Last news in Fakti

15 Юли, 2022 13:00 7 850 21

Осман Октай: БСП ще вземе мандата, но правителство няма да има

  • осмав октай-
  • избори-
  • правителство-
  • мандат

Всички ние трябва да се готвим за висока избирателна активност, за да може този път да има по-легитимно участие на избирателите с поне 50%, заяви бившият втори в ДПС

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Таня АНАСТАСОВА

- Господин Октай, очаквано, ГЕРБ върнаха мандата. След консултациите при президента ще се случи ли парламентарно мнозинство между старите коалиционни играчи- ПП, ИТН, БСП и ДБ? У кого прогнозирате, че ще отиде третия мандат?

- Третият мандат ще бъде връчен на БСП - има поредица логични обяснения за това.Те при всички случаи са пред останалите формации, които желаят да го получат - ИТН и ДБ. Но това, което наблюдаваме в поведението на тези, които очакват да получат мандат, знаейки, че няма как да се реализира, е за подготовка на предизборна кампания през октомври. А тези, които ще получат мандата разчитат на това, че тяхната кампания ще бъде в медиите поне повече от 30 дни-в рамките на 45 дни.

- Казвате в прав текст, че мандатът ще отиде при социалистите, но правителство няма да има?

- Точно това казвам, да. Още около февруари го споделих в медийното пространство и за съжаление се случи. Всички ние трябва да се готвим за висока избирателна активност, за да може този път да има по-легитимно участие на избирателите с поне 50%.

- Защо ПП не успяха да откликнат на „Големите надежди“, не по Дикенс, и да трансформират протестната енергия в реформи? Кое ги спъна?

- Спънаха ги коалиционните им партньори и начина, по който се конструираха като коалиция. Явно бяха подведени от прекалено добри намерения и емоция, че всички са загрижени за развитието на държавата. А в политиката винаги нещата са различни. На първо място излизат партийните, и след това личностните интереси. За това беше много сложна коалицията. Те допуснаха чисто прагматични грешки. Не приеха план за действие за първите три месеца, за следващите и т.н., както и ръководни органи, които са отговорни за дейностите. Чак сега, когато вече се провалиха, започнаха за говорят за подобна програма за следващите 6 месеца, но всичко е много закъсняло.

- Много анализатори считат, че нови избори ще повторят стария пъзел . Според други, консервативна коалиция между "Български възход" на Стефан Янев, ВМРО и Изправи се.БГ на Мая Манолова ще измести Възраждане от второто място, което им сочат сациолозите. Дайте Вашата прогноза, която често се оказва вярна, за това, как ще се подредят партиите в следващите избори?

- Такава коалиция няма да има. Български възход ще излязат самостоятелно на тепиха. Все още не е позната на голяма част от избирателите, затова излизат толкова ниски резултати от проучванията през последната седмица. При всички случаи, авторитетът на Стефан Янев е на втора позиция, след президента. Тепърва трябва да положат усилия да представят, че Янев е човекът, създал Български възход. Ще имат добри резултати и ще имат отношение към следващото управление на страната.

- Как ще играе този път ДПС? Освен на своите избиратели, на кого друг ще заложи?

- ДПС на миналите избори есента, ако не беше получило близо 90 000 гласа, организирани от Ердоган, плюс около 70-80 000 от контролиран, купен вот от циганите в Северозападна България и други части на страната, във вътрешен план имаха около 170 000. Това вече е катастрофа за тях и през целия мандат атакуваха Бойко Рашков, че е репресирал избирателите им. Сега трябва отблизо да наблюдаваме поведението на Анкара и Ердоган дали отново ще осигури този потенциал. И дали обръчите ще имат възможност да осигурят този ромски контролиран вот. Ако не го осигурят и нямат подкрепата от Анкара, ще имат резултати някъде около 170-180 000 гласа пак. Както те, така и ГЕРБ, са наречени партии на статуквото и са обречени да бъдат в много тежка изолация. Не споделям мнението на ПП, че ако партиите се разграничат от техните лидери- Борисов, Доган, Пеевски, ще може да се работи с тях. Това са нереалистични неща. По-скоро избирателите трябва да решат да продължават ли да гласуват за тези партии, които представляват задкулисието и корупцията в България. Виждате докладите на Европейския парламент. Могат да бъдат блокирани евросредства заради корупцията , бездействащата прокуратура и неангажираните политически сили за законодателство срещу корупцията.

