26 Юни, 2022 19:00 4 901 62

Г-7: колко важна е тази група?

  • г-7-
  • германия-
  • политика-
  • сащ-
  • русия-
  • крим-
  • украйна-
  • икономика-
  • геополитика-
  • олаф шолц

Срещата на Г-7 тази година се провежда в Германия

Г-7: колко важна е тази група? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кои са Г-7?

"Групата на седемте" включва Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ. Между 1998 и 2014 година Русия също беше член на групата, която тогава се наричаше Г-8. След анексията на Крим обаче Москва беше изключена.

Когато е създадена в средата на 70-те години на 20 век, Г-7 е групата на най-големите икономики в света. Днес те се описват като "икономически силните демокрации в света", както канцлерът Олаф Шолц ги нарече наскоро. Общност на ценностите, чиито членове са ангажирани със свободата и човешките права, демокрацията и върховенството на закона, както и с просперитета и устойчивото развитие.

Г-7 не е международна организация, а неформален форум. На него не могат да се вземат правно обвързващи решения. Вместо това се постига съгласие по общи позиции и инициативи в различни области на политиката. Резултатите се записват в общи декларации от световните лидери - т.нар. комюникета.

Какви са темите на тези срещи?

Докато в началото държавните и правителствените ръководители са обсъждали само финансови и икономически въпроси в тесен кръг, днес в дневния ред са включени почти всички важни за света въпроси. През последните години основните теми са глобалната икономика, външната политика и политиката на сигурност, развитието и миграцията, както и климатичните промени.

Съдържанието на срещите на върха се определя от домакина. Германия председателства Г-7 тази година. Срещата на върха ще се проведе в замъка Елмау в Южна Бавария под мотото "Прогрес за справедлив свят". Първоначално борбата с климатичните промени и ускоряването на глобалния енергиен преход трябваше да бъдат основните теми. Заради войната на Русия в Украйна обаче климатът остана до известна степен на заден план в дневния ред. Канцлерът Шолц е поканил украинския президент Володимир Зеленски също да се включи в срещата с видеовръзка.

Колко често се срещат Г-7?

Форумът, който започна като годишни срещи на Г-7 в малък състав, се е превърнал в постоянно сътрудничество на висше държавно и министерско равнище. Представителите на седемте непрекъснато координират националните позиции в периода преди срещите и гарантират, че възможно най-малко въпроси ще трябва да бъдат изяснявани по време на срещата на върха.

Европейската комисия има статут на наблюдател, а най-важните представители на ЕС също участват в срещите на върха на Г-7. От няколко години насам държави с бързо развиващи се икономики и развиващи се страни също са поканени като гости. През 2022 г. ще участват Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка.

Защо има критики срещу Г-7?

Населението на държавите от Г-7 представлява само около 10% от световното население, но генерира около 45% от световния брутен национален доход. Г-7 е клуб на особено богатите държави. Дори и да не могат да постигнат съгласие за подписване на обвързващи резолюции, техните съвместно формулирани позиции така или иначе имат много сериозна политическа тежест. Срещите на върха на Г-7 многократно проправят пътя за междудържавни инициативи и споразумения.

Критиката е, че интересите на държавите, участващи на форума, доминират и най-вече, че се обръща твърде малко внимание на глобалния Юг. Неправителствените организации редовно настояват Г-7 да се бори по-активно с причините за глада и да предоставя повече средства за тази цел. През 2015 г. Г-7 си постави за цел до 2030 г. 500 милиона души да спрат да гладуват.

Колко струва една такава среща?

Тазгодишната среща на Г-7 ще се проведе в замъка Елмау в Бавария. Когато Германия последно председателстваше Г-7 през 2015 г. срещата се проведе на същото място. Разходите само за сигурността се изчисляват на 180 милиона евро. Разноските се покриват от федералното правителство и местните власти в Бавария.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективно

    105 7 Отговор
    Г1 ги прави луди калинки тия клоуни от Г7 пък те нека му се подиграват, че бил на кон!

