Last news in Fakti

8 Юли, 2022 19:00 6 883 42

Грешните сметки, които свалиха правителството на Петков

  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • асен василев-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • бойко борисов

Лидерите на ИТН, а донякъде и ГЕРБ и ДПС, сигурно са смятали, че след свалянето на правителството ще се отворят възможности за всякакви коалиции и мнозинства, включително между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"

Грешните сметки, които свалиха правителството на Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И на децата стана ясно, че нито правителството "Петков" е "предало Македония", нито България е в икономически колапс. Кривите сметки, че ИТН ще успее да се скрие зад рева по тези теми, не излязоха.

Правителството "Петков" падна, защото мнозина си бяха направили грешни тясно-партийни сметки. Грешните сметки са нещо нормално в политиката - в нея все пак става дума за вземане на решения при наличието на непълна и ненадеждна информация. Също така често пъти се случва политици да приемат желаното за действително. Или пък да се подведат от инерцията на институциите и структурите, в които работят. Комбинацията от тези фактори и случайността води до "непредвидени последици", които характеризират действията и на по принцип рационални субекти. А да не говорим за останалите.

Сметка 1: Подкрепата за "Промяната" пада и тенденцията вече е необратима

Проучванията на общественото мнение от април месец насам показваха траен спад на подкрепата за ПП и възраждане на доверието в ГЕРБ. Наред с това индикациите бяха за сериозен възход на путиниските партии, както и за много сериозно разместване на силите в един бъдещ парламент. ГЕРБ и ДПС си направиха сметката, че това разместване би било изключително в тяхна полза и решиха да задействат "проксито" си в управляващата коалиция - ИТН.

Това "прокси" обслужи ГЕРБ и ДПС в три последователни парламента, като предотврати създаването на управление без тях. Какви са били причините за това поведение, както и какъв е механизмът на задействането на ИТН не е съвсем ясно, но сега е абсурдно точно те да се оплакват, че им "купували" депутати. Въпросът е какво - освен откровена глупост, пари или облаги - може да накара една партия да влиза в парламента със задачата да изкара ГЕРБ и ДПС от властта, а на практика да прави точно обратното.

Сметката за краха на ПП обаче се оказа грешна. Последното проучване на "Алфа рисърч" показва, че силите на ПП и ГЕРБ са изравнени, а заедно ПП и ДБ имат сходен резултат с ГЕРБ и ДПС. Нещо повече, свалянето на правителството определено е мобилизирало електората на ПП и ДБ, което подсказва, че в една кампания те могат да постигнат и по-добър резултат. Т.е. очакванията за смяна на политическото водачество се оказват преувеличени.

Сметка 2: ИТН ще успее да прикрие предателството на електората си с рев за "Македония" и икономическа катастрофа

И на децата стана ясно, че нито правителството "Петков" е "предало Македония", нито България е в икономически колапс. Напротив, по отношение на РСМ, най-вече заради политиката на Петков и екипа му, България получи добро предложение от френското председателство за излизане от импаса със съседите. А държавният бюджет се оказа отново на по-голям излишък от очакваното, докато публичният дълг намалява спрямо миналата година. Износът и промишлената продукция регистрираха солиден, даже рекорден ръст. Дори цените започнаха по лятному да се успокояват. Тези прости факти, наред с естетически отвратителното поведение на лидерите на ИТН, свали подкрепата за тази формация под бариерата.

Сметка 3: След падането на правителството всякакви коалиции ще са възможни

Лидерите на ИТН, а донякъде и ГЕРБ и ДПС, сигурно са смятали, че след свалянето на правителството ще се отворят възможности за всякакви коалиции и мнозинства, включително между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". И наистина такова негативно мнозинство се създаде в НС, но бързо стана ясно, че от него нищо позитивно като управление не може да излезе. Слави Трифонов може да се е надявал да реализира трети мандат с премиер от типа на Николай Василев, но един подобен план към момента изглежда фантазмен. Първо, групата на ИТН се разпадна и все още не се знае кой ще остане в нея. Второ, ДПС и ГЕРБ биха понесли тежки репутационни пасиви от подобна коалиция. Трето, тя би била официалният край на "Възраждане".

