Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юни, 2022 10:00 4 272 49

Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови

  • владимир путин-
  • украйна-
  • кремъл-
  • война-
  • володимир зеленски

Трябва ли Украйна да продължи да се бие, докато руските въоръжени сили не бъдат окончателно обезвредени и Путин не бъде свален?

Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние поставяме изцяло фалшив избор пред Украйна, който, ако бъде наложен, може ненужно да подкопае европейското единство. Миналата седмица допитване за Европейския съвет по външни отношения показа, че се появяват два лагера в европейското обществено мнение: по-голям лагер за мир (35%), който иска да намали и управлява сега и по-малък лагер на справедливостта (22%), който иска да продължи напред до победа. Всъщност, ако погледнете детайлите, има три групи, като най-голямата (43%) избира както мир, така и справедливост, пише "Гардиън".

Това разделение между мир и справедливост се отразява и в публичната полемика. В едната крайност е Хенри Кисинджър, който твърди в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия сега, за да осигури прекратяване на огъня и ни предупреждава да избягваме да унижаваме Владимир Путин. Не е изненадващо, че това предизвика остра реакция от онези, които правилно посочват, че Путин не показва никакви признаци, че е готов да преговаря сериозно или да отговори на отстъпки. По-вероятно е превантивното смущение не само да не успее да осигури траен мир, но също така ще остави Путин в позиция да се върне и да заграби повече от Украйна, след като прегрупира силите си.

Още новини от Украйна

В другата крайност, страстните поддръжници на Украйна като Ан Апълбаум и Тимъти Снайдер вярват, че Украйна трябва да бъде подкрепена срещу Русия, докато бъде постигната пълна победа. Удобно е, че те никога не дефинират какво е победата. Това връща ли Русия към линиите от 23 февруари? Или изобщо извън украинска територия? Трябва ли Украйна да продължи да се бие, докато руските въоръжени сили не бъдат окончателно обезвредени и Путин не бъде свален?

В този дебат изглежда, че не сме научили нито един от уроците от нашата история. Можете да наложите условия на дадена страна само ако я завладеете, както направиха съюзниците в Германия през 1945 г. В противен случай дори "победителите" трябва да преговарят, както във Версай през 1919 г. И тъй като никой не предлага Украйна да нахлуе в Русия , Володимир Зеленски е прав да твърди, че тази война ще трябва да приключи с уреждане на преговори. Русия ще продължи да съществува като съсед на Украйна и все още ще има много по-големи въоръжени сили. Ще има траен мир само ако не оставим Русия да оплаква, изолирана и чакаща следващата възможност за нахлуване.

Винаги има напрежение между мир и справедливост, когато се опитвате да разрешите конфликт. Ако президентът на Колумбия Сантос Калдерон бе казал на лидерите на Фарк през 2012 г., че иска мир, но те ще трябва да влязат в затвора за 30 години и това е справедлив залог, те не биха се интересували от преговори. Също така би било погрешно да се приеме пълна амнистия след 50 години война, оставяйки жертвите без удовлетворение. Вместо това Сантос създаде система на преходно правосъдие, за да постигне баланс между мир и справедливост, за да даде на миналите жертви справедливостта, която заслужават, като същевременно се увери, че няма нови жертви в бъдеще. Ще трябва да има същия баланс между мир и справедливост в Украйна.

По същество този дебат губи от поглед съществения факт, че украинците воюват, а не ние. Можехме да застанем в тяхната защита, както направихме за Полша през 1939 г. (твърде късно), в Кувейт през 1991 г. или в Косово през 1999 г., но ние избрахме да не го правим. Следователно само украинците имат право да решават кога да преговарят и какви отстъпки да направят. Те не трябва да бъдат притискани отново към мирно споразумение, което не могат да постигнат, както бяха в Минск през 2014 г. Нито трябва да бъдат притискани към безкрайна война.

