Last news in Fakti

8 Август, 2022 19:00 3 857 47

Одеса: когато туристите ги няма

  • одеса-
  • туризъм-
  • украйна-
  • война-
  • черно море

Сега нощният живот не съществува, цари единствено зловеща тишина

Одеса: когато туристите ги няма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Одеса винаги е била популярна туристическа дестинация - както за украинци, така и за гости от чужбина. Сега войната нанесе тежък удар на туризма. Как оцелява секторът - бивша екскурзоводка разказва:

Преди началото на войната много туристи идваха в Одеса - на почивка или да разглеждат забележителностите. Гостите се наслаждаваха на плажа, разглеждаха историческия център или пътуваха до близкия Билхород-Днистровски, за да видят най-голямата крепост в Украйна. Но тези дни са безвъзвратно отминали.

Преди войната работих като екскурзовод и пишех статии за пътувания. Руската инвазия, след която всичко в родната ми Одеса се промени, е болезнено запечатана в паметта ми.

Объркване и дезориентация

В града цареше пълно объркване и дезориентация. В супермаркетите имаше опашки, хората се запасяваха с продукти, а пред банкоматите се образуваха дълги опашки, защото хората се опасяваха от възможен срив на банковата система. Аз също се притеснявах как всичко това ще се отрази на работата и на бъдещето ми.

Улиците бяха почти празни, работеха единствено супермаркетите и аптеките. Всичко останало - кафенета, ресторанти, театри, места за забавления - беше затворило врати. Хората излизаха само за храна или разходка на кучетата си. Март беше стресиращ месец, но с наближаването на април ситуацията бавно започна да се разведрява. Кафенетата, салоните за красота и магазините отново отвориха. Хората отново излизаха навън, ходеха в парковете, а децата играеха по площадките.

Нощен живот вече няма

В момента се е завърнало някакво подобие на нормален живот. Ресторантите по главните улици отново са отворили терасите си и пак можете да слушате улични музиканти, да посетите опера или балет или да направите обиколка с автобус на града. Но войната продължава. Затова край административните сгради са издигнати барикади от чували с пясък, а булевард "Приморски" - една от емблематичните и популярни туристически забележителности - си остава затворен.

Повечето кафенета и ресторанти работят най-късно до 22 часа. Един час преди полунощ започва полицейският час. Преди войната летните нощи в Одеса винаги бяха посветени на партита, филми на открито на плажа и концерти. Да се разхождаш из центъра на града в такива вечери бе очарователно преживяване. Сега нощният живот не съществува. Цари единствено зловеща тишина.

Как войната удари туризма

Пиковият туристически сезон в Одеса винаги е бил лятото между май и септември. През 2021 г. над 3 милиона души посетиха Одеса - почти колкото във времената преди пандемията от Ковид-19. Очакваше се тази година да е добра за туризма след облекченията на мерките. Но Русия нахлу в Украйна.

Днес повечето крайбрежни хотели страдат от ниска заетост. Хотелите в центъра, историческата част на Одеса, се справят малко по-добре, като в тях отсядат чужди журналисти и малко украински туристи.

Заради мините, плуването в морето е строго забранено. Преди войната, през лятото плажовете бяха пълни с туристи. Сега е напълно различно. Все още има смелчаци, които ходят на плаж или влизат в морето - въпреки забраната. Но има трагични случаи на хора, загинали от морски мини.

Култура и отдих във военно време

Музеите остават затворени, а някои вече дори са преместили колекциите си на безопасно място. Филхармонията остава отворена, а в парка на градската градина се провеждат благотворителни концерти. Партитата в нощните клубове са забранени.

Чували с пясък обграждат Одеския театър за опера и балет, който е ограничил посещаемостта си до 30 процента. Ако се включи сирена за въздушна тревога, представленията се прекратяват, а на посетителите се дава възможност да напуснат сградата или да се скрият в убежище под театъра. В случай, че тревогата продължи по-малко от час, представлението се възобновява. В противен случай то се спира и зрителите могат да ползват същия билет за следващото представление.

