Last news in Fakti

4 Август, 2022 16:00 3 917 79

De Profundis: Новото „прагматично“ българско правителство и руските братски интереси

  • румен радев-
  • русия-
  • гълъб донев-
  • газ-
  • кирил петков

Не вярвайте на информацията, че начело на кабинета лети волно някакъв си Гълъб - истинският водач е проруският ястреб Румен Радев

De Profundis: Новото „прагматично“ българско правителство и руските братски интереси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честито ви ново правителство, граждани - стотно поред в историята на България!
За съжаление, като човек, който вече с радост е надживял - или с мъка преживял - поне 30 от тях, мога да ви гарантирам, че и това няма да остане в историята по друг начин, освен като кръгла бройка. Или

кръгла нула

И това ще се случи, не защото кабинетът е служебен, тоест, призван най-вече да подготви изборите и да поддържа някаква елементарна стабилност в страната, без да забърква по-сериозни каши с решенията си, а просто защото е назначен от президента Румен Радев. Така че не вярвайте на информацията, че начело на кабинета лети волно някакъв си Гълъб. Истинският водач на ятото патици-мюрета всъщност е проруският ястреб Румен Радев, а негов пророк - военният министър Димитър Стоянов, досега началник на президентския кабинет. И на практика тия двамата ще управляват така, че максимално да се реализират президентските велики идеи за това в каква посока и по какъв начин трябва да се движи България в тези смутни времена.
Това означава, че, независимо от разписаните в Конституцията функции за правомощията на кое да е служебно правителство, точно това поне ще опита да промени - ако може, дори да върне назад - някои неща, които според руските представи бяха засрани напоследък от кабинета Петков.

Вероятно ще търсят начин да започнат разговори с „Газпром“ за руските газови доставки. Вероятно, казвам, като имам предвид, че още преди обявяването на новото правителство, такова разпореждане беше спуснато директно от най-високо място. Руският генерал-губернатор в София, Елеонора Митрофанова, в два поредни дни изпълзя от змийската дупка, където се беше навряла, и каза

няколко важни неща

Първо, според Митрофанова, независимо от това, че бяхме непослушни и изгонихме горките руски шпиони, шпионки и малки шпиончета, Москва е великодушна - готова е пак да продава газ на България, стига България да си плаща в рубли. Да за…бе европейската принципност, да си плюе на натовския сурат и да клекне пред руското изнудване.
Ех, колко силно мечтае Кремъл така да удари ЕС и НАТО още веднъж в сърцето!
Честно казано, граждани, от една страна дори не мога да си представя, че някой разумен държавен мъж би подновил преговорите с „Газпром“, след като за броени дни постигнахме онова, което „не успяхме“ с години - пълно откъсване от руската газова зависимост. И сега пак да се върнем в клопката? Това прилича не просто на национално предателство, което подлежи на сериозно наказание в момента, а на предателство, за което и поколенията ще трупат грамада от камъни върху гробовете на предателите.
Е, не, че на тях от това им пука, де. Те обичат Русия и руския интерес, не честта и името си. С какво им плащат на тия, бе, граждани, как така озверяваш толкова в полза на Русия, че загърбваш всичко истинско и човешко - не ми стига акълът.

Второто важно изказване на Митрофанова беше по отношение на бъдещото българско правителство. На 28 юли, четвъртък, когато БСП още не беше върнала мандата, нейна дълбока неуважаемост ни информира: „Очакваме, че прагматизмът в София ще надделее по газовия въпрос, но засега няма положителни сигнали“.
Както често се случва с руските мнения обаче, и това се оказа друго. На другия ден Митрофанова се изтъпани с интервю за нещото, наречено ТАСС и щедро заяви: „Има надежда, че ще дойде /в София/ по-прагматично правителство“.
Разбирате ли, на 28 юли няма основания да се смята така, на 29-ти вече има. И какво се промени? Единственото е, че междувременно се разбра със сигурност - сега вече пак „нашият човек“ Румен Радев ще прави кабинет и този път той няма да се изложи като предишния. Щото ако и този път се изложи…..
Така, де, предавам по смисъл височайшите мисли и чувства, без претенции за точност и изчерпателност.
Но важно е друго, граждани - какво значи според руснаците в една европейска и натовска страна да има „прагматично“ правителство. Лесно е да си отговорим на базата на лошия унгарски пример - „прагматично“ е правителство, готово да загърби своя национален интерес в полза на руския и да внесе максимален смут в ЕС, пак в полза на Русия. Толкова е просто и ясно.
Затова ми се ще да помоля прокуратурата и ДАНС да проследят доколко „прагматично“ в руския смисъл ще бъде новото българско служебно правителство на Гълъб Донев и ако отговаря на