Путин все още не е готов за сериозни преговори. Но той може да стане готов, в зависимост от изчисленията му след битката в Донбас, така че трябва да сме подготвени. Той може да обяви прекратяване на огъня, както направи през 2014 г., задържайки завоюваната от него територия. Това ще остави Украйна пред още един замразен конфликт, който Путин ще използва, за да попречи на страната да се движи по пътя към европейското бъдеще. Такова прекратяване на огъня би било капан. Може да се наложи Украйна да настоява да се бие и да говори едновременно, за да постигне задоволително споразумение. Тя трябва да бъде подкрепена в тези преговори от своите съюзници, които държат ключа към санкциите и гаранциите за сигурност, за да възпират Русия от повторно нахлуване. Трябва да действаме сега, за да създадем група приятели на Украйна, която да предложи тази подкрепа, както направиха други преговорни процеси.

Най-голямата гаранция за сигурното бъдеще на Украйна е в ръцете на ЕС. Ако Украйна е със статут на кандидат с ясен път към членство, дори и продължителен, тогава за Русия ще бъде много по-трудно да нахлуе отново. Това също ще даде на правителството на Украйна лостовете и стимулите, от които се нуждае, за да реформира фундаментално система, все още твърде доминирана от корумпирано наследство от съветската епоха на олигарси и клептократи. Трудно е за ЕС, който е много наясно с грешките си в миналото при допускането на страните твърде рано. Но знае, че Украйна е специален случай.

Трябва също така да разширим настоящия дневен ред за преговори. Ранните преговори между Русия и Украйна бяха твърде насочени към руските искания по отношение на територията и неутралитета на Украйна. Нов дневен ред трябва да бъде балансиран с приоритетите на Украйна: правосъдие за извършените престъпления, възстановяване на страната и признаване на териториалната цялост на Украйна. Въпросът за територията в крайна сметка е игра с нулева сума. Ще трябва да увеличим пая, за да намерим начини да позволим компромиси. Това изисква по-широки преговори за бъдещето на европейската сигурност, включително ново споразумение за конвенционални сили и нови отношения между НАТО и Русия.

Фалшивата дихотомия, която рискуваме да си създадем сега между мира и справедливостта в Украйна, ще играе в ръцете на Путин. Единството, показано до момента, вдъхна нов живот в ЕС и НАТО и ние не трябва да го застрашаваме. Ако искаме това да е последната европейска война, тогава трябва да се съсредоточим върху поставянето на масата за правилния вид преговори, вместо да спорим излишно за това колко сме готови да изядем.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жокер

    72 8 Отговор
    2.20 паунда бензина на острова добре ви обезверява президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин

    Коментиран от #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Креспо

    75 9 Отговор
    В Гърция бензина 2.5 евро по островите е 3 евро помагайте още на Украйна. Храната в Гърция с 30% нагоре още помагайте на Украйна византийци
  • 6 Сандо

    92 13 Отговор
    Декември Путин писмено ви съобщи какво иска.Направихте се на велики и се изплюхте на предложенията му.Сега ще храчите кръв,ще търпите и ще се надявате най-лошото да ви се размине.Руснаците са човеколюбиви и великодушни към победените - това ви е шанса.
  • 7 Димов

    38 3 Отговор
    Със сила се довършва това, което не е станало с интрига.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Плашимир

    53 6 Отговор
    "Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови".
    Превод: Както е тръгнало ,по добре да се подготвим да прежалим Украиня. И без туй е у края. Тогаз ще видим края.
  • 13 Едно мнение

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    Както винаги фантазиите стигат до глупотевини!
  • 14 нееееееее

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на Русия !":

    Не става. Освободи го . Не го даваш на никой друг!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Синьожълтия

    30 0 Отговор
    Хайде да Ви видим със седмия пакет санкции !
  • 17 ТаУмВзе

    26 0 Отговор
    Британчето да прочете Дугин, че си дудне глупостите яко. И си верва! Сценката от окрайна не е Реалната война. Войната е в Кремъл, Пекин и Вашингтон.
  • 18 На дълго

    32 1 Отговор
    Бааа англичаните нещо не са много добре.Те винаги са се радвали, когато загиват православни народи-българи,украинци,сърби,руснаци и т.н.
  • 19 Сирене

    23 1 Отговор
    Не виждам как the Guardian, медия в страна чийто Премиер е призван от неговата партия да подаде оставка има какво да каже по темата от позиция на достоверност. Като добавим Брекзит, желанието на Джонсън да праща нелегални имигранти от Украйна в Руанда (wtf) и изобщо начина на приема на бежънци.. И ти става ясно за какви кънтс става на въпрос. Потапяй Вова, потапяй и тия и другата ливада (САЩ) !
  • 20 го шо

    26 0 Отговор
    пълен буламач, не трябваше да си губя времето и да го чета. от друга страна, ясно показва, че ввп няма друг избор, освен да измете сганта от територията на бивша 404. включително предвид "приятелите" на любителя на белото.
  • 21 Сесесере

    2 30 Отговор
    Войната има и положителна страна, показа на уйгури, чеченци, татари, чуваши и всякакви други руски аборигени, че има тоалетна с гърне и течаща вода! Вместо дупка на двора!

