Last news in Fakti

24 Юни, 2022 09:30 6 759 34

Проф. Ана Кочева пред ФАКТИ: Българите в Северна Македония не са малцинство, а държавнотворна общност

  • анна-
  • кочева-
  • северна македония-
  • българия

Добре е да се работи за постигане на конкретни срокове и с разписани възможности за санкции, ако такива се наложат, казва историкът

Проф. Ана Кочева пред ФАКТИ: Българите в Северна Македония не са малцинство, а държавнотворна общност - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за присъединяването на Северна Македония към ЕС е широко дебатирана у нас и предизвика горещи дебати. В момента в парламента трябва се разгледа т.н. „френско предложение“. Какво е то и колко е добро за България… По темата говорим с проф. Ана Кочева от кръг „За Македония“, в който влизат още проф. Николай Овчаров, проф. д-р Пламен Павлов и др. Ето какво сподели тя пред ФАКТИ.

- Проф. Кочева, Франция се намеси сериозно в отношенията между България и Северна Македония. Как гледате на въпросното „френско предложение“ като условия, за да пуснем съседите започнат преговори за членство в ЕС?
- Това е лебедовата песен на френското председателство и освен заявките, че е важно за Западните Балкани да поемат по пътя на предприсъединителните преговори, със сигурност има и желание имиджово Франция да се окичи с едно подобно позитивно решение. След дългия застой на този процес, подчертавам не по българска вина и независимо от внушенията за това, президентът Макрон вероятно чисто по човешки се блазни от един бравурен финал. И като изключим всички тези екстраполитически мотиви, с които може да се спекулира, по-важният въпрос е каква е съдържателната страна на въпросното предложение. Въпросното френско предложение всъщност е ревизираният проект на общата позиция на ЕС, подготвена от председателството, като промените в сравнение с документа от 5 ноември 2020 г. тук са маркирани с ошрифтяване. Аз го разглеждам като добра база за бъдещо решение за началото на европреговори с РСМ, но с уговорката, че то трябва да бъде детайлизирано, надграждано и най-вече ефективно гарантирано. Една от редакционните добавки, която е много важна, но трябва да се прецизира непременно, е абзацът за това, че специално внимание трябва да се отдаде на защитата и недискриминационното третиране на гражданите, които принадлежат към малцинствата или общностите. За да се гарантира необратимостта на напредъка в тези области и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи да се следи отблизо от Комисията, която ще докладва редовно за това на Съвета, се казва в документа. Всъщност точно тук текстът би трябвало да се прецизира допълнително, що се отнася до българските граждани в РСМ, които не са малцинство, а държавнотворна общност. Редно би било да се подчертае, че малцинствени проблеми между двете страни няма, както няма и реципрочни малцинства – нито българско в РСМ, нито македонско в Р България. Става дума за една част от българския народ, която по силата на определени исторически обстоятелства е останала да живее в друга държава. По-нататък в т. 11 се появява текст, свързан с официалната норма в РСМ, която ние официално не разглеждаме като език, а като вариант на българския. Разумно е да се отбележи българската позиция, което е предвидено и ми се струва уместно да се акцентира върху спазването на утвърдената практика за „официалните езици на двете страни – съгласно конституциите…“. С тази формулировка бяха подписани двустранни споразумения, тя беше вградена и в Договора от 2017 г.

- Франция може ли да бъде гарант за изпълнението на така описаните задължения, които трябва да се поемат?
- Ето това е въпросът и аз не бих се ангажирала с конкретен отговор. Все пак самият президент Макрон ще е такъв още четири години. После? Въобще гаранциите от страна на Великите сили по отношение на Балканите никога не са били категоричен императив и за съжаление практиката го е показвала неведнъж досега. Ще се радвам, ако на тази практика се постави край. Факт е обаче, че именно когато България демонстрира твърдо, достойно аргументирано и последователно поведение, се оказа, че условията ѝ могат да се възприемат адекватно и партньорски. Затова би било препоръчително да се работи за постигане на конкретни срокове и ясна пътна карта, включително и с разписани възможности за санкции, ако такива се наложат.

