Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Юни, 2022 06:00 5 605 138

Това е първото българско правителство с толкова категорична позиция срещу Русия

  • елеонора митрофанова-
  • българия-
  • русия-
  • руски дипломати-
  • дипломати-
  • изгонени-
  • украйна-
  • война-
  • кирил петков

Правителството на Петков изгони 70 руски дипломати и служители от България

Това е първото българско правителство с толкова категорична позиция срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От бурно одобрение заради смелостта до критики за предизборен ход и миниране на проектоправителство с участието на БСП. Така беше посрещната съобщената от премиера в оставка Кирил Петков новина, че 70 руски дипломати и сътрудници са нежелани в България и трябва да напуснат страната до 3 юли.

Политическите реакции

Още новини от Украйна

Както и през изминалите 6 месеца, по темата "Русия" и руско влияние партньорите в управляващата коалиция - "Демократична България" (ДБ) и БСП - се разделиха в подкрепата си. От ДБ приветстваха експулсирането, а съпредседателят Христо Иванов заяви в парламента, че от дълго време настояват за това: "Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно и в този смисъл, ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това е представители на "Възраждане"". Иванов заяви, че още на 18 май е било обсъждано да се приложи принципа за пропорционалност по отношение състава на дипломатическите мисии. Вчера МВнР информира руския посланик Елеонора Митрофанова, че числеността на персонала на руските представителства в България следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Но лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова се разгневи на новината и свика парламентарната група на социалистите и Изпълнителното бюро. Във Фейсбук вчера тя коментира, че "БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където да го е взел" и че то ще има дългосрочни последици. Краткосрочните са, че социалистите може да откажат преговори за втори коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" (ПП). (В добавка - парламентът не допусна в дневния ред предложението им за връщане на хартиените бюлетини.) Фойерверките накрая ще предизвикат пожар, предупреди и подалият оставка международен секретар на партията Кристиан Вигенин.

Кремъл не е червена линия, а ценностен избор

В последните дни на правителството Кирил Петков прекрачи червената линия, която от "Позитано" 20 не обявиха публично, но упорито спазваха през тези 6 месеца управление - прокремълския уклон. БСП и "Възраждане", откровено подкрепяща руския режим, оказаха силна съпротива на 24 февруари, когато парламентът осъди руската агресия срещу Украйна и подкрепи санкции за Русия. Пак Нинова и министрите ѝ гласуваха против допускането на войски на НАТО на територията на България, а със заплахи за излизане от коалицията социалистите блокираха и изпращането на оръжие на Украйна. БСП настоява и да продължат преговорите с "Газпром" за доставки на руски газ, въпреки че Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че България няма да преговаря за подновяване на договора, изтичащ тази година.

След завръщането на българската делегация от Украйна в края на април, правителството предприе по-твърд курс. Именно тогава Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите към руското посолство. България не пусна външния министър на Русия Сергей Лавров да премине през българското въздушно пространство. А днес МВнР обяви за недопустими призивите на руското посолство в България за набиране на средства в подкрепа на руските военни, които се бият в Украйна и напомни, че преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС.

От началото на прехода това е първото българско правителство, което заема толкова категорични позиции срещу агресивната руска политика и влияние в България. И за първи път задаващият се пореден предсрочен парламентарен вот ще е тест и за геополитическия избор на българското общество. Премиерът Кирил Петков вече даде тон за него с изявлението си в пленарна зала, че правителството е свалено от "Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова".

С изгонването на служителите на руската дипломатическа мисия от "Продължаваме промяната" (ПП) ще се отлеят онези избиратели, гласували за ПП на последните избори заради президента Радев. Засилва се поляризацията по оста ЕС-Русия - русофилите също ще се консолидират, а такива са избирателите на БСП, "Възраждане", но и на Български възход на Стефан Янев, а с тях се родее и партията на Мая Манолова "Изправи се, България" и каквото е останало от ИТН. Макар да изгони руските дипломати, България остава в плен на руската пропаганда - а това изисква значително по-големи и дълготрайни усилия. Преди всичко обаче изисква правителство, което да действа точно в тази посока.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 141 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    114 74 Отговор
    Първото и последното неграмотно правителство със премиер лъжец

    Коментиран от #18

  • 2 плюс минус

    74 25 Отговор
    Хаосът "Цирк управлението на България" - въжеиграчи, жонгльори, фокусници, клоуни, конферансие, маймунки, слонове, тигри и лъвове в клетки, но и с дресьор..... народът е извън шапитото.
    В ложите на публиката са се разположили разни военни, европейски и световни "демократични" организации
    и ни гледат сеира.
    Очаквано ли е на арената да има физически сблъсък между различни политическо-икономически опоненти?
    Почти се получи всеки срещу всеки.
    Как стана това?
    Случайно или май нарочно?
    От години коментирам, че е необходим психо-тест за всички висши държавни постове и длъжности.
    Че покатервайки се на висок пост, всеки трябва да декларира своята лоялност към държавата и към народа.
    Не искам моите данъци, нормален живот и бъдещето на поколенията да се управляват така, както се управляват вчера и днес.

