Last news in Fakti

4 Август, 2022 08:56 3 519 72

Шефът на БСК Добри Митрев пред ФАКТИ: Без газ се връщаме в 19-и век

  • добри-
  • митрев-
  • бск-
  • газ криза-
  • криза

Самият „Булгаргаз“ каза, че страната няма осигурени количества особено за последното тримесечие на годината, казва експертът

Шефът на БСК Добри Митрев пред ФАКТИ: Без газ се връщаме в 19-и век - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви перспективи има пред бизнеса при тази висока цена на газа? По темата говорим с Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара.

- Г-н Митрев, темата за газа е повече от актуална в последните дни. Как гледа бизнесът на това, което се случва?
- Гледаме с огромна доза притеснение. Самият „Булгаргаз“ каза, че страната няма осигурени количества, особено за последното тримесечие на годината. Все още сме в някакво неизпълнение на дългосрочния договор с „Газпром“ за доставка на тръбния природен газ. Имаме напълно неясни варианти за доставка на втечнен газ при неясна цена, неясни срокове, неясно дали ще има осигурени слотове за тяхното разтоварване. И на фона на всичко това, имаме много високи цени на тази така необходима енергия за икономиката и бита.

- Ще имаме ли полупарно през зимата… За какво да се готвим?
- Ние трябва да бъдем подготвени за всички варианти, ако твърдим, че имаме държава. Вариант без природен газ…

- Извинете, но това изобщо вариант ли е?…
- То, че е вариант, вариант е, но ще се върнем в 19-и век. Преди един век не са потребявали газ, не е имало парно. Искрено мисля, че никой не иска да се върнем там. И се надявам, че това няма да е вариант пред държавата, но, пак казвам, ние трябва да бъдем готови за всичко. Държавата трябва да има аварийни планове за всяка една ситуация. Тук визирам и всяка една българска компания, която плаща данъци, плаща заплати, която пълни бюджета – всяка компания трябва да знае дали ще има шанс да оцелее. Говорим и за вариант с намалени количества природен газ, но в същото време - на много висока цена. Ние трябва да бъдем подготвени за всичко - от най-лошия до най-добрия сценарии. Най-добре е войната в Украйна да свърши, да паднат санкциите, да си изпълним договора с „Газпром“, да си търсим алтернативни доставки. Това няма как да се случи в близките дни и месеци. Не ми се иска да си мисля, че това може да продължи година или повече.

- Бизнесът може ли да ползва алтернативи? Парното ще се прави от мазут...
- Когато газа се използва за суровина, няма как да се замени – както е в химията, в металургията, в стъкларството. Такива икономически мощности не могат без газ. Има места, където може газа да бъде заменена с гориво – мазут или дизел. Това може да е решение за кратък период. Но и при тези енергийни суровини цените са високи. От друга страна, в Закона за акцизите и данъчните складове има административни пречки това да се случи бързо. Просто сроковете, в които може да се мине от едно гориво към друго и това да е по буквата на закона, са не по-малко от 6 месеца. Ние предложихме на предишното правителство преразглеждане на тези срокове. Има малки предприятия, които много бързо могат да го направят, но ще влязат в нарушения, ако го направят на своя глава и, без да са спазили Закона за акцизите и данъчните складове. Така че алтернатива за компаниите, които ползват природния газ като суровина, няма в краткосрочен план.

- Цената на газа, която се покачва, какво води след себе си за бизнеса?
- Вдигане на цените, намалени поръчки или невъзможност за такива. Тези, които работят по дългосрочни договори на определени цени, не знам как ще успеят за изпълнят поръчките си. КЕВР се очаква скоро да утвърди цена от 297 лева за киловат. Трудно ще е за всички. Няма някой да е доволен от тази ситуация, ако изключим тези, които ни продават газ.

- Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев очаква съкращения? Вие какво смятате?
- Очаквам първо да започне да се намалява производството с оглед на ограничаване на потреблението на газ. Очаквам производства да спрат, очаквам нарушени вериги на доставки. Производителят на тор, например, трябва да го достави на земеделския производител. Ако производителят на тор няма газ, той не може да произведе тор. Ако го произведе с високата цена на газа, трябва да я прехвърли на контрагента си. Пък неговата продукция става скъпа и такава стига до потребителя. Очаквам и фалити на предприятия, които няма да могат да понесат тези високи цени. Очаквам по-малко постъпления в държавата – това значи по-малко пари, с които социалните фондове могат да обезщетят съкратените и т.н. Трябва да се мобилизираме като общество и като държава да осигурим необходимите количества газ за функционирането на бизнеса, на топлофикациите и за хората. И при тази висока цена на газа трябва да се види какви са възможностите на държавата за компенсации.

