2 25543

Христо Иванов: България е част от много по-мащабна фронтова линия на Русия

 • христо иванов-
 • демократична българия-
 • румен радев-
 • слави трифонов-
 • герб-
 • русия

Със сигурност свалянето на това правителство е било от първостепенен интерес за Москва

Христо Иванов: България е част от много по-мащабна фронтова линия на Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Със сигурност свалянето на това правителство е било от първостепенен интерес за Москва. Хвърлянето на България в още по-голяма управленческа криза е от първостепенен интерес за Русия, казва Христо Иванов пред ДВ.

Положихте много усилия и внесохте доклад за отпадането на ветото за РСМ, в съответствие с френското предложение, а парламентът го прие с респектиращо мнозинство. Не можеше ли това да стане по-рано, така че темата да не се използва като мотив за свалянето на правителството?

Христо Иванов: Сигурно е могло, но ние зависехме от това кога френското председателство ще изработи своето предложение и се вместихме в срока, който изтича с френското председателството в края на юни. Това беше възможният политически прозорец, в който да се възползваме от едно много добро за нас предложение. Но можеше много по-рано да проведем един рационален публичен дебат, който беше подменен с компроматна кампания срещу правителството. Искам специално да подчертая, че аз съм вносител на доклад, който оформи окончателно усилията на българската дипломация и на екипа на премиера Петков. Разбира се, те стъпват и върху работата на предходните правителства. Просто се оказах онзи човек в парламента, който може да води спокоен разговор със всички и така се намерих в ролята на вносителя.

А какво значение имаше, че президентът Радев неочакваното застана зад предложението на Макрон? Това опит да закрепи своята разклатена евроатлантическа легитимност ли беше?

Христо Иванов: Не мисля, че беше неочаквано – към първоначалните условия на България с помощта и на президента беше добавено искането за промяна на конституцията в защита на правата на българите в Северна Македония. Това прибави ъгъл, от който европейските ни партньори успяха да разберат проблема на България. Защото защитата на човешките права на тях им е близка за разлика от езиковите и историческите спорове, които водим. Това спомогна да стигнем до тъй нареченото френско предложение.

Доколко вдигането на ветото срещу РСМ беше реален мотив на ИТН за свалянето на правителството или беше само претекст?

Христо Иванов: ИТН използва темата за Северна Македония буквално като предмет, с който да замерват правителството, за да решават някакви други битови и кадрови въпроси. Тази тема е прекалено важна, за да се спекулира с нея по този начин.

Успешните ви усилия за сваляне на ветото няма ли от дивидент да се превърнат в пасив, ако македонците от своя страна не подпишат?

Христо Иванов: След като европейските институции са изработили позиция – тя не е само на Франция, а е съгласувана с другите страни в Съюза и с Комисията, и след като тя е приета от България, това вече формира стандарт, червена линия, бих казал. Ако РСМ не я приеме, рискува да прати целия процес в началото и той да започне при много по-лоши условия. Ако не успеем да затворим темата сега, ще влязат в нов етап популистките злоупотреби с нея. Особено при едни предсрочни избори у нас. Бих апелирал към РСМ да не опитват да спъват процеса сега, защото после ще стане много по-трудно.

Да оставим македонците да мислят и да видим извън тях какви са причините, довели до падането на правителството. Можеше ли, например, да го спаси вътрешният диалог в коалицията, ако беше по-добър?

Христо Иванов: Каквито и други причини да има, за мен основната си остава зле скроената конструкция на коалицията. От самото начало предсказах, което не се хареса на много хора, че това ще доведе до мъчително взимане на решения, нестабилност и скорошни избори.

Наричате зле скроена конструкция присъствието на ИТН и БСП в нея ли?

Христо Иванов: Съставът на парламента е такъв, че коалицията по необходимост беше твърде разнородна. Когато обаче правиш коалиция от толкова различни партии – и идеологически, и като политическа култура, устройство и традиция, трябва да заложиш много ясни механизми за взимане на решения и комуникация. Ние не се справихме с това, което на шестия месец предизвика срив. Още преди да се стигне до по-съществени принципни сблъсъци част от партньорите просто престанаха да си говорят, други не разбираха какво се говори и важните решения не можеха да се обсъждат и взимат.

Подозирате ли ИТН, че се е включила в коалицията, за да я взриви отвътре?

Христо Иванов: Хаосът във взимането на решения беше на всички нива и всеки можеше да се възползва от него.