    Коментиран от #49

  • 3 Някой

    107 59 Отговор
    Ама, то вече е бивше правителство. А взема решения, които вредят на България.
    Да се махат, че закопаха България за 6-7 месеца.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не е българско!

    47 57 Отговор
    Сбирщайн е,а "капителът" му е канадец.А ни го натресе един със два зелени чорапа и също толкова на брой мозъчни гънки,лельо Митро..

    Коментиран от #133

  • 6 пламен

    68 107 Отговор
    България ще продължи да е най мизерната държава докато плаща данък русия

    Коментиран от #17, #51

  • 7 Щерю

    76 50 Отговор
    Изгонете Лукойл. 30 години не плащат данъци

    Коментиран от #28, #84

  • 8 ДВ мирише

    95 49 Отговор
    Киро в затвора за национално предателство. Дойче Веле да бъдат забранени за разпространяване на зловредни лъжи насочени срещу България. Да си разпространяват лъжите във Швабия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КИРЕ

    65 45 Отговор
    СЕДЕМ ГЛАСА ЗАГУБИ ОТ МОЕТО СЕМЕЙСТВО БРАТ БИЛЕТА И В КАНАДА

    Коментиран от #16, #27, #104

  • 12 Кочо

    79 39 Отговор
    Ало, германската медия! Ходете да бистрите дереджето в Германия, че като гледам сте на път да се върнете назад до нивото на дивите германски племена! Понеже сте големи евроатлантици САЩ ще ви докарат до каменната ера! А България я оставете на българите и не правете напъни да ни промиване мозъците! Щом ще хвалите откровения о@@@@@рен Киро е ясно що за търсачи на истината сте!
  • 13 немил-недраг

    50 73 Отговор
    Ще бъде много трудно , но това е правилния път, пълно прекъсване на политическата и енергийна зависимост от Русия. Само ПП има топките да го направи.

    Коментиран от #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БПФ

    65 28 Отговор
    Дойче зеле са прави само в едно - въпросът е на ЦЕННОСТЕН ИЗБОР. Дали ще спазваме международното право и елементарната справедливост, ще запазим ли родовата си памет и обикновена човещина - или ще станем окончателно поредната марионетка на нелегитимното правителство в САЩ и неговите креатури. Слугуваме на укропия - слугуваме на СЛУГИТЕ на САЩ - по-голямо падение никога не е имало отстрана на политическият ни елит.

    Иначе фактите са абсолютно категорични и те говорят за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ:
    - Националният предател 5ков е взел решението изцяло на своя глава.
    НЕ е имало консултации с останалите в коалицията.
    Под заповедта няма подпис на външният министър, който е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, иначе заповедта е нелегитимна.
    По признанията на шефът на ДАНС, няма никакви ДОКАЗАТЕЛСТВА за каквато и да е шпионска дейност на тия хора. Имало "подозрения" - а презумпцията за невинност?
    Никой не знае какво са "шпионирали" тези руснаци. В същото време укропският посланик москаленков не само че издаде по телевизията точно с каква тежка военна техника разполага армията ни (което би трябвало да е военна тайна и да НЕ е достояние на кой да е чужд посланик), ами и нагло иска оръжие, въпреки решението на Народното събрание. Разбира се - укропът НИКОЙ НЕ ГО ГОНИ !!!!

    След всичко това законовото решение може да бъде едно-единствено - анулиране на този престъпен акт, официално извинение към Москва, незабавен арест на 5ков и съд за предателство по Чл. 98 от НК:

    Чл. 98. (1) Който под
  • 16 Престъпление и Наказание

    48 38 Отговор

    До коментар #11 от "КИРЕ":

    Предпочитам да го разстрелят на жълтите павета или поне да го тикнат в затвора за дълго време! Такъв изявен национален предател като Киро не трябва да се оставя ненаказан, защото ще си помислят че могат да правят каквото си искат другите след него.