няколко елементарни критерия,

да вземат мерки.
Първият критерий са развитията по газовата тема - не само дали ще се подновят преговори с „Газпром“, но дали ще продължи сътрудничеството с Гърция по интерконектора и дали ще се потвърди договора за доставка на седем американски кораба с втечнен газ. Важен критерий може да е също разследването на взривовете в Карнобат. Както и позициите на служебното правителство по темата за Ф-16. Има и още, но сами си ги формулирайте, няма аз да ви върша работата.

Но да се върнем на началник Митрофанова. Много напоително беше нейното интервю за ТАСС. Освен за прагматичното правителство, от него разбрахме няколко изключително глупави неща.
Първо - умилих се поради тежестите, преживени от горката Митрофанова - само за четири дни да подготви за експулсиране цели 185 души - „сложна организационно-техническа операция“, както я определя. Но истински сълзи избих в очите ми, когато стигнах до сегашните дипломатически тревоги: „Ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце…..Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в посолството са 15. Те вършат цялата работа - истински многостаночници“.
Не знам, граждани. Аз мисля, че истински „многостаночници“ са българските дипломати в Русия, които и сега са по-малко на брой от руските в България, а ако сравним дори само размерите на двете страни…..
Но имам един простичък и, този път по милост - безплатен, съвет към Митрофанова, как да оправи работата. Просто

спрете да шпионирате,

бе, неуважаема. Спрете да поддържате платените и безплатни русофилски задници в България, спрете да ползвате посолството в София като център на балканските шпионски операции - и тогава хората ви ще заработят нормално, а не като „многостаночници“.
Че то сега наистина е непоносимо и горките дипломати стават въртоглави. Вече хвърлят чоп - чистотата и охраната на посолството ли да осигурят или логистична подкрепа за атентатите в български оръжейни складове. Натовската информация в София ли да шпионират или да стимулират антиевропейски и антибългарски вълнения в Скопие. И т. н.
Но ако спрете шпионството - яснота, мир и спокойствие ще се възцарят в посолството.
Също и ако спрете да лъжете безсрамно - особено за някакви 200 хиляди руски войници, погребани в България. Тя цялата имперска армия през Руско-Турската война е по-малка от 200 000. И загиналите са десетки, не стотици хиляди. Да не говорим, че в тази армия самите руснаци са малцинство, за пушечно месо са ползвани основно хора от разни неруски имперски провинции - точно както прави сега и Путин в Украйна.
А какво да кажем за великата армия на Толбухин, която най-подло освобождава България от самата нея и я превръща в руска комунистическа провинция? Достатъчно е това, че от нея в България са загинали няколко десетки души. Част от тях - поради собствената си глупост да се надрънкат в Бургас с метилов алкохол от цистерна на гарата, другата част - разстреляни от НКВД или СМЕРШ, или който там сред самата руска армия ги е разстрелвал, заради грабежи, изнасилвания и други актове на братска дружба.
Ама дори всички руснаци, загинали във всички руски войни на наша територия през вековете да съберем на едно място, бройката няма да покрие и четвърт от лъжата на Митрофанова. То бива пропаганда, бива, ама айде леко да се запрем, че вече ни се смеят и врабчетата, а. Или няма спирка?
Ето какъв човек определя, дали едно българско правителство е „прагматично“ или не е „прагматично“. Да ви кажа, граждани, ако тази другарка мен по какъвто и да е повод ме оцени като прагматичен, ще ме е много срам. Не знам Радев и неговото ново правителство защо не ги е.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    101 54 Отговор
    Веднага да обявят неутралитет на България и да платят на Газпром.А Кирчо да върне парите.

