Last news in Fakti

31 Юли, 2022 10:00 4 289 154

Провалена държава: Наръчник за разрива в Русия

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • съветски съюз

Оцеляването на режима на Путин все повече се основава на агресивна външна политика, териториален ревизионизъм, патриотичен милитаризъм и антизападна пропаганда

Провалена държава: Наръчник за разрива в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разпадането на Руската федерация ще бъде третата фаза от краха на империята след разпадането на съветския блок и на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век. Тя ще възвести друго „време на смут“, период на политическа криза и хаос, които Московска Русия преживява в края на 16-ти и началото на 17-ти век, а след това и по време на разпадането на царска Русия по време на Първата световна война. Но за разлика от 17-ти и 20-ти век, съвременна Москва няма капацитет и геополитическа възможност да възстанови Русия като континентална империя.
Руската федерация, която е наследник и на останалите владения на Москва, е провалена държава, на която ѝ липсва непълно изградена национална идентичност. Тя се оказа неспособна да се трансформира в национална държава, в държава на гражданите или дори да се формира в ефективна имперска държава. Многобройните недостатъци на Русия се изострят в резултата на натрупването на фактори, каквито са зависимостите от приходи от износа, базиран предимно на природни горива, свиваща се икономика с малка перспектива за растеж или глобална конкурентоспособност, и засилване на регионалното и етническо напрежение. Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. ускори процеса на разпадане на държавата, като не успя да постигне заявените цели на Кремъл и доведе до значителни военни жертви и пагубни международни икономически санкции.

Въпреки че в руската Конституция от 1993 г. страната е определена като федерация, в действителност това е централизирана неоимперска конструкция, интегрирана въз основа на административни прокламации, а не на доброволни споразумения. Изкуствено създадената държава се доближава към края на цикъла на един режим, в който политическото статукво става все по-несигурно и опасно. Дори след разпадането на Съветския съюз няколкото последвали паралелни кризи не са били чак толкова остри, включително и по отношение на неспособността на правителството да осигури устойчиво икономическо развитие, разрастващи се различия между Москва и федералните региони, задълбочаващо се недоверие към управлението на Москва, ограничена ефективност на масовите репресии и задаващо се военно поражение или неясна развръзка на конфликта в Украйна.

Усилващият се натиск

Ако Русия иска да оцелее, тя трябва да се развие като истинска федерация. Но вместо да се стреми към децентрализация, за да отговори на стремежите на различни етнически и регионални интереси, руското правителство е предприело масови ограничения. Недоволството нараства заради едностранното назначаване на регионални управители от Москва, присвояването на местни ресурси, неадекватния отговор на пандемията от COVID-19 и по отношение на други извънредни ситуации, както и заради нарастващия брой на жертви във войната срещу Украйна, особено сред неруското население. Въпреки че режимът е обсебен от стремежа да предотвратява или да потушава протести, паралелните кризи в няколко отдалечени региона могат да се окажат по-силни от репресивния апарат на Москва или от способността ѝ да упражнява контрол над обществените вълнения чрез известни икономически облекчения.

Кремъл се страхува от всяко повторение на „цветните революции“, които разтърсиха Украйна и Грузия, когато корумпираните авторитарни правителства бяха свалени, защото вече не можеха да предотвратят гражданските протести срещу изборните измами. Масовите демонстрации в Беларус през лятото на 2020 г. заради крещящо фалшифициране на вота опровергаха общоприетата мантра за пасивната беларуска общественост, за която казваха, че огледално подобие на широко разпространената представа за руските граждани. Въпреки че протестите в Беларус в крайна сметка бяха потушени, първопричините за обществените вълнения бяха нарочно премълчани. Демонстрациите и атаките през януари 2022 г. в Казахстан пред сградата, в която се помещава правителството, послужиха като още едно предупреждение за Москва, че кипящият обществен гняв може да избухне внезапно и да се разпространи бързо. Привидната стабилност не може да се приема за даденост, за нещо постоянно и събитие като повишаване на цените или фалшифициране на избори може да отприщи обществените искания за по-широка политическа промяна.

Руската федерация е изправена пред спешен екзистенциален парадокс. И той ще става по-сериозно с наближаването на края на президентския мандат на Владимир Путин, независимо дали той ще бъде конституционно удължен чрез фалшифициране на изборите. Централизацията и репресиите без да има устойчив икономически растеж ще активират обществената опозиция и ще генерират смут, а либерализацията и децентрализацията в същото време биха довели до разклащане на държавата. Без политически плурализъм, икономическа реформа и регионална автономност, федералната структура ще става все по-неуправляема. Но дори и да бъдат предприети демократични реформи, няколко региона могат да се възползват от възможността да се отделят. В случай на системни реформи възможностите за създаването на конфликти могат да намалеят, но ако реформите бъдат блокирани за неопределено време, тогава перспективите за насилствени конфликти значително се увеличават.
Докато страната е подвластна на вътрешни сътресения, съществуващата федерална система ще се разглежда като нелегитимна за населението от периферните региони. Тогава може да се реализира спектър от вътрешни сценарии, които ще тласнат страната към фрагментация, включително засилване на борбите за власт между елитите, ескалиращи конфликти между Кремъл и регионалните правителства, фракционни борби в институциите на силоваците и разпадане на централния контрол в няколко части на страната.
Структурата на властта в многонационалната федерация е по-крехка от тази на Съветския съюз поради това, че прекалено много се разчита и вярва на личността на един лидер и липсва предвидим и легитимен метод на приемственост. Освен това Русия вече не притежава всеобхватния апарат на комунистическата партия, който може да осигури относително плавна смяна на ръководството. Демократичният преход чрез прозрачни и честни избори е анатема за управляващата клика, тъй като би внесъл още повече несигурност по отношение на бъдещето на Русия. Всъщност появата на демократична система след падането на Путин може да се окаже по-малко осъществима, отколкото беше през 90-те години. Очакванията за истинска демокрация в цялата страна са ниски, институциите са кухи, алтернативните политически партии са слаби, а гражданското общество е смазано. Ще отнеме време за появата на кохерентен политически елит на общодържавно ниво, а подобен процес може да бъде подкопан и провален от автократични, националистически и популистки сили.

