Last news in Fakti

24 Юли, 2022 10:00 2 859 28

Лиз Тръс, почитателка на Маргарет Тачър, начело на дипломацията на Обединеното кралство

  • великобритания-
  • консервативна партия-
  • лиз тръс-
  • маргарет тачър-
  • борис джонсън-
  • риши сунак

Четиридесет и шест годишната Тръс е любимка на много консерватори, които почитат Тачър повече от всички други лидери на Острова

Лиз Тръс, почитателка на Маргарет Тачър, начело на дипломацията на Обединеното кралство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Феновете на Лиз Тръс смятат, че тя е новата Желязна лейди.

Външната министърка на Великобритания е един от двамата останали възможни претенденти да замени Борис Джонсън на поста лидер на Консервативната партия и министър-председател. Около 180 000 членове на партията ще бъдат помолени да изберат Тръс или бившия министър на финансите Риши Сунак, като победителят ще бъде обявен на 5 септември.

Ако Тръс спечели, тя ще стане третата жена министър-председателка на Великобритания. Тя изгради своя имидж в чест на първата британска премиерка - Маргарет Тачър.

Тръс позира в танк на британската армия в Източна Европа, напомняйки на кадри с Тачър по време на Студената война. По време на телевизионен дебат за лидерството тази седмица британската първа дипломатка носеше блуза с яка, преминаваща във фльонга, известна като яка лавалиер, която страшно приличаше на носените от покойната министър-председателка.

Четиридесет и шест годишната Тръс е любимка на много консерватори, които почитат Тачър повече от всички други лидери. Критиците обаче казват, че усилията на Тръс да бъде оприличена на Тачър са напразни и смятат, че на външната министърка ѝ липсват необходимата сериозност и достойнство, за да ръководи страната в условията на икономически сътресения и на война в Европа.

Като министър на външните работи Тръс бе начело на британската подкрепа за Украйна и на западните санкции срещу Русия заради нахлуването в съседната страна. Тя също така заемаше важно място в спора на Обединеното кралство с Европейския съюз относно търговските споразумения след Брекзит.

Нейният борбен подход - заедно с обещанията ѝ да намали данъците и да увеличи разходите за отбрана - я превърнаха във фаворит на силно евроскептичното дясно крило на партията.

В статия за в. "Дейли телеграф" Тръс заяви, че тя е "единственият човек, който може да постигне промяната, от която се нуждаем в икономиката, в съответствие с истинските принципи на консерваторите, и е единственият човек, способен да засили и да ръководи реакцията на ставащото в Украйна и на повишената заплаха за сигурността, пред която е изправен свободният свят".

Но опонентите ѝ я наричат догматик и скован оратор и отбелязват, че тя не винаги е била истински консерватор.

Родена в Оксфорд през 1975 г., Лиз Тръс е дъщеря на професор по математика и медицинска сестра, които като дете я водят на протести срещу ядрената енергетика и срещу Тачър, където тя си спомня, че е крещяла: "Маги, Маги, Маги - вън, вън, вън!“

Тръс посещава държавна гимназия в Лийдс, Северна Англия, а след това учи философия, политика и икономика в Оксфордския университет, където за кратко е част от центристките либерални демократи и призовава за премахване на монархията.

Работи като икономист в енергийния гигант „Шел“ и телекомуникационната компания „Кейбъл енд Уайърлес“, както и в десноцентристки мозъчен тръст, като същевременно се включва в политиката на Консервативната партия и започва да изповядва възгледите на Тачър за свободния пазар. Два пъти се кандидатира неуспешно за парламента, преди да бъде избрана за представител от Югозападен Норфолк, в Източна Англия, през 2010 г.

Тръс е омъжена за Хю О'Лиъри, от когото има две дъщери тийнейджърки.