    Коментиран от #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Селския

    93 5 Отговор
    И колко да са важни, колкото селския кмет...........
  • 4 Матрософ

    12 92 Отговор
    Колко важна - най-важната. Зад нея стои цивилизацията!

    Коментиран от #14, #27, #50

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    70 1 Отговор
    За Г-7
    Съединените щати наложиха безпрецедентни разходи на Путин, за да му откажат приходите, от които се нуждае, за да финансира войната си срещу Украйна“, туитира Байдън в неделя, първия ден от срещата на Г-7 в Германия; се очаква официално съобщение по-късно по време на срещата на върха.

    „Заедно Г7 ще обяви, че ще забраним вноса на руско злато, основен износ, който носи десетки милиарди долари за Русия“ , добави той.
    Да отбележим ,че не Г-7 бяха големите потребители и между другото това вече беше направено..
    Най-големи потребители са Индия, Турция, Китай ..
  • 8 1234

    67 4 Отговор
    Преди вършеха работа,в последните години са като Брикс,една седянка, събират се дрънкат малко глупости и после кой откъдето дошъл
  • 9 Бай Иван

    97 5 Отговор
    И тия се мислят за мъже, иначе Макарон звъни по два пъти да пуснат френските командоси от Азовстал, а пък Шолц му звъни да го пита защо спира газа! Байдън не знае къде се намира, с кой говори и с кой се ръкува. Въобще хвани единия, удари другия и взели да решават съдбите на хората по света. Да им имам и демокрациите и свободите на тия измислени клоуни и държави!
  • 10 пьешу

    49 3 Отговор
    все по-малко важна.
    ще правят пакости докато и доколкото могат, но си отиват в безвремието. където им е и мястото.
  • 11 Групата Г7

    46 5 Отговор
    е важна ако мисли и действа конструктивно в името на човечеството. Към момента е под сянката на Путин.
  • 12 Милен

    51 3 Отговор
    Туй Г-7 май е нещо като събранието на етажната собственост, всички викат ще направим покрива, ще боядисаме входа, ща сменим входната врата, всички са за а като свърши събранието половината казват "аз за това пари няма да дам" та и с туй събрание ще е същата работа.
  • 13 Сандо

    48 2 Отговор
    Групата на Лузърите.Нека си платят първо борчовете,а после да командват останалите.И дано да имат нещо под шапките,което да ги предупреди какво ще стане след една война,която те така искрево желаят и тикат слугите си към нея.
  • 14 пьешу

    58 2 Отговор

    До коментар #4 от "Матрософ":

    под цивилизация имаш предвид това, което испания е правила в южна америка, бивша великобритания - в азия и северна америка, франция и ред по-дребни "цивилизатори" - в африка и другаде?
    доста перверзна представа, чини ми се.
  • 15 БПФ

    57 3 Отговор
    Първо - това са западащи икономики, а БВП-то им се крепи само на огромни разходи и високи цени... защото БВП се изчислява през РАЗХОДИТЕ на домакинствата, бизнеса и държавата. Държавите от Г-7 имат (безобразно раздут) БВП 39 трилиона, а дълговете им надхвърлят 60 трилиона. Япония, Италия реално са фалирали. Въпрос на време е да обявят банкрут - което е почти неизбежно с повишаване на лихвите. САЩ вървят по пътя им.
    Второ - техните икономики са все по-кухи - основната част от БВП-то им се пада на третичният сектор - този на услугите. Те произвеждат все по-малко реални блага.
    Трето - относно уточнението на шолц - това не са и демокрации - поне някои от тях. В Британия и децата искат оставката на Рошавия. Трюдо се крие от собствените си граждани като шумкар. Американското чyчуло изобщо не се е появявало пред гражданите си от страх, а 21 американски щата не го признават за легитимен президент. Вмъкна се в Белият дом като крадец след очевадно и пред цял свят фалшифицирани избори.