Много по-вероятна е перспективата да се задълбочават пукнатините в политическата структура, да нарастват предизвикателствата пред йерархичната структура на властта, да отслабва контролът, упражняван от централната власт и задълбочават политическите разделения. Националните идентичности и етническите разделения могат да подхранват сепаратизъм, но сепаратистки настроения могат да се развият също и в рамките на един и същи етнос, където различни региони таят огромно недоволство срещу централното правителство или смятат, че откъсването от него би било икономически изгодно. Първоначалните предизвикателства пред целостта на държавата могат да бъдат спонтанни и единични, въпреки че не могат да бъдат изключени и силови сценарии. В резултат на това може да се стигне до пълното отделяне на някои федерални единици и обединяването на други в нови федерални структури или конфедерации.

Движенията към отделяне на която и да е от 22-те етнически републики вероятно ще провокират искания за самоопределение сред няколко региона, в които мнозинството от населението са етнически руснаци. Те обаче значително ще отслабят центъра и ще намалят възможността да бъде запазена автократичната държава.

Задействани размирици

Ключов двигател на разпадането на държавата биха били военното поражение или продължителната военна безизходица, за която Кремъл е широко обвиняван в страната. Общественото съгласие и оцеляването на режима при управлението на Путин все повече се основава на агресивна външна политика, териториален ревизионизъм, патриотичен милитаризъм и антизападна пропаганда. Ако се стигне до тотален неуспех или Русия се окаже в задънена улица в Украйна, включително огромни жертви, това ще предизвика сериозно противопоставяне на политиките на Путин, ще задвижи борбите за власт и неговото отстраняване, ще стимулира народните бунтове срещу едно дискредитирано управление и ще освети напълно натрупаните провали на държавата. Царската империя се разпадна по време на война с имперска Германия през Първата световна война, а съветската империя се разпадна в резултат на неуспешната война в Афганистан. Владислав Сурков, бивш главен идеолог на Кремъл, може би ще се окаже прав, когато твърдеше в една статия, публикувана през ноември 2021 г., че ако Русия не се ангажира с успешна имперска експанзия, тогава тя ще изчезне като държава.
Руските лидери също се страхуват от спонтанни обществени вълнения, както се вижда от прекомерните им реакции към мирните улични протести и постоянните опити за премахване на всички форми за организиране на опозицията. Властите са наясно, че проучванията на общественото мнение не са абсолютен барометър на обществените настроения и нагласи. В много райони на страната те обикновено са рядкост, отразяват нежелание на респондентите да разкрият истинските чувства и настроения, и могат да се променят непредсказуемо по време на ескалираща криза и в случаи, когато обществото усеща, че режимът е нестабилен. Освен това, тъй като резултатите от изборите се фалшифицират от държавни чиновници, реално не може да има точна преценка какви са политическите предпочитания на обществото, което допринася за създаването на безпокойство във „вертикала на властта“ относно дълголетието на настоящата система. Това, което изглежда като апатия, безразличие и дори безнадеждност сред по-голямата част от населението, може бързо да се превърне в омраза и агресия към властта.

Разрастващият се разпад може да бъде подхранван от множество фактори и предизвикан от знаково събитие или поредица от непрекъснати кризи. Това може да има силни икономически последици, с широк спектър на обществен резонанс, като задълбочаваща се депресия, галопираща, необуздана инфлация, просрочване на плащания и заплати, жилищни проблеми, унищожаване на околната среда, съсипване на инфраструктурата, съкращаване на социалните услуги и бързо растяща безработица. Уверенията на Кремъл, че икономическите спадове са само временни явления, ще звучат все по-кухо, ако са продължителни и дълбоки. Дори традиционно проправителственото възрастно население и жителите на малките градове и селските райони ще се чувстват все по-изоставени и измамени от Москва. Местните политически играчи ще обвинят федералното правителство в икономическа експлоатация и ще изтъкват паразитизма и произвола на държавните бюрократи, които са в разрез с общественото благосъстояние. Въпреки че протестите могат да бъдат спонтанни и първоначално ограничени по мащаб, те също така могат да обединят в едно многобройни малки кампании, които ги свързва един и същ проблем.
През последните две десетилетия режимът на Путин бе зает с убеждаване на гражданите, че няма жизнеспособна алтернатива на съществуващата система. Независимо от това, връзката между протестите и икономическите условия може да бъде взривоопасна, когато обществото преживява постоянен упадък, а не просто „застой“, когато неравенствата между богати и бедни стават все по-очевидни и когато лошото управление и корупцията на властите станат неуправляеми. За да бъде предотвратен революционен сценарий, администрацията може да наложи различни мерки, включително предоставяне на спешни икономически стимули за населението в ключови сектори или пък масови репресии в един или повече региони. Една програма за ограничена децентрализация също може да бъде използвана като инструмент за успокояване на обществените вълнения. В опитите за създаване на работеща федерация биха могли да бъдат тествани границите на републиканския и регионален суверенитет, и тогава няколко региона ще имат възможност да проследят кои са оптималните опции в период на някакви сътресения на централно ниво.

