Тема: Украйна

24 Юли, 2022 19:00 4 717 38

Опасенията за корупция в Украйна се завръщат с нова сила, в момент, когато войната с Русия продължава

  • украйна-
  • корупция-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • русия

Докато обаче войната продължава, част от дългосрочната стратегия на САЩ в Украйна ще трябва да бъде обръщането на внимание на разпиляването и лошото управление на ресурси

Опасенията за корупция в Украйна се завръщат с нова сила, в момент, когато войната с Русия продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уволнението на висши служители от украинския президент Володимир Зеленски хвърля по неприятен начин светлина върху проблем, който администрацията на Байдън до голяма степен пренебрегваше след избухването на войната с Русия: традицията на повсеместна корупция и нестабилно управление в Украйна.

В момент, когато администрацията на Байдън работи по предоставянето на десетки милиарди долари военна, икономическа и пряка финансова помощ за Украйна и насърчава своите съюзници да направят същото, сега Вашингтон отново се бори с отдавнашните притеснения доколко Украйна отговаря на условията, за да получава огромна помощ от Съединените щати.

Тези проблеми, които съществуват от десетилетия и бяха немаловажна част от първия опит за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, до голяма степен бяха оставени на заден план непосредствено след нахлуването на Русия и през първите месеци на конфликта, тъй като САЩ и техните партньори се обединиха в защита на Украйна.

Но след като през уикенда украинският президент отстрани главния прокурор, началника на разузнаването и други високопоставени служители, тези притеснения се появиха отново и може по съвпадение да са привлекли ново внимание към обвиненията за корупция на високите етажи на властта в Киев, отправени от пряма американски конгресмен.

Това е деликатен въпрос за администрацията на Байдън. С милиарди долари помощ, течаща към Украйна, Белият дом продължава да изтъква пред американската общественост, която все повече се фокусира върху вътрешни проблеми като високите цени на бензина и инфлацията, аргументи в полза на подкрепата за правителството на Зеленски. Високопоставени поддръжници на Украйна и от двете партии също така искат да избегнат ответна реакция, която може да затрудни приемането на бъдещи пакети за помощ.

Представители на американските власти бързат да заявят, че Зеленски е напълно в правото си да назначава когото пожелае на висши длъжности, включително за главен прокурор, както и да отстранява всеки, който според него сътрудничи на Русия.

Но дори миналата есен, докато руските войски се струпваха близо до украинската граница, администрацията на Байдън настояваше Зеленски да направи повече в борбата срещу корупцията – отдавнашно искане на САЩ, датиращо от първите дни на независимостта на Украйна.

"Във всички наши взаимоотношения, включително и в тези, ние не инвестираме в личности; ние инвестираме в институции и, разбира се, президентът Зеленски е обяснил обосновката си за тези кадрови смени", заяви в понеделник пред журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Той отказа други коментари за мотивите на Зеленски за уволненията или конкретни стъпки, но заяви, че не е под въпрос дали Русия се е опитвала да се намеси в Украйна.

"Москва отдавна се стреми да подкопае, да дестабилизира украинското правителство", каза Прайс. "Откакто Украйна избра пътя на демокрацията и прозападната ориентация, това беше нещо, което Москва се опитваше да подкопае", добави той.

И въпреки това, през октомври 2021 г. и след това отново през декември, докато САЩ и други предупреждаваха за нарастващия потенциал за руско нашествие, администрацията на Байдън порицаваше правителството на Зеленски за бездействие срещу корупцията, което имаше малко или нищо общо с Русия.

"ЕС и САЩ са силно разочаровани от необяснените и неоправдани отлагания на избирането на ръководител на специализираната прокуратура за борба с корупцията, орган, жизненоважен в борбата срещу корупцията на високо равнище", заяви на 9 октомври посолството на САЩ в Киев.

"Призоваваме комисията, извършваща подбора, да възобнови работата си без повече забавяне. Неуспехът да се постигне напредък в процеса на подбор подкопава работата на антикорупционните агенции, създадени от Украйна и нейните международни партньори", добави дипломатическото представителство.

В крайна сметка този специален прокурор беше избран в края на декември, но не беше назначен на длъжността. Макар че имаше признаци, че назначението скоро ще стане факт, уволнението на главния прокурор може да усложни нещата.