Сметка 4: След падането на правителството ГЕРБ и ДПС ще излязат от изолация

Анализаторите от "Алфа рисърч" заявяват, че ГЕРБ започвали да излизат от изолация. Но този извод не е подкрепен с достатъчно аргументи. Поне в този парламент ПП, ДБ и БСП отказват да преговарят с ГЕРБ. Самите ГЕРБ смятат за ненужно да опитват да съставят правителство, което е един от белезите на изолацията. А сформирането на правителство с трети мандат по принцип изглежда малко реалистично. Така че целият въпрос е дали ГЕРБ и ДПС ще бъдат в предизборна и следизборна изолация и в следващото НС. Поне засега изборът им на партньори ще е отново ограничен до ПП и ДБ от една страна, и путинофилски партии от друга - "Български възход" и "Възраждане". Извън тези опции, които не са много полезни за излизането им от изолация, остава БСП. Така че изобщо не е ясно, с какво следващото НС ще е по-добро за ГЕРБ и ДПС от това.

Единственият аргумент в полза на излизане от изолацията е, че в следващото НС може да се окаже невъзможно да се състави правителство без ПП, но и без ГЕРБ. Ако на мястото на ИТН влезе "Български възход" и "Възраждане" има по-голямо представителство от сега, управление без ГЕРБ може да се окаже математически невъзможно - ПП, БСП, ДБ няма как да разчитат на "Възраждане" или "Български възход". В един такъв кошмарен парламент обаче какво би станало е съвсем неясно: вероятно би се стигнало до още едни избори.

Излиза, че най-добрият вариант за ГЕРБ е пат и блокаж в следващия парламент, което не е много атрактивен сценарий за никого.

Сметка 5: След падането на кабинета "Петков" корупцията ще остане на заден план

Тази сметка на ГЕРБ и ДПС е особено погрешна: новата предизборна кампания ще отвори отново темите за скандалите и корупцията, които останаха нерешени най-вече заради наказателно-правния чадър върху бившите управляващи. И наистина е поразително, че прокуратурата започна да рови около Лена Бориславова, докато все още не може да преведе материалите от Испания за къщата в Барселона. Да не говорим за това, че продължава да работи сериозно по версията, че данъчна далавера за 500 милиона лева е била реализирана в България, без да бъде забелязана от премиера Борисов и министъра му на финансите.

Натрупаха се и още далавери - като КПП "Капитан Андреево" например - където отново щетата за държавата се измерва в стотици милиони левове. А и цялата теза, че най-добрият начин да се строят магистрали е като се дават пари на фирми авансово и без държавна поръчка е просто бисер в антикорупционната политика, който заслужава приза "Златна малина".

Тези реални проблеми не могат да бъдат сравнявани с някаква измислена "корупция" на Лена Бориславова или онова митично "откраднато" левче на Делян Добрев от цената на бензина, което всеки първокурсник, стигнал до графиката с търсенето и предлагането по икономика, може да му обясни откъде идва.

Сметка 6: Ще дойде ново правителство, което ще върне газа от "Газпром" (и руските дипломати)

Тази сметка е крива по две причини. Първо, самият "Газпром" вероятно ще спре газа за цяла Европа и ние ще се окажем сред редките глупаци, свалили си правителството в името на руския газ, без дори да могат да го получават. Второ, стана ясно, че България може да се справя и без сервилност и раболепничене спрямо Русия.

Всеки, който се опитва в настоящата ситуация да връща руския газ или пък руските дипломати в България, ще загуби много като обществена подкрепа, а може и да бъде свален с протести.

***

Описаните като цяло криви сметки изправят страната пред трудна ситуация - вероятни скорошни предсрочни избори, независимо от това дали ПП успеят или не в съставянето на правителство. Тясно-партийните съображения няма как да доведат до особено стабилно управление. Едно такова управление би трябвало да стъпи на поне няколко принципа:

- висока антикорупционна нетолерантност и отстраняване на фигури с репутационен негативен багаж;

- ясни евроатлантически позиции, особено с оглед на войната в Украйна;

- стратегическа и ресурсна независимост от Русия;

- отговорна фискална политика с цел приемането на България в еврозоната;

- модернизация на страната чрез европейско финансиране и удачна икономическа политика.

Отклоняването от някой от тези ориентири не може да бъде компенсирано с тясно-партийни сметки, защото те често се оказват криви.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коцето е на ход..