Опитите за умиротворяване на най-нестабилните райони на страната чрез икономически предимства могат да се превърнат в бумеранг. Избирателните икономически стимули могат да предизвикат негодувание в други региони и да ги убедят, че един масов отпор срещу политиката на Кремъл може да бъде печеливш, за да се увеличи държавното финансиране. Политическите отстъпки за местните лидери и административното децентрализиране ще насърчат губернаторите да действат по-независимо и да настояват за по-широка автономия. Нарастването на ресурсите и авторитета на етническите републики също може да разпали руския етнически национализъм, воден от враждебност срещу национални републики като тези в Северен Кавказ, които се смятат за привилегировани от Москва. Това може или да засили призивите за по-голяма централизация и премахване на етническите републики, или да провокира искания за създаване на отделна руска етнонационална република.

Възможностите на режима да налага масови репресии в цялата страна или дори в няколко неспокойни региона едновременно ще се окажат неработещи. Могат да избухнат стачки и други форми на съпротива на служители в индустриалната сфера в няколко региона, в знак на протест срещу ниските възнаграждения или неплатени заплати, лоши условия на труд, нарастващи цени и падащ стандарт на живот. Спираловидният хаос ще бъде съпътстван от приливи и отливи на масови протести и полицейски репресии. Полицейското насилие срещу мирно манифестиращи граждани могат да породят радикализация и по-крайни реакции. Това ще създаде предпоставки и възможност за координация между различни движения, каузи и региони. Когато държавата се окаже неспособна да прилага репресиите, за да овладява различните обществени вълнения, а в същото време нараства броят на хората, които не желаят да живеят при провален диктаторски режим и задълбочаваща се бедност, ще се създаде

революционна ситуация

Освен това Кремъл ще се опита да превърне етническото си население в изкупителна жертва, като представи една от потенциално сепаратистките републики като екзистенциална заплаха за Русия и нейните граждани. Това би повторило начина, по който Чечня беше демонизирана от официалните руски власти, когато министър-председателят Путин започна втората „освободителна“ война през август 1999 г. Независимо от това насърчаването на етническа и религиозна омраза допълнително ще разруши националното и социално сближаване и ще убеди значителни сегменти от мюсюлманското население, че Русия се е превърнала в тяхна екзистенциална заплаха. Москва няма да може да поддържа оцеляването на държавата като купува определени нации и отчуждава определени етнически групи. Също така контрапродуктивна може да се окаже и политиката, свързана с убеждаването на мнозинството от гражданите на Русия, че сепаратистките образувания трябва да имат право да се отделят, за да бъдат избегнати кръвопролития. По този начин класическата стратегия „разделяй и владей“ може да доведе до повече разделение и по-малко управление.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трудно

    130 34 Отговор
    ще ме убедят подобни свободни съченения, дори и толкова обемисти

    Коментиран от #77, #130

  • 3 Е има и пи тъпи неща

    96 31 Отговор
    които сме чели. ха ха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаха

    110 33 Отговор
    Кой си е играл да напише толкова много глупости. Те да не се тревожат за разпада на Русия , а на САЩ е почти сигурен.

    Коментиран от #21

  • 6 Колкото

    104 26 Отговор
    повче територии губи Украйна, толкова по яростна става пропагандата, нормално

    Коментиран от #145

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    99 29 Отговор
    Първо ще се разпадне ЕС след това САЩ за Руската Федерация ще почакате малко повече никой не бяга от сигурноста под руското крило!
  • 9 Да...

    93 25 Отговор
    Ама Русия едва ли ще се разпадне.... Но разпадането на ЕС е сигурно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анализатор

    43 87 Отговор
    Една провалена държава, ръководена от провален диктатор, с провален и пиян народ.

    Коментиран от #42

  • 13 Дъртикурти

    88 19 Отговор
    Гледайте морския парад по руските и китайските ТВта и сайтове. Това ще ви даде отговор кога Русия ще се разпадне.
  • 14 Глей ти, глей ти!

    80 16 Отговор
    Кой спретна таз политическа агитация? Голяма говорилня ще да е. Много дрънка, нищо смислено не реква.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е

    81 21 Отговор
    Русия се провали тотално: откакто започна военната операция рублата се покачи два пъти спрямо долара, износа се увеличи със 60%, БВП е с 40% нагоре, появиха се още три съюзника ДНР, ЛНР и Херсон:)
    От другата страна ЕС и САЩ са в невиждан възход: двуцифрена инфлация, извънредно положение заради маймунска шарка, недостиг на газ и липса на бебешко мляко, забрана за къпане и ползване на климатици, въвеждане на максимална температура за отопление през зимата от 17 гр., нова Ковид истерия и предстоящ пореден локдаун:)

    Коментиран от #146

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пич

    79 13 Отговор
    Провалената държава , е управлявана от сенилен старец ! Тя няма истински пари а хартийки без стойност , войниците и стават само за снимки на календари , защото дори башибозук по джапанки я гони така , та тази държава си зарязва танковете и хеликоптерите ! И най-важното - провалената държава е мразена от целият свят ! Няма приятели ! Но има стотина пола , и всякакви други извратеняци , които пропагандира като новото нормално !!! Познахте ли я ?! Правилно - Козяк !!!
  • 21 🇺🇲 статуята на свободата

