Last news in Fakti

3 Август, 2022 21:00 3 321 23

Конфликтът между Тайван и Китай: има ли опасност от военен сблъсък

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • тайпе-
  • тайвански проток

Движението за формална декларация за независимост на Тайван набира сили, партията на президентката Цай Ингвен твърдо поддържа независимостта на острова

Конфликтът между Тайван и Китай: има ли опасност от военен сблъсък - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай смята Тайван за своя територия и е твърдо решен да “обедини" демократично управлявания остров с континента - ако се наложи и насилствено. Напрежението между двете страни расте.

През последните години напрежението между Китай и Тайван за статута на острова допълнително се изостри. Пекин има териториални претенции и държи на „обединението" на острова с континента - ако трябва и със сила. При евентуално военно противопоставяне обаче биха могли да се намесят и САЩ, тъй като Вашингтон поддържа специални отношения с Тайпе. В какво точно се състои конфликтът?

Как започна всичко?

Китай и Тайван се движат в различни посоки от 1949 година. Тогава гражданската война в Китай приключи с победа на комунистите начело с Мао Цзедун, а победените националисти, водени от основния враг на Мао и лидер на партията Гоминдан - Чан Кайшъ - се оттеглиха в Тайван.

Оттогава Тайван се управлява независимо и официално носи името Република Китай, докато континентален Китай официално се нарича Китайска народна република. Правителството на Тайван, който има 23 милиона жители, се избира демократично. Вече над седем десетилетия Пекин възприема Тайван като отцепническа провинция, която трябва да бъде „обединена" с континента.

Какъв е международният статут на Тайван?

Становището на Пекин е, че има само един Китай, а Тайван е част от него. Китайското правителство оказва натиск върху всички страни по света да възприемат това становище и да прекъснат дипломатическите си отношения с Тайван. В момента само 14 държави поддържат дипломатически връзки с Тайван.

Страната не е представена в нито една от агенциите на ООН, но членува в организации като Азиатската банка за развитие и Световната търговска организация. Фирмите по цял свят също са под натиск от Китай - да възприемат Тайван като негова част, а който се противопостави, си носи последствията, като например Литва. Понеже балтийската република отвори през 2021 година дипломатическо представителство в Тайпе, Китай прекрати своите търговски връзки с нея.

Какви са отношенията на САЩ с Тайван?

След като в континентален Китай на власт дойдоха комунистите, САЩ в продължение на три десетилетия признаваха правителството в Тайпе за правителство на цял Китай. През 1979 година обаче Вашингтон прекъсна дипломатическите си отношения с Тайпе, прекрати двустранния договор за защита и установи формални дипломатически отношения с Китай.

Но неофициалните връзки с Тайпе не са преустановени - САЩ продължават да продават военно оборудване на Тайван за самозащита, макар Пекин нееднократно да ги е предупреждавал да не правят това. А и американски военни кораби постоянно патрулират в района, за да демонстрират там американската военна мощ.

Целта на САЩ е да се гарантират мирът и сигурността в Тайванския проток, който дели острова от континента - затова и правителството би искало статуквото да се запази. При управлението на Доналд Тръмп оръжейните доставки за Тайван се увеличиха - продажбите надхвърлиха сумата 18 милиарда долара. А сегашният президент Джо Байдън подчертава, че в случай на китайско нападение САЩ ще окажат помощ на Тайван.

Междувременно и Китай изпраща все повече военни кораби в Тайванския проток, както и бойни самолети, бомбардировачи и разузнавателни самолети в близост до Тайван, за да демонстрира военна мощ. Готовността да се стигне и до използване на сила и нарастващите военни способности на Китай на фона на влошените отношения между двете страни подклаждат опасенията, че може да избухне открит конфликт.

Как изглеждат отношенията днес

Откакто през 2016 година за президентка на Тайван бе избрана Цай Ингвен, отношенията между двете страни ескалират. Движението за формална декларация за независимост на Тайван набира сили, партията на президентката твърдо поддържа независимостта на острова.

Цай оспорва съществуването на консенсуса от 1992 година - политическо споразумение между представители на Тайван и Китай, в което е записано, че има само „един Китай", макар представите за това как трябва да изглежда да са различни.

