝ са политически, тя поема отговорността си и не се отклонява от ясната си позиция. Всичко това означава: Ние искаме Украйна да стане част от нашата общност.

С препоръката си Брюксел изпраща ясен сигнал на Москва, противопоставяйки се на кървавия исторически ревизионизъм на Путин. Руският президент отрече правото на съществуване на Украйна като държава и иска да я превърне в част от своята фантастично-утопична велика Руска империя. Ако дори в ситуация като тази ЕС не бе отворил вратата за Киев, това би представлявало триумф за самодържеца в Кремъл. Той вече би могъл да каже: "Вижте, Западът не ви иска! Ето защо ни принадлежите".

Сигналът към Киев е по-важен

От геополитическа гледна точка - особено с оглед на бъдещето на Европа и на донякъде базирания на правила световен ред - решението на комисията не би могло да е друго. И дано капризите на някои страни членки не разрушат представата за единство. До срещата на върха, която ще се състои след седмица, Австрия и другите държави все още разполагат с време да преразгледат приоритетите си и да отхвърлят принципните си резерви спрямо по-нататъшното разширяване на ЕС. Време е всички страхове от прекомерни разходи и други отражения да отстъпят на втори план.

Украйна и нейните граждани се нуждаят от цялата възможна подкрепа в тази трудна ситуация - от оръжия, пари, хуманитарна помощ и политически гръб. В този контекст най-важният сигнал за сражаващите се хора е поканата за присъединяване към ЕС. По време на боевете на Майдан през зимата на 2013/2014-а година демонстриращите срещу тогавашното проруско правителство развяваха сините знамена на ЕС. Надеждата за път, макар и дълъг, към Запада и към Европа, е вътрешен стимул за много от тези, които вече над три месеца се противопоставят смело на унищожителната кампания на Путин.

Но положителният знак на Брюксел ще има водещо значение и за политическото оцеляване на Володимир Зеленски. Той е обещал много на украинците и очаква от тях да преминат през долина от кръв и сълзи. Необходимо му е да изпълни поне едно обещание - това за реалната европейска перспектива на страната. Всичко друго би било равнозначно на политическа катастрофа, включително за него самия.

Време е за вътрешни реформи в ЕС

Сигналите, произтичащи от препоръката на ЕК, трябва обаче да бъдат възприети сериозно и във вътрешен план. В международните коментари, оценяващи като правилно решението на Брюксел, необходимите реформи в самия ЕС често се споменават само бегло. А същината на въпроса е тъкмо в това.

В сегашния си вид ЕС не е в състояние да приеме Украйна. Много от процесите за взимане на решения са блокирани отсега, а и задължителното единодушие, необходимо в безброй случаи, трябва най-сетне да отпадне. Това е спешно, имайки предвид как Директивата за минимален данък на големите международни компании току-що отново беше провалена - този път заради възраженията на Унгария.

Макрон в ролята на нов мотор на ЕС?

Основният блокиращ фактор - антидемократът и приятел на Путин Виктор Орбан най-накрая трябва да бъде лишен от правото си на глас и да бъде изпратен на резервната скамейка. Управляващите в Полша също трябва да решат какви искат да бъдат: изнудвачи на срещите на ЕС или основни защитници на Украйна и евентуалното ѝ европейско членство.

Сега някой от големите в ЕС трябва да се заеме със закъснелите реформи. За съжаление Берлин се провали в това отношение и остава само френският президент. Ако Еманюел Макрон не бъде смазан вътрешнополитически, той би могъл през следващите години да посвети част от енергията си на реформите, от които Европа се нуждае. В крайна сметка френският президент осъзнава това по-добре от останалите: Европа не може да остане такава, каквато е, ако иска да има бъдеще - включително след години и заедно с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един от многото

    63 3 Отговор
    Всичко е за жълтото от флага им , много ще подхожда на джендърите от ЕС!

    Коментиран от #44

  • 3 Зззз

    69 3 Отговор
    ХАХАХА, на каква резервна скамейка ще пращате Орбан направо на съдебната ви се ще,дебнете го дебнете ама той ви показва конфигурация от 3 пръста с преобладаващо то се знае кой.

    Коментиран от #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ротшилд

    21 1 Отговор
    Браво на еврейската Барбара Везел. Добре знае български
  • 7 фурната

    63 3 Отговор
    най-корумпираната и мафиотизирана държава е Украйна
  • 8 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 35 Отговор
    Сега в ЕС, после и в НАТО.

    Коментиран от #11, #17

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 2 Отговор
    И нито дума за Бай Дън и Вики Нюланд ! Те толкова се старата да раздават лични бисквитки на "Майдана"", а тук даже не ги споменават! Викито каза , че похарчени ПЕТ МИЛИАРДА само за този "сбор" на площада, а тук нито дума ! Бива ли така ‼️
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 2 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    НАТО ни брани от ТОРБАЛАН ‼️
    А ЕС ни храни с ГОЛИ надежди за розово бъдеще !
    Ама има банани !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да го кажа

    7 43 Отговор

    До коментар #1 от "ефенди":

    Украйна е Европейска държава и има дългогодишна европейска история.Какво има Турция ? Нищо ! Турците не са европейци и нямат абсолютно никаква Европейска история.Намират се на територията на Древна България и Елада.Къде и да копнеш излиза Рим ,Траки или Елада.Няма нищо от Турция!!!!!!!

