Last news in Fakti

10 Август, 2022 19:00 5 352 109

Защо българите вярват на всякакви безумия

  • българия-
  • популизъм-
  • конспирация-
  • конспиративна теория

Тези четири фактора - изобилието на информация, разликата между знание и информация, недоверието към интелектуалните елити и капсулирането на балоните, са условията хората да вярват на всякакви безумия

Защо българите вярват на всякакви безумия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои хора мечтаят за просто обяснение на днешния свят. На тях им разиграват един националистически театър - знамето, Левски, 2-3 цитата от Вазов - и ги нахъсват, че някой силно мрази българите, казва Александър Кьосев.

Дали фалшивите новини са някакъв нов културен феномен, както често се твърди?

Александър Кьосев: Заблуда с информация винаги е имало, това е старо, колкото човечеството. Въпросът е защо фалшивите новини са толкова важни днес. Като културолог и културен историк аз най-напред анализирам условията, които ги правят възможни. Сърцевината на проблема е в съотношението между информация и знание и в отношението към авторитетите. Ще започна с това, че никога досега светът не е бил така претрупван с информация...

С информация или с псевдоинформация?

Александър Кьосев: И едното, и другото. Всичко, което от кибернетична гледна точка се определя като "информация". При това тази информация никога преди не е била в такъв хаотичен вид. Нека видим как е било навремето. Онзи, който може да чете букварите, се добира до една информация. Онзи, който стига до по-сложни учебници - до друго ниво. После има енциклопедии, после специализирани трудове...

Да не забравяме и Библията.

Александър Кьосев: Да, разбира се, свещените книги, които винаги са определяли свода на знанието. Тоест, очевидно винаги е имало структурираност на информацията и на хората и каналите, които я предоставят. Това нещо в момента го няма и в интернет могат да се прочетат едно до друго Британската енциклопедия, светски клюки от социалните мрежи, плюс цялото предлагане на електронните библиотеки със специализирана литература. Всичко това е в един кюп, там я няма скритата йерархия на едно предишно знание.

Някой ще каже, че това е демократично.

Александър Кьосев: Да, то Е демократично, без съмнение. Просто ние живеем в епохата на развод между Просвещение и демокрация. Когато възниква, модерната идея за демокрация предполага просветени граждани. Сега това не е очевидно. Сега демокрацията се е развела от императива, че човек трябва да се развива интелектуално. Но да се върна към хаотичната лавина от информация. Всъщност това са множество застъпващи се лавини, идващи отвсякъде: от традиционни медии, от електронни медии, от социални мрежи, от устна комуникация. Та в резултат от тези лавини се загубва разликата между информация и знание.

А тя каква е?

Александър Кьосев: Тази разлика е много проста. Информацията е знание в насипен вид, то е там някъде в склада. А знанието е тази информация, която е въведена активно в душата на индивида, в неговия ум и разсъждаващ интелект. Тоест, знанието е интериоризирана информация, докато информацията просто стои там някъде - и когато ти трябва, ти отиваш и проверяваш. Казвам на моя син: "Сега пътуваме от Пловдив за Бургас. Кажи ми кои са градовете между Пловдив и Бургас." А той ми отговаря: "Винаги мога да проверя в интернет." И с това се свършва. Изчезнало е преживяването на информацията, превръщането ѝ в лична материя, знание.

Освен претрупаността с информация, Вие споменахте и днешното отношение към авторитетите...

Александър Кьосев: Да, това е популизмът, който най-общо казано може да бъде определен като недоверие към елитите и романтическо идеализиране на народа. В случая става дума за недоверие към онези елити, които са притежавали монопол върху знанието. Да, този монопол не е бил демократичен и сегашната дигитална революция го взривява.

А добре ли е изобщо да има елити на познанието?