    Коментиран от #8, #13, #14, #40, #51

  • 2 Абе

    130 58 Отговор
    Авторчето голяма пропаганда си сътворил.Хората вече не вярват на антируските бози.Те затова останахме без газ

    Коментиран от #74

  • 3 Адам Хилтън

    103 42 Отговор
    Русия ако искаше да ни шпионира, просто щеше да разгърне оръжейният си архив - там е написано всичко с което в момента е въоражена нашата армия - защото те са ни го продали.
  • 4 жжжжжж

    76 20 Отговор
    и все пак. защо връзката с гърция не работи още? киро обеща....
  • 5 Симо

    104 37 Отговор
    De Profundis?? Така и не става ясно името на авторасъздал тази толкова силна, изпълнена с омраза, анти руска реторика. Този "автор" преживял вече тридесет правителства, не застава с името и лицето си за да покаже гражданската си позиция и заявявяйки я така публично, да бъде поздравен или охулен от хората които го познават. НО явно този автор не смее или не иска да покаже лицето си. Иска да остане анонимен в омразата си, която даже и той надали може да обясни! Да каже, какво руснаците са отнели от него, с какво са провокирали чак такава крайност в чувствата. Анонимността не е журналистика, драги ми смехурко. Журналистиката застава с името и лицето си и отстоява каузата зад която е застанал.

    Коментиран от #15, #41, #44

  • 6 да де

    90 36 Отговор
    Поредната словесна диария.
  • 7 Э оборотно э

    78 36 Отговор
    Турция може. Унгария може. България - не. Бай Тодор лижише гзъ на Брежнев. Сигашните лижат гзъ на Байдън. Няма такава робска държава.
  • 8 гражданин

    28 31 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Веднага да си затваряш остата!
  • 9 обективен

    34 63 Отговор
    Стига с този Путин .Обърка целият свят , и сега милиарди ще страдат и плащат !!!
  • 10 горски

    102 23 Отговор
    Пак вкисната боза...
    Прагматичното е да купуваме кока-кола от Америка и газ от Русия,баклава от Турция и фурми от Иран,коняк от Франция и коли от Германия....и в този порядък кой каквото прави най добре и най евтино.
    Във всички тези страни живеят и работят хора като нас,и всяко сатанизиране и обожествяване на страните и признак за интелектуален дефицит.

    Коментиран от #20

  • 11 Даа

    40 73 Отговор
    Съгласен съм до последната буква от статията. Написана е от човек, който най-чистосърдечно ни предупреждава, с какъв враг си имаме работа. Вълк в овча кожа.

    Коментиран от #66, #71

  • 12 Чоко

    38 60 Отговор
    Браво на автора.
  • 13 Хихи

    23 42 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако обявим неутралитет, всички ние ще трябва да връщаме пари. Не само ще връщаме, а и няма да получим никакви за в бъдеще. Включително и договорените 13 милиарда. Така, че тия приказки неукий, ги разправяй на старата ми шапка.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Позора Радев

    24 53 Отговор

    До коментар #5 от "Симо":

    Факта, че автора е анонимен, значи, че в България в момента управлява Правителство на Путин.

    Коментиран от #36

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мучо

    27 5 Отговор
    дълго време си мислех за "американската мечта", после малко по-малко за българската такава, сега вече за нищо не мисля......

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Полски

    21 38 Отговор

    До коментар #10 от "горски":

    Напълно си прав, но как да търгуваме нормално с Русия, като там ползват една от най-ценните си стоки /природния газ/ като оръжие?

    Коментиран от #48

  • 21 Кико

    29 42 Отговор
    Браво за статията! Дано хората се опитат да мислят и да отидат да гласуват този път.

    Коментиран от #69

  • 22 Охо-бохо

    39 11 Отговор
    Щом почнахте и Иво Инджев да публикувате...