    Коментиран от #25, #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    29 10 Отговор

    До коментар #1 от "Грую":

    Тъп си Грую и тъп ще си останеш

    Коментиран от #22

  • 19 ууу

    45 30 Отговор
    кирото е мноооо просто момче ....
  • 20 БПФ

    50 15 Отговор
    НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС:

    Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
    (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.
  • 21 Иван

    39 56 Отговор
    Реват руските подлоги и това е добре

    Коментиран от #32

  • 22 Грую

    21 11 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Що бе иванчо,ти си остър ли?
  • 23 5577

    52 23 Отговор
    Не виждам причина защо украинските проблеми с Русия трябва да станат и български, както на Дойче веле му се иска. Като седите на клавиатурите и имате такива задачи сигурно ще намерите аналогии и по най интригантски начин ще принудите някой българин да вземе страна на чужди бълнувания. Моля Дойче веле не ни въвличай в конфликта за който нямаме никакво отношение. Исторически сме близки но не ни приобщавайте към някоя страна която дори пак исторически да погледнем асимилира съществуващата българска общност в украинската. Има много доказателства дори в много близката история за насилствено такова.
  • 24 Асен

    42 12 Отговор
    DW.. Не става! Все по-постни ястия предлагате
  • 25 немил-недраг

    22 31 Отговор

    До коментар #16 от "Престъпление и Наказание":

    Да отворим Белене а, какво ще кажеш. Ти да не си Мирчо Спасов. И това ще стане ако слушаме Възраждане.

    Коментиран от #40

  • 26 Най-после

    34 44 Отговор
    Някой направи нещо разумно за 30 год! Изгони мизерни ите чебурашки… Крайбо време е да се отърсим от русоробството и да заживеем като европейци… Браво!!! На който не му харесва да хваща влака за матушката… Там е Рая!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така е

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Щерю":

    И вкарайте ВР, ЕSSO, MOBIL ама не искат !
  • 29 Това не е правителство,

    44 24 Отговор
    а внедрени краварски кукли на конци. Тези продажници не само трябва да бъдат свалени от власт, а и незабавно съдени и изритани от България. И децата разбраха, че целта им е български майдан.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Мечо, колко пъти ти казвам, че пишеш неграмотно. Една дума няма без правописна грешка. Даже и името си пишеш с грешка.

    Коментиран от #55

  • 32 Чува се Американско скимтене

    30 27 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Няма да търпим някакъв Канадски олигофрен да разиграва България в разрез със всякакви закони и конституции, но в името на САЩ! Херо Мустафа я отзоваха понеже усетиха че става напечено, ама няма да ни заблудите. Ще тикнем Киро в затвора където му е мястото за назидание на американските подлоги като тебе.
  • 33 Мая-цитат

    25 29 Отговор

    До коментар #13 от "немил-недраг":

    България остава в плен на руската пропаганда И АГЕНТУРА- а това изисква значително по-големи и дълготрайни усилия.
  • 34 В.В.П.

    30 22 Отговор
    България , няма проблем с Рф,нито украинците имат проблем.Проблем имат сащ и Киев..И затова се случват събитията .Кирил е един неудачник ,вредата е по голяма от ползата .Да се маха .Той е канадец ,няма право на висок пост в бг политиката.
  • 35 Урсуса

    25 11 Отговор
    Абе, направихте се, бе на по-големи католици от Папата, бе !
  • 36 БСП...ПЪРВИЧНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    31 26 Отговор
    Най после някой да изгони руските дипломати шпиони...че те цяла мрежа бе.
  • 37 БСП ВИЦЕТО В ШОК

    30 20 Отговор
    Олеле мале, сега на кого ша снасяме информация....
  • 38 емо 73 канар

    20 14 Отговор
    А този агент на КГБ от снимката кога ще бъде изгонен ???
  • 39 Еднополюстният свят свърши

    33 26 Отговор
    Петков е същата американска марионетка като Зеленски. С лъжи и еднолични решения (необосновани, а за предполагаема шпионска дейност), решения, взети в нарушение на конституцията и българските закони, Пеков се опитва да насажда русофобия и омраза срещу Русия, опитва се да разруши традиционно добрите ни едноврковни отношения с Русия. Този политически палячо и лъжец повече няма място в политиката, както и наркоманът Зеленски. Американците изхвърлят употребените си марионетки!

    Русия ще освободи света от американския диктат...
  • 40 За престъпника Киро няма прошка

    29 25 Отговор

    До коментар #25 от "немил-недраг":

    Белене ще му е малко! Киро обрече цяла България на глад и студ тази зима! България е толкова пропаднала, защото не наказва корумпирани политици като него! Обезателно трябва да го тикнем в затвора - всичките му престъпления са документирани на държавно ниво.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Петков

    22 12 Отговор
    Дойче, и вие ли не разбрахте че правителството няма нищо общо с това, кирчо сам го е решил, с нашепване в ухото от херо. Чакаме втория кораб още
  • 43 Ганьо

    23 17 Отговор
    Винаги сме били любовница на Москва, даже имаше мъжки ласки уста в уста...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 А бе,

    15 14 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    стига с тая Митрофанова, бе дай за Зельонния, бе !
  • 46 коментар

    20 17 Отговор
    Накрая яростните русофоби ще свършват като Просто К.