Администрацията на Байдън и високопоставени конгресмени избягваха публичните критики към Украйна след началото на руското нашествие през февруари. САЩ увеличиха количеството на предоставяните на Украйна оръжия и разузнавателни данни, въпреки първоначалните опасения относно проникването на Русия в украинското правителство и съществуващите притеснения, свързани с корупцията.

Родена в Украйна американска законодателка, станала известна в началото на войната, наскоро наруши това неофициално мълчание.

Виктория Спарц - републиканка, избрана за първия си мандат в Камарата на представителите от щата Индиана - посети Украйна около пет пъти от началото на войната. И през май тя беше поканена в Белия дом и получи химикалка, използвана от президента Джо Байдън, за да подпише пакет за помощи за Украйна, дори след като отправи гневни критики срещу Байдън, че не прави повече, за да помогне на Киев.

През последните седмици Спарц обаче обвини Зеленски в "политически игри" и каза, че неговият главен помощник Андрий Ермак е саботирал отбраната на Украйна срещу Русия.

Тя също призова неведнъж Украйна да назначи специалния прокурор за борба с корупцията, обвинявайки отново Ермак за забавянето.

Представители на украинските власти отвърнаха на удара. В изявление на министерството на външните работи на Украйна Спарц беше обвинена, че разпространява "руска пропаганда" и предупредена "да спре да се опитва да печели допълнителен политически капитал с неоснователни спекулации".

В петък американски служители дадоха на Спарц двучасов секретен брифинг с надеждата да отговорят на опасенията ѝ и да я насърчат да ограничи публичните си критики. След това тя отказа да обсъди брифинга, но заяви пред АП, че "здравословният диалог и обсъждането са добри за Конгреса".

"Не сме тук, за да сме приятни за хората. Добре е да има обсъждания", каза Спарц.

Часове по-късно тя даде на украински език излъчено в ЮТюб интервю, в което отново призова да бъде назначен независим прокурор.

"Този въпрос трябва да бъде разрешен възможно най-скоро", призова Спарц. "Това е огромен проблем за Запада, така че мисля, че вашият президент трябва да се заеме скоро с този въпрос", добави тя в интервюто.

Джейсън Кроу, демократ от Колорадо, който е в комисиите за въоръжените сили и за разузнаването към Камарата на представителите, заяви, че не е видял никакви доказателства в подкрепа на твърденията, че приближени на Зеленски се опитват да помогнат на Русия. Докато обаче войната продължава, част от дългосрочната стратегия на САЩ в Украйна ще трябва да бъде обръщането на внимание на разпиляването и лошото управление на ресурси, изтъкна той.

"Нито една война в историята на света не е имунизирана срещу корупция и хора, опитващи да се възползват от нея. Ако бъдат изразени притеснения, ще им обърнем внимание", каза конгресменът демократ.

Игор Новиков, бивш съветник на Зеленски, живеещ в Киев, нарече много от твърденията на Спарц "смесица от слухове и градски легенди". Особено обвиненията срещу Ермак циркулират от години, още от времето на неговите контакти със съюзници на Тръмп, които търсеха опозоряваща информация за сина на Байдън, Хънтър.

"Предвид, че сме в състояние на война, трябва да проявим толеранс към президента Зеленски и неговия екип", заяви Новиков. "Докато не спечелим тази война, трябва да вярваме на президента, който остана и се сражава заедно с народа", призова той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    75 0 Отговор
    Най новото име на кражбата е разпиляване и лошо управление на ресурси!
  • 2 Историк

    52 0 Отговор
    Халявата е украински патент!
  • 3 мучо

    58 1 Отговор
    ами че то там само и единствено корупция има.....
  • 4 окрадени

    38 7 Отговор
    Зеления не може да стигне нашия бочко по милиарди !!!!!

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Верно ли

    49 0 Отговор
    Хахаха, сетила се Мара да се побара! Нали точно те си я отгледаха тази корупция с кифлички, па сега - опасения!
  • 6 Верно ли

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "окрадени":

    Не си прав - отдавна го е надминал! Справка - досиетата Пандора!
  • 7 Ухаа

    1 39 Отговор
    Рушляците действат чрез корупция.

