Last news in Fakti

3 Август, 2022 09:09 17 961 70

Ти го уволняваш, аз го назначавам – тънката игра на Румен Радев срещу Корнелия Нинова

  • румен-
  • радев-
  • корнелия нинова-
  • служебен кабинет-
  • бсп

В последно време държавният глава два пъти показа на социалистите, че ще ги използва и ще им отговаря ударно, но без да вдига юмрук

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебният кабинет е факт. Четвърти за президента Румен Радев. И ако по презумпция служебният кабинет се създава, за да организира избори, то в този се откроява нещо нетипично. Прозира тънката политическа игра, в която властимащият показва кой е по-по-най. Конфронтация на Румен Радев с лидера на БСП Корнелия Нинова е факт, а този кабинет е ясен показател, че президентът няма да се даде лесно. Даже напротив, ще стъпи в настъпление.
В последно време държавният глава два пъти показа, че няма да се „хване на хорото“ на социалистите, а ще ги използва и ще им отговаря ударно, но без да вдига юмрук.

След като получи президентът упреци от Корнелия Нинова, че е част от това кабинетът „Петков“ да падне, Радев връчи на БСП третия мандат за съставяне на кабинет. Според анализатори, политолози и социолози по-логично бе мандатът да отиде в „Демократична България“, но Радев избра социалистите.

Това беше двоен удар за президента по Корнелия Нинова. Така той каза на БСП: „Ето, гласувам ви доверие, направете кабинет!“ Но с този жест той хем показа уважение, хем стегна примката.

Ако БСП бяха направили кабинет, щеше да им каже БРАВО. Ако не успееха да направят кабинет, както и стана, той има право да им каже: „Дадох ви шанс, но вие се провалихте.“

Печели и в двата случая. Като цяло мандатът бе обречен, но в ръцете на БСП това е „червена точка“ за Радев.

Когато БСП върна мандата, президентът каза, че кабинетът „Петков“ оставя държавата в хаос. Нинова му отговори от Бузлуджа, че не е прав. Изобщо задочният спор между двамата тече с пълна сила.

Но със състава на служебния кабинет Радев открито хвърля ръкавица към Нинова. В състава му влизат Крум Зарков, Весела Лечева и Никола Стоянов.
Правосъден министър в служебния кабинет ще бъде Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП срещу Нинова. Спортен министър става Весела Лечева, която е известна с критичното си отношение към политиката на соцръководството.

Но най-интересното име е на Никола Стоянов, който става служебен министър точно на икономиката и индустрията – наследява Нинова.

На поста министър на икономиката, който Корнелия Нинова заемаше в кабинета „Петков“, Румен Радев слага човек, когото тя уволни като шеф на „ВЗМ-Сопот“, защото не се справял с работата си.

Когато това стана факт, Стоянов обиколи много телевизионни студия, за да обяснява как Нинова не е права и дружеството е в цветущо финансово състояние.

Това е основният ход на Радев срещу Нинова в хода на раздора им. Така той показва на соцлидерката, че лесно може да ѝ запуши устата, стига да иска. Сега ще видим дали Стоянов ще направи ревизия на работата на Нинова. Той има всички управленски лостове да търси реваншизъм. Едва ли ще го направи, но нека видим.

С хода си „ти го уволняваш, аз го назначавам“ Радев ясно показва на Нинова силата на президентската институция. Поне във времето, когато страната се управлява от служебен кабинет.

Кой е Никола Стоянов

Роден е през 1976 г. в София. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”. Притежава опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.
В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции.
В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“. През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г., когато е уволнен.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хан аспарух

    113 31 Отговор
    Другарко тебе от партията ти не те искат искаш да управляваш ....

    Коментиран от #8, #25

  • 2 Дългият

    90 33 Отговор
    ...Храни куче да те лае...такава е ситуацията между Радев и Нинова...
  • 3 не знам кой е

    70 34 Отговор
    никола стоянов или крум ,но знам коя е влашката копанарка ,унищожила левицата в БГ.И помогнала за допълнителното унищожаване на САМАТА Бг,даезно с кирЛето и кокорлето!
  • 4 и с ППростите е така

    90 18 Отговор
    Народа ги плюе, те си мислят че дъжд ги вали.
  • 5 Пич

    91 30 Отговор
    Ако мислех конспиративно , щях да кажа , че Корнела е внедрена от ЦРУ , за да съсипе БСП !!! И има учудваща успеваемост !!! Направо ги потопи !!!