    Коментиран от #59

  • 47 1020

    22 11 Отговор
    Ако причината за изгонването наистина е несвойствени дейности и намеса, то тогава би трябвало да изгони и почти всички американски дипломати. А и някои други. Всеизвестно е, че няма дипломат, който да не работи със службите (независимо от коя държава е).
  • 48 Бат Пешо

    16 15 Отговор
    Това правителство не е българско, това и децата го разбраха. Киро има план да изпълнява и си пролича като взе да изпълнява най-важните си задачи на пожар в последния момент. Киро съзнателно върви към нови избори, където иска да е едноличен господар на васалната държава. Ето тогава ще видим по-ужасна диктатура и от тази на Трюдо в Канада. Знаете как се разправи Трюдо със собствените си граждани. Не беше много демократично. Там ужасите и в момента продължават, нищо че всичко излезе от фокус и нарочно не дават, какво се случва на хората, които протестираха срещу безумието. Емблемата на Канада трябва да е как един полицай на кон, демократично стъпква протестираща възрастна жена. Това иска и Киро в България
  • 49 Тъмен субект

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Много добре казано!
  • 50 чужди интереси

    18 15 Отговор
    Това не е българско правителствао - това е соросоидно правителство...
  • 51 Баш софиянец

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "пламен":

    Докато царува глу постта, дотогава ще мизерува.
  • 52 Правителството

    17 9 Отговор
    Трябва да действа както иска мнозинството избиратели а не да слуша Дойче зеле,Америка,Украйна или ЕС!!! Иначе си е диктатура малцинството- политиците да се налага над народа
  • 53 Тити

    18 13 Отговор
    Това отдавна трябваше да се случи даже много закъсняха.
  • 54 Вход

    19 15 Отговор
    Това е първото изцяло продажно правителство подлога на американците. Ние да сме зле ,ама амркинците да са добре е тяхното мото
  • 55 Реналдо Реналдини

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Аз мисля че този субект е някъде от поречието на Амазонка.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БСП...ПЪРВИЧНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    17 10 Отговор
    Че то руски шпиони на килограм бе....плъзнали из страната ни като термити на плячка.....
  • 58 РУСИЯ....ШПИОНИРА НИ ПО БРАТСКИ

    11 12 Отговор
    Търсят чертежите на новите ЕФКИ.....
  • 59 Въпрос за копейка

    13 9 Отговор

    До коментар #46 от "коментар":

    Русософоби са Костя, Корни, КирякСтефчо ... те изпитват страх от руzия. Та кого визираш, защото и тримата отговарят под Просто ?
  • 60 Русия, враг №1 на България

    20 11 Отговор
    КандидатираН е съответно за:
    2005 г. – депутат от БНС, на второ място след Стефан Софиянски
    2007 г – за кмет от ВМРО
    2009 г. – за евродепутат от "Напред"
    2011 г. – за кмет в комбинация с "Варна утре" на Красен Кралев, Новото време и ГЕРБ
    2013 – за депутат от НФСБ
    2015 – за кмет от АТАКА
    2017 – за депутат от Възраждане
    2019 - БСП - Варна Гуцанов издига Костадин Костадинов за кандидат-кмет за да може Портни да спечели
    Можете ли да си представите по-съвършена политическа труженичка, изпаднала в тежка финансова зависимост.
    Странно с какъв ум някои се подвеждат по националиста желаещ България извън Европа, НАТО, еврото и сие! Не виждат ли под каква диктатура и в каква мизерия живеят страните, които са под "опеката" на Путлер ?
  • 61 Няма анонимни тука

    14 14 Отговор
    На руските шпиони и техните български агенти от Посолството им остана още няколко дена да опростачават форумите, заплашват и се държат като диваци азиатци.От 4-ти пада чадъра и тогава службите трябва да се занимаят с българските бучисти, заплашващи българския Министър Председател и България.

    Коментиран от #64

  • 62 БСП...ИЗЧЕГЪРТВАНЕ

    14 11 Отговор
    Изчегъртват руските шпиони...идва и нашият ред, другаре
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Отчитайки

    12 11 Отговор

    До коментар #61 от "Няма анонимни тука":

    ,че за този Мин. Председател са гласували под 15 % от избирателите то решенията му са нелигитимни и е налагане на неговото мнение над мнозинството ...тоест диктатура

    Коментиран от #65, #67

  • 65 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    11 8 Отговор

    До коментар #64 от "Отчитайки":

    Тогава колко с гласували за БСП ????

    Коментиран от #69

  • 66 Българин

    15 12 Отговор
    Нека руската пета колона да отговори на два въпроса. ЗАЩО РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ В БЪЛГАРИЯ СА ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ Б РГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИ В РУСИЯ?

    КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО АКО БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТ В РУСИЯ Е ЗАЛОВЕН ДА ШПИОНИРА?

    Коментиран от #107

  • 67 Няма анонимни тука

    9 8 Отговор

    До коментар #64 от "Отчитайки":

    А за легитимните дето си мислиш, че са легитимни, колко са гласували.Не са ли 6%.Руснак ли си, щото те разсъждават по този начин.
  • 68 капиталът озверя

    12 7 Отговор
    Дааа , като част от пълната му иначе неадекватност и нямащо нищо общо с " прави " , по-скоро " изпълнителство " на поръчителство на западняшки правителтвени мероприятия по човеко унищожителни практики за спасяване на разпадащата им се система на обществено устройство основано на грабителство и паразитизъм наричан империализъм с главен представител и лидер САЩ поглъщаш над 40 процента от Брутния световен продукт и насрещно произвеждащ стоки за около 12 процента от него .
  • 69 Ами под

    14 0 Отговор

    До коментар #65 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    5-6%. Но какво общо има БСП ??? Всички партии събраха 40 % от избирателите и реално това нс не е представително

    Коментиран от #81

  • 70 Кирококорелите приключиха

    14 8 Отговор
    Било първото и със сигурност ще е последното!
  • 71 Българин

    11 14 Отговор
    Без Русия: На бензиностанциите 4лв/лт. Хляб 3лв., Всички цени НАГОРЕ.
    Честито Ганьо.Радвай се, че си лоялен към американците НАТОвец.

    Коментиран от #80

  • 72 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 10 Отговор
    И къде е "бурното одобрение"?!
    Май само в главата на тоя написал тази статия!
  • 73 Сър Пичук

    15 12 Отговор
    Мутрафонова се провали и кончетата за дърпане на рашистките марионетки в България се късат доста бързо...
  • 74 Това правителство

    8 8 Отговор
    Са абсолютни пудели като Дойч Зеле
  • 75 Шабан

    10 10 Отговор
    Браво на Кирил Петков! Това България трябваше да го направи още преди 143 години, но нямаше топки! Сега щяхме да бъдем Швейцария на Балканите! А не клоаката на ЕС!
  • 76 РУСОФИЛ

    12 8 Отговор
    МАКАР И РУСОФИЛ МОГА ДА КАЖА, ЧЕ ТОВА Е ВТОРИЯ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ СЛЕД СТАМБОЛОВ, КОЙТО ИЗМИВА ЛИЦЕТО НА НА НАШАТА МАЛКО БЪЛГАРИЯ И ПОКАЗВА,ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ РАЯ, А СВОБОДЕН НАРОД. ТО НЕ БЯХА ВЗИМАНЕ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ, ТО НЕ БЯХА ВЪЗХВАЛЯВАНЕ ОТ РУСНАЦИТЕ НА ОТДЕЛНАТА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ. ТО НЕ БЯХАТИРАМБИ, ЧЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ДОШЛО ПИСМЕНОТО СЛОВОТО В РУСИЯ(УКРАЙНА). ДА НЕ ГОДОРИМ ЗА ОГРАБВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО НИ БОГАТСТВО И СУПЕР ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА В СРАВНЕНИЕ С ЗАПАДНА ЕВРОПА. СТИГА ВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРЕДИ ДА СМЕ РУСОФИЛИ, РУСНАЦИ ЗНАЙТЕ- НИЕ СМЕ БЪЛГАРОФИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    Коментиран от #134

  • 77 Тракиец🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹🇯🇵

    14 10 Отговор
    Браво за това решение на Кирил Петков . Определено спечели още едни 100 хиляди гласа отгоре като изгони 70 шпиони москали терористи окупатори. Браво, българския народ приветства това

    Коментиран от #108

  • 78 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    11 5 Отговор
    На това му викат...ИЗЧЕГЪРТВАНЕ НА КУП
  • 79 Боже пази България

    14 7 Отговор
    За жалост за голяма част от управниците на България Русия-Кремъл са по-важни от България.Резултати са ясни-България най-бедна,най-слаба,най-зависима енергийно и от там икономически и финансово от Русия.За сметка на цяла България малка част управляващи престъпници угодни на Русия ограбват цял народ и националните богатства точно по схемата на Путин.Сега политическата клика,подкрепяща Кремъл,а не,България лъсна официално.Трагедията е пълна.Не разбирам обаче какво добро е видял обикновения българин от Русия и коя комунистическа държава в света руски сателит е преуспявала и е дала нещо добро на света.
  • 80 РУСИЯ....ШПИОНИРА НИ ПО БРАТСКИ

    13 6 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    С Русия още по скъпо.....
  • 81 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    4 4 Отговор