    От друга страна БРИКС набира сила - икономики с реално производство и ниска задлъжнялост, а към организацията са на път да се присъединят Турция и Индонезия. Да не говорим, че в тях живеят 3.5 милиарда души.

    Коментиран от #18, #33

  • 16 В.В.П.Кирил е цървул

    44 2 Отговор
    Не е важна .!Напротив ,само влошават положението..Войни ,ГМО ,храни, пандемии ,смърт ,.бедност ,дългове ,мизерия .Надпревара ,в лакомията за пари и власт .Сега умуват как да окрадят света .И Русия .Там са ресурсите ,,някои непипнати..от хората.Г1 ще им сцепи рахатя..Това е гаранция..Франция у Германия ,отново са враг на Г1 ,както през ВСВ.Няма лицемерие ,това е добре ..
  • 17 .л,кмйнхгб

    40 3 Отговор
    Отваряте Телеграм, намирате канала Волидин ( vvvolodin ), връщате 15-на поста назад до 11 юни и гледате една картинка с едни държави подредени по БВП по ППС (по данни от МВФ) и много бързо установявате, че сегашното Г-7 са едни държави БЕЗ индустрия и С ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ... В другата крайност са държавите от другия списък- със сериозна индустрия и разумни, дори смешни нива на дълг... Иначе казано:

    Г-7 умря, да живее Г-8 и новият световен ред...
  • 18 о,имнг

    37 1 Отговор

    До коментар #15 от "БПФ":

    Пропуснал си само едно нещо- Аржентина също се бута да влезе в БРИКС...
  • 19 Госあ

    37 3 Отговор
    Все по малко важна. Единствените производители на нещо читаво са Германия и Япония и нека включим и Франция, но ще потънат и те покрай сащ.

    Коментиран от #21

  • 20 В.В.П.

    42 4 Отговор
    Русия и Китай не са там .Защо?.Италия каква сила е ?.Беше при Берлускони .Англия е един пропаднал казан за ракия от жито .Япония не е това което беше .Бие на кухо..Сащ и Канада ,не знам важни ли са или не .Франция и Германия ,са провалени ,особенно Франция ..Много арабески ,и турци ,кюрди..Християнските ценности са потъпкани.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасковски каунь

    15 2 Отговор
    9-та дупка на кавала
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Икономист

    37 2 Отговор
    "икономически силните демокрации в света" - Вече нито са икономически силни нито са демокрации. В САЩ забраняват абортите а това до сега се свързваше само с някой ислямски халифат.
  • 25 така така

    29 2 Отговор
    По правилно щеше да е " Колко е вредна тази група" Защото тези седем и посетителите на давос си мислят, че те са Светът, но мнооого се бъркат
  • 26 Да...

    38 1 Отговор
    Хубава цел за Путин. Всички диктатори наведнъж...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Злокачествена биологична маса !

    30 2 Отговор
    Той и Хитлер едно време по подобни Орлови гнезда (много мяса тая снимка на модерната версия ) се събираше с върхушката си, пък глей кво стана 😁
    Зла прокоба 😵
  • 30 Някой

    46 2 Отговор
    Никак даже. Това са топ 7 на най-задлъжнелите страни. Събират се, за да уговорят геабеж над други страни, зя да не фалират.
  • 31 АУМ

    39 2 Отговор
    Икономиките на Франция и Италия не са колабирали единствено поради прилаганото им изкуствено дишане от Европейската Централна Банка с част от напечатаните набързо 500 милиарда евро (да не забравяме, че бившият шеф на ЕЦБ Марио Драги е италианец, а актулната й президентка Кристин Лагард е французойка!!!!).
    Подобни спасителни мерки се прилагат и за САЩ от Федералния Резерв с печатането на главозамайващи количества долари.
    Япония е страната с най-голям външен дълг.
    Великобритания е в спиралата на стагфлацията.
    Индустрията на Германия е сериозно застрашена от срив заради газовата криза.
    Та тази година Г-7 май са се събрали в Елмау да изпеят лебедовата си песен.
  • 32 Мдааа