- Трябваше ли да се откажем от днес за утре от руския газ?
- То само медийно излезе, че сме се отказали от днес за утре. Излезе информация, че България още от началото на април не е възнамерявала да продължава договора с „Газпром“. Още през март имаше такова изказване на финансовия министър. Така че то не стана за един ден, но така излезе в обществото. Големият проблем е, че в този диапазон на време българската държава не потърси алтернативен дългосрочен доставчик. Не обяви публични търгове, в които могат да участват всякакви фирми, които да посочат свои цени и количества, за да намерим най-доброто и адекватно решение. Управляващите избраха друг път – през някакви прекупвачи, които в момента ни доставят същият руски природен газ, но на по-висока цена.

- Работодателските организации попитахте управляващите, говорим за кабинета на Кирил Петков, с отворено писмо от 27 юли какво следва при всичките кризи. Отговорът е?…
- Получихме отговор, който всички български граждани видяха. Опитаха се да ни заблудят за пореден път със 7 карго-танкера, които, едва ли не, ни дават хоризонт да сме спокойни. Всички видяхме, че не е така. „Булгаргаз“ изпрати писмо до министъра на енергетиката и така опроверга всичко, което бе обявено на брифинга на премиера. Реално ние отговор от отишлото си вече правителство не получихме.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    21 43 Отговор
    Върви кампания за връщане на Газппом.Президентчето иска да нареди и внуците си за наша сметка.

    Коментиран от #7, #67

  • 2 честен ционист

    25 6 Отговор
    По-точно в началото на 19-и век, по османлийско време.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 7 Отговор
    А защо оставаме БЕЗ газ 👿👿👿👿

    Коментиран от #72

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Россия Z

    10 37 Отговор
    България няма нужда от газ. Необходим е американски втечнен. Защото заради поскъпването на газа заплатите в България ще се повишат, стандартът на живот ще се повиши.

    Коментиран от #8

  • 7 безалтернативен

    40 7 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Връщане? Та то никога не сме си тръгвали. Не разбрахте ли, че Газпром държи всички находищам, от които България може да черпи на рационални цени, включително и азерският газ си е газпромски.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Енергетик

    17 34 Отговор
    Ми внасяй евтин руски газ бе експерте, кой ти пречи.
    Газпром не си изпълнява договора, не ние .

    Коментиран от #18, #56, #62

  • 10 Попов

    9 22 Отговор
    Газ има, но не е от Газпром!

    Коментиран от #12, #57

  • 11 Пламен

    14 28 Отговор
    Активизиране на цялата гербаджийски руска агентура.
    Газта е едва 12% от енергийния микс на България и не е никакъв проблем една част да се замести, а друга да се осигури. На връзката с Гърция умишлено не се издава акт 16. Толупа иска кюлчета в чекмеджетата
  • 12 Россия Z

    5 20 Отговор

    До коментар #10 от "Попов":

    Необходим е американски втечен!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 По-важното е че

    25 6 Отговор
    Украинските телевизори KIVI започнаха да се продават в България и явно по-тях пропагандата ще се лее още по-мазно.
  • 16 Чегевара

    12 34 Отговор
    Не ни трябва руски фашизъм и руска газ с корупция и диверсанти взривяващи наши обекти
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "Енергетик":

    Като ти откраднат
    3ОО ООО ООО ООО$
    друга песен ще запееш❗
    Ама ти можеш ли да броиш до толкова ?
    Знаеш ли , че цял живот да броиш , няма да можеш да преброи до толкова 🤔

    Коментиран от #36, #71

  • 19 роко

    12 3 Отговор
    Еми щем не щем,ще минаваме на райски газ.Него поне го има в изобилие .
  • 20 Ивелин Михайлов

    12 2 Отговор
    Пф то 80% от матриала още е в 7ми век...
  • 21 Българин

    11 31 Отговор
    Цялата пета колона на Москва е мобилизирана за да ни обясни какъв Апокалипсис ще настане ако не клекнем пред Москва, не целунем руския ботуш и да сключим дългосрочен договор с Газпром. Според тях договора с Газпром е тъй нужен за България както въздуха и слънцето за всяко живо същество!
  • 22 адаша

