Last news in Fakti

10 Юли, 2022 19:00 6 364 80

Разберете, лъжата не е друга гледна точка. Лъжата води до катастрофи

  • цензура-
  • фалшиви новини-
  • тролове-
  • журналистика-
  • евгений дайнов

Появата на журналистиката върви ръка за ръка с появата на журналистическата дисциплина

Разберете, лъжата не е друга гледна точка. Лъжата води до катастрофи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всички са маскари", "смешници", "бъдещето е страшно": в България се налагат страхове и лъжи като "други гледни точки". Няма алтернативни факти. Има разврат на нравите и лъжи. А лъжите водят до катастрофи. От Е. Дайнов.

Време е да погледнем сериозно на конструкцията "другата гледна точка". Подобен сериозен поглед ни връща в самото сърце на въпроса "Що е то журналистика"? Както често се случва, отговорът е заровен в генезиса на явлението.

Съвременната журналистика започва с лондонския вестник "Таймс". Основан в края на 18-и век от останал без работа издател, първоначално това е търговски "лист", съобщаващ новини и обяви от света на търговията, гарнирани с малко светска пикантерия. Не след дълго обаче времената стават бурни поради Френската революция, разразила се отвъд Ламанша. Взривообразни и съдбовни дебати текат в парламента, гласуват се мерки и закони.

Издателите на "листа" забелязват, че макар парламентът да публикува свой си "лист" с приетите мерки, както и с доводите на мнозинството, никой не чува доводите на опозицията, гласувала против. "Листът" сменя името си на "Таймс" и започва да публикува тези доводи, така че публиката да може да стигне до информирано политическо знание. От един лист се разгръща на четири, а после - на осем и на дванадесет страници. Започва да предлага новини - както вътрешни, така и външни, по подреден и систематизиран начин.

Ще рече: съвременната журналистика започва с две неща: появата на политиката на хартия, предназначена за масовата публика; представянето, пред публиката, на аргументацията на опонентите на властта, дотогава нечути. По тази причина в първите десетилетия на 19-и век вестникът се сдобива с прозвището "Гръмовержецът" (The Thunderer).

"Гледните точки", за които няма място в медиите

На пръв поглед изглежда, че иде реч за "другата гледна точка", но иде реч за друго: за информиране на публиката за позициите на легитимни нейни избраници в легитимно средище на властта. Появата на журналистиката върви ръка за ръка с появата на журналистическата дисциплина. Няма как по онова време в Лондон да цъфне някакъв пророк от Манчестър (да речем) и да започва да развива конспиративните си теории (не почиващи върху нищо легитимно) на страниците на "Таймс". За носителите на такива "гледни точки" лондончани обособяват едно кьоше в Хайд парк, където въпросните пророци да произнасят речите си пред случайните минувачи.

С развитието на журналистиката се развива и сравнително новият жанр "коментар". Той интерпретира новините, които са основани върху стриктно проверени факти. Едва след съгласието по фактите идва етапът на тяхното тълкуване. Ярък носител на този жанр става вестник "Гардиън". През 1921 година, по случай стогодишнината от неговото основаване, тогавашният му главен редактор, писателят С.П. Сноу, прави разграничението между коментар и репортаж: "Коментарите са свободни; но фактите са свещени".

"Нямаш свободата да имаш собствени факти"

Ще рече: алтернативни тълкувания може да има, но алтернативни факти - не. По-късно принципът на Сноу ще мутира в по-ясната сентенция: "Имаш свободата да имаш собствена гледна точка; нямаш обаче свободата да имаш собствени факти". Не можеш срещу факта, че Хитлер нападна Полша през 1939 година, да изкараш "свой" алтернативен факт, че Полша е нападнала Хитлер. Не можеш да твърдиш, че Русия не е нападнала Украйна на 24 февруари 2022 година. Не можеш да твърдиш, че украинците са "нацисти", след като в Украйна съществува многопартийна демокрация с легитимни избори, а не - една партия с всевластен фюрер отгоре.