Новата реалност

Обикновено през лятото развеждах групи чуждестранни туристи из Одеса. През уикендите провеждах до три обиколки на ден за украинци. С началото на войната изгубих тази работа и ако трябва да съм честен, не мога да си представя кога ще мога да се върна към предишния си живот. Нямаме представа какво може да ни донесе утрешният ден, не на последно място и защото ситуацията на фронта се променя ежечасно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските варвари

    35 70 Отговор
    Носят само разруха

    Коментиран от #28

  • 2 пьешу

    75 33 Отговор
    каква руска инвазия ви гони, прокисналото зеле? одеса е руски град. рус-ки! капиш? за кой път трябва да си учите урока по трудния начин...

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Билкара

    64 20 Отговор
    Зловещо го направиха фашистите сигурно призраците на невинните убити 84 души в провсъюзния дом 2014г още бродят из града.
  • 4 Запознат

    65 20 Отговор
    В Одеса 2015 г неофашистите украински
    нападнаха на 9 Май руснаците които се бяха събрали да празнуват. Клипове от случката
    седят още в YouTube.

    Коментиран от #8

  • 5 373

    57 18 Отговор
    Къде беше като изгориха живи хората?
  • 6 Амммм

    21 46 Отговор

    До коментар #2 от "пьешу":

    Ако Украйна беше руска, Путин защо плащаше наем на Украйна за ЧФ в Крим? Значи също я е признавал за суверенна държава! А сега вече, не?

    Коментиран от #16

  • 7 !!!?

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "пьешу":

    Анджак руски град, а не росски !!!?
  • 8 Мммммм

    20 38 Отговор

    До коментар #4 от "Запознат":

    Всичко това беше, по причина на Русия. Спомни си как стана Майдана и защо, кой го направи и т. н. Янукович се завъртя към Русия, като предаде всички украинци, на които беше обещал че ще върви с Европа. За това го изритаха.

    Коментиран от #11

  • 9 4444

    55 11 Отговор
    В Одеса чуждите туристи намаляват прогресивно още от 2005 г.Град на престъпност,наркотици и проституция,възпят в песните на Висоцки.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Да те светна

    38 9 Отговор
    Какъв Билхород Днистровски,бе?!Стига сте си кълчили езиците!Дори украинците го наричат Б е л г о р о д.
  • 11 Еш па тоа

    46 13 Отговор

    До коментар #8 от "Мммммм":

    Майдана го направиха ЦРУ,които си отвориха офис в центъра на Киев

    Коментиран от #12

  • 12 Не не

    17 35 Отговор

    До коментар #11 от "Еш па тоа":

    Майдана го направиха народа, несъгласните с Янукович и Русия. ЦРУ им помогна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Путинофил

    39 10 Отговор
    Ама чакайте сега! Населението на Одеса е 80% етнически руснаци! Сами ли ще се превземат?

    Коментиран от #32

  • 15 Механик

    31 10 Отговор

    До коментар #9 от "4444":

    ОДЕСА е нещо, което не може да се обясни. Там винаги е било така. Има си своята шармантност, но си има и мноооооого тъмната страна. Одеса е най-еврейското място. По-еврейско е дори от Тел Авив. Това е място населено с алчни и кръвожадни хазари и такова и ще си остане.
    Одеса е майка на най-невероятните измамници, мошеници, лихвари и най-вече банди, обслужващи тия кръгове. Всичко е добре описано във песни, филми, разкази, прословутата "феня". Володя Висоцки, също така добре е предал всичко и то правилно.
    Разбира се, българското шиле не чете, няма обща култура и на него ми влияе тАлавизора. То от там черпи свиските си "енциклопедични", меко казано, знания.

    Коментиран от #18, #34

  • 16 БАЙ КУРТИ

    27 8 Отговор

    До коментар #6 от "Амммм":

    Преди да пишеш , прочети кой подари КРИМ на УКРАЙНА и коя година . Този същият го свалиха от власт. И виж какъв е по народност.

    Коментиран от #17

  • 17 Амммм

    10 16 Отговор

    До коментар #16 от "БАЙ КУРТИ":

    Преди да пишеш, провери това което съм написал, дали са факти! Ако са факти, можеш да се опиташ да отговориш! Плащал ли е Путин наем на Украйна?
  • 18 верно е

    26 4 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Дори по времето на СССР Одеса си беше свърталище на престъпници и проститутки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Одеса

    29 9 Отговор
    Споко, като си го вземат пак руснаците, ще се върнат туристите. Украинци родени в Одеса са ми казвали, че е много хубав град и като стане руски непременно да отида

    Коментиран от #22

  • 21 Руска Крепост DW!! Когато е строена, не

    25 6 Отговор
    Имало никаква Украйна!!