- Как ще преодолеем апатията и негласуването, породени от всеобщото отвращение на хората от елита и неговия морал? Основното нещо, за масовостта на вота и реалната представителност на парламентарната демокрация?

- Често говоря, че през тези последни 32 г., политическите формации направиха така ,че хората да не вярват, че с техния избор нещо ще се реши в правилна посока. И до такава степен, че политическите лидери злорадстваха, че в ниска избирателна активност могат да реализират купения и контролиран вот, без оглед на обществените настроения. Но от две години има променена ситуация на протестната вълна за промяна. Затова и партиите на статуквото са изпаднали в изолация. Друг е въпросът, доколко партиите на промяната разбират очакванията на хората. Ключова роля в следващите избори ще изиграе тази млада енергия, която спонтанно излизаше 20 г. на площадите. Те ще влияят на по-възрастните си роднини-бащи, майки, баби и дядовци ,за да бъдат включени и те в този процес. Тази енергия срина изборните резултати дори на стогодишвана партия БСП. От милиони гласоподаватели, паднаха на 400 000 гласа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    35 11 Отговор
    Като слушам на Козяк какви ни ги готвят, дано да няма, че ми писна от соpocоидни подлоги.
  • 2 Ивайло Мирчев: каза

    10 23 Отговор
    О. О. не е прав, защото ще цитирам Иво Мирчев:
    Ако някой си мисли, че ще нулираме ИТН и ще изгреем рязко качили проценти в следващия парламент- не, ще изгреем с два пъти повече депутати от “Възраждане” и проруската партия на Янев”, каза депутатът от ДБ
    Следващият Парламент, ще бъде още по-нестабилен.
  • 3 Щом казваш паша

    24 4 Отговор
    Чакаме часът хидроинжинееера, с шутове да излезе от Росенец!
  • 4 Комон Сенс

    21 8 Отговор
    Няма и нужда от кабинет 2.0 в това НС след като кабинет 1.0 е такова разочарование. Големи очаквания и накрая едното нищо.
    Как пък не успяха нищо да не подобрят от времената на зрелият герберизъм?

    Така че, пердпочитам да видя Служебен кабионет и се надявам новите избори да прозиведат мнозинство с по-малко от 4 субекта.
  • 5 един

    10 22 Отговор
    Тоя набеден анализатор не си заслужава четенето!Определено играе за Статуквото,умело прикривайки се като уж независим,като по-този начин подлъгва много хора да му се доверят в анализите!Да го попита човек,като е "независим",какво търсеше в щаба на Румен Радев!?

    Коментиран от #13

  • 6 Даа

    17 8 Отговор
    Зеления чорап направо се излага с туй бесепе.
  • 7 Нананай

    8 10 Отговор
    Ше вземе бсп. Мандата отива при итн.
  • 8 Системата ни убива завинаги

    11 1 Отговор
    Така е направена системата, че този който има власт и/или пари управлява. Който успя да завземе обществения ресурс в страната, той е във властта неизменно. Сега без ресурс или спонсорство от вън няма как да влезеш в управлението без сериозни катаклизми, поради липса на общности. Общността беше разбита на партийна принадлежност за оцеляване в работа или биснес и в разни масонски ложи или сдружения за подкрепа основно по интереси. Така е направена системата пари-власт-повече пари-повече власт-още повече пари-още повече власт и само човешката неспособност и греховност могат да съборят тази стълбица и затова големите играчи не са фронтмени, за да не губят от авторитета си, защото и Рокфелер да си, ако където те види народа те замеря с камъни, губиш възможността да им вземаш още пари и ще си харчиш парите някъде другаде, където обаче може и да те изядат по големите акули поради липса на институционална власт, колкото и да си спокоен, че плащаш добре, за да не те закачат. Най лошото е, че на който не му харесва в 99% не се бори, а емигрира и положението става още по зле и необратимо до стигнете на пълен крах и....
  • 9 Анонимен