Стриктното разделение на факти от мнения е отново въпрос на стриктна самодисциплина. Никой английски журналист, през 19-и и до средата на 20-и век, не може да си позволи да мине без такава самодисциплина, тъй като тя е мярата за джентълменство. Ако минеш границите, ако смесиш нещата, клубовете, в които членуваш, ще те обявят за не-джентълмен и кариерата ти свършва. Едва във втората половина на 20-и век се появява "жълтата преса", в която всичко е размито и дори треторазряден пророк от Манчестър ще намира своите 15 минути слава в някой таблоид.

България: и след 1989 в плен на страхове, лъжи и "други гледни точки"

На България целият този еволюционен път, цялото това натрупване на опит, бе спестен. С отпадането на цензурата в последните седмици на 1989 година отпаднаха и всички вътрешни задръжки. С поколения, държани с вързани уста, вестниците изригнаха. Мишени се оказаха всички видове политици и всички видове политически идеи - т.е. идеи за общото благо. Единици бяха вестниците, които се опитваха да поддържат разделение между факти и коментари. Към датата на първите избори през лятото на 1990 година в медийния хор всичко се беше превърнало в страстна патетика, насочена срещу всички. В тази патетика потънаха всякакви разумни доводи и спорове, а на повърхността се изплискваше огромно количество емоции, страхове, предубеждения. Цялостното послание стана "всички са маскари", което лиши едно току-що прохождащо общество от вярата, че може да проходи.

Още преди споменатите избори, масата медии приравни СДС, носителите на новата надежда, с БСП, пазителите на старата безнадеждност. И двете партии бяха обявени за "динозаври", които е време да се махат, за да освободят място за "нови лица"; по онова време СДС беше на възраст 6 месеца.

Към 1992 година тази ранна патетика премина във високомерно подигравчийство. От "маскари" всички станаха смешници. Филип Димитров, първият демократичен премиер от поколения, се оказа смешен заради това, че говореше тихо, беше брадат и имаше очила. Неговите последователи бяха смешници, защото вярваха в невъзможни неща - като например, че България може да стане член на ЕС и на НАТО.

Отзад, зад това присмехулство, като хор в гръцка трагедия коментарите формираха образа на бъдещето като нещо страшно, ужасно и злокобно. В продължение на години коментар след коментар завършваше с "и ще стане страшно". Реформите бяха страшни, преходът беше страшен, демокрацията беше страшна, всяка задаваща се зима беше страшна, както и всяко лято. А след като бъдещето е страшно и, освен това, към него сочат някакви смешници, то най-добре е това бъдеще изобщо да не се случва - този извод си направиха българите и едва след като катастрофираха в хиперинфлацията се стегнаха да изберат правителството на Костов. Към който пък полетяха реплики от типа: "Муха и правителство се убиват с вестник".

Изчезнаха границите между истина и лъжа, между добро и зло

След това се обособиха, като островна група, онези медии, които отграничаваха факти от коментари и, освен това, бяха разбрали още един съвет на С.П.Сноу: "Коментарът също трябва да бъде обект на самоналожени ограничения. Добре е човек да е откровен; но е още по-добре да бъде справедлив". Срещу тези медии започна фронтална атака от страна на останалите, които окончателно изоставиха всякакви правила на журналистиката, т.е. на информирането на гражданите така, че те да могат да правят отговорни избори. При тази атака, преди вече десетина години, се появи убеждението, че всеки разполага със свободата да има "собствени факти". Изчезнаха границите между нещата и явленията, между лъжа и истина, между добро и зло. И всичко стана позволено.

В крайна сметка целият този кален порой мутира в днешната зараза "другата гледна точка", проникнала дори в медии, които не са част от калта. За да не се удавим в тази кал е необходимо да се върнем към началата на журналистиката и да поставяме въпроси като: Тази гледна точка стъпва ли върху проверими факти? Нейният изразител легитимен ли е? Има ли репутацията на добросъвестен и честен? Могат ли неговите изводи и тези да бъдат проверени с общопризнати методи и инструменти?

Каква е задачата на журналистиката?