    14 47 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    Почти или напълно?
    обещаваш ли да се разпадне и кога хахаха почти... защото за момента сесесере води в резултата по фалитите и разпадне така че тенденцията е в полаза на Северна Америка (за Канада никой не казва нищо все едно нямат никакви ресурси и геополитически интереси)

    Всичко опира до това как дадена държава се справя с управлението на ресурсити
  • 22 Слава на Русия

    70 18 Отговор
    Смешен краварски плач! Колкото и да им се иска да я разпаднат западните лицемери се самопростреляха - светът застана на страната на РФ. Дори зловещата американска укрофашистка пропаганда постигна обратен резултат ...

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Како, како?

    38 8 Отговор
    Наръчник за разрива в Русия? Това пък какво е? Ега ти и "лектора"! Тесен спецЯлист. Бе я напиши и един наръчник за лисицата, дето вървяла след пръча, че голямо ходене паднало и надежда съвсем не останала. Ще си замине инак хайванчето от глади с тия надежди.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дън Бай

    38 4 Отговор
    Кацнал бръмбар на трънка,...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин

    47 8 Отговор
    Как ми се иска и България да стане провалена държава като Русия - суверенна с нови територии с излаз на море, неизчерпаеми ресурси, стабилна валутна единица, независеща от тоалетната хартия наречена евро и с приятели най-богатите държави в света, сред които и най-могъщата икономическа сила Китай!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рошко

    30 4 Отговор
    Само по заглавието помислих че е пак дз ама явно е някоя тяхна подмедия
  • 36 пьешу

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "уайтнoйз":

    за прочелите пасквилчето - ясно. но какъв чутовен талант и какво състояние на духа е необходимо, за да бъде написано подобно нещо... а? ;)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Китай

    7 21 Отговор
    Трябва да намеря буки да ми приеме залог за гражданска война в Китай скоро заради заробване на населението с непосилни такси и колосалната корупция в самозабравилата се "незаменима" китайската капиталистическа партия

    Танковете на площада този път ще ги карат обикновените китайци които ще се освободят завинаги

    Някой друг за Син Китай още това десетилетие?
  • 39 Кочо

    44 12 Отговор
    Разпадането на Русия, нейното унищожение, разграбването на природните и ресурси и превръщането на народа и в роби на англосаксите! Всичко е казано брутално откровено! В пропаганда пропита с неистова омраза! И какво остава тогава на Русия?! Да се бори с всички средства срещу сатанистите на Запада!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 фгхуй

    31 10 Отговор

    До коментар #12 от "Анализатор":

    Шъ тъ разучоровъм- по всички статистики (европейски и на фащ) от поне 20г. насам употребата на алкохол в Русия спада и в момента не са дори в Топ 20 в световен мащаб. Водачи на алкохолиците са Полша, вие в БГ сте някъде около 13-15 място- толкова по темата за пияните руснаци...
  • 43 Точен

    33 10 Отговор
    Ботьов има един фейлетон "Смешен плач". Става въпрос за фалшивите сълзи на Запада. Впрочем Ботьов също е очаквал Русия да ни помогне за Освобождението от турско робство, соросоидните фалшификации за русофобия на Ботьов са спукани балони.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 нннн

    19 4 Отговор
    Ще, ще,ще, ще видим.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Георги

    24 5 Отговор
    Автора много се е начел на мнения от западни експерти. И сега се мъчи да напишет нещо свое. ((((
    Пиши автора, пиши.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Артинасий Хунт

    22 2 Отговор
    Глоямо пране на мозъци пада... Когато един човек го отделиш от земята и корените му, става пластелин и можеш да го мачкаш както искаш! Увеличи работата и намали заплащането (с инфлация идр. инструменти) гарнирай с многозадачност заливай го непрекъснато с плашеща го информация и ще получиш хронична апатия и умора, от там формирането на човек,който не знае какво иска (глупак) е само крачка. Познато ли ви звучи ?
  • 50 22 етноса

    12 22 Отговор
    И как се вписва руския в това.И за какво ще се разпада ЕС и ще имало революции. за да отидат чехите в Германия да грабят перални и тоалетни чинии ли?Това правят в момента ордите на Путин, не им е проблема земите и разширяване.Целта е грабеж, мародерство и геноцид.Като едно време.Да идем на война за да убием и откраднем и забогатеем и по този начин да се разпращаме с бойците.Чрез война.Ами тая пералня дето ще откраднат като се развали, приятеля му мародер ще произведе нова.Това чака и нас, ако успеят с Украйна.Да им станем феодални-иковномически роби.

    Коментиран от #68, #101

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Се ми се струва

    19 4 Отговор
    Абее... се ми се струва,че Тексас и Калифорния ще преварят Русия в разпадането. На белокожите все повече им писва да хранят и издържат цветнокожи.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 В.В.П.

    15 10 Отговор
    Пълна хибридка..Ссср се разпадна защото така ги насочи Горби перестройчика ..Пък и износа на горива и минерали ,метали храна ,жито ,,има голямо бъдеще в тоя оглозган свят..Не мисли ли така автора на това модерно съчинение .За сега се разпада Срайна За добро е..Рф дава много работа за капацитети ,от типа на шибека иврей Кисиндджър..и други .Рф предлага много на света ,сащ няма какво да предложи..Той че кротко .