Александър Кьосев: Това е въпрос, по който винаги ще има спорове. Ще дам пример от областта на популярната музика. Тя тръгва от гаражи и мазета, където някакви момчета правят съвременния рок. Те имат невероятен талант, тези "Битълс", "Ролинг Стоунс", "Дъ Ху“ и пр. и произвеждат нова музика, която скандализира техните бащи и майки, предизвиква истинска революция. След това обаче в рамките на популярната музика се пораждат елити. Тоест, пораждат се свръх-музиканти като хората от "Крийм", от "Лед Цепелин", от прогресивния рок и пр., които създават една изключително софистицирана популярна музика. Срещу тях обаче изведнъж излиза революцията на пънка, която казва: Долу елитите, обратно към корените, ние си искаме младежката, първична и разбираема, наша музика! С две думи: проблемът между елити и не-елити никога няма да бъде решен.

А какво отношение има напрежението между елити и не-елити към фалшивите новини?

Александър Кьосев: Елитите в момента нямат авторитет. Тези хора, които са отговаряли за знанието, за неговата верификация и разпространение (например чрез учебниците), те и днес продължават да го правят, но рязко е спаднало доверието в тях. За това има много причини, не мога да ги анализирам тук. Но когато по телевизията се появи експерт, който ти казва нещо за Ковид-вируса, ти много често ще предпочетеш да слушаш своята съседка Пенка. Тя ще ти каже нещо устно и ти повече ще вярваш на нея, отколкото на експерта.

Класическото "всеки сам си преценя".

Александър Кьосев: Да, оттам следва класическото "всеки сам си преценя", което може да бъде наречено "демократически разпад на Просвещението". Към това се добавя последният фактор: капсулирането на балоните и на информационните общности, където вътре се култивира доверие и ти вярваш на своя "балон", а не вярваш на никой друг. Да обобщя. Тези четири фактора - изобилието на информация, разликата между знание и информация, недоверието към интелектуалните елити и капсулирането на балоните, са условията хората да вярват на всякакви безумия.

А как е правилно да реагират хората, когато в тяхната ехокамера се появят 10 000 съобщения, че Кирил Петков е хванал Лена Бориславова за ръка в МС?

Александър Кьосев: С такива глупости аз няма как да се справя и не мога да дам отговор на този въпрос. Ще кажа само: Бъдете умни, бъдете интелигентни, бъдете критични и внимавайте. Ако се върнем крачка назад: "всеки сам си преценя" е нож с две остриета. От една страна то е признак за демократизация на знанието, което е нещо много хубаво. Демократизацията е нещо хубаво, но може да има лоши ефекти.

Например?

Александър Кьосев: Например разпространяването на лесни, кохерентни обяснения, казано другояче: на конспиративни теории. Какво е характерно за тях? Те създават една изключително ясна, обясняваща, разбираема, успокояваща и лекуваща от травми картина на света. Тя има още едно много важно качество: тя е ТВОЯТА картина, ти проявяваш своя интелектуален суверенитет чрез нея. И хората могат да повярват във всичко, стига то да им дава чувството за суверенитет.

Да вземем една от тези теории. Костадин Костадинов развиваше тезата, че има някакъв международен заговор срещу българския генетичен материал. С това той мобилизира патриотични чувства у хората. Но защо хората му вярват?

Александър Кьосев: Г-н Андреев, аз се опитвам да Ви опиша рамките на процеса, а Вие ме занимавате с ****** (използваното тук съществително е заличено от редакцията в съзвучие с нормите на българското наказателно право - б. ред.). Хората вярват на такива неща, защото мразят някого, а техният балон има стабилни мнения по въпросите. В един спор в социалните мрежи аз изложих своите аргументи пред една жена, на което тя ми отговори: "Каквото и да кажете, аз знам кой сте и няма да ме убедите!".

А тези патриотично настроени хора как могат да започнат да чуват Вашите аргументи?