Работата на журналистиката не е да представя "всички гледни точки". Това правят държачките на микрофони. Не всички гледни точки са равни по значение, легитимност и истинност. Разтварянето на всичко в еднообразна каша лишава обществото от усета за това кое е важно и кое - не. А в тази каша най-добре живеят насилниците. Където няма граница между легитимно и нелегитимно, регулатор става силата: аз съм по-силен, следователно моята версия за света е по-правилна. Именно този резултат целеше, например, Путин, когато започна да разтваря истината в блатото на хибридните атаки (друг е въпросът, че накрая не се оказа точно той най-силният).

Работата на журналистиката е да поднася на публиката легитимни и проверени информации, с цел да формира едно информирано и просветено общество, способно да гради бъдещето си на основата на отчленяването на важно от маловажно. Ако това е така - а то е така - няма как "земята е плоска" да бъде "друга гледна точка". Както няма как медиите да стават рупор на лесно доказуеми лъжи от типа: "НАТО е виновен за войната в Украйна"; "в държавата няма пари"; "Кирил Петков готви предателство по македонския въпрос"; "Истанбулската конвенция иска да ни превърне в трети пол"; "посолството на САЩ реди правителствата в България"; "в Украйна руснаците не разрушават градове".

Лъжите водят до катастрофи. В САЩ лъжата на Тръмп, че е спечелил изборите от 2020 година, доведе до опит за метеж и до смъртта на хора. Там обаче различните форми на самоконтрол са достатъчно силни, за да укротят, в крайна сметка, ситуацията. В България не е така. Разгулът на "другата гледна точка" може да доведе например до някакъв референдум за излизане от ЕС или от НАТО. И надъханото от "другата гледна точка" население да гласува "за". Нещо такова вече видяхме в явлението "Брекзит". Британските таблоиди, отвързали се от стандартите на журналистиката, докараха населението до онзи бяс, с който то гласува да напусне ЕС. В България, разбира се, повторението на подобно нещо би имало далеч по-крайни и катастрофални последствия.

Алтернативните факти = разврат на нравите

Всяка професия си има собствени правила на самодисциплина и на самоконтрол и това не е случайно. Самата дума profession произлиза от "публична декларация" на някакви ценности и добродетели. Описвайки мисията си, американската телевизия CNN прави следната публична декларация: "Да казваме истината в очите на властта. Да държим властта под контрола на публиката. Да държим политиците честни".

Това е журналистика. Да поднасяш "друга гледна точка", стъпила върху "алтернативни факти" - това не е журналистика, а разврат на нравите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    156 19 Отговор
    Лъжата е основното оръжие на пропагандната централа Дойче веле.

    Коментиран от #9

  • 2 ТаУмВзе

    104 9 Отговор
    Овче Зле и Лъжата а! Тия не съзнават къв Виц на писта са. Тва е и целта де.
  • 3 Това ще го въртят до припадък

    100 10 Отговор
    А те хич не лъжат, ама хич.
  • 4 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ = Е.ДАЙНОВ

    113 12 Отговор
    БЕЗСМИСЛЕНО РАЗВИХРЯНЕ , МНОГОСЛОВИЕ И НУЛЕВ РЕЗУЛТАТ !

    Коментиран от #10

  • 5 Петьо Петров

    61 7 Отговор
    Когато желаеш да наредиш дадена картина от пъзел, не можеш виждайки само парченце от него, нужно е да се види цялата картина. В момента всичко е цветна миниатюра от 80-те, виждаш различни гледни точки от всеки ъгъл. Всъщност картината е една, останалото е гадаене в бъдещето. Докато човек не погледне през призмата на всички ответни страни, няма как да види цялата картина. И тук идва сложното. Няма такава гледна точка. За да я видиш през призмата, трябва да разсъждаваш критично върху всяка поднесена гледна точка, не очаквай истина от наготово снесена информация. Трябва да се погледне в историята! Няма добри и лоши. Има правилно и неправилно! Правилна е истината, която диктува съзнанието ти, а неправилната е втълпяваната ти! Не е нужно от примери и прецеденти, има достатъчно. А как да се научите да мислите критично...попитайте живота, това дори и родителите ви не можат да направят.
    Уикито, както и нета, не са дар свише, не са и някакъв вид нашенски ин и ян. Колкото полезни, толкова и вредни. Ако искаш своята истина, намери я по средата м/у двете пропаганди, не е нужно да поемаш всичко де видиш, може да се задавиш!
    Картината има много лица, зависи кое искаш да видиш!