    Коментиран от #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Е КОЙ Е АФФТОРА

    12 0 Отговор
    не стана ясно....
  • 59 Дядо Петко

    19 10 Отговор
    Иска ли ви се джендарлюци долни! Това го очаквахте при доверчивият Горби, при пияният Елцин, но играта свърши. ЧОВЕКЪТ ви каза , - " Давайте жить дружно" - вий не го послушахте. Сега си яжте попарата, която сами си надробихте.
  • 60 Тургенев

    15 19 Отговор
    „Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството“.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ссср е по точно

    18 8 Отговор

    До коментар #55 от "В.В.П.":

    да се каже, че прекрати съществуването си, защото Русия реши да се отърси от кърлежите,в лицето на бившите соц. държави, които и смучеха ресурсите почти безплатно. Сами виждаме каква разруха е последните 32 години без евтини ресурси.
  • 63 Баба Ванга

    9 17 Отговор
    Първият граничен пункт на украино-китайската граница ще бъде открит на 1 януари 2025 година!

    Коментиран от #97

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Историк

    15 17 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 реру

    23 5 Отговор
    Какво друго да се очаква в регионите, след като губернаторите на 3-4 от тях са бивши бодигардове на президента...

    Коментиран от #72

  • 68 Поп Андрей

    11 11 Отговор

    До коментар #50 от "22 етноса":

    Пий вода от други извори чадо. Украинските извори са отровени от Чернобил, но DW и джамбазнюуз не са по долу.
  • 69 Мдааам

    18 9 Отговор
    Авторът е Януш Бугайски. От Джеймстаун фондейшън във Вашингтон.
    Прочетох цялата му книга, резюме на част от която е това писание. В книгата няма нищо ново - тюрлюгювеч от остарели геостратегически виждания за прехода от еднополюсния и доминиран от САЩ свят през неоимпериализъм и мултикултурализъм към единен свят за избрани. Само дето този геостратегически модел се провали и няма как да бъде осъществен. Дори и само заради факта, че се основава на остарялото разделение на Хартленд и Римленд, на континентални и морски държави - континенталните Русия и Китай отдавна вече са и морски се очертават като нови полюси...
    Абе, като цяло книгата е смесица от виденията на един останал в миналото глобалист, загубил реална връзка с действителността.

    Коментиран от #100, #135

  • 70 Франсис Фукуяма

    13 19 Отговор
    В този момент Русия всъщност прилича най-много на нацистка Германия. Единствената ѝ идеология е един краен национализъм, при това по-неразвит дори и от този на нацистите. Това е и един много слабо институционализиран режим. Той се върти около един човек - Владимир Путин, който в действителност контролира всички сериозни властови лостове.

    Ако направите сравнение с Китай, това са много, много различни режими. Китай има голяма комунистическа партия, в която членуват 90 милиона души и която има сериозна вътрешна дисциплина. Русия не разполага с подобен вид институционализация. Затова и не мисля, че това е стабилен режим. Не смятам, че има ясна идеология, която той може да проектира навън. Мисля, че хората, които го харесват, просто не харесват Запада по различни причини.

    Коментиран от #81, #82

  • 71 Евроатлантик

    18 8 Отговор
    Не знам Русия как се разпада. В брюкселското политбюро вече има 3 паднали правителства, 4 като добавим и британското. В САЩ Бай Дън е с рейтинг, по-нисък от всякога, Макрон загуби мнозинство и е пътник на следващите избори, ако не завъртят поредната изборна шашарма.
    Урсулата и Борел ни обясняват колко пъти да се къпем и на колко да държим климатиците, за капак СЗО обяви извънредно положение заради маймунската шарка дето ходи само по обратните. Та някой навит ли е да сключим облог кое първо ще се разпадне? Западната финансова пирамида, дето в момента цялата се тресе неудържимо или Русия дето си кара като в царските времена и се възползва от ситуацията да печели пари и да наваксва икономическото си изоставане. Русия има проблем с корупцията, ама тя е същият бич и на Запад. Я питайте Урсулата какво подписа с файзер и модерна и какви пари им даде? И какво си е говорила с тях?

    Коментиран от #74

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Евразиец

    20 1 Отговор

    До коментар #71 от "Евроатлантик":

    В нормалните държави е нормално правителствата да се сменят. Защото нормалните хора отдавна са разбрали, че политиците и памперсите трябва да се сменят навреме. Поради едни и същи причини!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Васил

    13 13 Отговор
    Рашистите отдавна са в блатото.
  • 77 Смута.Времето на смута

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Трудно":

    Дълга е статията,но интересна и близка до истината.С други думи-Ета правда,им правда сказал.
  • 78 Всичко тече, всичко се променя

    13 10 Отговор
    Същото обаче е валидно и за другата империя отвъд Атлантика,сащ, която и предстои сгромолясване досущ като бившият СССР.
  • 79 Мнение

    9 10 Отговор
    За хегемона сащ,като за мъртвец! Или хубаво,или нищо!
  • 80 Пею

    14 13 Отговор
    Слава на Русия!Най-могъщата държава е и ще бъде,защото е силна.По-скоро ЕС е пред разпад.