На референдума през 2016 г. за излизането на Великобритания от Европейския съюз Тръс подкрепя загубилата страна за "оставане". Но тя работи в правителството на Джонсън, което е твърдо за Брекзит, като министър на търговията, а след това и като министър на външните работи, и спечели подкрепата на най-яростните привърженици на Брекзит в Консервативната партия.

Резултатите от работата ѝ като външен министър предизвикаха смесени отзиви. Мнозина оценяват високо твърдия ѝ отговор на нахлуването в Украйна и това, че тя осигури освобождаването на двама британски граждани, задържани в Иран, с което нейните предшественици не успяха да се справят. Но лидерите и служителите на ЕС, които се надяваха, че тя ще възприеме по-мек тон в отношенията на Обединеното кралство с блока, бяха разочаровани.

Тим Бейл, професор по политика в Лондонския университет "Куин Мери", казва, че фактът, че евроскептиците обожават Тръс, докато подозират Сунак в проевропейски възгледи - въпреки факта, че на референдума той подкрепи "напускането" - показва значението на имиджа над съдържанието в политиката.

"Неговият имидж не отговаря на този на брекзитърите, докато нейният отговаря", казва Бейл. "Съществува някаква презумпция, че ако си в известна степен любезно говорещ човек, който е в свои води в международните кръгове, трябва да си човек за оставането на Великобритания в ЕС, а ако си човек, който казва на чужденците нещата такива, каквито са, тогава очевидно си (истински) брекзитър".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    63 4 Отговор
    Хахаха .....!!! По голям антипод няма как да се намери , на Маргарет Тачър !!! Тая е под умственото ниво на Урсула !!! А това значи , много !!!
  • 2 Жозе Борел

    41 4 Отговор
    Лиз е Лизбет Търс лесбос плод на кръвосмешение
  • 3 Веселият Роджър

    51 4 Отговор
    Явно в кралството няма нормални . Всичките са изперкали птеродактили .
  • 4 пьешу

    50 2 Отговор
    тази е една доста семпла женица. и това - любезно казано. по руските телевизии издевателстват над нея заради "високите" ѝ "образованост" и "начетеност".
  • 5 Тошо

    39 2 Отговор
    Лоша кoмбинация 2в1- хем prosta,хем luda.
  • 6 ТаУмВзе

    37 1 Отговор
    Тръс в галоп най любима й е Географията.
  • 7 горката

    32 2 Отговор
    Дори не може да мине за бледо нейно копие.
  • 8 мучо

    28 4 Отговор
    тая е толкова тъпа и грозна, че еша се няма както казват старите хора.....
  • 9 Смешница

    31 2 Отговор
    Тази освен познания и спомени за местоположението на къщата си и работното си място ,други познания и спомени няма.Как въобще сравнявате тази с Тачър .
  • 10 Трас-Taras

    27 2 Отговор
    Жителите на Воронеж с нетърпение я чакат, да ги освободи от Русия!!!!
  • 11 Сетила се Великобритания да СЕ побара

    2 3 Отговор
    UK из но ОК MAGGBGGB Mega AleksansosGreatGolfBaiGanIO Grea Britania God Safe Δ King Kong and Δ Queen of the Nature and Brave Solder of Fortune and Paper Dancer Happyendles during the endless time in the endless Universe nobody is Born Educated in OxFord ODIN v POLES VOIN
  • 12 Зевзека

    23 2 Отговор
    Лелиии, Лизито бие класация по тройкаджийство. Това нещо дори не може да ви напише коя държава в кой континент е, а беше външен министър. Та казвате била новата Тачар? Че то Тачър толкова ли беше нищознаеща?
  • 13 СЕСЕСЕРЕ

    14 2 Отговор
    Тъпа бабичка
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Европа се срива

    15 1 Отговор
    Стръмно надолу. Допреди 10-15 години имаше политици грамотни, разумни, мислещи за народите си. От тогава през полуграмотни, не особено умни до сега-откровено прости, неграмотни и озлобени. През Юнкер, да Урсула, Борел, Тръс и болшинството оттавали-хора които не бих пратил даже цигари да ми купят.
  • 16 Какво чудно