    Коментиран от #18, #21, #40

  • 14 нннн

    36 2 Отговор
    Предполагам, Украйна ще влезе в ЕС, но без НовоРусия и МалоРусия. Тях Русия ще си ги прибере обратно.
  • 15 Източна ромелия

    36 2 Отговор
    Окрайна в ЕС през крив макарон
  • 16 Плашимир

    30 2 Отговор
    ЕС може ли да земе Укръйнтъ наместо България. Стига се гавриха с нас ,нека да страдат тъфите укри.
  • 17 Източна ромелия

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Какъв Ес бе , той след има-няма 2-3 години няма да го има
  • 18 Зззз

    35 2 Отговор

    До коментар #13 от "да го кажа":

    Каква европейска държава е Украйна част от Русия.

    Коментиран от #27

  • 19 Мимч

    22 1 Отговор
    Абе оти не си гледат работата тия западняци, ами си врът гагата дето ще и не ще.За Крайна много се загрижили.Хайде отма.Дано Путин до тогава да ги е оперирал и тогава да видим Велика Русия ли ще молят или Крайна дето няма да я има..
  • 20 Сандо

    20 1 Отговор
    В бардака винаги ще се намери място за още една пропаднала жена.
  • 21 Сандо

    28 1 Отговор

    До коментар #13 от "да го кажа":

    И колко дългогодишна е европейската история на Украйна?

    Коментиран от #28

  • 22 Зайко Байко многознайко

    17 2 Отговор
    Да опитат, аз по-рано писах, че товарищ Путин няма да се спре докато не направи от Украина една мирна , аграрна, колхозна страна, вие не вярвахте, сега ще вадите кестените от жаравата с голи ръце! Западът подведе Украинското правителство и глупаците лапнаха въдицата, щели били да им помагат! Това ми звучи малко, като минало не свършено време в бъдещето, като:" Бил съм се бил напил" ! Както се очакваше , украинците бяха пуснати ,като горещ картоф и в момента играят представлението:" Котка на горещ ламаринен покрив", по-възрастните помнят тази постановка. За съжаление при решаването на глобални проблеми страда локалното туземно население!
  • 23 Българин

    19 3 Отговор
    Украйна след 2-3 месеца няма да я има вече,така,че,няма дори кракът й да влезе в ЕС.Така ще бъде.
  • 24 Ха,ха,ха

    14 2 Отговор
    Да приемат Украйна и Молдова в ЕС ,че и ние да се оттласнем от дъното като най-бедна държава . И те като нас няма да прокопан, но поне няма да сме единствени. На всеки му е яснбо защо нас ни приеха.
  • 25 ссср

    3 2 Отговор
    след 100 години
  • 26 Фгг

    23 3 Отговор
    Щом балканските бедняци приеха, що да не приемат и Украйна в ЕС. Бял ден не видяхме от тоя скапан ЕС - от средата на 90- те доунищожиха абсолютно всичко стойностно и изтребиха към 3 млн. население администрациите, съдилищата и болниците на мафията.
  • 27 Само питам

    4 19 Отговор

    До коментар #18 от "Зззз":

    Ти знаеш ли кога е създадена Украйна и кога русия? Явно в сибир не си знаете историята, хахахах.
  • 28 678925

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Ами отвори учебника по история и ще разбереш.
  • 29 Въпросът е

    15 0 Отговор
    Има ли ЕС принципи и критерии за приемане на нови членове, или всичко в ЕС е лъжа?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Европеец

    2 7 Отговор
    Колкото и да не им се иска на някои, бъдещето е в обединена Европа. За жалост, такива като бацето, вместо да направят така, че българина да усети, че това е по-добре, те правят така, че българина да плаче за русията.

    Коментиран от #34, #35, #37

  • 32 Българин

    4 17 Отговор
    Чета коментарите и се убеждавам колко прост е българина. Иска си русията. Иска си затвореното общество. Да, ама тогава няма да можете свободно да си изразявате мнението, защото ще ви е забранено. Много неща ще са забранени. Толкова години под съветска власт и пак не ни увира акъла. Може да ни тъпчат и унижават, но ние си искаме тях.
  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    11 1 Отговор
    АКО НЯМА УКРАЙНА,
    ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ РФ
    ЩЕ СТАНЕ АВТОМАТИЧНО ЧЛЕН НА ЕС ? :)))
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Европеец":

    НИЕ
    СМЕ БИЛИ ЕВРОПЕЙЦИ ПОНЕ 9000 ГОДИНИ ,
    А
    НАТО И ЕС СА ОТ 70 :))
  • 36 Има нещо гнило в Дания