    58 34 Отговор
    Останалите просто няма да ги допуснем физически да влязат в Парламента!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да ама не

    29 20 Отговор
    С МАФИЯТА Е ТРУДНО ДА СЕ БОРИШ!!!

    Коментиран от #12

  • 4 Гост

    54 22 Отговор
    Никва прозрачност и никви реформи! Какво да стане друго?!! Кой ще ме убеди, че не е Борисов втори номер?!!
  • 5 Боклук

    73 27 Отговор
    Откраднаха каквото можаха.Но да се нарече Българско правителство тази престъпна коалиция е мижи да те лажем.Първо и последно,Киро и Румен нарушиха Конституцията на РБ.След това вече нямаше значение с изборните машинации ,броене на гласове и дългата ръка на Козяк 16.
    Кое е българското,пак питам ,на този отбор юнаци и червената лелка?
    Кога защитиха Българските интереси,някой знае ли?

    Коментиран от #8

  • 6 грешти сметки ли?

    9 14 Отговор
    Абе, онзи ,леко да те открехна!! Маошивото гласуване не е панацея! Ще ило момент ,ще ревете!!! Все по ясно е,че българин за управляващ не става!
  • 7 К. Петков

    27 9 Отговор
    Е ястреб кокошков
  • 8 Ле-леле

    20 14 Отговор

    До коментар #5 от "Боклук":

    Човече, тези опорни от луната ли ви ги спускат!?
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 14 Отговор
    ПРОКОПИЕВАТА мафия СОРОС мафията се провалихте

    Коментиран от #31

  • 10 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    61 12 Отговор
    Това правителство се провали защото забрави защо е избрано!
    Когато забравиш България и българите става така!
  • 11 Гого

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Козлодуй,ти ли си бе?
  • 12 аха

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да ама не":

    особено когато си зависим от нея кире
  • 13 Стефан

    47 13 Отговор
    Поредните пропагандни простотии на финансираната директно от Конгреса на САЩ "медия" Deutsche Welle. Киро падна от власт заради това, че дори не започна реформите, които беше обещал; заради двете национални предателства - оставянето на България без (достатъчно) газ за неопределен период от време и допускането на Македония; заради постоянните лъжи и заради още една камара престъпления и нарушения, които успя да натвори за кратко време. Не съм очаквал, че ще го кажа, но Киро и съучастници се оказаха по-вредни от ГЕРБ...
  • 14 Кан Асувиги

    39 4 Отговор
    Успяхте да натворите много мизерии на България, сега ще почнете да ги плащате. Казах !
  • 15 САП

    38 6 Отговор
    Доче Веле като ги харесвате чак толкова много вземете ги да ви управляват.
  • 16 Перо

    48 8 Отговор
    Манипулативна статия с манипулативно поръчково проучване!
  • 17 Всички Агенции побликуват, "проучване"

    24 3 Отговор
    Каквото им подаде клиента, който плаща!Никакви проучвания не прави никой, плащаш и побликуват това, което са написали, тези с Парите!!
  • 18 ГЕРБ

    25 5 Отговор
    А децата виждат ли какви са цените в магазините а да не говориме за горивата Това си е чиста заслуга на ИЗМАМНИЦИТЕ

    Коментиран от #40

  • 19 ДолнаМедияДВ

    26 3 Отговор
    Скоро ще ви изгониме от България заедно с отдела за пропаганда към ЦРУ-Америка за България.От такиваГнусни медии,нямаме нужда.Въобще не ви чета глупостите.КироРома си свърши работата и сега какво ще стане с него не е интересно.Най вероятно ще лежи в затвора заедно с Тиквата, ако Възраждане дойде на власт.
  • 20 По Вредни от ГЕРБ последните 32 год Няма

    15 19 Отговор
    12год ни Крадоха и лъгаха, не ви ли стига!! ГЕРБ и ДПС събориха Правителството! Стачки, Протести, саботажи, на всякъде минирано от ГЕРБ!! 6 месеца мутренско Сикаджийска тактика, Слугинажа наречен Профсъюзи, непрекъснато Активирани!! Браншови и съсловни организации, непрекъснато клатят лодката! 6 месеца се водеше тотална война срещу Правителството!! Каква е Ролята на ИТН тепърва ще се разбере!! СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ ЛАПАЛИ С Борисов Стачуваха по негова команда!! Ако имаше още 2 ма министри от Ранга на Рашков, можеше и да се справи правителството на Петков, ДА издържи на атаките на "градивната опозициия!!!!