    28 2 Отговор
    Сбрали се да духат ... супата!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    15 0 Отговор
    ЗНАЧИ АКО УМРАТ 10% ОН НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА ... ОСТАНАЛИТЕ 90% ЩЕ ПРИТЕЖАВАТ
    100% ОТ БВП НА СВЕТА
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Володимир каза

    19 1 Отговор
    Събрали се да разискват бъдещето на половете.И цветовете на дъгата.А отвън имаше литийно шествие-
    От поне 1000 души.
  • 38 Ягода

    20 2 Отговор
    Мислят се за богове. Резултатът на тяхното събиране е трагедия за милиони хора. Не им искаме демокрацията, зелената енергия, обричат на глад и мизерия цели народи. С болните си мозъци раждат само беди. От кого се пазят с толкова много полиция? Нали искат само "добро" за човечеството??? Само с парите за охрана могат да нахранят, облекат, излекуват, изучат десетки нуждаещи се. Къде е благородството им? НЕЩАСТНИЦИ!! Да бъдат час по-скоро изметени! Едни и същи физиономии се събират през ден, харчат пари за самолети, хотели, охранители, зали. И какво измислиха? Как да печат пари без покритие, каква болест да "изпуснат", къде да разпалят поредната война, богатствата на коя страна да ограбят, колко хора да направят бежанци?
    Били ВЕЛИКИ икономики?? Но вече НЕ СА.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тошо

    17 1 Отговор
    ТАЗИ ГРУПА Е БЕЗПЛОДНО ДЪРВО,ДАЖЕ НЕ СТАВА И ЗА ДЕКОРАТИВНО.
  • 41 Сръб и Чук

    9 2 Отговор
    Който има пари ще решава. Тея дето като Ганя нямат пари ще подсмърчат в ъгъла и ще изпълняват.

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 НАФУКАНИ СМЕШНИЦИ С"ЦЕННОСТИ"

    14 1 Отговор
    Днес те се описват като "икономически силните демокрации в света", както канцлерът Олаф Шолц ги нарече наскоро. Общност на ценностите, чиито членове са ангажирани със свободата и човешките права, демокрацията и върховенството на закона, както и с просперитета и устойчивото развитие.
    ЕТО ТОЧНО С ТАЗИ ИЗКРИВЕНА САМООЦЕНКА ,АБСОЛЮТНО НЕОТГОВАРЯЩА НА ИСТИНАТА ,Е НАЙ- СЕРИОЗНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА УВРЕДЕНОТО ИМ ПСИЧНО ЗДРАВЕ....
    А НАЯСНО ЛИ СТЕ КАК ВИ ОПИСВАТ ХОРАТА БЕ , СМЕШНИЦИ???????А ,ДА ТОВА НЕ ВИ ИНТЕТЕСУВА...
    ОБЩНОСТ НА ЦЕННОСТИ????????????????????????ХИ,ХИ,ХИ.....
    ВАШИТЕ "ЦЕННОСТИ "КРЕЩЯЩО ОТЕКВАТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИДНО ОТ ДЕЛАТА ВИ!!!!!!!!!! ТАКА ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА СИ ПРИСВОВАТЕ ТАКИВА ,КОИТО РЕАЛНО НЕ ПРИТЕЖАВАТЕ....ЗАБЛУДА Е ЧЕ ИМАТЕ НЕЩО ОБЩО С ТЯХ..
    А КЪДЕ ВИ Е ПСИХОМАРИОНЕТНИЯ ГЕНИЙ ,БЯХТЕ ГО ПОКАЛИ ЗА БРОШКА .А ТОЙ КАКИВИ ЦЕННОСТИ ПРТЕЖАВА ...??????
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    Г 7 са капиталисти безчуствени на които им е широко около вратът те не мислят ДОБРО за обикновените ХОРА
  • 45 123

