Last news in Fakti

1 Септември, 2022 16:00 6 480 24

"Кралят на санкциите": Заради Делян Пеевски ли дойде Джим О‘Брайън в София?

  • делян пеевски-
  • джим о‘брайън-
  • българия-
  • дпс-
  • сащ-
  • корупция-
  • санкции-
  • магнитски-
  • нато-
  • асен василев

Да очакваме ли от тази визита лоши новини за високопоставени лица в България?

"Кралят на санкциите": Заради Делян Пеевски ли дойде Джим О‘Брайън в София? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В САЩ няма как да не изпитват тревога от политическите процеси в своя своенравен съюзник в НАТО – България. Не е изключено визитата на посланик Джим О’Брайън у нас да е свързана с лоши новини за високопоставени българи.

Една година по-късно

О’Брайън, който ръководи Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, има срещи с президента Радев, представители на правителството и бизнеса. Сред обсъжданите въпроси са насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда и засилването на върховенството на закона – теми, с които България има сериозни проблеми от години.

От безпрецедентните санкции за участие в корупция, които бяха наложени от САЩ на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов измина повече от година.

Мерките срещу първите трима, както и срещу 64 фирми и организации, свързани с тях, бяха по глобалния акт „Магнитски”.

Към днешна дата Божков продължава да бъде далеч от ръцете на българска Темида, а Пеевски за пореден път е кандидат за депутат от ДПС и дори оспорва в съда в САЩ наложените му санкции.

"Обикновен депутат"

От ДПС, в която иначе много държат на евроатлантическия си профил, отказаха да се разграничат от Пеевски; само подчертаха, че той не е член на формацията, а „обикновен депутат”.

Фактите говорят друго: Пеевски, кандидат за председател на ДАНС през 2013, в продължение на години бе крупен медиен магнат, и по всяка вероятност продължава да има сериозни (неформални) властови ресурси в ДПС. Г-н Желязков, санкциониран в качеството му на зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС, пък е определян в медийни публикации като „лейтенантът на Пеевски”.

На финала на своето съществуване, през юли 2022, специализираната прокуратура прекрати проверките срещу Пеевски и Желязков. Закриването на специализираното правосъдие бе сред приоритетите на мнозинството в 47-ото НС и кабинета „Петков”. Според тях то е било използвано като политическа бухалка от модела „ГЕРБ-ДПС”. След като ИТН напуснаха правителството, кабинетът „Петков” бе свален след вот на недоверие, подкрепен от партиите на Борисов и Доган/Карадайъ.

Опит за български "закон Магнитски"

Докато Асен Василев бе служебен министър, МФ създаде собствен списък, за да санкционира фирмите на Пеевски и Божков. В началото на 2022 обаче ВАС прекрати действието на списъка с мотива, че няма национален закон, който да го регламентира.

В края на май 2022 до медиите изтече „чернова” на „български отговор” на закона „Магнитски”. Тя предизвика скандал. От министерството на правосъдието заявиха, че се работи по проект на такъв акт, но той не е готов. За мен въпросната „чернова” бе димка, хвърлена на обществото от тези, които не искат санкционираните по „Магнитски” лица, както и други фигури, замесени в корупция, да си понесат последствията.

Според ПП, кабинетът „Петков” е бил свален от власт, заради това, че е започнал да осветява афери, в които е замесен „бившият режим” на Борисов, като „Капитан Андреево’, както и защото е поел курс към реална енергийна диверсификация и прекъсване на зависимостта на страната ни от руските въглеводороди.

Газовият лупинг на служебното правителство

Тезата на ПП е политическа, ала най-малкото е факт, че служебният кабинет „Донев” направи обратен завой към „Газпром”. Новите-стари енергетици фактически провалиха сделката за американските танкери с втечнен газ, подготвена от Петков.

САЩ многократно са подкрепяли и насърчавали стремежите у нас към енергийна диверсификация. Възможно е от Белия дом вече да са изразили безпокойство от газовия лупинг на кабинета „Донев”, или, ако не в прав текст, най-малкото да намекнат за това сега чрез г-н О’Брайън.

Публична тайна е, че високопоставени лица в България са заинтересовани от запазването на зависимостта на българката енергетика от Русия. Става дума за дълбоко вкоренена политическа корупция, която застрашава страната ни, а следователно и НАТО.

"Оправяйте се сами!"