    Коментиран от #93

  • 81 Мдааам

    13 5 Отговор

    До коментар #70 от "Франсис Фукуяма":

    Още един носталгик - Фукуяма „Краят на историята и последният човек“ (1992). Само дето нещо не се получи.
    Що се отнася до идеологията, руснаците си имат идеология - цивилизационна държава, наред с такива като Китай, Индия, Египет. Дали САЩ са цивилизационна държава е рано да се каже - твърде млада държава са, а и центробежните, разкъсващите я сили се засилват - около 300 антифедерални полувъоръжени милиции (по официални данни), огромен брой петиции за отделяне от САЩ, разделение на черни - бели - латиноси, тотален натиск от страна на федералното правителство (вкараните след президентските избори 25 000 военни във Вашингтон и до сега си стоят). Ще трябва да си изчака за да се види, дали щие оцелеят.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ватенката

    5 9 Отговор
    Липсват ми статиите описващи "края на еднополюсният свят" с източник Масква.Тези от Пекин са 1 идея по смислени,но така или иначе са много забавни. В коментариите има винаги пи няколко ярки бисера .
    Ми пуснете нещо де!

    Коментиран от #87

  • 86 Мнение

    15 6 Отговор
    Те искат Русия да се разпадне на няколко малки неутрални държави и да й ограбят ресурсите.Не мисля,че е честно.Лошото е,че искат и нас да хвърлят във войната като гледат на нас като на пешки...
    Преди си беше добре.За какво им е "Нов световен ред" като стария си работеше.Ако Украйна не беше нарушавала Минските споразумения нямаше да има война там.Всичко е било предварително планирано...
    Дано им се провалят плановете и да спират тази война.
  • 87 Въпрос

    6 3 Отговор

    До коментар #85 от "ватенката":

    Ти от къде знаеш какво пишат в Пекин и Москва?
  • 88 Винкело

    11 8 Отговор
    Това го е съчинявало Соломончето Паси. От 25 години предприема периодични пътешествия по телевизиите и размахва едни картинки върху сафетки с нарисувани новите държави. Пък тя, работата, кой знае защо наопаки става: Крим, Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон, Абхазия, Южна Осетия, Одеса... чак се налага Путин да им дърпа дизгините: по-полека, има време за всички!

    Коментиран от #129

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ПИШЕТЕ

    11 8 Отговор
    БЕЗСМИСЛЕНИ СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ.!
  • 92 В.В.П.Кирил е цървул

    12 7 Отговор
    Ей така от един пасквил ,ако се разпадаха държавите ,щеше да стане интересно .в тоя смотан сват .Ами руските да станат хахля,тогава .За да не се разпаднат .Да ги управлява подоляка у кличко...Хихи.Ай стига глупости..В България управляват ,американци и канадци + турци..Всеки си краде от тая клета земя ,ама няма проблем..Даже сме доволни ..
  • 93 Руската мечта

    15 4 Отговор

    До коментар #80 от "Пею":

    Седейки до шия в лай ната, да завлекат там всички останали.
  • 94 Лех Валенса

    13 13 Отговор

    До коментар #82 от "Господ за":

    Ако изменението на политическата система на страната е невъзможно, разчленението на Русия ще бъде задължително, за да се гарантира световната сигурност.


    Там живеят 60 народа, които са били погълнати по същия начин, както днес поглъщат украинците. Ние трябва да помогнем на тези народи да въстанат. Трябва или да се смени руската политическа система, или да се намали населението на Русия до 50 милиона.“

    Коментиран от #106

  • 95 Данко

    13 9 Отговор
    АФторът е мозъчен тръст(ха-ха) на някое нефелно НПО, което неуспешно се опитва да си заработи по-голям гарант. Доста нескопосана пропаганда. Да не кажа некадърна. Но! Това могат момичетата и момчетата. Няма да им се сърдим. Образование, среда, зависимости, манталитет, ако щете сексуална ориентация. От джендърляци толкова. Не търсете дълбочина на познания и мисъл. Клишета и копи-пейст, само и само да има кинти.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Чоко.

    1 3 Отговор

    До коментар #63 от "Баба Ванга":

    Не беше ли 23 та ,Вангоо?.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Дмитрий Лихачов

    10 14 Отговор
    “ Русия никога не имала и няма има никаква особена мисия. Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия- това е мираж.

    Животът с национална идея отначало ще доведе до ограничения, а след това ще възникне нетърпимост към друга раса, към друг народ и друга религия. Нетърпимостта непременно ще доведе до терор. Не бива да се допуска връщането на Русия към единна идеология, защото тя рано или късно ще доведе Русия до фашизъм”.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Алексей Толстой

    13 13 Отговор
    „Аз не се гордея, че съм руснак, покорявам се на това положение. Ако преди да се родя, Бог ме беше попитал: Графе, избери си народ, сред който да се родиш, бих му отвърнал: Ваше Величество, където на Вас ви е угодно, само не в Русия! И ми се иска да се хвърля на земята, да се гърча в отчаяние от това, какво сторихме ние с талантите, които Бог ни е завещал и какво зло сме сторили на света“.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Рубладжийче

    8 12 Отговор

    До коментар #101 от "БПФ":

    Всички комунисти под земята! Всички путинисти на концерт на Йосиф Кобзон!
  • 105 АЙ СТИГА БЕ

    6 12 Отговор
    Западната цивилизация си връща териториите, за които Йосиф Джугашвили излъга. Отмъшението е страшно за руснаците! Лошото е, че бай Адолф пресоли манджата! А кога ще бъде осъден Сталин? Защото най-големият антисемитизъм идва от Джугашвили! Тоя сипаничав тиквеник си сменя външния министър, за да не обиди "другаря Хитлер" преди подписването на пакта Рибентроп - Молотов. На болшевиките в България да им напомням "Да живее другаря Хитлер" или да си мълча. Гибел за болшевиките!
  • 106 БПФ

    13 9 Отговор

    До коментар #94 от "Лех Валенса":

    Никой вече не обръща внимание на тоя пиян дeгeнерат. Неизвестно защо му е дадена навремето Нобелова награда ЗА МИР и необяснимо защо сега нобеловият комитет не му я отнеме, задето иска разпад на една суверенна страна и гражданска война, в която да загинат милиони хора. Друг въпрос, че валенса избива комплекси, защото остана само едно площадно кречетало, когато придобии реална власт в Полша, той се провали тотално и цял свят видя, че не е нищо повече от прoст ел-техник.