Как гледате не хипотезата, че правителството беше свалено от Москва, а не от София?

Христо Иванов: Със сигурност свалянето на това правителство е било от първостепенен интерес за Москва. Хвърлянето на България в още по-голяма управленческа криза е от първостепенен интерес за Москва. Със сигурност от първостепенен интерес за Москва е гласовете, които заявяват евроатлантическа ориентация в този парламент, да не могат да се структурират в устойчива и резултатна политическа линия. Със сигурност от първостепенен интерес за Москва е тласкането на България към нови избори, в които популистки фашизоидни субекти да получат много по-голяма роля и да се превърнат, ако не в управляващ, то в блокиращ фактор. Със сигурност за тях е важно да няма ефективна борба с корупцията и оздравяване на институциите, както и да се предотврати скъсването ни с енергийната зависимост...

Може ли да твърдим, че до експанзията на Путин в Украйна основният приоритет за България беше борбата с корупцията, а след това стана запазването на евроатлантическата ѝ ориентация? И в тази връзка налага ли се смяна на репертоара от възможни политически компромиси?

Христо Иванов: Факт е, че войната променя приоритетите. Тя ни хвърли в една поредица от кризи, които нямаше как да бъдат предсказани. Факт е, че войната изисква от България да се отнесе много по-сериозно към темите, свързани със сигурността и евроатлантическата си принадлежност. Същевременно борбата с корупцията остава основен приоритет и в този контекст. Ние не можем да отблъснем руските хибридни атаки, ако най-напред не се справим с корупцията. Корупцията е първостепенна заплаха за сигурността ни.

Да, променената ситуация предполага търсенето на нови – не бих казал компромиси, защото в българския политически език това стана ругателство. Ние преминаваме в една фаза на политическата система, когато вече няма да има големи доминиращи формации и правителствата по условие ще стъпват на широки и сложни коалиции. Изкуството във вътрешната политика ще бъде изкуство на съгласието. Но това въобще не означава, че съгласията трябва да са безпринципни, просто трябва да намираме начин да си говорим и така да отстояваме принципите си. Става дума за нов политически език, който тепърва ще трябва да учим, защото конвулсиите в политиката през последната година и половина бяха резултат и на това, че не го знаем.

По повод на решението на парламента за отпадане на ветото Слави Трифонов излезе с отворено писмо, което фактически дели парламентарното пространство на две – ГЕРБ, ПП, БСП, ДПС и ДБ от една страна и ИТН и „Възраждане“ от друга. Как се чувствате в тази компания и тя може ли да свърши и някаква друга работа?

Христо Иванов: ИТН първо свалиха правителството, а сега се опитват всячески да замажат този факт с някакви нелепи внушения. Ние не за първи път по важни въпроси гласуваме с ГЕРБ и ДПС. Така стана по темата за Украйна, но тогава ИТН се участваха и нямаха интерес от подобни атаки. Винаги честно и почтено сме заявявали, че когато става дума за национална сигурност, евроатлантическа ориентация, съдебна реформа, ще търсим взаимодействие с опозицията. А за да няма връщане към корупционни модели на управление, ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държани извън изпълнителната власт – това беше формулата, която ИТН безотговорно счупиха.

Говорите за ГЕРБ и ДПС като за опозиция, но как бихте могли да задържите властта при следващи избори? Мислили ли сте върху механизъм, по който да пренасочите площадната подкрепа, която и сега правителството получи, към урните? След протестите от 2020 година под вдигнатия юмрук на президента тя до голяма степен сякаш беше политически разпиляна…

Христо Иванов: Тук има една особеност – гражданската подкрепа по улиците обикновено идва от София и от няколко по-големи града. От тази гледна точка трябва да си коригираме оптиката. Разширяването на гражданската енергия до значим парламентарен вот и стабилна обществена подкрепа, която позволява устойчиви реформаторски действия, изисква дълга работа и то по правилата на системната политика. Именно това сякаш не отчитаме достатъчно и често хабим гражданската енергия с любителски действия и авантюри. Мисля, че днес трябва да си даваме сметка, че ако искаме да изградим някакъв устойчив вектор на развитие, той може да бъде само ясно демократичен, прозападен и насочен към върховенството на закона. Очевидно е, че липсва рецепта как да стане това и ще трябват трудни усилия. Но алтернатива няма.

Какъв е рискът обаче Путин да спечели войната не в Украйна, а у нас и тук да инсталира правителство, лоялно към неговия режим?