Фактът, че повече от година след санкциите политици като г-н Пеевски изглежда си карат постарому, разбива на пух и прах внушенията, че САЩ дирижират „процесите” в България. От Вашингтон казват: „Имате проблем с корупцията; ние ще вземем мерки спрямо нашите интереси – например няма да допускаме Пеевски, Божков и Желязков в САЩ. Останалото обаче зависи от вас: оправяйте се”.

Независимо дали сега за пореден път тази констатация ще бъде повторена чрез г-н О’Брайън, отговорността за случващото се у нас ще остане все така да тежи на плещите на българските политици. И най-вече на избирателите.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    24 4 Отговор
    какъв сладур
  • 2 Не само

    35 13 Отговор
    И заради боко тулупа. Ше ги мачка валяка скоро. Само ПП да направят коалиция на мнозинството и леви, леви към ЦСЗ
  • 3 ГОЛЯМ СМЯХ

    36 5 Отговор
    коледа наближава шопара ще го колят
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лавина

    24 2 Отговор
    от лоши новини за "високопоставени" субекти !
  • 6 Путинофил

    25 10 Отговор
    САЩ подозират вече, че територията е населена предимно с путинофили и няма как да бъде член на НАТО и ЕС.
    Брюксел още се ослушва като пръднал заек в люцерна.

    Коментиран от #19

  • 7 Не газете тревата,тя е за пушене

    6 14 Отговор
    Проучванията показват, че повече американци пушат марихуана, отколкото тютюн. Една трета от възрастните под 35-годишна възраст пушат канабис. 16% от населението на възраст 35-54 години употребява канабис, докато 10% от американците над 55 години го правят.

    Само 8% от младите хора са пушили цигари през последната седмица, докато 10% от жителите на възраст между 35 и 54 години и 14% от по-възрастните американци са пушили цигари.
  • 8 Олеее стресна ма

    15 3 Отговор
    ..тас Главна мафия от снимката ...махни са ма мафио !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е то се вижда бе

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    С двайсе слънчеви бани по рождение, лилaви вeнци и с жълто в очите, а за специфичното зловоние, то си се усеща въпреки парфюма. То си е до живот.
  • 11 истина е

    28 2 Отговор
    Докато живота на народа зависи от такива крадливи сви-ни като на снимката ,все роби ще сме си !
  • 12 00014

    7 11 Отговор
    А на мен ми се струва, че това е само повод. Дали не е дошъл да дърпа уши, че любимците на госпожата бяха изритани, а? Плачът на Кирчо дали не е прескочил океана?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 жоро уудстока

    16 5 Отговор
    Сигурно трябва да бръкнеш с кол в окото на плачещите по отминали времена,за да разберат,че старите комунисти не са пускали властта-те са новите капиталисти!Пък може да им харесва?!Обречени сме на комунизъм...А мрънкащите ФАЩ това,Сорос онова,ще прогледнат,ама друг път...
  • 15 Прасчо

    12 1 Отговор
    Горкото наближава коледа!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бенчев

    12 1 Отговор
    Сиромахов, стига активни борби, стига предателстсва, стига простотии. Вече всички разбраха, че за нищо не ви бива.
  • 18 Да бе да

    16 0 Отговор
    "например няма да допускаме Пеевски, Божков и Желязков в САЩ. Останалото обаче зависи от вас: оправяйте се”

    Не са казали това !
    Казват , че всички финансови операции свързани с тези хора ( посочени в Магнитски) ще са проблем за банките които ги осъществяват!
    Заради това всички институции които имат връзки с тях ще бъдат санкционирани ! Включително дпс 🤗😘
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасковски каунь

    15 0 Отговор
    Браво на фотографа за мига!
  • 21 Наблюдател

    5 3 Отговор
    Американците си гледат на всякъде техните интереси и 5 пари не дават има ли, няма ли корупция, краде ли се или не в България ! Ако някой чака те да ни решат тези проблеми явно вярва още в Дядо Коледа!
  • 22 г ъъъ

    12 0 Отговор
    Картинката направо цепи мрака. Такава нахилена свиня рядко се вижда.
  • 23 питащ

    5 0 Отговор
    Ей тол...уп очаквай боже възмездие. Скоро може да не ставаш от кревата си. Всичко си има мярка. Ти надскочи всичко, народа те бла....гославя.
  • 24 ганю

    0 0 Отговор
    не е сладур ами домуз