- Вписването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония изисква 2/3 мнозинство в парламента в Скопие. Постижимо ли това? След като се случи това ли трябва да започнат преговорите, или може да си позволим да кажем „да“ и да чакаме това да стане...
- Това изискване вече идва и от страна на ЕС, именно чрез т.нар. „френско предложение“. В Скопие би трябвало да се съобразят с този факт. Добре помня думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, че има воля за вписването на българите в Конституцията. Тогава той добави, че независимо от това не може да го обещае, защото нямало необходимото мнозинство в парламента. Значи управляващите в РСМ трябва да положат усилие да се сдобият с това мнозинство, да потърсят за съдействие албанските партии и да извървят своята част от пътя. В Двустранния протокол изрично са посочени действията, които следва да бъдат предприети преди първата Междуправителствена конференция на ЕС и Република Северна Македония и точно там е посочено, че Правителството в Скопие поема ангажимент, че преди провеждане на Първата междуправителствена конференция ще приключи съответните процедури и ще включи в своята Конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на страната и са част от българския народ, и ще хармонизира своето приложимо законодателство, така че то да отразява направените изменения в Конституцията.

- Промяната на учебниците по история и изчистването на езика на омразата не звучат ли като декларативни пожелания?
- В Протокола е заложено, пак преди първата Междуправителствена конференция, че Правителството на Република Северна Македония ще предостави на Република България копия на всички методически указания, учебници, учебни помагала и други релевантни учебни материали в образователната програма на Република Северна Македония в съответствие с чл.12 от Програмата между правителството на Република България и правителството на Република Северна Македония за сътрудничество в областта на образованието и науката. Но, тъй като казах, че е добре Протоколът да се доизпипа, нищо не пречи в него да има конкретни срокове, напр. задължението за прилагане в учебниците на постигнатите исторически компромиси да стане в срок от 2 години.

- В предложението на Франция се говори и за срок от 2 години, през които трябва да се изпълнят определени неща. Това изглежда доста разтеглено във времето?
- Ние загубихме доста ценно историческо време, ще повторя отново - не по наша вина, така че две години не са чак толкова дълъг срок. Въпросът е в крайна сметка да се изпълнят изискванията и то така, че да не се налага да се връщаме непрестанно към едни и същи факти и обстоятелства, които слагат прът в колелото. Но преговорният процес не е лимитиран във времето, той ще приключи, когато условията бъдат изпълнени, а не както някога са изпълнявали петилетки за три години.

- Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в рядко единомислие казват „да“ на предложението на Франция, защото било в най-голяма степан защитавало нашия интерес?
- От гледна точка на факта, че получихме най-сетне предложение, което отдавна трябваше да има, аз гледам положително на единомислието. Не са само те хората, които го приветстват. Мисля, че ветрилото тук е широко. Но не бива да спираме дотук, нека се доработи Протокола, така че впоследствие да не си блъскаме отново главите. Изчистването на детайлите днес, ще снеме напрежението утре. И още нещо – документите са на масата, нека да видим в Скопие колко голяма е готовността и колко е искрено желанието. Говоря за политическия елит, разбира се, защото той дава разнопосочни сигнали. Темата за еврочленството не бива да излъчва нещо различно от единомислие на всички политически сили там. Приказките за това, че с приемането на тези документи РСМ щяла да стане българска и да се посегне на идентичността им, са чудовищни глупости, които не мога да си обясня как се раждат в нечии глави. Към съвременното битие на младата държава, на самоопределението в нея, на езиковата норма от страна на Р България няма никакви претенции и обструкции. Настояваме да престанат фалшификациите и манипулациите на историята, на историята на езика и на документалните факти и да се положат усилия за преодоляване на езика на омразата. Той звучеше обилно преди дни от устата на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

- Кабинетът падна, а парламентът трябва да се произнесе. Ще има ли време, или темата удобно ще бъде пропусната?
- Днес не виждам особено движение по темата и изпитвам опасения, че темата РСМ отново ще се превърне в заложник на политически страсти и сметки, вместо към нея да се подходи консолидирано и в полза на българския интерес, който е и европейски, а и северномакедонски, защото нормалните граждани в РСМ искат да живеят в нормална държава. У нас замирисва все повече на избори, а това не е добър знак за рационални решения.

- Какво губи България, ако каже „да“ сега при тези условия?
- Това, че България днес би казала „да“, въобще не означава, че РСМ ще стане член на ЕС утре, процесът е дълъг и ние добре го знаем. Документите са добра база, върху тях може да се работи разумно и стратегически. И трябва единство по тази тема. Обществото достатъчно много се дели по всевъзможни въпроси, хайде веднъж да си стиснем ръцете и да покажем, че сме умна нация с визия.

- И фактът, че Франция се явява медиатор, не отслабва ли нашия интерес, защото за пореден път друга страна ни помага. А спогодбата не идва от двустранни разговори. В такъв случай Северна Македония с право ще каже, че Европа ни е натиснала и ще го обявят за техен успех?
- Истината е, че със Скопие трудно се разговаря. Мисля, че всеки, който е водил преговори, го знае и го е опитвал на собствен гръб. Проектът на общата позиция на ЕС така или иначе се подготвя от председателството, т.е. от Франция. А що се отнася до двустранния протокол, той е плод от договорките на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Така че нашето участие и това на РСМ не се изключват, напротив важни са. Европа сигурно ни е натискала, както казвате вие, но в крайна сметка голяма част от българските изисквания са налице в документа.