Александър Кьосев: Нека първо да видим кои са тези патриотични "генетични българи", които смятат, че са в генна опасност. Ето го социалният им профил: живеещи в малки градове или в села, обикновено възрастни, обикновено слабо образовани и обикновено не пътували никъде в течение на много време. Тоест, това са едни изолирани, уплашени хора, които са сред губещите от глобализацията и са ужасени от това, че светът е в хиляди пъти по-голям и по-сложен, отколкото те са можели да си представят. Те мечтаят за просто обяснение. На тези хора им се разиграва един националистически театър. От патриотизма просто се извличат 5-6 символа - националното знаме, Ботев, Левски, 2-3 цитата от Вазов - и с това се свършва. Чрез тези символи фалшивите патриоти нахъсват хората, че някой много ги мрази, че българите са вечни жертви и губещи в глобалното състезание. Тоест, техният страх и тяхната изолационистка травма получават език, който им е познат и техен - той се състои от ограничен кръг символи, научени във втори клас.

Добре, но ако човек се чувства патриот (каквото и да значи това) къде другаде да избяга?

Александър Кьосев: Лично аз съм привърженик и смятам да участвам в една гражданска инициатива по този въпрос: за граждански патриотизъм. Чрез нея искаме да измием родолюбието от кича и да го върнем на истинските му, мълчаливи собственици - обикновените хора. Защото кои са патриотите? Казано на езика на Симеон Радев, това са "строителите на България" - тези, които работят, които си плащат данъците, които показват своята любов към родината практически. Не с кухи символи, не с театри, не с патос и кич, а с нещо, от което наистина има практическа полза. И то се вижда кои са тези хора. Те са в страната и извън нея, активните българи. Аз не говоря само за някакви интелектуални елити, тук става дума за всички онези, които имат нормално, човешко всекидневно отношение към своята родина и работят за нея, правят нещо за нея и си плащат данъците. Това са истинските патриоти според мене. И те също се нуждаят от език, защото в момента патриотизмът е узурпиран от този фалшив кич. И ние трябва да си го върнем.

* проф. Александър Кьосев е културолог и културен историк. С него разговаря Александър Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой вярва

    127 20 Отговор
    на Запада?!

    Коментиран от #9, #106

  • 2 Овчар

    25 101 Отговор
    Само в Копейкин вярваме

    Коментиран от #7

  • 3 Кокорчо

    94 8 Отговор
    Да ми изк0ч@т 0чите ако лъжа!

    Коментиран от #107

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Коко

    101 25 Отговор
    Кьосев, първо си смени името. Всички българи трябва да си сменят турските фамилии. А твоята означава "мъж, на който не му расте брада", тоест, който не е пораснал и никога няма да порасне и да стане мъж. И мнението ти е такова - кьосесто. А кой вярва на кьосета?!
  • 6 Киро Острото

    102 13 Отговор
    Ще докарам газ от Америка, Вервайте ми!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12340

    86 11 Отговор
    щото четат "Войче Деле ".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МАЛОУМНИКА

    56 9 Отговор
    Вярват и в най-голямото Безумие - Боко Тиквата от Банкя и слугите и робите Му.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пьешу

    88 6 Отговор
    "изобилието на информация, разликата между знание и информация, недоверието към интелектуалните елити и капсулирането на балоните"
    - изобилие на информация НЯМА. щеше да има, ако имаше поне една друга гледна точка, освен ли.б.ер.астката. но няма;
    - недоверието е налице, защото "интелектуалните елити" първо, са се самоназначили, и второ - още преди да се самоназначат, са се продали. на тия по предходното тире.
    за капсулиране, информация, знание - не ща да си отварям устата.
  • 13 ⚜️Просветен⚜️

    95 9 Отговор
    Дойчевците обвиняват българите, че вярвали на всяко безумие? На дойчевците всъщност никога няма да им стане ясно, защо не повярвахме на нито една измислица! Защо не повярвахме на вируса, защо не марширувахме като агнета в мола? Офцете се опитват с оФчо повтаряне да ни вменят, че ние сме Офце! Всъщност си умират от яд, че не могат да ни накарат да повярваме в нищо!!!
  • 14 DW-прпаганден машинен

    89 13 Отговор
    А кой нормален вярва на безумията на Гьобелс Веле !?!?

