Last news in Fakti

6 Юли, 2022 12:38 2 683 12

Чешкият посланик Лукаш Кауцки пред ФАКТИ: Френското предложение за България и РСМ е обещаващо

  • чешкият-
  • лукаш кауцки-
  • посланик-
  • българия-
  • северна македония-
  • франция

Взаимният ни търговски оборот е близо 2 млрд. евро годишно и се е удвоил от 2013 г. насам, отчасти поради увеличения износ на българските компании, казва дипломатът

Чешкият посланик Лукаш Кауцки пред ФАКТИ:  Френското предложение за България и РСМ е обещаващо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни Чехия пое ротационното председателство на Европейския съюз от Франция. Какви са приоритетите, на какво ще се акцентира и как ще продължат разговорите на ниво ЕС за присъединяването на Северна Македония. Пред ФАКТИ говори чешкият посланик в България н.пр. д.ф.н. Лукаш Кауцки.

- Ваше превъзходителство посланик Кауцки, Чешката република получи председателството на ЕС в труден за Европа момент, в който сме изправени пред много предизвикателства. Това са кризи - енергийна, икономическа, здравна. COVID все още не е отстъпил... Най-сериозният фактор в ЕС обаче е руската агресия срещу Украйна. Какви ще бъдат приоритетите на страната Ви?
- По отношение на Украйна целта ни е както да се справим с миграционната вълна, т.е. да помогнем финансово на държавите-членки да се справят в тази трудна ситуация, така и да успеем да помогнем за успешното интегриране на украинските жени, по-специално в обществото и на пазара на труда, и на децата в образователната система. Следващата стъпка е посветена на подготовката за следвоенното възстановяване на Украйна, включително изграждането на нова инфраструктура. Дотогава обаче трябва да продължим да оказваме помощ на Украйна, за да може тя успешно да се противопостави на руската агресия.

- Въпросът за сигурността и отбраната ли е на преден план? Швеция и Финландия вече са по документи в НАТО. Колко по-силен става така съюзът?
- Приоритетите на чешкото председателство включват задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и укрепване на отбранителните способности на ЕС в тясно сътрудничество с НАТО и нашия ключов съюзник САЩ. Разглеждаме разширяването на Алианса с Финландия и Швеция, което трябва да се случи скоро, като неразделна част от тези усилия.

- Агресията между Руската федерация и Украйна доведе до енергийна криза. Колко важно е в днешно време да има диверсификация на енергийните източници?
- Диверсификацията на източниците е от изключително значение за енергийната сигурност на ЕС, тъй като не е възможно да продължаваме да зависим от агресивни и авторитарни режими.

- Енергийната концепция и стратегия на ЕС се променят. Говори се за възстановяване на затворените енергийни мощности. Набляга се повече на ядрената енергия, а Чешката република и България имат много общо с Франция…
- Същността на енергийния микс трябва да бъде не само по-голям дял на чистите енергийни източници, но и устойчивост на електроснабдяването и сигурност на доставките. Всяка страна има различни природни условия, които ѝ позволяват да използва различни ресурси. Чешката република обаче не може да си представи този микс без ядрената енергия, която също считаме за чист източник.

- ЕК препоръча на Украйна и Молдова да получат статут на държави кандидати за членство в ЕС. Държавите-членки на ЕС не са съгласни по този въпрос. Какво е Вашето мнение?
- Европейският съвет вече единодушно одобри статута на страна-кандидатка, което според нас е много силен и положителен сигнал за подкрепа на тези страни в трудни времена.

- Франция започна, а сега Чешката република координира въпросите, свързани с отношенията между Българя и Република Северна Македония. Как гледате на разширяването на ЕС в Западните Балкани с Албания и Република Северна Македония?
- Считаме, че интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС е абсолютно необходима за стабилността, просперитета и сигурността на целия регион и отдавна подкрепяме започването на процеса на присъединяване на Албания и Република Северна Македония. Френското председателство в Съвета на ЕС представи много обещаващо предложение за споразумение относно параметрите за стартирането му и ние твърдо вярваме, че това стартиране ще се осъществи възможно най-скоро.

- На какво ниво са отношенията между България и Чешката република?
- Отношенията между нашите страни са на много добро ниво, нямаме спорни въпроси помежду си и съществува значителен потенциал за по-нататъшно развитие. Имаме чудесни традиции и можем да надграждаме дългогодишното си приятелство. На политическо ниво често споделяме сходни позиции и приоритети и се занимаваме с подобни проблеми. Търговското и икономическото сътрудничество, включително инвестициите, са ключова част от двустранните отношения. Взаимният ни оборот е близо 2 млрд. евро годишно и се е удвоил от 2013 г. насам, отчасти поради увеличения износ на българските компании. България е важна инвестиционна дестинация за чешките компании, особено в секторите на енергетиката, телекомуникациите, медиите, инженерството и медицинските изделия. Общо чешките компании, включително реинвестирането на печалби, управляват инвестиции в страната на стойност около 2 млрд. евро.

- Преоткриват ли чешките туристи Черно море?
- От много години България е традиционна туристическа дестинация за чешките туристи. През 2019 г. над 200 000 чешки граждани са посетили страната, особено през летния туристически сезон. За съжаление пандемията COVID-19 засегна много тежко туристическия сектор, което се изрази в 74% спад през 2020 г., но още през миналата година се наблюдава възстановяване на входящия туризъм до малко под 130 000 души. Тази година очакваме отново по-голям приток на туристи от Чешката република по време на летния сезон, който в момента е в ход. Въпреки това може да се каже, че чехите също откриват зимната красота на България и започват да посещават планинските курорти все по-често.

- В кои икономически сфери сме най-близо?
- Както вече беше споменато, виждаме най-голям потенциал за сътрудничество в енергийния сектор, включително възобновяемата и ядрената енергия, както и в областта на отбраната и сигурността, транспортната инфраструктура и производството на превозни средства, здравеопазването, ИТ сектора, управлението на води и отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво можеш да очакваш

    10 0 Отговор
    от чехите? Навремето работеха за Хитлер.

    Коментиран от #5

  • 2 абе

    14 2 Отговор
    И кво го брига чешкия посланник пробляма между БГ и РСМ ?

    Коментиран от #9

  • 3 УСА боклук

    10 1 Отговор
    Къде се вре и тоя между шамарите. Евроатлантически шмекери
  • 4 ЕДна

    10 1 Отговор
    Вземете да го публикувате това френско предложение, стига сте писали за него.
  • 5 Така е

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Какво можеш да очакваш":

    И когато влезе в Чехия те седяха и плачеха, макар и да имаха по голяма и по въоръжена армия от немската на този момент. Ама нали британските ментори им бяха казали така да направят. Та сега е същото...
  • 6 Сатана Z

    7 2 Отговор
    Още една гейобразна мърша се меси във вътрешните работи на Колонията.

    Z
  • 7 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    НЕМА ДЪРЖАВА ЕЙ! Куцо и сакато ни щави, барабар с маке ни Гаври! ЗАКРИВАЙ И ТВА Е.
  • 8 Българин

    6 2 Отговор
    Заради сърбеещите се македонци българският език ще влезе в книгата на Гинес като единственият език с две имена!!!
  • 9 Фактите

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "абе":

    Сръбски говориш, пък не знаеш, че Кирил и Методий идват от Моравия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тити

    0 0 Отговор
    Дълбоко се съмнявам.
  • 12 Охо-бохо

    4 0 Отговор
    Френското предложение е предателство с възможни тежки последствия (може да няма европска уния, доде приемат макетата) и нищо друго!