5 Август, 2022 13:00 4 251 76

Петков и Бориславова, хванати за ръце: кой има полза от такъв компромат

  • лена бориславова-
  • кирил петков-
  • продължаваме промяната

Едва ли има съмнение, че кадърът, дори и да е направен между другото, е вкаран в публично обръщение целенасочено, тъй като заблудата, която ще предизвика, е ясна от пръв поглед

Петков и Бориславова, хванати за ръце: кой има полза от такъв компромат  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Компроматите не са нещо необичайно в българския политически живот - особено преди избори. Необичайното сега е друго: че източникът на зле скалъпения компромат срещу Кирил Петков и Лена Бориславова е обществената БНТ.

Широко обсъжданият кадър, създаващ впечатлението, че Кирил Петков и Лена Бориславова се изкачват по стълбите на Министерския съвет, хванати за ръка, е типичен пример за фалшива новина в режим на пост-истина. Фалшива новина е, защото просто няма такова нещо - те не са се държали за ръка. Потвърждават го и видеозаписите от същия момент, и самата авторка на снимката. Пък и здравият разум - няма как двама души във високи институционални роли, каквито и да са им личните отношения, да си позволят подобна волност на публично място, пълно с репортери.

Но това съвсем не спря тълкуването на снимката, особено в социалните мрежи, като свидетелство за непозволена близост (отделен въпрос е кой определя коя близост е непозволена). Тук вече влизаме в режим на пост-истина, при който емоциите заглушават фактите. В случая става дума за „удоволствие от детронация“: да хванеш представители на властовите елити, които и да са, в прегрешение - каквото и да е, стига да обърне йерархията и да ти даде власт да съдиш и порицаваш властващите. Такава е психологическата икономика на властта – никой дълбоко в себе си не е готов да се примири с подчинената си позиция. Достатъчно е да подхвърлиш една снимка, способна да задвижи детронацията, и да оставиш колективните емоции да си свършат работата. После и да искаш да си я вземеш, те сами няма да ти позволят.

Кои са потенциалните бенефициенти?

Едва ли има съмнение, че кадърът, дори и да е направен между другото, е вкаран в публично обръщение целенасочено, тъй като заблудата, която ще предизвика, е ясна от пръв поглед. Той е компромат, несръчно скрит зад случайността на уловения миг. Още повече, че попада в контекста на мощната пропагандна атака срещу правителството на ПП, довела до падането му, която продължава вече с предизборни мишени. Неин подразбиращ се бенефициент естествено е опозицията. Но тук се намесва и още един играч с по-различен профил – петата колона на Кремъл в политиката и медиите у нас, активирана от руското нашествие в Украйна. Тя, без да забравя либералите и соросоидите, умните и красивите, евроатлантиците и глобалистите, с право видя в Кирил Петков основен враг, тъй като правителството му - с цената на конфликти с коалиционните си партньори и президента - предприе радикални ходове за прекъсване на зависимостите от Москва, каквито досега не бяха правени. И съответно с право Петков заподозря, че е свален тъкмо по волята на Москва.

Но и по методите им ще ги познаете: в петата колона тук Държавна сигурност (ДС) има запазено място - и като персони, доколкото биологията позволява, и като практики, познати още от разправата с „враговете на народа“. За тези служби любима форма на компрометиране е на сексуална основа. Най-добре е да изкараш набелязаната жертва гей, но ако това не става, трябва да излезе поне, че има любовница, както Кирил Петков отдавна е разработван във връзка с Лена Бориславова. И след като разработката за родоотстъпничество (друга любима форма на бившите служби) заради канадското му гражданско не даде кой знае какъв резултат.

Предизборната кампания е открита

Сексуалните компромати обаче са предпочитани, защото будят пикантни емоции, които лесно вкарват масовата аудитория в режим на пост-истина, а тя губи чувствителност към достоверността на информацията - и въобще към относимостта на сексуалния живот спрямо публичната роля.