    Коментиран от #28

  • 15 СЛАВА РОСИИ

    77 15 Отговор
    Ауууууууууууууу,имам чувството че този сайт е собственост на дойче зеле,като видях тяхното лого под заглавието и спрях да чета.
  • 16 Иван от Обеля

    62 11 Отговор
    Аз вярвай на Ротшилдите и на говорителя им Джордж Сорос. И на Грета, която също е говорител.
  • 17 Танк

    76 7 Отговор
    Според мен проблема е в липсата на информация. DW казва едно, а руска медия не виждам да пишат нещо в факти. Дайте ни различни гледни точки а ние ще си преценим.

    Коментиран от #21

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    69 9 Отговор
    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц... Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според "световните" корифеи. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес.
    копи-пейст:.....Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал...........

    Коментиран от #25

  • 19 Путинофил

    12 66 Отговор
    Казах ви, че путинофилите са неграмотни. Вижте коментарите, пълни са с грешки.
  • 20 Илиев

    13 67 Отговор
    Много добро и съдържателно интервю. Изглежда и дращещите тука се познаха в образа на ,,възрастни, не достатъчно образовани, живеещи в малки градове и села и не пътували никъде хора,,. Направо е посочил тукашните примитивни путлераци и фенове на Копейкин.

    Коментиран от #33

  • 21 Нали цял ден гледаш Останкино, бре

    11 59 Отговор

    До коментар #17 от "Танк":

    Какво искаш и тука да ти ги цитират. Освен това е известно, че рушляците не дават информация, а долна пропаганда...

    Коментиран от #29

  • 22 ханс

    55 7 Отговор
    Гледайте си фюрера,не се занимавайте с нас.Кьосев си мисли,че като е бил агент на ДС, е голям специалист
  • 23 Баба Ванга

    9 38 Отговор
    Русия ке пребъде кога забрани пушенето по време на специална операция.
  • 24 АБВ

    2 27 Отговор
    Защото е мноооого прост и неук
  • 25 Виждал съм и други ромеи

    13 37 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Които се оплакват от такова отношение на западняците към "българите". Аз не съм срещал такова, винаги са се отнасяли към мен като към бял човек. Може и да е заради образованието и квалификацията ми, не знам. Но ако си работил като общак или разсилен на запад, то такова им е отношението към всички независимо от етноса, не е лично към българите. Там не те гледай какъв си, а кой си и какво си постигнал. Ако отношението им е лошо, то единственият виновник си си ти самият.
  • 26 Оня с големия

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "бонго-бонго":

    Аз само на теб вервам аресвам бели амбриажи
  • 27 Сид Вишъс

    7 29 Отговор
    Уплашените бабички и дядовци по селата да слушат повече Ролинг Стоунс, за да им дойде акълат в главите! Може и Смашинг Пъмпкинс за Разкош!!!

    Коментиран от #45, #108

  • 28 Трак

    32 10 Отговор

    До коментар #14 от "DW-прпаганден машинен":

    Това не е Гьобелс ВЕЛЕ а ЕВРЕИН ЦИОНИСТ СОРОС ВЕЛЕ. Гьобелс е уникат но комунизма на евреина докара лгтб ционист ВЕЛЕ нищо общо с ДОЙЧЕ
  • 29 Танк

    40 6 Отговор

    До коментар #21 от "Нали цял ден гледаш Останкино, бре":

    Както казах. Ти как прецени, че едното е долна пропаганда а DW са света вода ненапита. Информация ползвай от всякъде. (ма то се иска четене)

    Коментиран от #31

  • 30 ЧЕРНИЯТ

    24 8 Отговор
    Защото са изглупели ,прости и дебилизирани вътрешно от глупостта си а тази глупост се дължи на белите лъжи за по добър живот от вътрешно внедрено щатско звездно бяло посолство на козяк 16 в София ,но махам се от тук и това ме радва

    Коментиран от #34

  • 31 Само с четене не става

    12 37 Отговор

    До коментар #29 от "Танк":

    От българските училища излизат 100% можещи да четат, и 90% функционално неграмотни руфосили. И каква му файдата, че може да чете, м?

