Last news in Fakti

29 Юли, 2022 19:00 2 633 27

Институтите "Конфуций": как Китай разширява влиянието си в България

  • конфуций-
  • китай

Проучване показва, че структурите на институтите "Конфуций" в България са не само непрозрачни, но и силно се припокриват с проруски - "русофилски" кръгове и бивши служители на българската Държавна сигурност

Институтите "Конфуций": как Китай разширява влиянието си в България - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Официално те работят за популяризирането на китайския език и култура. Проучване на ДВ обаче сочи, че институтите "Конфуций" в България са терен, на който работят необезпокоявано русофилски кръгове и бивши хора от ДС.

Институтът “Конфуций” в София трудно може да се забележи от улицата. Той се намира в голям комплекс от сгради и дели адрес с Института за Източни езици и култури към Софийския университет. С една разлика - в университетския институт може да се влезе много лесно през заден вход, а пред Конфуцианския институт се издига висока ограда.

Отворен през ноември 2017 година, институтът се простира на 4000 квадратни метра, където се помещават изложбени зали, библиотека, класни стаи за изучаване на китайски език, помещение за курсове по музика, китайска калиграфия, бойни изкуства, танци и китайска кухня. Има дори китайска зеленчукова градина, където се отглеждат продуктите за готварските курсове.

Официално институтът “Конфуций” в София, както всички други по целия свят, работи за популяризирането на китайския език и култура. Програмата му се контролира от официалната културна организация за външна политика Ханбан. Според оценката на германското правителство Ханбан е "пряко подчинен на Централния отдел за пропаганда на Китайската комунистическа партия", става ясно от запитване на Зелените от 2019 година. В Германия институтите "Конфуций" са под наблюдението на Службата за защита на конституцията. А нейната оценка гласи: "В рамките на стратегията на Китайската комунистическа партия за оказване на влияние китайските институти "Конфуций" служат по-специално за разпространяване на безупречния образ на Китай".

Китайската мека сила

Как това изглежда на практика, показва публикация на двата института "Конфуций" в България. В нея се казва: "Китайската народна република намери успешен отговор както на коронавируса, така и на последвалия икономически спад. (...) Икономическото възстановяване на Народната република е просто впечатляващо." Освен това в анализите се възхвалява моделът "социализъм с китайски характеристики" като "положителна алтернатива на доминиращия в световен мащаб неолиберализъм".

Нарушенията на правата на човека, като насилственото потушаване на протестите на площад Тянанмън през 1989 г., се отхвърлят на с лека ръка като необходими грешки и социални напрежения, които, за съжаление, се появяват в процеса на модернизация, и които са разрешени от наследника на Мао - Дън Сяопин.

Руско-китайско сътрудничество

Проучване на ДВ показва, че структурите на институтите "Конфуций" в България са не само непрозрачни, но и силно се припокриват с проруски - "русофилски" кръгове и бивши служители на българската Държавна сигурност (ДС). Пример за това е професор Нако Стефанов, автор на цитираната по-горе позиция на Института "Конфуций" за превъзходството на китайския контрол на пандемията и незначителността на клането на площад Тянанмън. Всъщност Стефанов е японист, но не само се е обучавал в Съветския съюз през 1970-те и 1980-те години, но и след 1973 г. е бил агент на ДС. Днес той е високопоставен и гласовит член на проруската партия “Русофили за възраждане на отечеството”, ръководена от Николай Малинов, известен проруски активист в България. Стефанов не отговори на запитването на ДВ дали е официално част от Институт "Конфуций" в София.

Допълнително запитване на ДВ за персонала на института също остана без отговор. Единствено директорът Аксиния Колева, която е в отпуск, може да предостави информация. Колева е автор не само на съвместни публикации с Нако Стефанов, но и също е получила образованието си в Съветския съюз.

Подобна е ситуацията и във втория български институт "Конфуций", който се намира във Велико Търново. Нейният почетен председател и член на управителния съвет професор Пламен Легкоступ е бил неофициален сътрудник на Държавна сигурност през 80-те години на миналия век. През 2009 г., като ректор на Великотърновския университет, той връчва почетна докторска степен на руския президент Владимир Путин - за неговия "принос за мирното развитие на света".

"Изглежда, че Китай и Русия по-скоро си сътрудничат, отколкото се конкурират в упражняването на влияние в България", казва Румена Филипова, директор на Института за глобални анализи в София. Тя е автор на изследване за китайското влияние в българската образователна система. Проучването е част от общоевропейски проект, който разглежда китайското сътрудничество в областта на образованието в Европа. Филипова се е сблъскала с непрозрачността на институтите "Конфуций" в България от първа ръка: въпреки официалното искане по Закона за достъп до обществена информация, Великотърновският университет отказва да предостави информация за института "Конфуций" с необосновани мотиви.