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    78 29 Отговор
    После радев ще ми говори, че най-важен е народа!! Всички са един дол дренки - лъжци, измамници, лицемери, злобни душици. Няма как с такива мижави хорица да има просперитет тая държава!!!
  • 7 Перо

    89 41 Отговор
    Браво на Президента! Нинова доказа,че е национален предател по македонския въпрос с лицемерното гласуване “въздържали се” и отказа за проверка на ценообразуването на горивата на монополиста,където работи съпруга и Лукойл! Никой няма да гласува за тази най-лицемерна партия,която е готова и с дявола ортак да стане за власт!

    Коментиран от #27

  • 8 объркАл си се

    62 7 Отговор

    До коментар #1 от "хан аспарух":

    Президентът не е от нейната партия!
  • 9 мдаа

    19 11 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    А ако ние мислехме конспиративно, щяхме да си помислим, че ти си внедрен.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Боко крадеца

    58 14 Отговор
    То и Боко крадеца едвам уволнихме , ама он напира да се връща
  • 15 666666

    51 12 Отговор
    А, Нинова защо не направи собствено правителство със премиер и вице пак от тях!?!?Много добре знаехме ,че ИТН не искат Кирчо и Асенчо .Корни само тупа топката и търси виновни,че мандата не е успял.Тогава щяхме да видим дали ИТН и ПП щяха да подкрепят това правителство в името на България.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!?

    36 40 Отговор
    Интригите на кремълският парашутист Радев - разделяй и управлявай,...но за състоянието на държавата винаги другите са виновни !!!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 аритметика

    45 13 Отговор
    Четем краткото писание за работата досега на новия министър на икономиката.....ами той наистина е вундеркинд-участвал като ръководител или експерт в над 1000/ ХИЛЯДА/ проекта......аууу милият ни Леонардо да Винчи.....и в нито едно производствено предприятие, и хоп шеф на ВМЗ-Сопот....НАРОДЕ????

    Коментиран от #51

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Комунист

    31 41 Отговор
    Май ще почнем в Партията да подкрепяме Нинова, ачик се видя, че Радев не става. Две години вече управлява и носи само глад и хаос. Явно иска да превземе БСП.

    Коментиран от #30

  • 25 Радев иска Партията

    30 37 Отговор

    До коментар #1 от "хан аспарух":

    Вече я искаме, щото Радев иска да превземе Партията и да управлява. Сега прогледнахме. Той носи студена и гладна Радева зима.

    Коментиран от #28, #64

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Напротив

    31 36 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Радев доказа, че носи омраза, разруха и глад. Иска да превземе БСП.
  • 28 хан аспарух

    43 8 Отговор

    До коментар #25 от "Радев иска Партията":

    Бъркаш се цялата коалиционна пасмина която управлява 7 месеца я донесе
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рейгън

    32 31 Отговор

    До коментар #24 от "Комунист":

    След изборите направи ли се правителство веднага да се гласува импичмънт и да го махат.Колкото по бързо толкова по добре за държавата.

    Коментиран от #42

  • 31 БСП В ШОК

    38 5 Отговор
    Пак ни прецака президентството
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Радеев-2 пъти позор

    29 12 Отговор
    За новия Министър---
    А може и така да се тълкува визитката му.Ей един алтернативен прочит примерно на единствените ментори на чистата съвест от КС.
    Завършва право.Работи като ТЪРГОВЕЦ, Участва в 1000 схеми на усвояване/кра-д-не", на средства от ЕС, спомага за практическото прилагане на мафиотските закони оформяни от колегите му в НС и придобили съвсем друг смисъл от първоначалния, след тяхното напасване да отговаряли на измислени критерии.
    А бе какво е постигнал този човек, управлявал ли е бизнес, давал ли е заплати на работници.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Браво на Нинова