    Коментиран от #38

  • 32 На сапун бе

    29 9 Отговор
    Меко казано,,яко глупости,,
  • 33 едно мнение

    9 37 Отговор

    До коментар #20 от "Илиев":

    Много от тукашните примитивни путлераци и фенове на Копейкин , дори и не знаят къде се намира Русия на картата?
  • 34 Бай градски

    5 19 Отговор

    До коментар #30 от "ЧЕРНИЯТ":

    В Северна Корея ли отиваш?

    Коментиран от #37

  • 35 Новонормалната истина

    41 5 Отговор
    Виждаш Дойче Велев и не четеш повече, казваш му "професор" и не го обиждаш повече
  • 36 БеГемот

    7 2 Отговор
    Кухи лейки!
  • 37 Не отивам там

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бай градски":

    наближило ми е времето да ме изпекат жените в варела жив радвайте се аз вече умрях ,остана само да ме замезят с бяла майонеза малко когато ми падне кожата от скелета ,за да съм по сладък като ме ядат на всяка жена
  • 38 Танк

    22 5 Отговор

    До коментар #31 от "Само с четене не става":

    DW ли ти го каза?

    Коментиран от #61, #92

  • 39 Костя Запорожки

    4 19 Отговор
    Време ни е за ИЗРАЖДАНЕ, изрожденци

    Коментиран от #68

  • 40 Tърновец

    30 3 Отговор
    Да предложа пример на "професора" Японците също като някои възрастни Българи не обичат да пътуват - особено в Америка - но имат чудесна държава. Тъй като "професора" твърди че е историк и културовед - има друг пример - с Априлското въстание от 1876 - Раковски, Ботев, Левски, Стамболов, Волов, Бенковски, Панайот Хитов, Захари Стоянов - това бяха хората които ни поведоха- а тогава имаше ли поне един Соломон, Лорер, Бойкикиев, Давид Леви - имаше ли поне един Еврей да излезе да се бие за България? А сега - колчем дойдат избори те са най - отпред. Някой иска ли да тълкува?
  • 41 135

    5 1 Отговор
    Аз пък ще кажа само едно: ОБИЧАМ ВИ!
  • 42 Експерт

    30 3 Отговор
    Големи грижи за нас. Направо съм трогнат. Грижа за нашето здраве и грижа за нашата информираност. И за всичко си има експерти. От нас се иска само да вярваме на експертите и да ги следваме във всичко. Ако обаче кажеш, че мнението на експертите не е единственото, че има и други гледни точки, веднага изпадаш в ерес. Няма друго вярно мнение, няма други гледни точки! Тоест има, но те са грешни! Щом експертите казват така, значи е така. Всичко друго е безумие. Или фалшива новина. И експертите са много загрижени да не попаднем на подобни фалшиви новини. Скоро и със закон!
  • 43 Боко с кюлчетата,баща му майор от ДС

    26 3 Отговор
    Много елементарна статия,нали човек трябва да учи за да знае,да е информиран,като си неграмотен е за цял живот,някой хора с подобни пасквили вземат заплата
  • 44 КОй

    7 16 Отговор

    До коментар #11 от "Путинофил":

    Точно....В колонка и към сибир, ама там няма айфон и бмв-та :)
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Точен

    32 6 Отговор
    Александър Кьосев първо да си покаже фиша с гранта от Козяк, после да се прави на професор.
  • 47 оня с коня

    25 7 Отговор
    Нямам нерви да чета такива ПРОТЯЖЕНО ДЪЛГИ статии,ама се надявам че тука сте я прочели и вместо мене.Ще отправя обаче много строга Забележка към ДВ да не си позволява да говори за ВСИЧКИ БЪЛГАРИ че вярват на всякакви Безумия и Щуротии- то си има специални хора за това,така е и във Всички държави по света.И е казано:"Докато има Балами,ще има и Тарикати"...Мдааа!:)
  • 48 Човек с памет

    32 5 Отговор
    Акъл от DW, благодаря, не ! DW е въплъщение на "империята на лъжата".
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Матей преображенски