    Коментиран от #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русия ще подкрепи ЕРДОГАН !

    9 9 Отговор
    Той е по - надежден от Братушка - ГАДЮШКАТА !
  • 30 Никой

    17 26 Отговор
    Пак натъпкаха правителството с проруски военни. Щом и на военните им хареса да са политици,то хунтата не е далеч.
  • 31 Хихи

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "мучо":

    ...за нищо не мислиш, а само мучиш...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Отврат

    16 28 Отговор
    Още от първите часове, това Правителство личното на Радев-Путин, излязоха пред медиите и като талибани заплашиха гражданите на България със студ, мрак, кризи.Ама и по лошо са ни плашили с ЯО, там от Кремъл.Не така.А това е
    Правителство на ЧИНОВНИЦИ, зависими при това.Това е в момента положението.Какви са безхаберници е факта, че ни обещаха търгове и до седмица, а не до година каквато е практиката, щели да ни осигурят ред и МИР и газ.
    Де факто смятат да се вживеят в ролята на НС, да отменят, приемат по волята на Радев, вживял се в ролята на Правителство и Министър Председател.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 много добре казано

    17 29 Отговор

    До коментар #15 от "Позора Радев":

    Не е анонимен автора.Казва се Пламен Асенов и заслужава адмирации за добре поднесената публикация.Който има разум ще я разбере,другото е грачене.!
  • 37 Моряка

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Охо-бохо":

    Ами сега остава да публикувате Дебел Сашко и Тони Документчето.

    Коментиран от #38

  • 38 Моряка

    17 4 Отговор

    До коментар #37 от "Моряка":

    Да добавим и съветския възпитаник Иво Инджев,че ще се обиди.
  • 39 Хм Хм

    7 0 Отговор
    Ще се срещнем пред фонтаните, ще изразим народна любов...
  • 40 Моряка

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Съгласен,ама нали Кирчо ти беше приятел..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Айде бе...

    16 17 Отговор

    До коментар #5 от "Симо":

    Всъщност, името на автора е пределно ясно. "Българин"! За разлика от много други, които си поставят измислени имена само защото не харесват своите и за да не ги заплюват когато ги срещнат на улицата.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 горски

    19 10 Отговор

    До коментар #20 от "Полски":

    Като се държиш като враг,и не уважаваш отсрещната страна разбира се ,че ще получиш подобаващ отговор.
    Тази опорка ,че Русия използва газ- като оръжие е много плитка.Защо когато взаимоотношенията са нормални ,не ни спираше газ-а ,а искаше да прави дори газопроводи у нас.Търговия.Когато ти затвориш пристанищата,обявяваш ембарго и пречиш на търговията,блокираш авоари и изнудваш-получаваш подобно отношение.
    Дразним се когато някой определя нашата външна политика,а искаме другите да не го правят.
    Отношенията м/у държавите лесно могат да се оприличат до отношенията на търговците на пазара и купувачите.
    Ако купуваш от всички по малко ,ще си уважаван клиент от всички.Ако плюеш в сергията на някоий ,той няма да ти продаде добра стока...
    Та каквото повикало,такова се обадило...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Някой

    18 14 Отговор
    Прочетох първия абзац и спрях. Усетих на къде се извъртат нещата - лошият Румен Радев.
    Авторът явно се чувства изключително неудобно от този човек. Може би има защо.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Важно е благополучието и

    11 12 Отговор
    Сигурно то бъдеще на Българския народ, а не някакви перверзни и идиотски евроатлантически ценности налагани принудително от западните колонизатори
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 1111

    7 1 Отговор
    Също и думата MИHДЖEB.
  • 58 туй е положението

    13 9 Отговор
    В дъното на проблема е Румен Радев. Импийчмънт на Румен Радев ще отстрани проблема.
  • 59 1111

    8 4 Отговор
    Мъдературът са уригва на краварска дефекация.
  • 60 Zaпобеду

    8 9 Отговор
    Важното е Фащ.да продават на Европа газ който нито могат да произведат, нито да доставят.
    А другите държави, с изключение на България и Полша как си плащат на руснаците за газта? С рубли, ясно, но докато Полша внася евтин руски газ от Германия, ние внасяме скъп руски газ от Турция с американска надценка .
    Зимата като парното на двустаен апартамент стане 1000 лева, ще се топлите с евроатлантически ценности
  • 61 Бамбука