В такава плоскост снимката на Петков и Бориславова, макар и в далеч по-мек вариант, напомня еротичните снимки на приятелката на кандидата от ДБ за кмет на София, излезли в предизборната кампания с цел той да бъде дискредитиран. Тогава обаче те бяха пуснати от жълта медия, докато сега особеното е, че източникът е обществената телевизия. Като прибавим и съпротивата на ръководството на БНТ да се включи в публичния дебат, за да защити поне от кумова срама жертвите на компромата си, се засилват подозренията, че конкурсът в СЕМ за нов генерален директор на БНТ бе умишлено провален, за да остане старият по време на предстоящата предизборна кампания. И да изпълни поети политически ангажименти.

Щом още отсега, и то от обществена медия, тръгват компромати, и като се има предвид, че в тези избори е заложена геополитическата ориентация на страната, не ми се мисли какво може да стане до 2 октомври. Но да не дърпаме дявола за опашката…

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как

    28 12 Отговор
    кой ? Мутри - милиционерски номера за балъци !

    Коментиран от #22, #58, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ротшилд

    12 8 Отговор
    Моите врагове, които не дават Русия на моята династия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГЕРБ

    50 19 Отговор
    Стига ни показвали този боклук.
  • 6 Сорос

    28 8 Отговор
    Путин диктатора ги е снимал.

    Коментиран от #61

  • 7 Факти

    24 57 Отговор
    Мафията няма за какво да се хване и измисля глупости.Лена Бориславова прави добро впечатление.Ще оглави държавата до няколко години.

    Коментиран от #11, #19, #71

  • 8 Ротшилд

    10 25 Отговор
    Моят Кирчо е вашият избор. Той ще спечели изборите на моите електронни машини.
  • 9 истина е

    33 6 Отговор
    В зайчарника е скрита змията ,която уби държава и народ !
  • 10 Нито дума

    36 10 Отговор
    за заплатата от 14 000 лева.
  • 11 Добър виц

    25 10 Отговор

    До коментар #7 от "Факти":

    Соросня, пий ги тия хапчета бе

    Коментиран от #14

  • 12 12340

    29 10 Отговор
    Банкянсия Груйляк има полза,
    шкафчето утихна...забрави се
  • 13 В Киреча

    31 15 Отговор
    Дойче зелки на вас май не ви се вярва, латентния хомо Кирчо може да има парапет и с Лена тестостерона ?
  • 14 Хех

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "Добър виц":

    Сорос те преследва в живота...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да де

    23 6 Отговор
    Какви ръце я покажете снимката с парапета и тогава питайте кой има полза.
  • 17 зачуден

    27 9 Отговор
    Ми , след като Кицата я държи за гъ.@ (без парапет) ,що па да не я държи и за ръката ?!

    Коментиран от #25

  • 18 Елементарно

    15 13 Отговор
    Баналната мутроченгесарска мафия в бг, която се научи да краде европейски пари и да се преструва на цивилизована: Герб+ДПС+ПИК+Газпром.
  • 19 Пази боже

    27 13 Отговор

    До коментар #7 от "Факти":

    Тая проста некадърница да влезе пак във властта
  • 20 КироМироЛена

    27 9 Отговор
    Любопитното е че тези все на стълби го правят хаха! Интересно соросоидните медии, що мълчат Киро, колко милиони похарчи за кризисен ПР през израелската фирма да потуши дкандалите с любовницата си?
    Ами ония Миро баджанака!? мани....
    А канадската сладкарката, що се прави на разсеяна иди разбери !?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    20 5 Отговор
    Българската версия на Моника Левински и Бил Клинтън :D
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Още по зачуден, чакаш петльов ден ли

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "зачуден":

    Дръж и ти бе, само кукуригащ петел.
  • 26 кьорчо,

    19 7 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако беше наистина дълбоко виждащ, щеше да видиш, колко ПЛИТЪК е Киро!!!!
    Толкова плитък, че чак е изплискал!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хи хи

    23 8 Отговор
    Изобщо не ме вълнува хванати ли са за ръце или не , но поведението им прави лошо впечатление . При толкова широко стълбище да се бутат един в друг , не го разбирам ,освен ако не са прекалили с снощната пица