    10 2 Отговор
    8. Кой си ти умен човече. Написани е на висок стил, за което, ние простите му благодарим. Който има пари ще живее. Много се крадеше и по живково, и след 1989, кой умее да краде, днес има бизнеси. Успяха от турците 1989 българи да се сдобият с движими имущества и недвижими, помаците успяха от българите да им изкупят всичко, коли, гаражи, къщи, апартаменти, земя за 100 лева на декар, ето тия цървули живеят днес, наглите
  • 10 Анонимен

    4 2 Отговор
    Допада ми написаното под статия N 8. И ако си Балабанов от итн, си променям мнението за теб и ти изпращаме хиляди пъти поздрави. Кратко, точно и ясно.

    Коментиран от #15

  • 11 мунчо

    8 10 Отговор
    Османе, симпатичен си ми, но я си отиди в Кардам да починеш известно време.
  • 12 Анонимен

    4 7 Отговор
    И след време Рашков ще има дъщеря му да продава на дпс къщите. На запад е същоти. Имал 30 къщи, не можел да ги поддържа и ги е обявил за продан. Колелото се върти. Днеска имаш, утре нямаш. Къщата на Бойко Борисов, там вече ще я купят циганите. Тарторите де. Казва му беззъбия дошъл отвън циганин. ХоХо
  • 13 Стършел

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Абсолютно си прав друже, но много хора се хващат на въдицата, същото важи за копейкините привърженици!
  • 14 Шердан Българов

    12 4 Отговор
    Р.Р. Много добре знае че правителство с третия мандат няма да има затова мандата ще бъде връчен на П.П. или БСП! Р.Р. играе за негова партия начело със Стефан Янев след като проекта му КИРО и АЧО удари левия дирек той Р.Р. все още си въобразява че електората на П.П. е по негови заслуги и ще го последва в новия проект НО ТУК ВЕЧЕ ЩЕ КАТАСТРОФИРА В ДЕСНИЯ ДИРЕК!
  • 15 Стършел

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    юголеманов т.е. балобанов никога не може да стигне такива висоти! Ако искаш да му правиш реклама то е друга работа.
  • 16 Матей преображенски

    6 6 Отговор
    400 ХИЛ. ли ,това беше по-рано,сега ще си хвърлят шапките при 100 хил.!?Крушо-вица-шльо-ка-вица ги подреди ,както никой не би си и помислил,стра-хотен отлив,сега центъра на тежестта се премества към Възраждане,те обират гласовете на всички разочаровани и възмутени.От решаващо значение е дали ще успеят да ни откъснат ефикасно от американската орбита и да ни закачат за руската,останалото ще стане в последствие по естествен път.
  • 17 Преди люто да

    5 4 Отговор
    мразим,нека погледнем факта,че газ не е осигурен а той е в основата на много жизнено важни неща,факт!Реално,за обикновените хора мандат даден на Б С П е надежда да има газ!Ястреби няма как да го осигурят,факт!
  • 18 Османеееее...

    6 3 Отговор
    А дрогата в МС другарю ОРАКУЛ!? Къде е моралът на пепето или и ти заработваш едни пари
  • 19 Анинимен

    4 1 Отговор
    Това е твоето желание
  • 20 Осененски

    9 1 Отговор
    Добър анализ, но нищо ново. То и не може да има нищо ново.
  • 21 Ганю

    2 3 Отговор
    НА ТОЗИ БО КЛУК И ПРЕДАТЕЛ ЗАЩО МУ ДАВАТЕ ДА БРЪЩОЛЕВИ САМО ГЛУПОСТИ ДА НЕ ВИ ПЛАЩА ЧЕ ПОСТОЯННО НЕГО КАНИТЕ.