    Тоя ли ще казва какво да стане с Русия? Забрави ли утaйката, че без СССР и победата им над Хитлер, мрсната държавица полша изобщо нямаше да я има на картата? А сега 1/3 от територията и е върху исконно немски земи !!! Право казват хората, че поляк не е националност, а диагноза.

    Народите в пределите на русия са малки, никога не са имали свои държави преди Русия. Руският народ ги извади от примитивното им съществуване, образова ги, научи ги да живеят човешки... и евенки, буряти и т.н. и т.н. го знаят и не го забравят.

    Коментиран от #108, #110

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Генерал Де Гол

    15 15 Отговор

    До коментар #106 от "БПФ":

    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."

    Коментиран от #113

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 вачо

    11 7 Отговор
    провалената държава е тук в българия не в русия,една гола територия без управление,шуробаджанащина,лакеи и мазници играещи по свирката на големите демократи,територия която чака на помощи от ес,която сама унищожи собственото си производство в угода на европейските търтеи,безхаберие във всяка свера,прости и ограничени хора лесни за манипулиране,ето това е т.н.държава българия,дърво без корен,кланяща се на сулю и пулю само да има далавера,но далаверата свършва и идва глад и мизерия.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 АЙ СТИГА БЕ

    12 13 Отговор

    До коментар #108 от "Генерал Де Гол":

    Руснаците никога не са създавали. Те могат само да рушат. Аз за разлика от вас съм обикалял Русия и съм видял за каква мизерия става дума. Бурятите живеят сто години назад. Затова са и мародери!
  • 114 Само питав

    8 13 Отговор
    ........ Кой истински Българин ще мрази освободителите си....... ТОГАВА ЗАЩО РУСКИТЕ РОБИ МРАЗИТЕ УКРАИНЦИТЕ? Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка и всеки може да се увери.

    Коментиран от #122

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 България бе продадена а народа излъган

    7 4 Отговор

    До коментар #107 от "Рубладжийче":

    Деййй че си оригинален! Къде да те похваля, че да не се губи блясъка на кариерата ти?
  • 122 БПФ

    13 7 Отговор

    До коментар #114 от "Само питав":

    Мдам - а Втората Българска държава е създадена от македонци... нали? Човече - "украинска нация" съществува точно толкова, колкото "македонска нация". И двете държави говорят някакъв диалект и се опитват да си измислят история, нищо, че са създадени от нищото едната преди 100, другата преди 70 години. Киев е бил столица на Русия, както Охрид на България. Нз Гогол например да се е самоопределял като "украинец" или поне не и в смисъл на народност. Иначе то и в Русия хората се самоопределят например като "сибиряци" или "Московчани", или в България като "тракийци" или "софиянци". Аз не знам някога да е съществувала държава "украйна" преди Ленин, камо ли да ни е освобождавала. Реалната територия, на която живеят т.нар. "украинци" е едно парче земя, горе-долу колкото Белгия.

    Освен това ние не мразим никого, освен неонацистите в киевската хунта. Не желаем зло на обикновените украинци и им съчувстваме за страданията. В същото време русофобите не обичат никого, нито българският народ, нито дори украинският, даже и тия с украински знаменца по профилните снимки. Те просто мразят Русия.
  • 123 Газовик

    8 4 Отговор
    Ако много внимателно прочетете материала и смените географските понятия с такива от хамериканската история и разбира се със съответните дати, към нея, се получава много правдив анализ на историческите събития и реалната съвременна ситуация в сащите. Какво съвпадение само! Благодаря ви от фактор!
  • 124 123

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Само питам":

    попита шебека и отиде да се ваксинира срещу маймунска шарка:)
  • 125 Времеврът

    4 1 Отговор

    До коментар #120 от "Само питам":

    Здравей. Можеш да бъдеш и още по злобен и лош, слабо изпълнение. Мъдрите хора са го казали отдавна, че злобните и лоши хора са най мъдрите и интелигентни, лидери.
  • 126 Олга

    12 7 Отговор
    Русия, горката, мъче се да се разпадне 1018 години и … никак не се получава.

    Коментиран от #131

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 БПФ

    11 4 Отговор

    До коментар #88 от "Винкело":

    Аз му пожелавам на паси още няколко годинки живот и здраве. Когато се отървем от тиранията на САЩ и ЕС, първата ни работа трябва да бъде да го уловим тая, кунева-пръмова и още неколцина, да ги съдим за държавна измяна и да ги избecим като пцета на площада !!! Специално паси е пряко отговорен за разгрома на Българската армия - толкова ужасяващ, че надминава тоя, на който бяхме подложени след катастрофата в Първата световна война. Заради паси си нарязахме танковете, стотици самолети, някои от които по модерни от тия, дето уж американците щели да ни ги доставят в неопределено бъдеще, ракети, с които можехме да се пазим от агресивни съседи. За подобно деяние не трябва дори да се коментира друго наказание, освен смъpт.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ще се разпадне...