- Вече видяхме и каква е северномакедонската реакция. Премиерът Ковачевски каза, че предложението на Франция е неприемливо за страната му…
- Да, видяхме тази реакция и тя не ни изненадва особено. Премиерът Ковачевски се позовава на т.нар. "червени линии", включващи езика и идентичността и отново спекулира с тях, защото, както вече многократно посочих, никой не оспорва днешното им битие. Сам по себе си "езикът" не е предмет на договори. Виждаме докъде стигна този спор именно поради начина, по който се "ражда" този език във Вардарска Македония. Бедите идват заради политическото му зачатие и сега няма никакъв смисъл да задълбаваме и той да продължава да бъде предмет на политически договори. Оставете го на езиковедите. Що се отнася до идентичността, съвременната не е обект на спорове. Многократно сме заявявали, че днес нямаме претенции към себеизявата, на който и да е гражданин на РСМ. Но да се сменя идентичността на хората, които в исторически план също така ясно са се самоопределили като българи във Вардарска Македония и са го написали са неведнъж, прилича на нов възродителен процес със задна дата и е потъпкване на право.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    4 0 Отговор
    Докладвах коментар 2, да видим кога ще бъде изтрит !

    Коментиран от #16

  • 5 Псевдоним

    16 0 Отговор
    Иронията в цялата работа е, че ЕС предлага на Македония нещо, а не обратното. Даже пред Ердоган не са тъй наведени.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Панов

    11 5 Отговор
    Това, което говори госпожата са тежки заблуди.
    Така България е била вкарвана в национални катастрофи заради македонските чукари и загърбвайки българите в Тракия Добруджа и Мизия. Едно малцинство, родово от Македония, настанило се в София по властовите места, използва България за безумства.
  • 8 Кирил

    28 0 Отговор
    Гърция преди 30 години ни предложи заедно да поставим нашите изисквания за Скопие. Ние отказахме и през цялото време бяхме на страната на Скопие. Както се казва, сега ,,сетила се Мара, да се побара,,
    По тъпа и наивна политика от българската няма. Сключихме подобие, пародия на договор достоен за детската градина. Сравнете го с точните клаузи с гръцкия договор със Скопие....абсолютна излагация

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Врачка

    5 8 Отговор
    Било, каквото било. Сега е друго. Не се дърлете с Европа. Ще ни сипят башка. С Македония един ден ще се обединим. Нека си постелим мекичко отсега.
  • 11 гражданин

    6 1 Отговор
    приказки, приказки, приказки, някой разбра ли дали тази жена е за френското предложение, или е против, историята ние всички я знаем

    Коментиран от #13

  • 12 Случаен

    15 1 Отговор
    Изслушах изказването на Макарон. Беше изключително антибългарско. Не разбирам до кога ще се натикваме между "партньори" които ни мразят органически, а не сме между свои? Между хора, които организираха унищожаването на българската енергетика и икономика въобще, а не сред тези, които я бяха създали? Не съм русофил. Но съм про България. Искам моята държава да е жива, а не подметка на враговете й.
  • 13 Затова пък

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "гражданин":

    Аз съм наясно. Френското предложение е антибългарско и антимакедонско. Но затова пък е профренско.

    Коментиран от #23

  • 14 Да бе Кире

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Ама сега Бокича, вместо в зандана, пак драпе да ни дере, барабар со адаша ти.. Бива ли така?
  • 15 Еееееее!

    3 0 Отговор
    Професор Кочева, ме се безпокойте! Ако разговорите са неразбираеми, предложете да стъпят на
    македонско - корсиканска почва!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тодор Димов

    6 0 Отговор
    Кой... и с какво "помага" на България, бе мийлюзи? Ние сме древна и културна държава, в която точно тия отрепки непрекъснато искат да се набъркат, приобщят ли... не знам - от азиатския сатрап Русия, до реликтите от келтски произход, дето сега ги наричат Западна Европа. Е да... ама "културата" не тръгна от там, а от Изток... не съветския изток, тогава Русия още я нямаше. И сега какво следва? Имам надежда (все пак), че Homo Sapiens sapiens ще намери решение и на този "казус", непрекъснато навиран ни в лицето от различна категория примитиви. Чувство за срам притежава само човека. Ако то липсва, значи говорим за животни.
  • 18 Макрон