    Коментиран от #29

  • 6 ,,ОЦЕНЯМ" СТАТИЯТА С ДВЕ НУЛИ

    92 10 Отговор
    ...................................................
  • 7 КовидманЯк

    85 11 Отговор
    Дълъг текст.Дайнов бая е захлебуил тоя път, щом толкова обстойно "обяснява"...
  • 8 Ние пасем трева!

    92 14 Отговор
    "Имаш свободата да имаш собствена гледна точка; нямаш обаче свободата да имаш собствени факти". Не можеш срещу факта, че Хитлер нападна Полша през 1939 година, да изкараш "свой" алтернативен факт, че Полша е нападнала Хитлер. Не можеш да твърдиш, че Русия не е нападнала Украйна на 24 февруари 2022 година.
    !!!
    Не може да твърдиш, че САЩ не са направили преврат - 2014 в Киев и поставили свое марионетно правителство.

    Коментиран от #15

  • 9 Наблюдавал

    13 64 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Кога ще престанеш с глупостите, кремлюха?
  • 10 нееееееее

    24 9 Отговор

    До коментар #4 от "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ = Е.ДАЙНОВ":

    НЯМА ЛИ НЯКОЙ ОТ ВАС С МОЗЪЧНИ ГЪНКИ?
  • 11 Дайнов, Каква, многопартийна демокрация

    71 13 Отговор
    Съществуваща след Легитимни Избори??? Всичко е след един Преврат, наречен Майдан!! Гледахме го с очите си Дайнов!! В какво ни Обеждаваш Дайнов, също толкова бяха Легитимни изборите в Крим, Косово, ЛНР и ДНР!! Едните Признаваме, другите не!! Зависи какво ни изнася!? КОГА ЗА, ПОСЛЕДНО БЕШЕ В Украйна Дайнов!??? Пишеш и Съчиняваш Лъжи Дайнов!!
  • 12 Препоръчвам на DW

    46 2 Отговор
    Да прочете "Политическа зима" на Христо Ботев. Мисля, че ще и я от полза и ще научат повече за нас като качество.
  • 13 Гост

    58 6 Отговор
    От ДВ звучи цинично!
  • 14 Шпионските Медии е практика да бъдат

    60 4 Отговор
    Гонени от страната домакин!!Никоя държава не желае да си отглежда шпиони в Държавата!! Само такива като нас и Балтийските Пуделчета са принудени да ги търпят, защото сме Слугинаж!!
  • 15 даааааааа

    5 40 Отговор

    До коментар #8 от "Ние пасем трева!":

    Ние не пасем трева, но ти определено да!
  • 16 Ежко Бежко

    66 8 Отговор
    "Не можеш да твърдиш, че украинците са "нацисти", след като в Украйна съществува многопартийна демокрация с легитимни избори, а не - една партия с всевластен фюрер отгоре." - Изборите от 2014 в Украйна не са лигитимни. те доведоха на власт тези, срещу които се борят Донецк и Луганск.
    Зеленски забрани опозиционна партия в парламнета с 48 депутати.
    Според цитата на Дойче Веле, точно Украйна е фашистка. Ега ти бозата ни се предлага тука.

    Коментиран от #25

  • 17 "Лъжата"?

    38 2 Отговор
    Да се цензурират медии, коя лъжа е, и коя Истина?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КремълскиВърколак

    9 55 Отговор
    путин е пътник, колкото по скоро, толкова по добре !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 !!!?

    13 39 Отговор
    За путинофилите Донецката и Луганската НР съществуват от времето на Петър l, а Украйна е измислена от Ленин !!!?

    Коментиран от #50

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Къде ми е нощното шкафче?