    Коментиран от #34

  • 21 Реалист

    25 2 Отговор
    Цитат: "Въпросът е какво - освен откровена глупост, пари или облаги - може да накара една партия да влиза в парламента със задачата да изкара ГЕРБ и ДПС от властта, а на практика да прави точно обратното."
    БРАВО!!!
    мога да добавя - освен глупост има много пари, мафиотски интереси, национабно предателство, желание да покажат че от тях зависи всичко, и ментални проблеми.
  • 22 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Сега и ника ли ми открадна,не ти стига акъла да измиклиш 20-30 имена, с които се подвизамаш по форумите ли? Я се вземи малко в ръце! Козлодуй ли си, кой си, ама много се вживяваш за жълти стотинки.
  • 23 Въпрос

    21 1 Отговор
    Тези от Дойпе Веле няма ли да ги осъди държавата?Непрекъснато подронват авторитета на България.Хората четат и си мислят как в България има путински партии!Това е сериозна клевета!
    Написали са"сериозен възход на путиниските партии".Нито една наша партия не е обявила,че подкрепя Путин!Нито една!
    Вие знаете ли,че украинците мислят нашето знаме за руско?Вижда зеления цвят в синьо и не се шегувам.Тези от Дойче Веле виждат явно българските патриоти като руснаци.Ние не сме руснаци!Ако не ги спрете официално утре може да настроят от ЕС и НАТО да влезнат да ни избият всички истински българи!Спрете ги тези.Моля!
  • 24 Факт

    12 1 Отговор
    И на децата е ясно, че зелето са п... ки, ама не знам как да им го обесня. Как да обяснявам, какво е мъж и какво не?
  • 25 забелязахте ли вече

    13 0 Отговор
    Както и да се извъртят нещата има някаква перверзна зависимост есента на 1990 тук искахме оставка на Луканов оставка подаде лейди Тачър ......сега тук насметоха Петков оставка подаде Борето Джонсън......... не е ли странно??!??
  • 26 Да ви го

    22 0 Отговор
    Дойче веле продажна лъжлива медия
  • 27 Кумчо Вълчо

    9 6 Отговор
    В България всичко ще бъде наред когато необразованите и нискоинтелигентни хора разберат че няма на света спасители и да спрат да гласуват з Дългия с двете клетки както и за спасителя от максуда.За съжаление това не може да стане скоро .
  • 28 Къде ми е нощното шкафче?

    20 2 Отговор
    Дойче зелето що не си гледа Дойчланд,ами заревало за Кире Петков-предателя?Да си мислят за тях си,че вече трябва да намаляват къпането,прането,готвенето, а може би и яденето. Да не плачат на чужд гроб,а само на техния!
  • 29 пенсионер 1

    19 4 Отговор
    Кирчо лъжливото овчарче вече да не го коментираме!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кетът

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти наистина си рядко тп имбeцил! 😂😂😂
  • 32 Ммм

    18 5 Отговор
    Киро е тъп и нахален..
    Самовлюбен глупак, който си е въобразил, че е много хитър и всички го харесват. Видя се кой ламти за власт - това не е Слави, а е този глупак, чиито речи са набор от клишета, които може да вървят в Канада, но тук не значат нищо. Надут ненормалник и лъжец. Това е истинския виновник, за спиралата от избори. Човек без способност да оценява ситуацията. Пък довел и баща си да каже "Нашето гардже най-хубаво". Разкарайте се , мизерници. Само вредите на България.
  • 33 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    6 1 Отговор
    Плачете постоянно на чужд гроб, а не знаете в коя посока е положен покойника и може да ви ритне в главата!!
  • 34 Очевидец

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "По Вредни от ГЕРБ последните 32 год Няма":

    Ако правителството беше на Рашков, без харвардско участие,можеше да се получи нещо, но с такъв министър-председател, като Кире Петков няма как да стане!Той не разбира,не може,не става да управлява държава!Държавата не е фирма!
  • 35 Василева