    Коментиран от #33

  • 29 Къде е Пишурката

    21 2 Отговор
    Сега на истината, която не ви уйдисва на изпържения жендъррски мозък ъ викате компромат. Браво, бе...галфони и мисирки, мисирки и галфони и пълни иддиоти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 58585

    29 3 Отговор
    И снимката от ресторанта в Солун ли е фейк! Всичко що не ви изнася е фейк. Вие сте фейк!
  • 32 Българка

    15 2 Отговор
    "... че конкурсът в СЕМ за нов генерален директор на БНТ бе умишлено провален, за да остане старият по време на предстоящата предизборна кампания. И да изпълни поети политически ангажименти."
    Питам защо още не е закрит СЕМ? От тая институция има само вреди. Милиони за издръжка и заплати на нищоправещи за медиито, но обслужващи задкулисието.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Когато

    15 3 Отговор
    Няма морал в семейството няма такъв и в управлението на държавата!! Когато ми говорят за промяна а лицемерно постъпват срещу добрите нрави и интересите на България няма оправдание с компромат! Истината трябва да се показва
  • 35 Миро Елен Иваном

    18 1 Отговор
    тя моята Лена си е бръмчалка
  • 36 Жлъчни коментари

    2 6 Отговор
    Празнуващи петльов ден.
  • 37 вечни смешници,

    1 15 Отговор

    До коментар #24 от "Смешници":

    Сложи си очилата и пусни видиото на забавен кадър. Специалисти казват, гладалите клипа казват, аз казвам че е фейк. А ти си решил да наопъки. И да я държи, е и ?
  • 38 Коки

    15 2 Отговор
    Не е фейк, не било и Фотошоп, истинска снимка е... Просто не вЕрвайте на очите си, на хладилника, на сметките за ток и дипломите им

    Коментиран от #41, #43, #44, #48, #52, #56, #57

  • 39 Доцент Сексологов

    12 4 Отговор
    Стълбите са им фетиш, какво да правиш. Надървинг да има, па държавата кучета я яли.

    Коментиран от #55

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Факти

    9 0 Отговор
    Позволявате разпространение на фейк. По БНТ пуснаха видео клип, има го в интернет пространството. Не ми позволявате да кача линка. Направете го вие.
  • 43 Снимката е фейк

    0 11 Отговор

    До коментар #38 от "Коки":

    Има видио клип пуснато от БТВ на цялото изкачване по стълбите. И в интернет го има, голям наглец си.
  • 44 Пълен фейк

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Коки":

    За съд си.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Нищото, прочети преди да фейкваш

    4 10 Отговор

    До коментар #38 от "Коки":

    Авторката на снимката Десислава Кулелиева заяви пред "24 часа", че това е зрителна измама. Тя прегледала внимателно всичките си кадри и има само един, на който изглежда така. На нито един друг от серията снимки, които е направила не се вижда подобно нещо. Което е практически невъзможно да се случи в живота. Съвременните репортажни фотоапарати правят стотици кадри едновременно, от които после фотографите избират подходящия кадър. Хипотезата дадено събитие да бъде заснето само на един кадър от тези серии е практически невъзможна. Все едно на футболен мач голът да попадне само в един кадър от заснетата серия само на един фотоапарат. Или не е имало гол или има някакво странно оптично явление. 

    Коментиран от #54

  • 49 Шердан Българов

    18 6 Отговор
    КАКВО ЛОШО ИМА ДВЕ МЛАДИ ОСОБИ ОБИЧАЩИ СЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ ЗА РЪКА? ТА НАЛИ И ВЕЧЕРИ В СОЛУН ИМАШЕ А И СТРАСТИТЕ НЕ ИЗДЪРЖАХА ДО ЛЕГЛОТО В КВАРТИРАТА А СЕ НАГРАБИХА ОЩЕ НА ПАРАПЕТА ПРЕД АПАРТАМЕНТА ! СТИГА ЛЮБОВТА ИМ ДА НЕ СЕ ФИНАНСИРА С ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВА ЧЕ КИРО Е Б Е ЛЕНА НО АКО РЕВИЗИЯ ДОКАЖЕ ОБРАТНОТО ЧЕ ВСИЧКО Е ПЛАЩАНО С ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА ТО ТОГАВА ОТНОШЕНИЯТА ИМ НЕ СА ЛЮБОВ А ИНТЕРЕСИ СЪС СЕКСУАЛНА КОНСУМАЦИЯ И ЛОГИЧНОТО РЕШЕНИЕ Е ПАНДИЗ И ЗА ДВАМАТА !
  • 50 Не не сме те изкарали