    До коментар #69 от "Ами под":

    И кое правителство на Радев тогава е представително....
  • 82 Мутра фанова

    12 10 Отговор
    Бързай за самолета, тук руснаците не сте добре дошли!
  • 83 не може да бъде

    5 8 Отговор
    Тъй като това решение е нещо много сериозно трябва да се отървем категорично от политическите пристрастия за да можем да оценим правилно какво е направено!От моя гледна точка ,като преценявам именно по този начин,мога без колебание да кажа че това е едно пакостническо ,направено по модела Макс и Мориц , с тежки последствия.Но тъй като действието е извършено от възрастни хора,значи става дума за нещо повече от пакостничество -това е сбъркано мислене,политическа инфантилност,умствена недостатъчност и безотговорност към държавата и нацията !Ако по някакъв начин следващите правителства не успеят да поправят поне частично пораженията ще бъдем принудени да понесем тежки икономически и политически сътресения!

    Коментиран от #98

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 КОНСТИТУЦИЯ

    5 11 Отговор
    Това правителство е незаконно слугата на козяк Румен Радев сложи без да провери дали може Кирчо изобщо да е служебен министър, а после и премиер. Кирчо още е гражданин на Канада абс противокунституционно да бъде премиер.
  • 86 Госあ

    7 3 Отговор
    Аве, а планктона няма ли да замести кирилицата с латиница ? Така и така ще я пишат северномакедонска ! Кво толкова ?
  • 87 Емилия Милчева(ако изобщо има такава)

    8 8 Отговор
    И DW! фейкове, Фейкове на Конвеер!? Изкривиха се от Слугинаж нашите Политици!? Петков и Борисов, трябва да докажат кой е по голям Лизец!!
  • 88 дончичо

    4 5 Отговор
    Росатом да свали лиценза на АЕЦ а и са забрани експлоатацията му
  • 89 Кирил Петков

    9 10 Отговор
    Е национален предател и продажник съд и затвор за него
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Да живее РУСИЯ

    6 15 Отговор
    Путин е велик
  • 93 ежко

    10 9 Отговор
    "Това е първото българско правителство с толкова категорична позиция срещу Русия"?!?Нима?Това не е позиция на правителството, а личен акт на Кирето в 12 без 5.Дали е бил помолен или е проявил самоинициатива не е ясно.Но логиката на взимане на решения от типа "След мен и потоп" е силно вредна за България.Толкова за демократичните принципи на управление.Един го решил -един го направил!
  • 94 РУСОФИЛ

    13 8 Отговор
    МАКАР И РУСОФИЛ МОГА ДА КАЖА, ЧЕ ТОВА Е ВТОРИЯ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ СЛЕД СТАМБОЛОВ, КОЙТО ИЗМИВА ЛИЦЕТО НА НА НАШАТА МАЛКО БЪЛГАРИЯ И ПОКАЗВА,ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ РАЯ, А СВОБОДЕН НАРОД. ТО НЕ БЯХА ВЗИМАНЕ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ, ТО НЕ БЯХА ВЪЗХВАЛЯВАНЕ ОТ РУСНАЦИТЕ НА ОТДЕЛНАТА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ. ТО НЕ БЯХАТИРАМБИ, ЧЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ДОШЛО ПИСМЕНОТО СЛОВОТО В РУСИЯ(УКРАЙНА). ДА НЕ ГОДОРИМ ЗА ОГРАБВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО НИ БОГАТСТВО И СУПЕР ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА В СРАВНЕНИЕ С ЗАПАДНА ЕВРОПА. СТИГА ВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРЕДИ ДА СМЕ РУСОФИЛИ, РУСНАЦИ ЗНАЙТЕ- НИЕ СМЕ БЪЛГАРОФИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    Коментиран от #114

  • 95 БСП...ПЪРВИЧНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    10 5 Отговор
    Как да вярваш на руснаци...шпиони
  • 96 баста

    13 8 Отговор
    Факта, че изгонването на шпионите стана по голяма тема от управлението и България ни казва, че 30 години в икономиката, енергетиката, банките, са ни управлявали прокремълски проксита и агенти.
    За тях е жизнено важно да сме БЕДНИ и зависими от еничарите им.Това с бензина левчето е също тяхно дело.Затова Асен Василев и Нинова да не се крият и оправдават, а да дадат ясен отчет.Ако не дадат ще го търсим от службите.

    Коментиран от #102, #124

  • 97 !!!?

    10 2 Отговор
    Кремълският шпионаж - ценностен избор !!!?

  • 98 реру

    18 4 Отговор

    До коментар #83 от "не може да бъде":

    "... Ако по някакъв начин следващите правителства не успеят да поправят поне частично пораженията..."