    Коментиран от #11

  • 8 неудобно за козячета

    53 2 Отговор
    Корупцията вътре е ясна. Но Зеленски и други от киевската хунтата ги има в досиетата Панама. Както и парични потоци от САЩ към тях. Ясно е и че не всички оръжия стигат до армията. Но на всичкото отгоре, военните умишлено лъжат за броя на загиналите, зашото така ги водят изчезнали и крадат парите за заплатите им. Пуснете си ютуб канала Redacted, гледайте и четете коментарите. Американците хич не се радват че бай дън ги дере за да налива в спуканата нацистка каца Украйна. Не всички в САЩ са коне с капаци и нашите козячета няма как да ги обвинят че са руски агенти. Дерзайте, козячета! Знаете ли езика на господарите си?
  • 9 Лукашенко!

    35 2 Отговор
    Две френски артилерийски системи ,,Сезар",бяха продадени от украинците на руснаците!Същите се разглобиха в руски военни заводи и подробно се заснеха до последният детайл...
  • 10 БАЙ КУРТИ

    30 3 Отговор
    Чета и световната преса . Абе не че им вярвам. Но са малко по компетентни от нашите журналисти. .И.по последните данни. ,Взода заедно със оборудването на HIMAS са продали гаубицата на руснаците за .... И ЗЕЛЕНИЯТ Е БЕСЕН . Започва чистка на ред. Той направи същото и след пленяването на ФР. . Гаубици. НО ФАЙДА ЙОК .

    Коментиран от #13

  • 11 Ама то щот...

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ухаа":

    ...украинците не си поплюват с корупцията!Бетер са от руснаците...!
  • 12 В.В.П.

    21 1 Отговор
    Корупцията я има в целия свят. .Най вече в ,,демократичния,,,.Там не се казва корупция!..ЕС не пише за тяхната корупция .На всеки ъгъл ,на високо ниво .Въртят ,плочата Русия ,Украйна ..и т..н.УКРАЙНА ИМА ДРУГИ ПРОБЛЕМИ..Казва се Рф и Путин..

    Коментиран от #14

  • 13 Хехехе

    34 2 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ КУРТИ":

    И какво като Зеленият е Бесен...?!Той нима не си знае корумпираната украинска нация ...!Та самият той е тотално корумпиран...!
  • 14 ТОЧНО ТАКА...!

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    Корупцията още се казва- БГ и Борисов...!

    Коментиран от #15

  • 15 Ааааааааа не !

    30 2 Отговор

    До коментар #14 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Кажи тогава къде се загубиха тия два кораба със газ , дето Кирчо ходи с Лена на разходка във КРАВАРИЯ ! Има ли той правомощия да подписва договори , без експерти ......или ХАРВЪРДА - ЛЪЖЕЦ отново се издъни ! Къде е КОРУПЦИЯТА ?

    Коментиран от #18

  • 16 Хи хи хи !

    22 1 Отговор
    Наш Киро гледа как се краде във УКРИЯ .....що да не намаже филията и той ? От бизнес трудно се печели ......особенно като нямаш акъл !

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аааааа ДА...!

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ааааааааа не !":

    А я ти кажи как твоят фен-Буцката въртя крановете на Турски(Балкански)поток,рамо,до рамо с Путин...!!!
  • 19 Само да допълня...!

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "окрадени":

    И по кражби...!
  • 20 Русия

    2 24 Отговор
    падна!

    Свободния руски легион заедно с доброволци от Беларус вече се бие в Украйна на страната на правдата. Украйна започна контра-офанзива. До месец, южните територии отново ще са техни.

    Сбогом Путя!
  • 21 Гоуем демократ

    18 1 Отговор
    Дедо Дън заложи на куц и крадлив кон, но за да служи на интересите на САЩ е принуден да се прави на разсеян!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БАЙ КУРТИ .....

    3 0 Отговор
    По Цв Цв. се нарича "обосновано предположение".
  • 25 уайтнойз

    8 0 Отговор
    неам претенции да съм запознат с корупцията там. само от познати украинци знам как ти се взима всичко за 10 минути и то преди войната. ватенките са малко по-префинени в това отношение. в скотия сме близо до украинците в това отношение. реално западняците не разбират в какъв филм ги снимат с такива съюзници, кат скоти, укри, румънци, макета и албанци. мед ми капе на сърцето кат се сета в армията влах да ти е младши, старшинка еле па капитан. ше се научат де. :)
  • 26 Ха добър ден

    16 0 Отговор
    Демократично изостаналата администрация на Байдън, като Колумб откри Америка, че имало корупция в Украйна и милиардите които глуповато наливат в Украйна отиват в нечии джобове.
  • 27 КОРУПЦИЯТА В УКРАЙНА НЕ Е СПИРАЛА