    24 4 Отговор
    А на какво да вярваме,на умностите,които ни сервираха досега проамериканските лакеи,красиви хи-ме-ри на бе-зум-на цена.Натре-со-ха ни тяхната въ-пи-ю-ща по-роч-ност,хищ-ни-чес-ки порядки,неис-това из-вра-те-ност.Много ясно че патриотичните организации ще издигат за пример Левски,не джордж фа-шин-гтон.И без излишни увъртания,всичко едно към едно на пан-га-ра,без ДВ-слово-блу-дства.
  • 51 Да бе да

    7 8 Отговор
    "Защо българите вярват на всякакви безумия"

    😁
    Много пъти съм си задавал същия въпрос?
    И единственият отговор до който стигам е !!! Защото е по лесно😁 жалко, но реалност
  • 52 не е така

    28 5 Отговор
    Българите са земни хора и не вярват на безумия. Просто пишещите не ни познават.
  • 53 Стилиян Костов

    5 27 Отговор
    На народа му писна от руското робство и използване, тая напаст ни обира 45г., затова не искаме нищо руско, за руските натрапници плачат единствено тия където са на руска хранилка - ПРЕДАТЕЛИ ПРОДАЖНИЦИ !
  • 54 3.14К

    21 4 Отговор
    Крайно време е вместо Факти, да се казвате DW!
  • 55 Пропагандата

    28 3 Отговор
    на америка за България не спира! Продажниците и те не свършват!
  • 56 Мнение

    24 3 Отговор
    Знамето на снимката са го докарали на реклама на аквафреш,а не на българското знаме.Това нарочно ли е направен този ефект или от четене на прекалено много украинска пропаганда взе знамето да ми се вижда различно?
    Проблемът на Кьосев е,че мислим критично,а не обратното.
    Напоследък новините,които ни пускат с фалшиви.Примерно ни обещават евтина газ пък след това увеличават цените.Казват как оръжия в Украйна нямало да пращат пък се оказа,че пратили.Казват,че руснаците обстрелвали АЕЦ пък те го държат от март месец.Когато има видими логически грешки е нормално да не вярваме.
    А относно снимката с парапета...мен парапета не ме притеснява,а какво са правили там заключени с часове в апартамент под наем.Играли са на домино ли?Правили са палачинки ли?Мхм...на куково лято.
  • 57 Е па що

    3 9 Отговор
    да не вярва.То този народ го лашкат от 1372 гд.Толкова е осеменен,че дири си мисли ,че съществува.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Тази статия е източник на омраза и

    25 3 Отговор
    необосновани обиди към нашия народ. Медията, автор трябва да се забрани на терторията на България незабавно!

    Коментиран от #90

  • 60 Свиркай

    20 3 Отговор
    Аман от културни историци! Виж, ако беше човек на културата и историк, бих прочел тоя пасквил! Но, просто не си струва...
  • 61 М'не

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Танк":

    Ти го доказваш...
  • 62 Нищо ново и старо

    13 2 Отговор
    Когато е имало само елити на знанието,познанието нещата винаги са свършвали зле. Когато само малък елит владее,крие и командори знанието при всяко голямо обществено и природно сътресение голяма част или целият елит бива затриван, просто избит. Така са се загубили знанията на Шумер,Египет,Гърция,Рим,така се е загубил гръцкият огън... и често се е налагало да откриват топлата вада за 3-ти,4-ти път. Елитите на познанието са вредни защото винаги са управлявали хората с манипулация. Днешните елити наистина нямат афторитет защото с напредването на образаваността средностатистическият човек започна по-лесно да ги хваща в лъжа. А като ги хвана 2,5, 10 пъти в лъжа... край с доверието в елита,защото вече не е елит а гнъсен помияр. От миналите поведения на елитите няма никакво основание да им се вярва,че не манипулират, а и те нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили - все се свират в затворени клубове,срещи конференции на затворени и изолирани места.
  • 63 Да, ама не...