    Следващите правителства на първо място в дипломатическите отношения с Русия, трябва да спазват чл. 11 от "Виенска конвенция за дипломатическите отношения"...
  • 99 Коле

    10 8 Отговор
    Що глупци са се изтъпанили да коментират! Мозък до мозъка... А любимите са ми берачите на краставици от Испания, които първо ни натресоха Славчу, а сега сега се канят да гласуват патриотично... за Копейкин...
  • 100 Сандо

    7 12 Отговор
    ДВ гледайте си скапващата си Германия,защото ще се докарате до нашето дередже.А нашето е такова именно заради отношението ни към Русия,и то под ваш,евроатлантически натиск.
  • 101 Дойче веле

    7 9 Отговор
    Са най големите лъжци и маниполатори
  • 102 Само че

    4 1 Отговор

    До коментар #96 от "баста":

    На кой е Лукойл
  • 103 Само празни приказки

    3 1 Отговор
    Това всъщност се прави нарочно точно заради консолидация на силите про и анти по линиите на противопоставяне.Целта е при евентуални избори да няма неутрални .Партията на Янев е проект под чужд флаг.Уж е ориентиран към проруски избиратели а лидерът и всички около него са свързани запада и по специално със САЩ.Всичко в живота и кариерата им сочи това. Задачата им е да оберат избирателите на патриотите и левите.
  • 104 Сесесере

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "КИРЕ":

    Тва много будала у вас бре!
  • 105 Хаах

    10 2 Отговор
    Да ги светнем радетелите на руския мир как я разбират демокрацията в момента в Русия.Преподаватели, учени, журналисти, ако не мислят и говорят като това, което говорят пропагандатори по телевизиите им и Путин-уволнение на часа и съд.Закон за одържавяване на влогове, ако Путин му кефне и издаде указ.
    Казваме го, за да са наясно от посолството, че живеем в ЕС, а не в Бурятия.
  • 106 Ани

    11 2 Отговор
    Аз отдавна казвам че Румен Радев е вреден за България. С неумелите си действия той само задълбочава проблемите на България. Поради липса на качества, той е използван най-безогледно за поръчки с антибългарски характер. Най-добре е да се извини на народа за щетите които нанесе на България и да подаде оставка.
  • 107 Пеперуда

    6 10 Отговор

    До коментар #66 от "Българин":

    То пък у нас има какво да се шпионира! Разграден двор отвсякъде. Какво има да се шпионира, то сме такава трагедия, че няма докъде.
  • 108 1020

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "Тракиец🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹🇯🇵":

    Ако такива неща са реаващи за това кой да спечели изборите, Господ да пази България!
  • 109 Харвардски пудел

    8 9 Отговор
    Обърка ли сте се, правителството е американско
  • 110 иис

    8 11 Отговор
    Радев трябваше да бъде арестуван и съден за шпионаж още 2020 г когато излезе да размахва юмруци пред президентството. Но тогава Гешев прояви слабост. А Бойко беше в глуха защита не знаейки какво да прави. По принцип предпочитам ГЕРБ, но това момче се издигна в очите ми със своята младост и дръзновение. Другото ще го научи. Всъщност сега в България има две Български политически партии. ГЕРБ и ПП. Те нека спорят, нека предлагат различни решения. Но спорът им да бъде градивен и така България ще върви напред.
  • 111 В.В.П.

    4 13 Отговор
    Само Киро тъпото ,ще направи отново Македония ,велика.
  • 112 Симо

    12 11 Отговор
    Най после някой да каже колко Русите са ни обсебили и колко е належащо да се отървем от тях.А Микрофона на да внимава и да не се бърка в нашата политика. Да се сринат всички паметници на окупаторите!!
  • 113 Токсик

    10 9 Отговор
    Да, и затова изкара само 6 месеца. А следващо подобно правителство, за голямо ваше съжаление, ще има най-рано след 6 хилядолетия. Дойче Зеле, вашите протежета безвъзвратно си отиват, но признаваме, че успяха да направят доста поразии и да нанесат доста щети на държавата изцяло в полза на фашистки държави като вашата! Дойче Зеле, с две думи ще ви го кажем - Провалихте се! Това ви беше краят на фашизоидните евроатлантици!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Дойчебозъ

    1 4 Отговор
    Имаше една руска ресничка от 90- те: American boy, American joy...та се сетих за КК.
  • 118 анонимен

    11 4 Отговор
    Подкрепям изгонването на руските дипломати шпиони но лошото е че са вербувани много Българи който работят за интересите на русия дори си имат цели партии за тая цел жалко че има хора който продават държавата си за и внушават колко е важно да бъдем приятели с това вредно зло
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 ДорианГрей

    6 4 Отговор

    До коментар #120 от "Мария":