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бл. из г . ъз":

    Щом и откровено прост човек като Ал. Йорданов е евродепутат. Явно там повечето са такива.
  • 17 Горката

    12 1 Отговор
    Не й е никак леко с такова бреме на плещите. Много тежко е да си неграмотен, проЗд и грозен.
  • 18 Хаахо

    2 13 Отговор
    Руските агенти да кажат кой е фаворита на Путин.До тук разбрахме, че ги е страх от Лиз, както ги е страх от Бойко Рашков в България.
    И да, това е бъдещия Премиер на Острова.
    Колкото до Сунак, дето предлага на британците постната пица като Дянков, нещата са явни.Загубил е още преди изборите.
    И тук трябва да кажем, защо постни пици-СЧЕТОВОДИТЕЛИ- не трябва да заемат Министър-Председателското място във всяко едно Правителство.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Сандо

    11 1 Отговор
    Типична биография на "нов политик".Учила,колко е научила тя си знае,поработила - как е работила тя пак си знае,но явно не и харесало и си е избрала политиката за да си вади белия хляб.Сменя партии,напредва в партийната йерархия,тя си знае как - ние можем само да предположим,и хоп - става това,което ние навремето наричахме Номенклатура.И се почва:министър на това,министър на онова,нещо около министъра - абе дялан камък.Като я позаслуша човек,освен известните по цял свят партийни фантасмагории,тя владее само модерната русофобия.И сега се стяга да се качи на пилона и да развее гордо знамето на Албиона,тъй да се каже да седне на върха на някогашната Велика Империя.А какво ще видим ние,дето сме отдолу,когато Източният вятър и развее полите?
  • 20 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хаахо":

    Отговорът на руските експерти е,че Лиз Трас отговаря повече на интересите на Русия.Смятам,че задоволих любопитството ти.А защо е така,постарай се сам да научиш.

    Коментиран от #27

  • 21 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хаахо":

    Не само си хахо, ами си и маймунска шарка ти е изпила акъла:) Тая Лиз Близ я късат от подигравки не само в Русия, но и в цяла Азия и я определят за най-простия политик в световен мащаб. Сигурно сте на едно ниво интелектуално и затова си влюбен в нея:)
  • 22 Сатана Z

    11 0 Отговор
    Лиз Тръс е Британският вариант на Бориславова Още с влизането си в Парламента започва да върти опашката си със свои съпартийци,въпреки че е млада булка женена за шушумига-икономист,който и до сега си затваря очите за забежките на тази кранта.
  • 23 И тая

    7 0 Отговор
    шугава овца, с много лоши поьнанив по география и история ще поведе англо- скотите към.....да не казвам къде
  • 24 ФЕЙК

    6 1 Отговор
    Лиз ТРЪС, Борис РАВАН, Джо Бай Дрън ЯВАШ, Шулц АЛЮР и т.н. все от каубои от конюшнята!
  • 25 Амдертлиев

    7 0 Отговор
    Като прочетете статията,все едно мед и масло текът,цветно, цветно,чак свети.Ще перефразирам една обикновенна англичанка ,коята беше написала някъде във форум преди около месец,че гуспужата,единствено може да е пример за момиче от село,което се е издигнало малко,нищо повече.Бях искрен,а пък който иска да вярва.
  • 26 БПФ

    5 0 Отговор
    Оксфордския университет, ако държеше поне малко на реномето си, щеше да и анулира дипломата на тази, още след като Лавров я опозори пред цял свят. Никой не е длъжен да знае всички градове на света, но да отиваш да преговаряш за някой регион, без поне по картата да се запознаеш с него, това вече е върхът на пpocтотията.
  • 27 БПФ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сандо":

    Защото е по-глyпава от индианеца ли? - Затова ще е.

    Коментиран от #28

  • 28 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "БПФ":

    Не драги,не е защото е по-глупава или по-неграмотна.Друго е.