    18 3 Отговор
    " Да обобщя. Тези четири фактора - изобилието на информация, разликата между знание и информация, недоверието към интелектуалните елити и капсулирането на балоните, са условията хората да вярват на всякакви безумия. "
    Добре де, няма да цитирам другите моменти, но и аз да обобщя:
    Не можем да продължаваме да разчитаме на фалшификациите в учебниците по история, заради интересите на наши и чужди политици и да приемаме на сляпо всичко. Това , което все още се изучава като история за произхода на българите е абсолютна пародия и късна политическа измислица, опровергана по много начини от малкото достигнали до нас записки на древни римски и гръцки хронисти, въпреки унищожените неволно или най често умишлено, в продължение на векове, огромни архиви.
    Съгласен съм, че се вярва на безумия, но те непрекъснато, в продължение на много десетилетия, са представяни като единствена истина, без предоставяне на източници или възможности за сравнения и анализ. И това е само част от цялата картинка, защото не мога да изброя всички области.
    В момента, в който голяма част от нас имат възможности за достъп до информация, която преди беше тенденциозно укривана, не е редно да говорим за "просветени и непросветени"! Всеки носи глава на раменете си не само за равновесие и да се вслушва единствено в чуждите съвети, а и да мисли самостоятелно. Не можем да виним този или онзи, че мислят различно от нас и да се опитваме отново да ги "вкараме в коловоза"!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Асен Милев

    20 3 Отговор
    И що да няма международен заговор срещу българите след като и историята го показва
    - гърци и евреи докарват турците в България и Балканите- освободени сме от робството с триста зора последни на Балканите - веднага ни нарязват с Берлинския конгрес на пет части - надигаме глава и на Балканската война и всички новоизлюпени съседи подпомагани отвън ни ръфат - пак надигаме глава и веднага ни нарязват отново с Ньойския договор ПСВ - през ВСВ вече се ослушваме и просто не знаем какво да правим за да оцелее оглозганата ни до неузнаваемост Родина, следва 45 г. комунизъм- хората са помлени идеологически - днес, вкарани в Лисабонския и Атлантическия договор вече окончателно нямаме икономика и суверенитет, губим от населението три милиона - 33% - такава брутална загуба за толкова кратко време, не сме имали никога до сега през хилядолетната си история, а положението ни няма и изглед за подобряване...
    п п
    Само проследете историята на нашите съседи, и най- вече Гърция (държава на 190 години) и ще се убедите, как с помощта на Великите сили увеличава територията си за сметка на България близо пет пъти!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Скапаното

    21 2 Отговор
    Дойче веле трябва да ви забранят
  • 70 Дойче веле

    18 2 Отговор
    Защо в Турция ви забраниха
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ежко

    17 1 Отговор
    Споко DW.На вас специално не вярваме:)!
  • 73 На мъдрия му стига малко

    6 1 Отговор
    Не е беден този който има малко а който иска много По делата ще ги познаете Анализ на функция с една и много променливи Линейна Алгебра и Аналитична Геометрия Анализирай Това Анализирай онова История Славянобългарска и Търсеща машина Временни утре не се е случило
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Просвещение било

    12 1 Отговор
    Живеел в Епохата на Просвещението , а се чуди защо в главата му е мешавица. Живеем в 21век, бе, псевдодемократ.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 DW и Aлександър Кьосев Лъжи и

    11 1 Отговор
    Маниполации!! Я се скрийте, всеки преценява в какво и в кой да вярва!! АМАН от Маниполатори!!
  • 80 Анонимен

    14 1 Отговор
    Отново срещу Възраждане и обикновените хора! Кои са елит? Тези, кои постоянно манипулират и обиждат другите! Такива статии са обида за интелигентността на българина!
  • 81 Ша почина

    11 0 Отговор
    Унтерменшите ДВ тръгнали да ни поучават да вярваме само на безумията писани от тях.
  • 82 Когато фактите говорят боговете мълчат

    2 2 Отговор
    В Мила родино ти си земен рай Се разиграва Кой е по по най от боговете в Египет и Гърция като се знае че Господ е творец на всички видимо и невидимо и в началото беше словото
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 шит ня