    29 18 Отговор
    Всички нови и стари олигарси, ДС ченгесури, креатури, стари комунисти и техните синове и внуци ги прибира Радев под крилото си.Ей това БСП да могат да го яхнат с Бойко и да ни върнат в 1990-та.Тъкмо свалихме ГЕРБ и хооп появи се Радев...
    МВРО-та, Копейковци, 7/8 наемни клоуни.Нинова досега спазваше добрия тон, стискаше зъби и си мълчеше, ама всяко търпение си има край.Няма разлика в типа говорене на Балабанов и Радев.Нагло и мръсно.Хайде да видиме кои са тия във ВАС, дето нареждали от името на народа, БСП да приемала хора със съмнителни качества и намерения и лигитимни ли са техните решения.
  • 37 Мария

    26 14 Отговор
    А Про100 Кирчо и компания като уволниха всички започнали изчегъртването от последни служебен кабинет и назначиха обратно уволнените от него корупционерни кадри от ГЕРБ какво писахте и говорихте тогава?!
  • 38 Добре де, създал множество

    25 6 Отговор
    частни компании. Не е ли имал поне няколко печеливши, та се натиска на държавна хранилка?

    Коментиран от #39

  • 39 ааааббб

    19 9 Отговор

    До коментар #38 от "Добре де, създал множество":

    Ми той бил брокер човека май.Работил за такива като Радев и ДС антуража му и знайни и незнайни....
  • 40 каккат

    21 7 Отговор
    Министъра на Радев, щял да е твърд и безкомпромисен.Ще пише доклад на Митрофанова, какво, колко и къде изпращаме оръжие.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Посетител

    21 1 Отговор
    Автора пропуска един друг аспект, с назначаването на Крумчо и Лечева и останалите за министри, Радев улеснява Нинова. Бидейки министри, въпросните четирима (макар че, не знам бившия шеф на ВМЗ да е имал политически мераци, струва ми се, че няма нищо общо с БСП дори!) не могат да се кандидатират за депутати, а Крум и Лечева - за водачи на листи.
  • 44 Йеронимус БОШ

    16 7 Отговор
    Това заглавие звучи като - народа изрита Шайката на Тиквата от властта , а той пак напира да се връща , че даже и акъл за болба с корупцията дава ! Не човек , а направо БОЖЕСТВО !

    Коментиран от #60

  • 45 Калин Каменов,!! Ти или който, ти плаща

    18 10 Отговор
    да вбиваш клин между Радев и Нинова, видно е от всякъде каква Музивирска роля Ихграеш!! ДАДОХА МАНДАТ ПРАВИЛНО НА БСП, не успяха да направят правителство!Никой нямаше да успее!! Думата има Радев, Служебен кабинет а не Партиен!! ! Той носи отговорност, той избира и назначава, няма място за, сръдня!!
  • 46 ханко брат

    18 17 Отговор
    Не понасям комунистите, но мисля, че Нинова имаше право когато каза, БСП два пъти подкрепя внедрения от решетников кандидат пецедент и той два пъти предаде БСП. Чорапа се оказа голям мръсник и предател на българските интереси. Как не се срамува да носи натовската униформа като се е продал на решетников.

    Коментиран от #49

  • 47 една другарка

    17 3 Отговор
    Какво се косите и обсъждате. Не виждате ли, че всички са от едно котило - и президент, и правителство, и парламент (бивш, бъдещ - все едно), всички са наши хора - хора на бившата БКП. Досега в управлението (външно и вътрешно) не се допускаха бивши хора. А вътре върви приятелски огън. Хокат се, но иначе се обичат. Всички са деца, внуци, родители, баби и дядовци на нашите си хора. Хайде, холан, какво ги обсъждате и търсите по вола теле. Едни и същи са управляващите, не виждате ли.
  • 48 Учител

    16 4 Отговор
    Ревизия не е реваншизъм! Напротив, дано се случи! Очаквам, освен за честни избори, новите министри да ревизират работата във всички министерства и който е крал - в затвора!!!
  • 49 Чорапа

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "ханко брат":

    е двоен агент, предател очевадно
  • 50 Айде

    15 0 Отговор
    Няма тънко и дебело! Всичко се пише на народа! Наложително е пълно измитане на боклука и нова политическа система, която не допуска задържане на държавна власт повече от два поредни мандати! Власт на избирателите, не на партийните върхушки!
  • 51 Ами да

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "аритметика":

    Браво за поста! На 45 този не е управлявал само света! И нищо конкретно! От много опит знам, че такива не стават за нищо!
  • 52 Мемфис

    7 13 Отговор
    В България е имало и има много предатели, особено след окупацията и от болшевишката чума, но Радев надмина всички, спомнете си как виеше против мутрата, а се оказа, че са са с мутрата на една ясла- яслата на най- големият ни враг РУСИЯ!