Освен това президентката и нейната партия увеличиха военните разходи - до рекордните 16,7 милиарда евро за тази година, а Цай за втори път в рамките на шестгодишния си мандат проследи лично как вървят годишните военни учения по море и по въздух. Президентката изрично похвали решителността на военните да отбраняват острова.

В коментар по повод ученията говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян повтори предупрежденията на Китай: „Опитът на Тайван да се изправи на пътя на Китай с военни средства прилича на богомолка, която се опитва да спре бойна колесница", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    49 12 Отговор
    Залагам на китайчетата!

    Коментиран от #9

  • 2 Пропагандистите на соро.снята

    33 3 Отговор
    Пак съчинения от ДВ станцията на сор.оснята
  • 3 ЕДИН НАРОД

    31 2 Отговор
    КАТО РУСИЯ И УКРАЙНА...КАКВО СТАВА...ИМА СПОРЕД МЕН НОВ ВИРУС...ТОВА Е СЕРИОЗНО...ДАЛИ СЪМ ПРАВ...МИСЛЯ, ЧЕ СЪМ ПРАВ...
  • 4 Голем смях

    16 47 Отговор
    Китай в сравнение със САЩ са въздух.Нито флот,нито авиация ...САЩ ще ги дъни като шкембе у дувар,че и както са гъсто населени ...може да отидат на второ място по население.Че и без търговията със САЩ и ЕС...Китай умира.

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 5 Сатана Z

    34 6 Отговор
    Няма такава опасност,не лъжете хората.Китай наложи вече икономическо ембарго на Тайван.По този начин Председателят Си ще консолидира нацията преди изборите през октомври.Да не е луд да започва патакламата ,само защото на Запада им се иска световна война.

    Z

    Коментиран от #12

  • 6 Хихихи..

    30 3 Отговор
    Искам война на два фронта! Гламавият ефрейтор се би на два и загуби,искам и Мумията да го последва!
  • 7 Боклук

    39 5 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    Краварите са посмесище на цял свят със заспалия Жо Бидона .Могат да се дървят сам на камилари,но и това вече не е сигурно.Всички видяхме ,как американците се изнизаха от Афганистан.
  • 8 Шарани ловим

    19 2 Отговор
    Само заглавието "Китай смята..." и не чета статията, можеше и да е на английски, будалите го знаят!
  • 9 Хихихи..

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Ми те и от двете страни на бариерата са все китайчета..
  • 10 Дуай Липа

    40 3 Отговор
    където стъпи американец, винаги има опасност от военен сблъсък. Прокълната нация
  • 11 МБабе

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    това и на едногодишния ми фърфалак да го разкажеш за лека нощ, и той няма да ти се върже :))))))))
  • 12 сесесере

    4 23 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Тайван произвежда 85% от чиповете на света! Какво ембарго, все едно русия да спре да изнася самовари и гармошки за САЩ!
  • 13 баба ти от Пловдив

    3 0 Отговор
    естествен но
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Източна ромелия

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    Много ми е интересно как Фащ ще дънат Китай, щото китайците имат от 6 милиона до 10 милиона включая запасняците войска, фащ със техните джендари не ги виждам
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    ОКУПИРАНАТА ОТ НАТО ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ Е ЧАСТ ОТ ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ
    ....
    ГЕРМАНИЯ Е. РЕГИОНАЛНА СИЛС И ДА СИ ГЛЕДА РЕГИОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ
  • 18 Тайван е част от Китай от хилядолетия!!

    13 1 Отговор
    Тайван ще се върне отново към Китай!!
  • 19 Анджело

    10 1 Отговор
    Целта на американците е да не им се затвори кранчето. Да цоцат едни милиарди от Тайван за едни оръжия. Всяват паника и от това печелят

    Коментиран от #21

  • 20 Наском

    7 8 Отговор
    Хайде сега да видим колко е пр.ост другаря Си. Атака по вода не е като атака по суша. Тайван е въоръжен до зъби с най-модерните оръжия и от десетилетия се готви да потопява прииждащи кораби. Задължителна военна служба и готовност за мобилизиране на 1/3 от всички мъже във всеки един момент. Загубите на Китай в подобна война ще са неописуеми и ще последва лавинообразен ефект, в който цялата им икономика ще рухне, защото половината от нея е абсолютен балон. Да, ще разрушат Тайван и ще направят мизерия на целия свят, но ще самоунищожат и себе си. Да видим другарят Си дали е толкова т.ъп колкото глу.пака Путин.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.