Христо Иванов: И ние, и Украйна сме част от една много по-мащабна фронтова линия на противопоставяне срещу досегашния модел на международни отношения в опит за реставрация на Русия като глобална империя, налагаща алтернативна посока на развитие в Източна Европа. На първия етап може да е достатъчно ние да си стоим в ЕС и НАТО, но да бъдем приведени в състояние на все по-голяма невменяемост, така че важни решения в тези формати да бъдат силно затруднени или дори блокирани.

Това не е ли същото?

Христо Иванов: Това е много по-лесно от инсталирането на открито пропутински режим. Ако не успеем да излезем от спиралата от политически кризи и невъзможността за взимане на важни решения, ние много скоро ще се окажем в описаното състояние. Достатъчни са още едни избори, които да произведат поредния безплоден парламент...

Какъв е политическият потенциал на партии като вашата или като ПП да спрат путинизацията на страната?

Христо Иванов: Нашият шанс е да предложим на хората зряло и устойчиво лидерство, управление, което се съобразява с институциите и не води излишни войни във всички направления, просто защото не знае какво друго да прави. Трябва умереност, рационалност, скучен професионализъм и дори, ако щете, скромност. Особено скромност! Такъв подход може да се окаже много по-привлекателен за хората от познатите гръмки политически заклинания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Кога ще си отворите очите

  9 62 Отговор
  другари заблудени русофили, Родината ни е в опасност, а вие Русия , та Русия ! Нищо не се променило у вас от времето на д-р Ганчо Ценов - най-добирят ни историк за всички времена !„ … След освобождението /от османско иго/ българският народ се разделил на два дела. Единият дел, който се наричаше славянофили, бе на мнение, че България требва да се постави под протектората на Русия , защото тя сама не могла да се управлява.
  Другата партия, която се наричаше патриоти, беше за една самостоятелна България. Ожесточените борби между тези две партии пълнят историята на България от освобождението до световната война. Русофилите се засилиха от разните модерни течения , като комунисти, социалисти и други „исти“ , които за народност и отечество лула тютюн не даваха. Отечестволюбието се счете за порок , за назадничавост. Тежко тому, комуто излезеше дума, че е патриот.“

  Коментиран от #11, #28, #42

 • 3 Теле

  55 6 Отговор
  Ма кой ви кара да се дрънкате с русия
 • 4 Комунисти

  65 6 Отговор
  ДБ - Ицо това ви беше напъна, повече парламент няма за вас, една пропаднала партийка сте!

 • 5 Вие

  11 49 Отговор
  Защо не изгонихте кремълската мутра и ченге Митрофанова? Причини и поводи имаше много. Няма български мъже с тотки!

  Коментиран от #24

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Пич

  60 8 Отговор
  Ето защо го наричат - тъпото ! България е част от козяшките планове за война ! Затова се държи бедна и зависима !!! И се назначават ПРОСТИ управници , ама учили евроатлантизъм !!!
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Вижте какво казват руските писатели

  8 49 Отговор
  и спрете да величаете таз азиатска орда! Ф. Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението” .
  Михаил Булгаков, автор на световния шедьовър „Майсторът и Маргарита”: „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”.
  И Максим Горки е наясно с характера на руския народ: „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. "

  Иван Аксаков пише във вестник „Русь”: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!” И на негово име има улица, успоредна на бул.“Руски“. Това пише синът. Бащата Сергей е бил още по-откровен: „Ах, как е тежко да се живее в Русия, в този смърдящ център на физически и морален разврат, на подлост, лъжи и злодейства”.

  Коментиран от #12, #14

 • 11 Право в очите

  5 41 Отговор

  До коментар #2 от "Кога ще си отворите очите":

  Как да го разберат, че едни и същи събития се повтарят и от България късат парче по парче, и те продължават освободителка та освободителка. Абе, вземете прочетете историята бе. Има 144 години история, в която да получите достатъчно информация за да се избавите от простотията и заблудите, и да станете человеци, но преди всичко българи.

  Коментиран от #33

 • 12 Това ли наистина е примерът

  5 33 Отговор

  До коментар #10 от "Вижте какво казват руските писатели":

  за местните путинисти, ако е тока - по-добре се забийте вдън гори телилейски и си трайте там !
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Теле

  22 3 Отговор

  До коментар #10 от "Вижте какво казват руските писатели":

  Папагал

 • 15 аъъъъъъъъ

  38 4 Отговор
  Измисли нещо по-интересно, бе, стига с тая Русия! На крива ракета космоса й е крив. Или - кой ми с--ра в гащите. Айде бегай, грозилище страшно. Ноу мор парламент фор ю.