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Македон":

    Ние, винаги сме били со Тито!:) Както и вие винаги сте били с него, сте и ще продължите да бъдете! Така че подготвяй се за " Похода на Тито"!:) EU ще го гледате през крив Макарон! И за това няма да са виновни бугарите, а това че сте комунисти и такива ще си останете!
  • 19 Академик

    4 0 Отговор
    След 1945 година признахме македонско малцинстно в България, а сега ще признаем и македонския език, възмутително

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хаахо

    3 3 Отговор
    Слушам какви ги говорят от трибуната Депутати и се питам те имат ли мисловна мисъл и разсъдък.
    Да не можеш да схванеш, че ако в момента не се приеме това предложение, на България ще бъде отнето правото на вето и тогава финито на условията български.Няма да има вписване в Конституция и другите.И другата манипулация, България щяла да сложи вето на решението на ЕС за вземане решения с мнозинство.Пълна лъжа.Така, че, да побързат, иначе наистина ще продадат националния интерес.Недей да оставят Митрофанова пак да ни принизи и унижи, чрез новите правила в ЕС.
  • 22 Шклифов

    2 3 Отговор
    Щерката на БКП-езиковия "възродител" Иван Кочев и снаха на БКП-картографския "възродител" Деведжиев да беше сътворила нещо свое?! А не да ми повтаря фалшивите потиснически догми на бащицата Кочев и дедото Деведжиев като БКП-пропагандна протрита "плоча " на стар Татовски грамофон!
  • 23 Сметката

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Затова пък":

    Фатмаците съставили 13 инвестиционни програми за закупуване от чужбина на играчки за фатмаци! Изтича концесията на Соф. Вода, която печели без нищо над €2 млрд. годишно от софиянци! Ще се строят нови атомни реактори в Козлодуй! Трябва да сменят полицейските коли! ..... Макарончо иска да е в първата редица от избраните за тия милиарди от България! А от Македония няма да може да вземе нищо!
  • 24 Костя.....

    1 2 Отговор
    Искам специална операция за РСМ, Ачката Джамбазлъшки и шкембака ме подкрепят, намерих и пилот на изтребител СУ-123456...най нов модел, чакам решението на парламента и отивам да се бухна на плажа на френската ревиера.
  • 25 Ламбо

    1 8 Отговор
    Не мога да разбера каква е тази простотия , ние нашата държава не можем да си оправим вече 35 г. тръгнахме да оправяме Македония . А бе оставете ги хората да се наричат каквито си искат , да си правят каквото си искат , теса ОТДЕЛНА държава , какво им се месите , ама такава била историята , ама такъв бил езика и други глупости . На какво основание ще даваме и изискваме от една суверенна държава какво да пише в конституцията и и в учебниците и по история .

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Слави и Тошко историци политици и чалгар

    0 2 Отговор
    Заради личните отношения на една група в България, наричаща себе си борци за нашите и МОИТЕ права продължава езика на омразата, изнудването на цяла Държава, прокарване на интересите на Путин.Бившата Министърка на Герб ни зомбира с малоумната теза, че видите ли в РСМ били руските агенти, а не в Герб.
  • 28 Франция ще ни дава гаранция

    5 0 Отговор
    Гаранция - Франция!
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ламбо":

    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....
  • 30 Историк 7++1++1++2++13++6++8++6+0

    3 1 Отговор
    Каква държавнотворна общност могат да бъдат некакви турци,арапи,шиптъри,евреи,гърци и роми? Тая е толкова историчка,колкото и баба й . Македония е окупирана от същите изверги ,които днес са окупирали и България.
  • 31 Очаквано

    7 0 Отговор
    Цялото пъчене в продължение на две години, че България няма да допусне Македония до преговори докато не се удовлетворят всички искания излетя през прозореца, когато началството от Брюксел, Париж и Берлин упражниха малко натиск. Но това е обяснимо, тук като България не е суверенна държава от 2007г. За по малко от 100 години ние българите отдадохме най скъпото си, нашата независимост, за която са умрели толкова много наши будители. Отдадохме я поради суета, глупост и неграмотност. Заслужавахме съдбите си.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Деница

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Македон":

    ... Боже, боже-е-е ... що не слезеш да си прибереш версиите ...
  • 34 Зоро

    0 1 Отговор
    Стига с тази Македония, от сутрин до вечер Македония та Македония, да му опустее патриотизма ,предателството,и д-р простотии, нима България няма други проблеми, то помаците били българи, то турците били българи то, половин Гърция била българска то Румъния то Сърбия ...