    Коментиран от #30

  • 22 Мммммм

    9 20 Отговор

    До коментар #20 от "Одеса":

    В Русия има място за всички. Винаги можеш да отидеш да живееш там. Но явно не искаш. Страх те е да напуснеш ЕС и НАТО.

    Коментиран от #23, #27

  • 23 ха ха хааа

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мммммм":

    Ти сигурно живееш там , много отдавна ли .. 🤭😁

    Коментиран от #24

  • 24 Мммммм

    4 14 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха хааа":

    Аз живея там, да. В ЕС и НАТО. А ти в Русия ли си?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 ха ха хааа

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мммммм":

    Последно , къде живееш ..🤭😁
  • 26 ха ха хааа

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Мммммм":

    Последно , къде живееш ..🤭😁 скузами , окапито ..
  • 27 Одеса

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Мммммм":

    Ми че аз и в Англия не живея, и във Франция не живея, и в Германия не живея, може да те изненада, но и в Индия не живея. Само че не знам по твоята логика, какво доказва това? Но кажи ми и ти къде не живееш, барем завържем нещо като разговор

    Коментиран от #35

  • 28 джим

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Руските варвари":

    а американските джендърска култера и грабеж

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 555555

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "Руска Крепост DW!! Когато е строена, не":

    Киевска Рус е оригинала.Московията е наследник на златната орда и е създадена доста по късно във времето.
  • 31 То щот

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "джим":

    В расия хич няма джендари ,там са си просто пираси.Нали знаеш вица ,,тате аз съм гей

    Коментиран от #39

  • 32 Рушляците не ги интерисува

    7 12 Отговор

    До коментар #14 от "Путинофил":

    Кой каква националност е въпроса са е граби да убива
  • 33 DW Ревете за Одеса?? Защо не напишете,

    17 8 Отговор
    Че ВСУ обстрелват с ракети Запорожката АЕЦ??? Нашите Политици и Медии защо мълчат, нямат ли идеа до какво може да доведе това!? Нацистите ще сътворят, нов Ад след Чернобилската Авария, само, че Умишлено!?

    Коментиран от #37

  • 34 Рушляк

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    А то щото тука по нашето Черноморие няма мутри дилъри бандюги . Или викаш хотели дискотеки кръчми ,не се държат от крими контингента . Един от основните бизнеси не е проституция та .Айде бегай
  • 35 Мммммм

    6 7 Отговор

    До коментар #27 от "Одеса":

    Пиша ти, за това че рашка ти е любима, но никога не би напуснал ЕС и НАТО, за да отидеш да живееш там. Интересно, защо на всички ви е любима, а никой не се натиска да заминава.

    Коментиран от #38

  • 36 Кримски

    6 9 Отговор
    Пишете как върви и туризма в Крим . Пустош . Нема никой . И дали Путлер ще им помогне финансово. Хахага
  • 37 Лустрация

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "DW Ревете за Одеса?? Защо не напишете,":

    Ти май ревеш за стърчишката на Путин ,ама той не те желае и се чувстваш отхвърлен.Няма страшно ще си намериш друг любовник.
  • 38 555555

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Мммммм":

    Ами нарича се Стокхолмския синдром.Хорицата не са виновни,толкова им е багажа.
  • 39 555555

    5 6 Отговор

    До коментар #31 от "То щот":

    Да бе хич няма джендари само дето идеолозите им Ленин Сталин , Тротски и Маркс,всички бяха в левия коловоз.
  • 40 марангоза

    8 2 Отговор
    скоро като влезе рублата като официялна валута в одеса ще ви дойде и така жадуващ живот,още малко и паспортите ще се са ви по красиви
  • 41 Русия

    9 2 Отговор
    Е велика а DW са сороски измамници
  • 42 🇧🇬🇷🇺

    12 2 Отговор
    Dw трябва да се забранят

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ОДЕСА ВЕЧЕ Е РУСКИ ГРАД

    0 0 Отговор
    ТОЧНО КАКТО СИ ТРЯБВА ! И КАКТО СИ БЕШЕ ПРЕЗ ВРЕМЕ ОНО !