    54 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ежко Бежко":

    И още нещо-в коя демокрация се изгарят живи хора,защото говорят майчиния си език?В коя демокрация забраняват да се говори даден език?В коя демокрация се забраняват книги или музика на определени автори,които са неудобни на правителството?В коя демокрация назначават посланици,които възхваляват нацистки престъпник?Отговорете си сами!
  • 26 Коректен

    2 37 Отговор
    БРАВО!!!!!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хаахо

    7 45 Отговор
    Няма човек който да е ходил на училище поне до 8-ми клас и да не може да отличи истина от лъжа.Може в момента да са го подвели, но в крайна сметка истината излиза.Дайнов трябва да се занимае и с продължението на лъжата, темата пропаганда.ПЛАТЕНАТА пропаганда на диктаторските режими, най вече на Русия.Как Дайнов ще ги убеди ей горе пишештите за тяхната истина за Майдана.Не може.Те са платените тролове, шпиони, посланици.Как да ги убеди, че майдана не произведе диктатор, как да ги убеди, че майдана не призведе американски или руски губернатор, а демокрация и партийност.Не може.Тях им плащат да пропагандират друго.Говорим за България, не за Запада, да се уточним.Там Обществото няма да трае и секунда тези, ни в живота, ни в пресата, ни по форумите.

    Коментиран от #33

  • 29 До критично разсъждаващият

    9 30 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Или си за специализирана психиатрична помощ или не познаваш историята дори на 20 век. А именно по време на Втората световна, повечето български интелектуалци също като теб са гледали критично и са търсили другата гледна точка, а именно на Фюрера. Дори са стигнали до оправдание за започнатата от него война (тогава не е имало модерни изрази като специална военна операция). Как се повтаря историята...
  • 30 Дойчето най големите унтерменши

    50 4 Отговор
    Току що Дойче Веле ни каза че тяхната гледна точка е най правилната, на което разбира се всички се смеем презглава. Мечтайте си Дойче Веле ама това не ви е нацистка Германия, нито сте "Министерсвото на Истината" по Оруел 1984.
  • 31 Пропагандистите на соро.снята

    48 2 Отговор
    И техните лакеи дето им раздухват лъжите. Всички сайтове дето публикуват ДВ са на хранилка в Отворено общество и Америка за България
  • 32 а вие?

    35 1 Отговор
    Лъжата , цензурата и националото предателство.

    Може ли вие да сте нормлана медия и да нямате новина за поредния антибългарски митинг на 200км от София?

    Коментиран от #57

  • 33 име

    46 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хаахо":

    Платената пропаганда идва от Америка за България и Отворено Общество. Руснаците официално нямат нито едно НПО, но соpocoидните ПНО-та и платените продажници, работещи в тях, дори на ул. Козяк не им знаят точната бройка. Като су бориш срещу платените, редно е да се бориш срещу всички, но явно си от тази част платени, които описах.
  • 34 Taka така

    28 1 Отговор
    Прави сте понякога така става, Дано си вземете бележка и не лъжете повече
  • 35 Дойче смеем ви се

    43 3 Отговор
    Дойче много слаба ракия сте. Ние Българите сме минали през социализма и различаваме пропаганда от факти и със затворени очи. Вашето си е смехотворна уствено увредена пропаганда. По добре се фокусирайте върху Германия, как ще го карате на "зелена енергия" когато Русия ви спре кранчето.
  • 36 Пропагандистите на соро.снята

    31 3 Отговор
    И техните лакеи дето им раздухват лъжите. Всички сайтове дето публикуват ДВ са на хранилка в Отворено общество и Америка за България
  • 37 До къде ни докарахте

    38 3 Отговор
    Божее хибридия... пускаш Бнт, Бтв, Нтв, Дикофф, дръмжиефф, курлезич ...абе от секъде хибридия....