    Коментиран от #65

  • 53 Никой

    7 11 Отговор
    Какво да очакваш от путинофила Радев.
  • 54 Да дааа

    7 2 Отговор
    През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г., когато е уволнен.
    Средата преключи преди три дни.
    Айде холъм този убавец случайно не е замесен в износа на оръжие което според Нинова не изнасяме.

    Коментиран от #55

  • 55 Тъпан

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Да дааа":

    Уволнен-Изпран
  • 56 Живков

    9 4 Отговор
    Дургари и дургарки , упавлявахме до сега без да сме спечелили избори . Уволнявахме якооо . А сега какво стана дургар дургаря да уволнява На БУЗЛУДЖА решихме пак да ги уволним
  • 57 Б-г

    8 14 Отговор
    След избирането на Радев, България тръгна надолу. Ама народът глупав! Избраха го и за втори мандат!

    Коментиран от #58, #62, #63

  • 58 Ганчо

    11 5 Отговор

    До коментар #57 от "Б-г":

    Ако си умен нямаше да напишеш тези неща защото знаеш много добре че Радев не командва държавата България не е президентска държава
  • 59 Бачо

    13 7 Отговор
    Нинова, внедрена от Костов, унищожи партията си както Зеленски държавата си.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ще подкрепим Нинова

    5 12 Отговор
    Вече всички разбрахме Радев е виновен за разрухата в държавата. Иска да превземе Партията и да си управлява. Не щем гладна и студена Радева зима.
  • 62 А с плевню

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Б-г":

    Нагоре ли тръгна?
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бунтата

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Радев иска Партията":

    Необразован м.а.й.м.у.н!!!!
    Радев предния мандат договори с Русия по-евтино гориво.Газпром върна на България сума ти надвзети пари,но боко циганина си го присвои за себе си и открадна парите и най-вече-не свали цената на газа а се направи на ощипана неврста!!!
  • 65 Бунтата

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "Мемфис":

    Русия не ни е враг!!!!
    Враг ни е смерика и нато.Те искат унищожение на България!!!!
  • 66 КАРАУЛ

    2 3 Отговор
    НИНОВА ПОДЦЕНИ СЕКРЕТАРКАТА НА ЧАЛГАРЯ. ПРЕЗИДЕНСВОТОТО СТАНА ЧАЛГОТЕКА И КЛУБ ПО ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ И МРЪСНИ ИГРИ.НАИСТИНА ФАЛШИВ ГЕРОЙ.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Добрева

    5 0 Отговор
    Каквото повикало такова се обадило…Радев не може цял живот да е длъжен на приватизаторката седесарка Нинова.Нов и неопитен в политиката беше принуден да се съобразява с БСП чрез нея.След един мандат обаче не е длъжен.За това време и той разбра що за стока е тази жена.Той бил реваншист.А тя каква беше по време на кампанията му за втори мандат?По телевизиите се кълнеше в него,а чрез корлеанците около нея го плюеше по събранията.Не преразказвам,а казвам лично,какво съм чула.Да подкрепим Радев и сл.кабинет та белким се отървем от лъжата.Дано.
  • 69 Георги v.

    2 0 Отговор
    Мръснишки номера на ниско ниво, които не би трябвало да се връзват с президентската институция. Но за фатмака не ме учудва. Честният Минеков пък е назначил отново Борислава Танева за зам. министър на културата. Тя е сестра на Тодор Танев, бивш много жалък министър на просветата, заедно с който Минеков беше член на Обществения съвет на Реформаторски блок. Няма случайни работи.
  • 70 Факт

    0 1 Отговор
    Айде пак да ти втълпите колко "лош" е президента Радев!