    13 0 Отговор
    Щом тези коромпирани фашаги възнамеряват да приемат в ЕС значи глобализацията и тоталният контрол са по план! Само остава да гътнат Азия и Африка и супердържавите са готови за нови геополитически подвизи от масонските и илюминатски кръгове! Само Русия се опъва но в момента я подгряват със инструмента наречен Украйна, ще последва продължение естествено!
  • 37 681

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Европеец":

    Подвластна на Америка казваш. Това не е бъдеще.
  • 38 Хитър Ход

    9 0 Отговор
    Изхождайки от презумцията, че ЕС е организация, която икономически "окупира" държавите изсмуквайки ресурсите и капиталите от истинската икономика, като по този начин изнудва политически държавите, бързат да Концесионират богатствата на Украйна, преди Русия да си върне териториите.Независимо че между Русия и елита на Запада има Споразумение да не се пипа Западна Украйна, под елити е ясно, че не са Макрон, Драги и Шолц, говорим за истинските играчи на шахматната дъска. Останалите, вече само 2 АЕЦА в Западна Украйна са с френско участие по руски, забележете лиценз..Т.е., Украйна вече е разпродадена от политиците й частично след 2014 г.,, но трябва да е цялата. Бързат хората, бързат. Една от причините за преврата 2014 г., беше опита на Азаров и Янукович да спрат приватизацията на Украйна от ЕС, която щеше да й струва милиарди, "предприсъединителни" условия. Следва и обедняването на украинския народ и създаването на компрадорска украинска олигархия..
  • 39 В.В.П.

    11 0 Отговор
    Вмирисаните ЕС,иска по бързо да открадне нещо от Окраина,, Жито и пръст ,земя...Другото е без значение..Затова е този вой на умряло .
  • 40 В.В.П.

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "да го кажа":

    За украинското кралство ,чувал ,бляяд? .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ЕС е сбирщина, щом взема и фашистите от

    15 1 Отговор
    Украйна. Слага си таралеж в гащите, които и без това са вече ос...ни!
  • 43 ФАШИCТКИ СЪЮЗ

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ ЗАБРАНЯВАТЕ ГЛАСЪТ НА СТРАНА ЧЛЕНКА
  • 44 50 МИЛИОНА ДИВАЦИ

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    И ВОЮВАЛИ УБИЙЦИ КАК СЕ ПРИЕМЕТ В ГЕЙЙЙCKA ГЕЙЙЙPOPКА КОМЕДДИЙНО ШОУ
  • 45 ТО-220

    12 0 Отговор
    Дааа, който го е еня за народа си е антидемократ. Нищо добро не го чака ЕС с подобни лозунги. Силно извратени елити, марионетни продажници.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Tърновец

    4 0 Отговор
    Един от центровете ръководещи глобализацията на Европа е Georgetown University в US и се ръководи от Charles A Kupchen завършил Харвард - един Еврейски Университет с прехвалена и раздута репутация
  • 48 без правила

    7 0 Отговор
    Основният въпрос е КОГА Украйна ще стане член на ЕС! Ясно е, че тя ще бъде приета по политически причини, извън правилата. Това става под натиск от американците, които изведнъж се разбързаха да вкарват в ЕС Западните Балкани и Украйна, а може би и Молдова и Грузия. Това е само потвърждение на думите на Путин, че експанзията на Запада срещу Русия продължава!
  • 49 Амдертлиев

    3 0 Отговор
    А независими журналисти се оплакаха,че били баннати,заради това ,че публикували снимки с татуировките на Азовците.А каква Европа имаше на времето!Защо все като се присъединим към някакъв съюз и той става на пух и прах?

    Коментиран от #51

  • 50 Абе

    1 0 Отговор
    Това майтап ли е. Да се приеме една фашистка държава в ЕС. Нали виждате поведението на украинците в Европа. Искате ли го това.
  • 51 Ааа

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Амдертлиев":

    Нали знаеш, 200 години с Византия и тя я няма, 500 г с Турската империя и тя се разпада, 2 3 гоис Германия и тя загуби, 45 г със СССР и го няма , сега да видим колко ще издържи ЕС.
  • 52 ЕС КАТО ПРИЕМЕ УКРАЙНА ДАНЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ

    2 0 Отговор
    Е ПРИЕЛА РУСИЯ ........................ МОЛДОВА И ТЯ ЩЕ ЗАМИНЕ КЪМ МАСКВА !
  • 53 НИЕ ВЕЧЕ 12 ГОДИНИ СМЕ ПОД ЕВРОРОБСТВО

    1 0 Отговор
    РУСИЯ ДОКОГА ЩЕ ЧАКА ЗА ДА НИ ОСВОБОДИ , КОЕТО Е НЕЙНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ОТ САЛФЕТКАТА В КРИМ И НЯКАКЪВ ОСТРОВ ................
  • 54 Пичонет

    2 0 Отговор
    Да помислим малко. Украинците и сега искат по 50 млрд. евро на месец, па като ги приемат... А-а, щели да и плащат с краднатите от руснаците пари. Е, хубаво, но да внимават, да не би да потрябват пари за собственото им възстановяване.