    Вече не смея да отварям нито тоалетна, нито хладилник, фризер и т.н. защото от всякъде изкача фейкинфо колко лош, агресор, изнасилвач и детеядец е Путин и Русия и колко трябва да помагаме на фашагите от Окрайна за да се постигне мир и то като я тъпчем с оръжие... ти да видиш!!!
    Мир с оръжие...БЕЗБОЖНИЦИ!!!
    Ей спрете се малко, засрамете се, намалете хибридията... дайте и друго мнение, истината не е едностранчива... ние можем да мислим и да си правим изводи!!!
    Докарахте ни да слушаме тайно ГОВОРИ МОСКВА както се е слушала някога Свободна Европа!!!!
  • 38 Някой

    32 2 Отговор
    Ми, тя и вашата гледна точла е лъжа!
    Ежедневно!
  • 39 Твоето мнение Дайнов,

    39 2 Отговор
    е мнението на работодателя ти,който не е Българин,и не му пука за Българите.А ти си предател,и на никой не му пука и за твоето мнение!!!
  • 40 Айдеее

    36 2 Отговор
    вече започнаха предателите да се страхуват,че България може да излезе от нато и ес.Не само може,но и трябва да излезе от тия заробващи съюзи!!!Само Възраждане! Победа за България на Българите!!!
  • 41 Петър

    36 1 Отговор
    Дайнов... Спри да надуваш главите на хората! Не разбра ли че ефекта е точно обратен?
  • 42 ха ха

    23 1 Отговор
    лъжите водят до катастрофи , а вярата в ;истините ; на властта водят до робство , а къде остана реалността ? алчността и омразата с която управляват бандит демократите не е безкрайна , а това се отразява на цялата жива природа , та другарите им от дойче веле нека погледнат през купчината от банкноти които им дават за да ни ;просветляват; и да видят страданията които причиняват налудничавите идеологии с които ни заливат
  • 43 Коко

    33 1 Отговор
    Цитат от статията: "Работата на журналистиката не е да представя "всички гледни точки". "
    Коментар: Добре дошла, цензуро!
    Дайнов става глашатай на новите тенденции в развитието на "свободата" на словото.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 мдаа

    32 1 Отговор
    От copоснята, DW, Дайнов и т.н. мисиpkи явно има поголовна файда... многократно увеличение на русофилите!!!
  • 46 До ДВ

    34 2 Отговор
    Нали знаете че Е.Дайнов е една марионетка,която никой не уважава,така че,обикновенния българин,не си прави трудът да му чете антируските диктовки от Америка за България или от Вас.Лъжа ли е,че сме окупирани от американски войски.Лъжа ли е,че се подготвя сценария с Украйна-2,когато вече няма да я има и щафетата ще поеме България.Лъжа ли е че не само че горивото по бензиностанциите ще скочи тройно,но няма и да го има.Лъжа ли е че след месец,два няма да има газ не само за предприятията но и за топлофикациите.Лъжа ли е че цените на всичко необходимо за преживяване,ще скочат 3-пъти.Ами погледнете икономическия гигант Германия,която за 3 месеца от началото на санкциите е загубила над 240 милиарда евро.Това лъжа ли е и ще стане по лошо.Докато не се изгонят главните виновници за самоубийствените,никому ненужни санкции,Европа няма да се оправи.И не с тая мантра че света е в криза.Не е.Само 65 държави командвани от САЩ и участници в санкциите са в криза,а останалите правят невиждан приръст,за сметка на Европа и САЩ.В природата има равновесие.Упадъка на едните издига другите а ние сме отново на погрешната страна.
  • 47 Хаха

    29 2 Отговор
    Още щом видях заглавието ми стана ясно, че идва от зелето
  • 48 124

    28 3 Отговор
    Лицемерието и лъжите на Запада постигнаха нов връх тази пролет!
  • 49 Влади

    30 1 Отговор
    Алчност , корупция , лъжа и лицемерие са основата на Демокрацията , без тези добродетели Демокрация не може да съществува никъде по никакъв начин
  • 50 Учи история Троле!

    29 4 Отговор

    До коментар #23 от "!!!?":

    Ами естествено е че е измислена от Ленин,,през 1922-23.Ако беше нормален и грамотен,трябваше да го знаеш,но Трол и история са две различни неща.Никога не е имало държава Украйна,както никога не е имало държава Македония.Никога не е имало украински етнос,както никога не е имало и македонски.А сега у лево жалъкТрол!
  • 51 В.В.П.