    Коментиран от #23, #44

  • 22 Стрелата

    20 3 Отговор
    За какво да сте готови Нищто не зависи от вас всичко зависи от Руската федерация.
  • 23 Някой

    26 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    Те поне имат дупки на двора - в техния двор. А бездомниците в Сан Фрасиско го правят направо на тротоара.
  • 24 Плевнелиев

    17 1 Отговор
    UK е специален случай в ЕС ! Сега вече и Украйна е специален случай. Абе що не си ...
  • 25 не може да бъде

    30 3 Отговор
    Авторът на статията по неизвестни причини не казва,вероятно не му е изгодно, че политиката е изкуство на възможното.Възможно ли е Украйна да си върне Крим?Възможно ли е Украйна да си върне Донбас ,Херсон, Запорожие и по-голямата част от Харковска област?Възможно ли е Украйна да запази от завземане Николаевска, Одеска и Днепропетровска области?Възможно ли е САЩ и ЕС да продължат или поне да запазят тази ескалация на противопоставянето след парламентарните избори наесен в САЩ?Възможно ли е ЕС да продължава със сегашната си политика в областта на енергетиката и по време на зимата?възможно ли е САЩ да успеят да склонят не само държавите в НАТО ,а и останалия свят на своя страна?Възможно ли е санкционната политика на САЩ и EСда принуди/склони Русия към преговори?...Аз не съм нито фактор нито разполагам с някаква специална информация -но разумът и старанието за трезва и непредубедена оценка въз основа на течащата информация ми подскзват един и същи отговор на всички въпроси -НЕ!..Е.какво следва тогава!?

    Коментиран от #38, #41

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Томи 7.62

    8 1 Отговор
    Анализът на безсилието.И виаграта не помага,,!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    Украйна е разделена на две части които се дъфчат от 30год, едната бедна без ресурси почти винаги под полско влияние а другата от дясната страна на р. Днепър богата и развита. Болшевиките са знаели тези проблеми и 70год са строили заводи и фабрики в едната а в другата почти нищо. Сега от 11 града с население над 500хил души само два са в западната част.
  • 35 Васил

    1 4 Отговор
    Нато и Европа докога ще спят крайно време да се изпратят войски да си заработят тлъстите заплати.
  • 36 гост

    0 9 Отговор

    До коментар #3 от "Жокер":

    След най-много 15 години на никой в Англия няма да му пука колко струва бензина , а и дизела , щото никой няма да ги ползва !! А любимия ти Путин отдавна ще е лош спомен по това време !! А по същото време в Раша бензина ще е 2,2 паунда и на ватенките ще им се реве с глас , ама файда йок !! Също и вариант да продадат нещо друго и на Англия и на който и да е друг , щото те освен изкопаното от земята друго нищо никога не са били в състояние да произведат !

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пояснение

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    След 15 години , англичаните , и англичанките ще си стрижат, и събират вълната от .......... . Регулярно , като при овцете , за да подпомагат собствената си индустрия . Която ще е в колапс от липса на суровини, които Русия отдавна ще е спряла да им дава. На мода ще са по-рунтавите англичани , хем ще са по-рентабилни за стригане , хем няма да им трябва много енергия за отопление . Дългият косъм ще им топли.