Китайското влияние в българското образование

В момента има 141 споразумения за сътрудничество между български университети и китайски партньори. Само Русенският университет има партньорства със седем китайски университета, които предлагат и двойни дипломи. Подобни на пръв поглед безобидни образователни сътрудничества обаче крият големи рискове. Както показа разследване на редица медии, в това число и ДВ, през май 2022 г. най-малко 48 университета в Германия са участвали в научноизследователски сътрудничества с китайски партньори, чиито резултати могат да бъдат използвани и за военни цели (т.нар. двойна употреба).

В България, установява Румена Филипова, 24 китайски партньори на български университети трябва да бъдат класифицирани като проблемни поради близостта им с китайските военни. Тя не може да каже дали българо-китайското сътрудничество се използва за военни цели, но е категорична: "Пекин се стреми да разшири влиянието си колкото се може повече и да има връзки навсякъде, които да използва при нужда". Например българските университети работят по проекти, които са част от глобалния инфраструктурен проект на Китай "Новият път на коприната". Ползите от тях за България и целия регион на Югоизточна Европа се изтъкват в публикации на институтите "Конфуций" от автори с минало в комунистическата Държавна сигурност.

Huawei в България

През последните години китайският комуникационен гигант Huawei също сключва редица партньорства за научни изследвания с български университети. Той предлага стипендии и програми за подкрепа на млади таланти и оборудва българските институции. "Чрез това сътрудничество Huawei може да извлича технически знания, като същевременно създава технологични зависимости. А от друга страна, Huawei подкопава по този начин програмата 'Чиста мрежа'", казва Филипова. Целта на тази инициатива, подета от САЩ, е да се гарантира, че новият международен стандарт за мобилни комуникации 5G ще се прилага без опасни китайски технологии.

Присъствието на Huawei в България, както и цялостното влияние на Китай, остават напълно извън радара на българската политика и общественост, както обобщава и проучването на Филипова. Това даде възможност например на телекомуникационната компания “Yettel” да използва хардуер на Huawei за своята 5G мрежа. Въпреки това публичните дебати за рисковете за сигурността от участието на Huawei в българската 5G мрежа отсъстват точно толкова, колкото и дебатите за руско-китайските мрежи в институтите “Конфуций".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запасняк

    28 7 Отговор
    А защо германците закриха своя Културно-информационен център в София? И защо никоя нация не обича германците, дори и австрийците заради немския им език се сърдят, че ги мислят за германци?
  • 2 Ха-ха

    43 8 Отговор
    По-добре Конфуций отколкото Дойчовото Веле

    Коментиран от #18

  • 3 будна ера

    41 5 Отговор
    А америка за българия какво е . Или американски колеж . Няма да мога да ги изброя всичките .
  • 4 Бах Z

    24 7 Отговор
    Това е добре.Китай е комунистически . Какво лошо .Целият свят начело със краварите ще тръгне с тях .
  • 5 Трябва да бъдат забранени

    8 27 Отговор
    Институтите Конфуций са средства за влияние на ККП и са опасност за националната сигурност.
  • 6 343434

    3 16 Отговор
    Аксиния Колева е полковник от ДС...до кога подобни персони на такива постове?!
  • 7 Сандо

    23 3 Отговор
    Къде е китайската тръба,за да я спрем?И съответно да изгоним 170 дипломати.И газ няма да им купуваме,и нефт.Ще си оставим само ширпотребата,че иначе ще трябва да купуваме от другия Путинов приятел - Ердоган.
  • 8 Благой от СОФстрой

    3 19 Отговор
    Който е навит прав му път към концлагера на Мао Це Тунг...Путин от него се е впечатлил най много и сега убива ли та убива и то най много руснаци за да осъществи руската "Kултурна революция"!
  • 9 Хи хи

    25 3 Отговор
    Дрън , дрън ярина ! Познавам лично и ми е приятел от 20 г . първият директор на института . Те са с 3 годишен мандат и се върна в Пекин. При последното посещение на Радев в Китай го награди лично . Г му е фамилията и така му викаме компанията и е много симпатичен китаец, завършил българска филология в България преди 40 години .Преди това е работил в китайското посолства в София с прекъсвания, защото и там са на мандати. За политика много не говори ,много е предпазлив , но глупостите написани в статията биха го разсмели от сърце .Надява се пак да го назначат догодина , защото България много му харесва .