    6 6 Отговор
    Дали пък бандата тъпанари осъзнава за какво вият като чакали някакви малоумници от Възраждане? Осъзнавате ли малоумници какво значат тъпите ви лозунги за някакви неопределени национални интереси извън ЕС и НАТО? Явно, не! Много е просто: ще висите за визи, които ще ви бъдат отказвани, двата милиона българи избягали от мизерията, в която ни потопи пожарникарят Борисов скоропостижно ще се завърнат в милата ни родина, дечицата на малоумниците, които не учат в Москва, а на Запад също ще имат проблеми с мечтите си да останат там. А велика България ще се защитава с няколко останки от самолети. Трябва да си ужасно тъп за да вярваш, че докараната до най-бедната страна в Европа ще процъфти само с лозунгите на Възраждане. Щом бленувате за руски ботуш, моля, направление Москва и точка. Но оттам вече бягат и руснаци, защото ботушът тъпче и смазва и физически и духовно. Всеки има избор - да бъде тъп и невежа или да мисли, ако може разбира се ...

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наблюдател

    4 4 Отговор
    Предателството на ИТН всъщност е добре премерен ход с основна цел запазване на Главна прокуратура и най-вече Гешев в този вид, които реално се явяват основни закрилници на организираната престъпност - мафията! Докато са те и в този вид никаква борба с корупцията няма да се случи! Освен по телевизията...
  • 38 Така така

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Василева":

    Киро лъжеца една година на власт, колко бг се върнаха от чужбина, дори напротив напускането на БГ се засили, сигурно живота ви се подобри при това управление, който и да дойде на власт населението винаги ще е зле гена ни е лош, крадливи, интриганти, завист, лъжци, корумпирани, непочтенност простотия до шия няма го месията които да ни изкара от блатото включително и харвардски те айдуци
  • 39 Артилерист

    5 2 Отговор
    Американската пропаганда DW пак ни плаши с "путиниски партии", "кошмарен парламент" и прочие. Нищо добро не сме видяли от американците. Разграбиха соц. "мазнинките", грабят ни с превъоръжаване, поставят ни в първи ешелон и то в месомелачката наречена "участък на пробива" срещу Русия и т.н. С американците сме най-бедната, намаляваща по население, опростачвана, отправила се към Третия свят страна. Русия ни освободи от турците, а после, като СССР, ни помогна да се освободим от селската изостаналост и да се наредим до развитите страни в света. Провалът настъпи заради некадърно управление, а не заради системата. "Доброто" с американците идваше само за сметка на войните, ограбването и обедняването на други народи. Новият световен ред настъпва. Време е да се ориентираме!
  • 40 Алооо

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ":

    Тази мантра вече не върви и децата вече разбраха че има война и вследствие на това , цените навсякъде се вдигнаха!Ама нали лидерите си знаят че сте прости и за това ви набиват че правителството е вдигнало цените !!Цените се вдигнаха , първо на световната борса и така навсякъде ! А нашите картели , които са още под опеката на мафията ни и правят каквото им се каже , даже с телефонно обаждане , надуха още повече цените , за да може да се свали това правителство!!И от сутрин до вечер ви промиват мозъците, за да си върне октопода държавата!

    Коментиран от #41

  • 41 А бе каУн

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Алооо":

    Инфлацията в Европа е едноцифренна,докато при нас е двойна и тройна.Благодарение на Кирчо Ментата и Кокорчо.
  • 42 витоша

    1 1 Отговор
    ПОЛИТИКАТА НА СЪВРЕМЕННАТА РФ Е ИЗНОС НА КОРУПЦИЯ ЗА ДРУГИ ДЪРЖАВИ КУФАРИ С ПЕТРОЛНИ ПАРИ ЗА ЧИНОВНИЦИ И ОТ ТОЛКОВА КОРУПЦИЯТА Е ПО-ВИСОКА В СТРАНАТА.ИМА ПРОПАГАНДНАТА РАБОТА НА КРЕМЪЛ. В БЪЛГАРИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ СА ТЪПИ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО НЕ ЧЕТАТ НИЩО ОСВЕН ВЕСТНИЦИ, ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА ЧИНОВНИЦИ КРАДЦИ ОТ ГЕРБ.