    Защото им трябват пари и ресурси, хора не. Платихме милиарди за хартиени самолетчета, сега нещо друго са ни намислили. Но нищо добро.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Очевидец

    4 9 Отговор

    До коментар #96 от "баста":

    Изгонването на т.нар. "шпиони"е част от мръсните игрички и запазена марка на Кирето ни.С този акт той отклони вниманието на народа от непрекъснато растящите цени,от обещаното, но неосъществено,увеличение на пенсиите, от обещаната борба с корупцията и т.н.и т.н.И това изгонване е последен и отчаян опит, да се задържи на власт!Народът обаче проглежда!
  • 125 Изгонете ченге Митрофанова

    10 3 Отговор
    Ударете изпреварващо кремълската агентурната мрежа, изкарайте ги на светло и ги изчистете. Прексънете ѝм връзките, свръзките и всякакви обързаности с политическите и икономическите организирани и мутризирани групировки на прехода, отнеме престъпния ѝм капитал.
  • 126 ГОНИМ МИТРОФАНОВА И ПРЕЗ НОЩТА

    2 5 Отговор
    ИДВА ПУТИН И ЧУКА НА ВРАТАТА НА КИРО .................. НЯМА АЛА БАЛА !
  • 127 ОТ ДНЕС В ДАНС НАЗНАЧАВАТ САМО РУСКИ

    5 1 Отговор
    ШПИОНИ ! КАКТО СИ БЕШЕ ПРЕДИ !
  • 128 Наблюдател

    0 5 Отговор
    DW - това заглавие изобщо не е вярно! Удобно забравяте позицията на Българското правителство в навечерието на Първата Светoвна Война! За Втората да не споменаваме.....Естествено удобна забравяте и какви са и последиците за България...
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 немил-недраг

    2 0 Отговор
    Следващото е импийчмънт и нов облик на Народното събрание.
  • 131 Нищо неразбирам

    2 4 Отговор
    Това ли е най-доброто решение да се отървем от Руското влияние със сигурност има и по малко вредни начин от директна конфронтация. Това едва ли ще доведе до нещо положително и съм сигурен че това господин Петков го е решил с чужда помощ или сме толкова силна държава че с лекота се противопоставяме на Русия така или иначе България я чака нищо добро докато нейните управници не престанат да изпълняват чужди интереси били те руски американски или евро съюзнически трябва да се води политика благоприятна за развитието на държавата едва ли конфронтацията с която и да е силна държава ще доведе до нещо хубаво а и Русия не е Македония
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Димо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не е българско!":

    Абсолютно. Дори бих добавил ,че има и един чужденец в него,който е с еврейско име и май е специалист по далаверите.
  • 134 Димо

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "РУСОФИЛ":

    Свободен дръжки. То е очевидно,че се е навел Кирчо на американците и каквито му се каже ,това прави. И все в ущърб на България. Не казвам,че може да не е имало шпиони сред изгонените- може и да е имало, но първо се доказва нещо ,после се действа. Иначе остава усещането,че е една провокация и гони дипломати ,за да слугува на чужди сили( какъвто е и случаят).
  • 135 Ами да

    2 1 Отговор
    Първото и последното хихи.
  • 136 Емилия Милчева(ако изобщо има такава)

    1 1 Отговор
    Да, извърши голями простотии нее задължително само да си Сикаджия и Мафиот и образовани хора, вършат простотии!! Доказаха го Правителството в оставка!! Гласувахме за вас за да се Отървеме от Борисов и Хиени ГЕРБ!? Знаеме, че Ще ви пречат и спъват всячески, че ще се опитват непрекъснато да ви съборят, за съжаление Успяха!! Новото Правителство не пусне ли да Заработи КП КОМПИ, не се ли справи със само забравилия се Гл Прокурор и не тръгне ли да работи Съдебната система"Градивната опозиция" и всички Тъмни сили стоящи зад нея, ще продължат да Бутат всяко Правителство,Което би ги изправило пред съд!? В тази "Мръсна битка" не участват Руснаци, тя сие наша!!! Русия е за оправдание на някой, койте нее могъл да се справи със Ситоацията, а тя нее никак лесна!!
  • 137 К Петков, Б Борисов правят това, което

    1 1 Отговор
    Им нареждат Началниците от Брюксел и САЩ! Ако сме извън НАТО и ЕС може и да имаме някакво Независимо мнение, но ние не сме!! Има един Орбан, който отстоява интересите на Унгария, но Нашите Борисов и К Петков са много далече от Орбан!! Нашите са Зависими и Продали се!! Слугинаж!!
  • 138 Орките

    2 0 Отговор
    Ма тия още ли са тук бе много нахална сган айде по газопровода и в Мордол да си вземат пералните и тоалетните чинии армаган от България