    12 6 Отговор
    Русия винаги ни е помагала, особено що се отнася за транзитирането на газта през територията ни. Имахме си Договор за транзит от Украйна до Турция до 2030 г. за което ни се полагаха транзитни такси. Помогнаха ни да го анулираме. Няма транзит, няма такси за нас. Помогнаха на нашите "велики" ръководители да забавим с около 10 години газовата връзка с Гърция. Помогнаха ни да построим Турския поток до Сърбия и да си го платим от джоба. Не е шега тази всичката помощ. Има и още други помощи, но ............
  • 62 Вижте

    10 7 Отговор
    все пак от къде е препубликувана статията! Само две буквички отличаваттози от онзи,от който е взета статията...Но той е известен с бясната си русифобия! Сътрудниците на онзи сайт денонощно търсят Путин под леглата си, а руски шпиони им се привиждат на всеки ъгъл...Та, какво друго, освен плюене по всичко руско, както и бясно румжене срещу всяко действие на правителството за някаква връзка за каквото и да било с Русия, може да се очаква от такива....
  • 63 ЧОВЕК

    11 10 Отговор
    ДРАСКАЧА НА СТАТИЯТА Е ПЛА--ТЕНА ПОД--ЛО...ГА!
  • 64 Култура миянко

    8 10 Отговор
    Автора,най вероятно е някаква сор осп ия,на хранилка на някое НПО готов да излее един самосвал мръсотия за няколко ше кела.Такива дори не заслужават да им се четат статиите.Още в началото се отказах да я чета по нататък и си преместих "коня".
  • 65 Бесен _Язовец

    5 10 Отговор
    Смешни соросоиди и техни смешно жалки мнения!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 верица Sözcü хUуы

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Ти нима не знаеш, че от Faktor---bg няма какво да очакваш освен пропаганда?
  • 75 Истината

    6 3 Отговор
    Толкова точна и всеобхватна статия за истината и трагедията в България.Всички руски тролове побесняват,когато лъжите бъдат разобличавани. Управниците на България от 9.09.1944 г.досега я разсипаха икономически,въпреки прекрасните природни богатства точно защото съветският опит е водещ.Съветски най-верен сателит,предлаган два пъти за съветска република от националния предател Тодор Живков,възхваляван досега от безродствениците в управлението и троянски кон на Москва в ЕС и НАТО.Затова в цивилизования свят сме на последно място по всички човешки показатели и свобода на търговия,слово и на избор какви да бъдем-варвари или цивилизовани и свободомислещи?България е била икономическото чудо на Европа преди 100 години,когато се е откъснала от Москва и жестоко ударена,когато е допуснала да бъде в орбитата й и да измерва българския патриотизъм чрез верността към Русия.Това е истината доказано.Сега управляват задкулисниците,които са се подписали във вярност на КГБ,затова няма оправия,има Газпром и Митрофановщина.Крещящите за неутралитет искат подчинение на Путин и то когато показа ужасяващото си свирепо и унищожителна лице.
  • 76 1221

    7 3 Отговор
    Статията е супер. Както призова онзи с вдигнатия юмрук - вън Мутри(фанова) от БГ.
  • 77 Емо

    7 3 Отговор
    Браво!

    Нищо хубаво не е дошло от Русия, няма и да дойде!!!
    Най-сетне стана ясно, че Р.Радев не е натовец и евроатлантик, а обикновен руски агент/доносник....
  • 78 Морски

    2 1 Отговор
    Кой шматарок е писал това нещо?
  • 79 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Като напишеш че америка е влязла в РЕЦЕСИЯ...И ти трият коментарите,и това не е пропаганда,американски експерти ти го казват,влизаме в скрита рецесия...Навсякъде и в ЕС и САЩ и у нас...Гледаш едни и същи КЛОУНИ.