    13 0 Отговор
    Това което беше тази група вече не е на хоризонта вече има други по силни от тях. Г-7е група със затихващи функци
  • 46 Уса

    9 0 Отговор
    Затова ви помолих да покажете,кои са аджеба тия джуджета,които се мислят за великани и дано е станало ясно на хората и с малко мозък,че това са същите,които в момента ще страдат от рецесия.Жалко за Япония нейното място не е сред тези залумпеняци
  • 47 Уса

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "Сръб и Чук":

    Страните от Г-7 нямат пари а само кредити,които други държави изплащат включително и България.Признавам,че и това е умение да използваш балъците правилно дори ако се налага да използваш и сила,когато балъците се усетят
  • 48 Под феса има Ум

    7 1 Отговор
    Сбирщина от най-алчните бандити на Планетата!

    Коментиран от #57

  • 49 "Прогрес за справедлив свят".

    10 0 Отговор
    Крадците викат дръжте крадеца!? Точно тези алчни хиени ще ни говорят за справедливост!? Всеки да се замисли кога са станали богати тези държави и как са станали!? Често по Дискавъри дават филмчета за колониалното робство, и там точно тези държави се посочват като най върли колонизатори. Вижда се как са експлоатирани и грабени бедните държави по света, което продължава и днес. Ето така са станали богати тези хиени, и още искат да грабят света, заради тях е тази война в Украйна. Зеленски искаше да подари Украйна на САЩ, но Русия им обърка сметките и затова Байдън е бесен и съвсем се побърка. И 100 срещи да направят, Г7 са вече бита карта, отиват в девета глуха, особено като дойде зимата.
  • 50 Альооо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Матрософ":

    Хероя,цивилизацията това е Китай,Индия,Иран.Дори България.Къде слагаш колониалните завоеватели,избивали и рушели всичко наред сред цивилизацията ?
  • 51 Мутрофанова

    0 2 Отговор
    Тролове гроздето е високо и още зелено, но чак другия понеделник ще плащаме!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Един голям ФАКТ

    7 0 Отговор
    Това са страните с НАЙ-ГОЛЯМ ВЪНШЕН ДЪЛГ !!! ТА ... какво следва от това ли? Ами някой трябва да им го ...плащаме!!! Е затова се събират!
  • 54 Селянин •7•1•1•2•1•3•6•8•6•0

    5 1 Отговор
    Аз само да допълня. Едно важно перо от политиката на тези държави-зомби е да принудят българите да напуснат Родината си,като на тяхно място вкарат всичко що мърда от Африка. И докато малкото оцелели етнически българи плащат кръвни и друг тип непосилни данъци на Еврейският Съюз,мизерията се налага като дрога в обществото ни,а африканците получават пари ,жилища,жени,права. Лихвари...еврейски лихвари!
  • 55 Това е

    4 0 Отговор
    Нищо повече от клуб по интереси.
  • 56 Факт

    1 5 Отговор
    Това са най-хубавите страни за живеене.
  • 57 Смях

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "Под феса има Ум":

    За това ли им ползваш интернета и технологиите?

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ама

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Смях":

    той интернета не е техен! Той е на всички хора който го ползват! Ако питаш мене, хич им неща интернета!
  • 61 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Това че Г-7 генерират 45% от БВП на света е добре /макар че това май са стари данни и не е много достоверно/,но имат и един друг показател -държавния дълг!Добре е да видим и колко % от държавния дълг на света генерират!Пак в тази посока -САЩ генерират / според малко стари данни/ около 20% от БВП на света ,а консумират 40 % от ресурсите ?!Казано на по-прост език не се простират според чергата си,а на по-сложен -САЩ експлоатира/на по-груб език-краде/ целия свят чрез създадената световна финансово -икономическа система,обслужваща преди всичко англосаксонския свят и по-специално САЩ !
  • 62 Украинка

    2 0 Отговор
    Освен за Путин, няма за какво да говорят, а забравих за Китай