    15 0 Отговор
    Заменям три запалки / пълни до горе/, за литър олио...
  • 23 Хаха

    12 3 Отговор
    Без газ се връщаме в 19-и век
    Тамън няма да ти искат такса мощност всеки месец през зимата
  • 24 Боже пази България

    8 26 Отговор
    Такава неистова битка срещу интересите на България и запазване на желязната хватка на Кремъл,провеждана от продажни,но силни уж "българи- експерти" е световно явление.За да може България да се развива и да стане модерна,образована,технологична,цялата тази армия безродственици да се изнесе в Москва.

    Коментиран от #58

  • 25 Фффффф

    8 4 Отговор
    Къде се връщаш,ти не си излязъл още от 19 век,допотопна дът6 с допотопна икономика
  • 26 Буха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пацо":

    Тук се коментира газ метан, а в запалката си имаш втечнен газ бутан. Чудя се как да ти обясня разликата. Тези газове са като шкембе чорба и таратор, има прилика, но има и голяма разлика.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мдааа

    11 11 Отговор
    Държавата България приключи господа !
    Време е да се изнасяме от тук, Радев-ГЕРБ-ДПС-ИТН-Възраждане се връщат отново за да ни крадат …

    Коментиран от #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха...

    22 3 Отговор
    Голям смях. За сметка на това,ще бъдем електронно дегитализирани от всякъде .Ще ходим със маски,и по няколко бустерни дози ваксина.Голяма работа,че нема газ и всичко се вдига.Това е новата Европа.

    Коментиран от #47

  • 31 адаша

    9 0 Отговор
    Танкерите идват! Газ, чорапи, наметало!
  • 32 Навалний

    4 8 Отговор
    Още един руzкий! Аман!
  • 33 Гладниците

    7 7 Отговор
    наредиха се на опашка за хонорари от Газпром ...............
  • 34 Зззз

    18 6 Отговор
    "Рапорт даден ,рапорт приет" Кирето изпълни задачата на краварите да осигури добива на шистов газ в Добруджа, да надупчат житницата на България и да сме зависими и за хляба си от някой друг.Тази цел беше поставена и на Толупа ,но така и не се осъществи под натиска на обществото ,а и не се бяхме отказали от руския газ . Е кирето изпълни заповедта .

    Коментиран от #42, #43, #44, #45

  • 35 Кико

    7 7 Отговор
    Стига плашихте гаргите с този ГаС бе . Бъдете обективни и покажете данни колко домакинства ползват парно и са газифицирани. Само че ако покажете реалните резултати няма да има интрига
  • 36 Провинциалиста

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Малко са тези 3ОО ООО ООО ООО$ Още по вече трябва!!
  • 37 Телевизия Бобов дол

    12 1 Отговор
    Ама ние живеем в 18 -ти Век ,така че ще е завръщане в бъдещето !
  • 38 Газа

    6 5 Отговор
    Този да не би да е един от онези, които смятат гражданите за стадо и идиоти.Да ползваш ти аргументите които сме употребили за Русия...Това е като Лавров за Буча...
    И какво общо има Държавата с мутрите, ДС-то и бизнесите им, с които държат в зависимост хората.Наредили им господарите да работят само с Руски газ.
    Ами няма, няма и да има руски газ.И ЕС го каза.Ама те нали ще вадят Б-я от ЕС.За да можели да работят на руски газ.
  • 39 Абе кажи го накратко

    8 1 Отговор
    Ако няма газ всичко ще стане на г8з, а газ няма!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 40 Дааааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мдааа":

    Щом БСП е приключена, значи държавата също?? ДАААА, АМА НЕ!! Приключването на БСП е музика за нашите очи и уши!!!
  • 41 Роден

    6 9 Отговор
    Ай без руски газ моля.
    И да започнем да добива е собствен.

    Коментиран от #49

  • 42 Енергетик

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "Зззз":

    Само, че находищата на шистов газ не са в Добруджа, а в Северозапада .:)
    В Добруджа има находища на конвенционална газ.
    Нищо де, напиши си каквото са ти дали.
  • 43 Друг

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Зззз":

    Колко енергийни експерта трябва да излязат и да ти кажат ;че газ в Добруджа няма!!
  • 44 Бай градски

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Зззз":

    До кога ще тиражираш тъпи клишета и неистини???
  • 45 неееееееее

    9 7 Отговор

    До коментар #34 от "Зззз":

    Искате отново да ни натресете азиатско-сибирския примитивизъм ли??
  • 46 Иван

    7 2 Отговор
    Поредният специалист без да е запознат с нищо. България започва да употребява газ за индустрията от началото на 70г. на 20 век. Преди това се ползва ток. По същото време започва употребата и домакинствата пропан-бутан, но по-масово през 80-90г. на 20 век.