    28 5 Отговор
    Е.Дкайнов е кръгъл глупак.Работите на Рф и Срайна си е тяхна работа. има много неща които не се знаят.Това не засяга България..Не си бутайте гагите в чужда кавга.
  • 52 Токсик

    28 2 Отговор
    Някой разбра ли какво точно пише в статията на нацистите от Дойче Зеле? През един час ни облъчват с нацистка пропаганда и ни дават акъл как да живеем и как да обичаме фашистите, мразейки Русия.
  • 53 Дойче веле

    27 2 Отговор
    Я надуйте на дядо кавала
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Историк

    23 2 Отговор
    Вярно факт е че не Полша нападна Германия а Германия нападна Полша
    Но също така е факт че не Германия обяви война на Англия А Англия обяви война на Германия
    Нека информацията да бъде пълна и коректна
  • 56 Проба грешка

    30 4 Отговор
    Ако НАТО не беше излъгало руснаците , че няма да се разширява на Изток , към Източна Европа , та чак в Украйна да стигне , нямаше да се стигне , и до този очакван отговор от руснаците.

    Коментиран от #65

  • 57 Нона

    22 0 Отговор

    До коментар #32 от "а вие?":

    А какво става с авиолинията София-Скопие?Кико да не би да я е открил?Това беше едно от първите му обещания, като взе властта,която позорно загуби след само 6 месеца?

    Коментиран от #60, #68

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Студопор

    26 1 Отговор
    1: ако в периода 89та - 90та вестниците несправедливо са изригнали, че "всички са маскари", как пък не се появи някой, който да докаже, че не е така? Явно вестниците са се оказали прави. Прави са и днес, тъй като всички са маскари все още и не престават да бъдат.

    2: как може Дойче зеле изобщо да публикува подобни... мнения, след като от началото на войната слушаме и четем от тях само гледната точка на укрите и на Запада? Никой не си направи труда да публикува т. нар. "друга гледна точка", която явно е толкова важна за Дойчетата.
  • 60 Ммм

    17 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нона":

    И линията загуби и то за по-малко от 6 месеца. чакаме завода за батерии да видим колко ще изкара.
  • 61 Край

    22 1 Отговор
    Разгулът на "другата гледна точка" може да доведе например до някакъв референдум за излизане от ЕС или от НАТО. И надъханото от "другата гледна точка" население да гласува "за". Нещо такова вече видяхме в явлението "Брекзит" . От казаното става ясно, че "демократа" Дайнов се мисли по-умен от демоса /суверена/.
    За това той трябва да бъде защитен от "другата гледна точка" с цената на цензура и ограничаване свободата на словото. 2022 г. ли сме или аз нещо бъркам - да не сме 1984г.
  • 62 ДВ се мислят за "Полициятана Мисълта"

    17 1 Отговор
    Романа 1984г на Оруел: Супер държавата е под диктатурата на политически режим, наречен „английски социализъм“, съкратен до „ангсоц“ на новговор – език, създаден от правителството. Супердържавата е под контрола на привилегирования елит на Вътрешната партия, която преследва индивидуализма и независимото мислене като „мисловна престъпност“, преследвана от Полицията на мисълта.

    „Министерството на любовта“ всъщност ръководи изтезанията и промиването на мозъци;
    „Министерството на изобилието“ наблюдава недостига и купонната система;
    „Министерството на мира“ ръководи войната и пропагандира жестокостта;
    „Министерството на истината“ ръководи пропагандата и историческия ревизионизъм.
  • 63 12340

    21 3 Отговор
    От Е. Дайнов.---- шарлан и словестна мастурбация,
    с две ръце !
  • 64 ЗЕЛЕТО!!!