    12 12 Отговор

    До коментар #126 от "Олга":

    Процеса е стартиран, в дългосрочен план това предстои, сто националности нямащи нищо общо с москалите, орграбвана периферия, племена живещи в феодализъм и бедност, и защо москалите трябва да притежават тази огромна територия с тези несметни богатства, които не могат да използват ефективно, няма добър жизнен стандарт, няма високи технолигии, само нападения над съседи, конфронтация с Европа, смърт и разруха в Украйна...защо трябва да съществува тази федерация, природните им ресурси трябва да им бъдат взети и използвани умно, рационално и за създаване на благосъстояние..а не на войни.

    Коментиран от #136

  • 132 В.В.П.

    12 9 Отговор
    Единствената надежда на Срайна ,сега е ,,да се разпадне Рф или да умре Путен..Големи наивници ..Чисто украинска черта .Така като си четат глупостите и се надъхват ...ЕС ,ги лъже като не купуват газ от Рф ,ще фалира същият ..Много тъпо .много .По добре е да си гледаме Малта работа..,отколкото да чакаме разпад.
  • 133 абг

    6 0 Отговор
    Когато ти определяш правилата на играта, кое да е черно и кое да е бяло, можеш да казваш спокойно на черното-бяло и обратно, но когато вече не си монополист над тези правила и продължиш да говориш по същия начин, при положение, че всички виждат реалността, вече ставаш смешен и започват да не те вземат на сериозно.
  • 134 Петър

    14 4 Отговор
    Някой ще каже ли колко пари плаща хегемона за такива абсолютно хипотетични материали. Няма ли медията да показва автора, щото от анонимни шедьоври се печелят най- много пари. Медийната среда е потопена в мръсни доларови потоци. Когато говорим за етносите в Русия, някой напомня ли за етносите в Щатите, някой напомня ли за робството там, за хилядите африканци докарвани като добитък за английските "демократи" Няма да видим нищичко за изтребването на местното население в един цял контингент. Наскоро папата поиска извинение за жестоките издевателства на англичаните върху индианците. Всичко това няма да се пише никога в нашите тъй сервилни и обилно платени медии, повдига ми се от отвращение.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Тази напълно провалена държава..Русия.

    10 3 Отговор
    Се е опитвала и сега се опитва да проваля и България, за съжаление е успявала, за този тумор наречен рф, само скалпел, или перефразата на един римски сенатор...россия деленда ест !!!
  • 141 Лисицата

    0 0 Отговор
    Чакам да паднат на овена "камбанките".
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 никой

    1 2 Отговор
    Фейк - ти ужассссссссс , Дцамбастината взе ВРЪХ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 145 териториите

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Колкото":

    които ще загуби Украйна няма да са за да живее там сегашното православно население. Някои от юг са си харесали земята им и разчистват територията от години. Жалко е че повечето от пишещите тук подкрепят или едната , или другата воюваща страна и не усещат, че това е един ужасен спектакъл, целящ да накара местното население да напусне и да освободи територията за други.

    Коментиран от #148

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Поредните мечти

    3 3 Отговор
    които противоречат на фактите за петте месеца от началото на конфликта. Значи идеята е в Европа да мръзнем и да не се къпем /или да се къпем минимално/ тази зима с надеждата Русия да рухне. Дали си вярват сами европейските "лидери" или е пъклен план за унищожението на Европа, от което освен Русия ще има полза и САЩ? Погледах малко от парадите на техния флот, който има празник днес, и силно се съмнявам, че е възможно да се случи. И честно казано, при 150 пола, трансджендър генерали в поли и потискане на пубертета с химикали на Запад, ми се струва, че Русия предлага повече нормалност, пък нека ги наричат диктатура. Щеше да е хубаво да има трети вариант, но такъв липсва и не се очертава да се появи в близко бъдеще. И гледах репортаж за преселението на американци в Мексико. Местните се дразнят, че американците не искат да говорят испански и се надигат гласове да се връщат обратно по домовете си. Само преди година щеше да звучи абсурдно, но е факт, обсъждан в американската преса, макар и не от мейнстрийма. Ама каквото си направиш сам, никой не може да ти го причини. Вината е на всички ни, че търпим, а някои дори смятат, че управниците им правят всичко възможно в тяхна полза. Блажени са верующите. Отгоре на всичко смъртността в цял свят нараства /без да смятат Ковид/, а раждаемостта намалява според официалната статистика, при това тревожно, от година и нещо насам. Не съм по конспиративните теории, но звучи твърде подозрително във връзка със сещате се какво.
  • 148 Обещана

    4 3 Отговор

    До коментар #145 от "териториите":

    Ммм даа.. тия дни хазарът Зеленски призовава населението да се евакуира,а от днас евакуацията стана задължителна.Още хазарът Ленин е общал тая земя на избрания народ.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Адолф Бонапарт Карл 12 Фридрих Велики

    0 1 Отговор
    И аз така казвам... Мъка...
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Блогър

    0 0 Отговор
    Прочетох само пьрвия абзац.Нататък нема нужда.Ало ,драскача,Русия дьржи Европа за хрилете и и Бута един голям болт отзад ,та Чак я цепи.А Ти си мислиш че Русия се, распада.,не-ЕС се цепи...отзад
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.