    11 0 Отговор
    ПОСЛОВИЧНАТА КОРУПЦИЯ И СЛАБО УПРАВЛЕНИЕ В УКРАЙНА Е ИЗВЕСТНО ОТДАВНА И ТОВА СЕ ЗНАЕШЕ ОТ ТЕЗИ ВЕЛИКИ СПОНСОРИ С ТОНОВЕ ОРЪЖИЕ И СТОТИЦИ МИЛЯРДИ..РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ЗА ТЯХ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ТОВА ,ДОРИ И НАЙ-БАНДИТСКАТА ДЪРЖАВА ДА Е ,ЩОМ Е С/У РУСИЯ, НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ .
    сега Вашингтон отново се бори с отдавнашните притеснения доколко Украйна отговаря на условията, за да получава огромна помощ от Съединените щати/ЩОМ Е С/У РУСИЯ ,ОТГОВАРЯ НА УСЛОВИЯТА/......СЕГА СЕ БОРИ И КАК СЕ БОРИ ВАШИНГТОН???????????
    МАЙ,МАЛКО КЪСНИЧКО ,ЗАЩОТО ИМА ВЕЧЕ СЕРИОЗНИ СИГНАЛИ ЗА ЯКИ ПРОДАЖБИ НА ОРЪЖИЕ , КЪДЕ ,В КАКВИ РЪЦЕ ПОПАДА Е ПРЕДПОЛАГАЕМО ЯСНО..
    ТАКА ЧЕ КОРУПЦИЯТА ТАМ НЕ Е СПИРАЛА ,НАПРОТИВ С ТОВА ОРЪЖИЕ СТАВА ОЩЕ И ОЩЕ ПО-ЗНАЧИМА...
    А КОЙ ЩЕ РИСКУВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ????????ТОВА Е ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА И СЕГА Ѝ Е МОМЕНТА.
  • 28 Окрайна

    8 0 Отговор
    и корупция са две неразделни думи, така наречената англосакска демокрация произвежда само корупция
  • 29 Мутата

    6 0 Отговор
    Корупцията не си е ходила.
  • 30 Азз

    7 0 Отговор
    На краварите и евроджендерите не им дреме за корупцията - те печелят от нея...Що пари изпраха с любезното съдействие на зеления шут и бандата му....
  • 31 ДРУГАТА ПОЛОВИНА ПЪК ИСКА ВОЙНА С

    1 0 Отговор
    НАЦИСТИТЕ ДО ПЪЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА УКРАЙНА ОТ ТЯХ !
  • 32 ВАЖНОТО Е ЧЕ МАКЕДОНИЯ Е ОТКРИЛА АМЕРИКА

    1 0 Отговор
    А ЗЕЛЕНСКИ Е ОТКРИЛ КРАДЕНЕТО - ЗАТОВА Е МИЛИАРДЕР В ЕВРАЦИ !
  • 33 ИМА БЪЛГАРИ КОИТО ТРУПАТ ПАРИ ОТ ВОЙНАТА

    0 0 Отговор
    ТОВА СА УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА !
  • 34 НА ЛИЦЕ Е

    2 0 Отговор
    опозоряваща информация за сина на Байдън, Хънтър. - И НИКОЙ НЕ Я ОТРИЧА ЩОМ И ХЪНТЪР СИ ПРИЗНАВА !В ТАЯ ДАЛАВЕРА УЧАСТВА И ЗЕЛЕНСКИ - ТАКА ТОЙ СТАВА И ПРЕЗИДЕНТ А ВОЙНАТА Е ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ТОЧНО ТОВА - НА ПУТИН ПРОСТО МУ КИПНАХА Л.......... ! БАЙДЪН СЕ Е ЗАБЛУДИЛ ФАТАЛНО ЧЕ ПУТИН ГО Е СТРАХ ...............
  • 35 НЕ Е СЛУЧАЙНО И ЧЕ БРЕНДО Е В УКРАЙНА !

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗАЩО !
  • 36 НО ЗЕЛЕНСКИ НЕ СЕ Е СКАРАЛ С БРЕНДО !

    1 0 Отговор
    ЗАЩО МУ Е ДА СЕ КАРА СЪС ЗЛАТНАТА КОКОШКА !
  • 37 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Неможе нещо да се "завръща" когато никога не си е отивало!
  • 38 Хампарцуман

    0 0 Отговор
    Украина,като пералня.Половината пари се връщат обратно.