  Коментиран от #19

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 име

  39 4 Отговор
  Фронтовата линия е на краварите, бе другарю бойкиев. Те я местят от 20г. към руските граници, те подготвяха Украйна за войната и наливаха масло в конфликта. Ако зависи от тях, и ние ще бъще употребени, хубавото е че дори и вие, соpocoидите, няма да тръгнете да се биете с руснаците, щото сте шубета.
 • 18 Димов

  27 0 Отговор
  А, спрямо фронтовата линия на НАТО, как сме?
 • 19 Димов

  37 4 Отговор

  До коментар #15 от "аъъъъъъъъ":

  Слабите политиквеници цели 32 години си оправдават кражбите и некадърността с комунистите. Следващите 30 години ще ги слушаме да се оправдават с руснаците.
 • 20 Хахаха

  25 5 Отговор
  Всеки незначителен субект, за да се представи за значим трябва да се докосне до Великия Путин. Комплексари...
 • 21 Стоян Александров

  29 4 Отговор
  Ицеееее, Ицеееее не ни мъчи вече с твойте глупави и лишени от всякалва логика соросоидни и антибългарски словоизлеяния. До следващите избори си някой си, след Новите избори си никой. И помисли как ще връщаш подкупите дадени от Сорос щото не свърши нищо за тези пари. Ейййййй Сорос си ги иска и ще ги получи. Иначе си ЧАООООООО. За това мисли вече.
 • 22 3.14К

  29 3 Отговор
  Този "а","ъ", "е", си е един най-обикнивен соросоиден психопат.
 • 23 Абе,

  32 3 Отговор
  мравояда му е виновен Путин за всичко,а че 30 години ,който дойде краде,граби и бяга ,не са виновни те! Дано гледа от вън следващото НС !
 • 24 Ами,

  15 2 Отговор

  До коментар #5 от "Вие":

  топките са ви отрязани ! Вие сте от третия пол,кви топки ?!

 • 25 Иво

  6 30 Отговор
  България без война е превзета от вътре от Путин. Имаме си руски пРезидент и верни руски партии. Това са ИТН БКП ДПС Иzраждане. Ние сме формално членове на НАТО и ЕС които гледат на изток. Нямаме европейска дясна партия.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Христо Иванов?? Пак ще решава Световните

  30 2 Отговор
  Проблеми!! До Къде стигнах те със Съдебната Система??? Само Трибуналите махнахте, това Добре!! Но до тука!! Народа иска ПРАВОСЪДИЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ГО КРАДОХА 32ГОД! БОКСУВАТЕ Какво стана с ЧСИ и Колектори??? Лихвите им си останаха 10+%???двойни колкото в ЕС??? Оставете Украйна и Русия, Работете за Българите, не само за себе си!!!
 • 28 ник

  18 2 Отговор

  До коментар #2 от "Кога ще си отворите очите":

  А т.н.патриоти за пет години ни докараха до две национални катастрофи и накрая монарха абдикира.
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Познати до болка

  17 4 Отговор
  Ако не са руснаците ще се оправдават с комунистите, за своята бруртална некадърност евроатлантическите либерасти...
 • 31 Вън от България руски бо клу ци !

  4 16 Отговор
  Митрофанова да се маха от РОДИНАТА НИ!

  Коментиран от #32

 • 32 Хахаха

  15 5 Отговор

  До коментар #31 от "Вън от България руски бо клу ци !":

  Че кой ти я създаде твоята Родина? Предците на Митрофанова. Не твоите. Те са проляли кръв да се появи България на картата на света. А твоите са само консуматори на руската победа.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Петър

  10 1 Отговор
  Христо Иванов вместо да прави генерални заключения, нека да каже той какво е направил за обикновения човек?
 • 35 НИЕ

  9 1 Отговор
  Когато си некадърен винаги виновна е Москва !
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Сух

  6 1 Отговор
  Пинокио, да нямаш в джоба си острилка, че гледам носът ти все същия..
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Пепи

  0 0 Отговор
  Все друг им е виновен на Ицо и компания
 • 41 Нено

  1 0 Отговор
  Иванов май е слънчасал за да говори такива глупости
 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Наблюдател

  0 0 Отговор
  СеверноМакедонците имат правилна визия за Българите като ги наричат Фашисти и Татари.