    4 1 Отговор
    На немската вълна
  • 86 ии не струва

    2 2 Отговор
    Дори не използвам алгоритъм. Мода да чете
  • 87 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    8 2 Отговор
    ХЕХЕ ,...
    ДВАМА МЕТРОСЕКСУАЛНИ
    ГЪЗОБАРЦИ ХРАБРИ Е ОПИТВАТ
    ДА МЕ ИНФЛУЕНСВАТ
    ..
    ЧАКАЙТЕ БЕ ХОРА , АЗ СИ ВЛАДЕЯ ЧЕТИРИ ЕЗИКА, СПОМЕНАВАМ МАЙКА НА 8
    ...
    И МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ САМ КОЕ Е ЦЕННО
    И КОЕ НЕ В ОРИГИНАЛ:))
    ...
  • 88 лъжлив световен ред

    15 0 Отговор
    Когато виждаш, че официалната информация е груба, откровена лъжа, сам си правиш изводи и търсиш своята истина! Това се случи по време на КОВИД-пандемията, и сега при войната в Украйна.
  • 89 Иван

    8 1 Отговор
    Отгоре прочетох Дойче Веле и реших, че не си струва да се чете.
    Не го прочетох.
  • 90 Иван

    9 2 Отговор

    До коментар #59 от "Тази статия е източник на омраза и":

    Напълно ПОДКРЕПЯМ ПРИЗИВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ В БЪЛГАРИЯ!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Българка

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "Танк":

    За жалост човека с който спориш е прав. Наскоро си търсих сътрудник , на конкурса дойдоха наистина неграмотни мради хора, а ми трябва човек за кореспонденция и документация. Тегава работа. Същия е случая и с високо "интелигентните" коментиращи. В един друг сайт , интелектуалка пишеше против добавките в храните (е-тата) , познайте какво стана като и писах, че е300 е витамин С. Та, до някъде съм съгласна с автора.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Забранете го това ДВ

    8 1 Отговор
    Защо Дойче веле не бъде забранена в България, защото всеки ден ни облъчва с омраза към всички, освен Америка, геювете и всичко изрватено. Те искат българското общество да е помия като тяхното. Забранете ги, бе!
  • 95 ауууу

    8 1 Отговор
    Защо Дойче веле всеки ден бълва безумия и насажда омраза?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Дойче

    6 0 Отговор
    Няма по-фалшиви новини от вашите!
  • 99 Факт

    7 1 Отговор
    DW , За какво го готвите този професор?
  • 100 Добро е

    2 3 Отговор
    Добро интервю и смислени въпроси. Много политически вредители избуяха върху тор от страхове, беднотия и тъпотия. А беднотията е главно свързана с корупция.
  • 101 ЕДна

    7 0 Отговор
    Хем искате да вярваме на предизборни обещания, хем не искате да вярваме в безумия. Хаийде, измислете какво искате!
  • 102 Тома

    2 0 Отговор
    Световно известния политик с чекмеджето каза.Аз съм прост и вие сте прости.Че за това
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Никой

    0 0 Отговор
    Защото са интелектуални глупаци . Поговорката : Прост народ, слаба държава. " Не народ а мърша ". " Ако се правиш на агне вълка ще те изяде ". А " Акъл до колене ум до глезените ". " Върви му на бито куче тояга".
  • 106 Мммда

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кой вярва":

    Само най- необразованите и лесно поддаващи се на манипулация, хора без каквото и да е критическо мислене и всякакво отсъствие на каквато и да е логика. Другият вариант е в парламента: няколко добре ориентирани и хитри бизнесмени на стабилен комисион и протекция от закона
  • 107 Събуди се!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кокорчо":

    Характерна черта на демократ
  • 108 Мммда

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сид Вишъс":

    А такива с мислене като твоето да почетат повече за да си повдигнат поне малко айкюто, до ниво поне на осмокласник.
  • 109 Стават вкупом непотребни

    4 0 Отговор
    С течение на времето всички елити на познанието дават фира,износват се и вкупом стават непотребни. Всички елити се пробват да крият познанието,да го пускат и употребявят дозирано и да манипулират масите. Кара-вара,кара-вара и в един момент елитите бивит унищожавани или разгонвани ... безжалостно. Нашият псевдоелит е узрял зя утилизиране.