    16 2 Отговор
    "Нямаш свободата да имаш собствени факти". Този цитат влиза в колекцията любими заедно с - "Свобода на словото трябва да има, но не и когато тя е в ущърб на обществото"(от друг велик мислител е). Радвам се, че и други хора в коментарите правят връзка с Джордж Оруел, макар че и Оруел би свалил шапка пред дойче зелето
  • 65 Дика

    10 4 Отговор

    До коментар #56 от "Проба грешка":

    Че той Путин сам се приближава до Нато, окупирайки части на Украйна...
  • 66 ГруЮ

    26 3 Отговор
    “Синият шаман “ Дайнов ще докара вода от девет дерета за да докаже, че няма алтернатива на неолибералната догма, която изповядва. “ Умнокрасивият” полиран мозък не приема алтернативи. Те за него са опасни. Едно такива като него горяха книги навремето.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Боги

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нона":

    Стария мераклия самолета само веднъж го вдига ,след го го "преземи" има да чакаш за повторен "полет" да се "съживи " :))) Такива ми ти работи с Кико - Лъжлив Съби :))
  • 69 Добре де

    19 3 Отговор
    Нека Дойче Веле и слугата им Дайнов кажат: Това че джуса Рфайзър е ваксина- различна гледна точка ли е или лъжа? Че лаптопа на Хънтър е руска постановка- различна гледна точка ли е или лъжа? Това че Мълър не откри руска връзка на Тъмп- различна гледна точка ли е или лъжа? Това че DW и другите медии 3г дрънкаха ежедневно за руската връзка-различна гледна точка ли е или лъжа. Това че Тръмп бил нелегитимен президент-различна гледна точка ли е или лъжа? Че Байдън е нелегитимен президент-различна гледна точка ли е или лъжа. Че DW напоследък е една от най-лъжливите медии -различна гледна точка ли е или лъжа? Че Зеленски побеждава на бойното поле-различна гледна точка ли е или лъжа? ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА НУЖДА ОТ ЦЕНЗУРА НА РАЗЛИЧНИТЕ МНЕНИЯ, ЗАЩОТО ИСТИНАТА ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА НАКРАЯ -различна гледна точка ли е или лъжа?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Уса

    17 1 Отговор
    На запада не му пука за благосъстоянието на българите, тях ги интересува само територията и ако може да е пълна с ваксинирани и чипирани
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Аватар

    13 0 Отговор
    Тази статия звучи като надгробно слово на журналистиката.
  • 74 Пропагандата

    14 1 Отговор
    не приема различни мнения. Нарича ги "лъжи", фалшиви новини, 5-та колона(ИЯ), а най-много ме кефи в безсилието си американските подлоги да ме нарекат "комунист". Жалки и обречени същества!
  • 75 Българин

    12 1 Отговор
    "Дойче Веле"....НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА.
    ФЕЙК.
  • 76 пенсионер 1

    12 1 Отговор
    Защо дойче зеле определя кое е лъжа и кое е истина?Трябва да има други гледни точки!Всичко друго е диктатура!
  • 77 Научно некоректно

    12 1 Отговор
    е да си професор и да използваш неточни понятия.Няма такъв термин "многопартийна" демокрация.Има само демокрация,като понятие .Кои са белезите и’,професорът да се върне в училище и да ги научи!
    Нацизмът е характерна черта, а НЕ е политическа система!Тоталитаризмът е такава с неговите разновидности.Отново неточно.Така,че може да има нацистки символи и действия!
    Критическото мислене е дълъг и комплексен процес.То не се формира,така както се обяснява тук.
    Как се дават тези професорски титли......?!
  • 78 точно зелето

    7 1 Отговор
    Вие трябва да го знаете най добре,толко лъжи написахте последните месеци че ако има някой който ви е вярвал сигурно си е мислил че укрите са вече в якутия.И сега когато на фронта е пълна катастрофа за зеле и сие се чудите кви оправдателни постове на всякакви послушковци да публикувате.
  • 79 С моите данъци

    3 0 Отговор
    И кой го казва? Копилдак - изтърсак на БКПейски функционер учил по Тошово време с моите данъци в Оксфорд!
  • 80 Матей преображенски

    2 2 Отговор
    Американците са ка-ти.ли ,и мис-.ки-ни.