    Коментиран от #40, #43, #47

  • 40 гост

    0 11 Отговор

    До коментар #39 от "пояснение":

    Блажени са вярващите във вожда , също известни като неграмотни тролове !!! 70% от СВЕТОВНАТА икономика вече е в сектора на услугите и изкуствения интелект , което значи преди всичко роботизация и независимост на производството от човешки труд , а главната цел на зеления преход освен отказа от изкопаеми горива е КРЪГОВА икономика , тоест производство САМО от РЕЦИКЛИРАНИ суровини без НИКАКВИ отпадъци !! Та какво викаш щяла да им спира Раша ??? В момента дори вноса на петрол и газ в ЕС е спаднал с над 50% , а нищо особено освен цената не се е променило !! До година , година и половина ще намерят и други доставчици и цената дори ще падне до предишните нива ! Но повече никога няма да се върнат при Раша , ако ще без пари да ги дава !! Чакаме да видим как ще "продава всичко на Китай" , хахахахаххахаах !!!

    Коментиран от #45

  • 41 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "не може да бъде":

    Не знам защо ме изтриха , като бях по-любезен от папата , ама все пак ще повторя главното !! От три месеца всяка седмица гледаме "невъзможни" неща да стават не само възможни , ами задължителни !! Като почнем с уверенията на такива като тебе , че било "невъзможно" Раша да нападне Украйна , преминали в също толкова категорични уверения , че "безаналоговата" армия щяла да прегази Украйна за 3 дни от край до край , след явния провал на което последваха естествено "невъзможното" унищожения на "65 км колона танкове" и "невъзможния за потопяване Москва" , както и отказа от превземане на намиращия се току до границата Харков , да не говорим за Киев !! Също така тихомълком забравения , уж задължителен за превземане Одеса и още мноооого невъзможни неща !! Та трай си по-добре , че всяко нещо обявено от вас за невъзможно взема че става факт след не повече от месец два !! А това ще е твърде много дори за такива "оптимисти" като вашата група от Копринка !!

    Коментиран от #42

  • 42 Д'мин

    11 3 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Путин не е казвал никъде и никога, че ще превземе Украйна за три дни! Това са думи на специалисти от една западна служба, в последствие подети от Зеленката: "Президентът на Русия Владимир Путин се надявал да превземе Украйна за три дни, предадоха от Службата за безопасност на Украйна /СБУ/, цитирани от Gazeta.ua.". Като не си бил войник, военен и опита ти е единствено от джойстика на " Контр страйк" не пиши глупости! Ешалонното навлизане в Украйна не беше защото руските генерали са компетентни колкото теб! Колоната от 64 км. до Киев не стоеше защото се чудеше на къде да хване или какво да прави. Чакаше "полетическа промяна" в столицата, която не се осъществи. Било поради гаф на ФСБ-то или на помощ на западните разузнавания за Зеленката, това няма как да го знаем! Но това беше целта, е не стана! Когато нападаш една страна не тръгваш в отделни колони без обособяване на фронт, не пазиш живата сила на противника, инфраструктурата му-пътища, ЖП-та, енергийни системи! Помилаш всичко и го парализираш! Това руснаците можеха да го направят! Три милионен град с мащаб над 800 кв/км. не се превзема със 50 000 войска (колкото да предположим е имало в тази насока от цялата 150 000 руска армия). Обсадата на такъв град изисква армия от порядъка на няколко стотин хиляди, хайде да е 3:1 спрямо защитниците! Обезпечаваш си фланговете, спираш ток и вода, обхващаш града в два обръча. Външният го държи в клещи а вътрешният започва прочистването! Хайде стига ти толкова образовани
  • 43 веселяк

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "пояснение":

    Хахаха...англосаксонки от ангорска порода с мериносова вълна!
  • 44 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    Споко,мен,споко, и в Панчарево срат у дупки у дворо. .питай
  • 45 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Я,ето я Грета ,хора, пише на бълг...,а грешка ветото падна !?ли СевтМакенамси,абе карайте,вие си знаете
  • 46 дончичо

    1 1 Отговор
    Н.В. г-н Путин не е готов,нооо,виее сте гоотоовииии...24.02.2022,ехааа как сте готови...пада си по мен,ама айде
  • 47 Бай Яни

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "пояснение":

    20 века Британия е била независима икономически и политически от Европа,та сега ли би била зависима от западналата русия. Посочими един британец да е имигрирал в московското блато.
  • 48 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Украйна да отстъпи територии!? Че защо!? А тези "съветници" от "Гардиън" какво ще кажат UK да върне Сев.Ирландия на Република Ирландия!? Това би бил добър знак в полза на справедливостта!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.