    Коментиран от #13

  • 10 Хахахаха

    19 3 Отговор
    Аз се шегувах като питах кога ще започва пропагандата да ни разделят на СиЦзинпинФил и СиЦзинпинФоб,а от DW наистина започнаха.Е,разсмяха ме!Паднах под масата от смях:D
    Китайците нямат никакво влияние в България.Но добре,че са техните стоки.Некачествени,но евтини и вършат работа.
  • 11 Бебенце

    3 13 Отговор
    Китай, а не Русия ще превземе света преди неговото унищо, но система жение и то, чрез популационна инвазия. Бавно, но систематично. Първата изцяло превзета държава ще е Русия, за това сега Китай "флиртува" с нея.
  • 12 Анонимен

    22 3 Отговор
    По принцип харесвам източната култура. Това което правят в института Конфуций ми се вижда хубаво. Бих завела детето си там, калиграфията учи на търпение, бойните изкуства на дисциплина. Ако не беше статията дори нямаше да знам, че съществува такъв институт. Благодаря.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хи хи":

    "АКО НЕ ЗНАЕШ, НЕ РАЗЛИЧАВАШ, НЕ РАЗПОЗНАВАШ ИЛИ ДОРИ НЕХАЕШ, ЧЕ СРЕЩУ ТЕБ ВОДЯТ ВОЙНА, ВОЮВАТ, И ТО ЯРОСТНО, ГАДНО И ДОКРАЙ, НО ПРИКРИТО И ПОСТОЯННО ОТРИЧАНО, АКО НЕ ЗНАЕШ КОЙ, ОТКЪДЕ, КАК И ЗАЩО ТЕ НАПАДА И ВОЮВА С ТЕБЕ, ЕДВА ЛИ МОЖЕШ И Е РЕАЛИСТИЧНО ДА СЕ НАДЯВАШ ДА ПОБЕДИШ, ТОЕСТ ДА СПРЕШ УДАРИТЕ СРЕЩУ ТЕБ"! /КОНФУЦИЙ/
  • 14 Иванушка  🇷🇺

    12 0 Отговор
    Аз пък от месец време се чудя що очите ми се дръпнаха напоследък 😆😆😆
  • 15 Гадзееви

    14 1 Отговор
    Де престанете да цитирате най-жълтата медия е Европа....
  • 16 Конфуцианец

    19 1 Отговор
    В статията са написани пълни глупости. Тези институти са много полезни за студентите, сред които има хора със сериозен интерес към източните култури. Би било добре да разширят дейността си, защото у нас китайската култура не е особено позната. Не разчитам на това Дойче веле да се образова по въпроса. Но има и по-интелигентни хора.
  • 17 Верно ли

    11 1 Отговор
    Нали е ясно, че и Китай вече са в тефтерчето на бившия хегемон, а Зелето послушно бълва пропаганда по поръчка. Откак ОТАН ги обявиха за "системен проблем" в края на миналия месец, започнаха и срещу тях да се плюнчат!
  • 18 Аршлох

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ха-ха":

    Кво дойче,само името му е дойче,най вероятно голяма част от германците не знаят че съществува.Както се изрази един англоговорящ,малки шапчици велле.

    Коментиран от #23

  • 19 Стига бе

    12 2 Отговор
    Абе друго си е НБУ и Американските колежи, които водят под строй всяка година учители и ученици на гей парада задължително, като на манифестация...

    В тоя китайския няма такива "възвишени" ценности и ангажименти. Лоша работа..
  • 20 Много скоро

    1 8 Отговор
    И Китай ще глътне вода,
    както днес русия се дави.

    Коментиран от #24

  • 21 Аристотел Български

    1 8 Отговор
    Аман от навлеции тука бе, то намалихме малко руските шпионне, сега па тези мижжавитее. Нема ли вече лекарство срещу комунизма,че тия само бръкат нормалната цивилизация.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анджело

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Аршлох":

    Кви дойчовци? Аз не съм видял една статия писана от дойчовец. Всичко е писано от българи Кирияк Стефчовци
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Е па не са

    3 0 Отговор
    такива безкористни филантропи като Гьоте Институт и др. подобни.
  • 26 Дао дъ Бао

    0 0 Отговор
    Какво? Малоумно Дойче зеле. Тия стъпвали ли са в институт Конфуций в България? Та това са единствените места, където мога да уча китайски и да посещавам истинско тай чи! Нормални ли са тия? Това последното беше риторичен въпрос.
  • 27 Линкълн

    0 0 Отговор
    Пълно закриване на института