    Коментиран от #63

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ако изпратим путинистите в СССР

    7 4 Отговор
    ние ще отидем направо в 22 век.
  • 49 Другия

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Роден":

    Това БСП,ГЕРБ и ДПС никога няма да позволят! Те печелят от комисионните върху руската газ Непрекъснато обикалят студията по медиите да ни обясняват ,колко много не можем без газа от Русия
  • 50 Хама

    6 5 Отговор
    Да не забравяме че се плаща мин.4000 лв. за писане и пр.А и посолството с парите не се закри. Та и този и още други начело с онзи ДС Чуков се активираха с новото правителство.Тежко на българите.Едно време тростотията превзе държавата сега отново идват още по нагли пак чрез лупаците..

    Коментиран от #61

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Скоро може

    5 0 Отговор
    да видим какво е било в каменната ера. Тогава е имало повече дървесна растителност. Сега и дървата са опоскани.
  • 54 393

    2 2 Отговор
    Ние или вие сте си в 19 век. Има села без ток и вода. Има забулени българки, с разбирания от панти века. Вярват на магии, врачки, треви за лек и разваляне на магии. Косата като я посрижеш трябвало еди какво си. Когато жената роди мъжът не трябва при жена да спи, искат на жената кърмъцъ чаршаф. Българки се женят с деца 10 г с по малки помаци, българки с турци и роми. На кюмюр и дърва от балкана безплатно и т н и т н, българина в жега с шалвари, а в европейски български градове 80 баби с къси панталони.
  • 55 ХаХа

    1 0 Отговор
    Бойко и Иванчо ще се женят за момите им от 14 век. Деди ще проверява чаршафите им
  • 56 Стига с това

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Енергетик":

    облизване на обувките, на тея от козяк. Дай разумен отовор, но не опорките, коити ти спускат. Инак всички ни очаква студ, глад и мизерия. Теб също няма да те отминат.
  • 57 Да, ще има,

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Попов":

    кигато си ухапеш лакътя. Гоним дивото, за да правим слугинаж на американците.
  • 58 Да, желязна е хватката,

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Боже пази България":

    но е американска. Тепърва ще берем плодовете на този слугинаж. Никой в България няма да го подмине.

    Коментиран от #64

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 На Лъвов мост

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Сашо Антонов":

    са талибани, а девойката ще си ти.
  • 61 Да бе!

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "Хама":

    На мен и стотинка не ми плащат от вашите измислени четири бона.Пиша и си ги мразя напълно безплатно.От душа! А ти с твойте опорки- супер примитивни,отсега събирай житце.Че когато " сняг забръска,що ще чиниш ти зимъска?"Няма да ти дават купони от козяк за префернциални цени.Нито в магазина,на касите за ток,вода парно ще ти кажат:Ааа,да! Вие сте върл оборофил! Отстъпка специално за вас90%.Ще броиш левчетата.Не книжните,а железните.Мислиш,че ще те подмине?
  • 62 Тъпан

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Енергетик":

    Или си много об.л или прекалено нагъл за да искаш газ без да си я платил.
  • 63 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Иван":

    Ванка Газта е суровина не е само за готвене и отопление .
  • 64 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Да, желязна е хватката,":

    Бяхме бедни сега два пъти.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Амдертлиев

    5 1 Отговор
    Абе няма страшно и без газ може важно е да се оттървем от "руския агресорски газ и зависимост".Повтаряйте си мантрата "свободата цена няма" 3 пъти на ден по 108 и ще ви енергизира и няма да имате нужда от отопление,също ползите са,че и по малко храна ще употребявате.Както се казва всеки ден прекаран на студено ,юмрук в лицето на агресора.Успех на всички в начинанието.
  • 67 Измет сър лош матерял

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Едни викат,че било много добре през турско робство. Данъците били ниски. Други викат че по време на комунистическо робство било много добре. Кебапчетата били ефтини. Сега сещате ли се защо никога няма да се развием.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.