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Д@К@стрир@меП@ситто":

    А си кьораФ.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Факти

    4 8 Отговор

    До коментар #38 от "Коки":

    Защо разпространявате фейк.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Снимката е фейк

    3 10 Отговор

    До коментар #48 от "Нищото, прочети преди да фейкваш":

    Гледах клипа, те даже не са толкова на близко един до друг. Въпроса е кой е автора на фейка.
  • 55 На мен ми са анадолки

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Доцент Сексологов":

    Фетиш доценти сексологови.
  • 56 Ако съм Лена ще те издиря и осъдя

    7 10 Отговор

    До коментар #38 от "Коки":

    Гледах многократно видео клипа пуснат от БТВ. Няма кадър на който дланите на Бориславова да са обърнати на вън а камоли да се държат за ръце. Има подадена жалба, ще се установи виновника.

    Коментиран от #68

  • 57 Факти и вие да не поднасяте извинения

    5 9 Отговор

    До коментар #38 от "Коки":

    Въпреки последвалите обяснения от страна на фотографа и БНТ, че било зрителна измама и т.н., явно е че кадърът не е избран случайно и с него се търси внушение от страна на медията. ИА "Черно море" поднася своите извинения на Лена Бориславова и Кирил Петков, както и на многобройните си читатели, че също се подведе и препечата снимката на националната телевизия.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 В допълнетие към 1

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Как":

    Извън пряко темата: явно и на Май.чето й са платили яко заинтересонаните да плюе по Нинова, пише направо глупокти в Станд.арт..Тая жена катэ не влезе в парламен.нта озлобя и направо погрозня:((
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 1917

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сорос":

    Не си прав - Путлер насила ги е хванал за ръце, преди това е вдигнал самолета и ги е изпратил в Солун на вечеря, пардон - на официална вечерна среща, той е снимал и онова криво посягане към парапета.....
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сменяш

    1 3 Отговор
    МАСЛОТО само в един и същ СЕРВИЗ !
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Аз не бих се ОТКАЗАЛ със щеката

    1 1 Отговор
    Да проверя също , поне нивото на МАСЛОТО !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 То това добре....

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Ако съм Лена ще те издиря и осъдя":

    А има ли молба, за стълбището БЕЗ парапет?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    Щом е за хората на чичо Сам,всички ке-пе-зе-лъ-ци са компромати и набеждаване,за нашите е позволено,те са височайши избраници.Виж,за опозицията всичко най-лошо,реваншисти,контри,рашисти,измислени сюжети,долни памфлети.
  • 71 Спри, недей

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Факти":

    Ако Ленчето оглави държавата, трябва да сменим държавния герб. Вместо лъв, червен фенер на фона на голяма лъжлива уста.
  • 72 КИРО ДЕБИЛА И ЛЕНА ТЪПАЧКАТА

    3 3 Отговор
    ------------------........................................
  • 73 Пак ли вие бе

    4 1 Отговор
    Какъв компромат това е самата истина,а сега зелки кажете ако вашия Ш..ц беше хванал баба ви Мер..л за диферинциала какво щеше да последва,ко прайм тогава.
  • 74 Така е!

    2 3 Отговор
    Простият Ганьо мрази всички , които са по-умни , красиви , интелигентни хора от него ! По това ще познаете некадърника! Илияна Раева го написа почти същото ! Само простака се плаши от интелигентният !
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Фалшиви политици, фалшиви магистрати

    1 0 Отговор
    Ченгета пенсионери от ДС, Мутри всякакви 32 год Преход!! Счупиха, Държавата, Смачкаха Народа на България!! Окрадоха и Народа и Държавата!! Чужди посолства и служби през, цялото време дърпаха конците на Марионетките, които "Управляваха"!!