Last news in Fakti

22 Юли, 2022 16:00 3 121 17

Борбата с наркотиците в България: много проблеми и един добър пример

  • българия-
  • наркотици-
  • дрога-
  • наркомани

Днешната ситуация не е по-различна от тази в началото на 90-те, когато наркотиците влязоха в България и злото се намести в хиляди семейства

Борбата с наркотиците в България: много проблеми и един добър пример - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешната ситуация не е много по-различна от тази в началото на 90-те, когато наркотиците влязоха в България и злото се намести в хиляди семейства. Но все пак има добри примери. Веселина Божилова разказва за един от тях.

Употребата на наркотици пряко или косвено причинява смъртта на над 700 хиляди души по света всяка година. Над 150 хиляди от тях умират в резултат от свръхдоза. На 21 юли почитаме паметта на жертвите на наркотици.

В България пък през юни отбелязахме тригодишнината от закриването на Националния център по наркомании. То се случи успешно от втория опит, първият беше по време на управлението на Орешарски през 2013 година. И беше миловидно поднесено като прехвърляне на дейността към Национален център по обществено здраве и анализи. Преди да бъде закрит НЦН, той беше разтърсен от уволнения на добри специалисти. Когато беше затворен, той вече беше обезкървен.

Българската държава не направи нищо да подобри възможностите за лечение

Днешната ситуация не е по-различна от тази в началото на 90-те, когато наркотиците влязоха в България и злото се намести в хиляди семейства. С уточнението, че в един начален период все пак бяха постигнати някои неща - безплатни детокси, създаването на НЦН, създаването на Превантивно-информационните центрове в страната. Детоксите вече навсякъде са платени, НЦН го няма, държавата не добави и на йота нещо към финансирането на лечение и единствената безплатна възможност си остават няколкото държавни метадонови програми. Частните, за разлика от тях, са платени и са повече. Лечението без лекарства не е финансирано от държавата, него го няма с изключение на леглата в няколко държавни болници. Само за сведение - гръцката държава отделя всяка година по 80 милиона евро за лечение без лекарства в терапевтичната програма Кетеа.

У нас, точно както в началото, когато никой не знаеше за какво става дума, наркозависимите са работа единствено на полицията и на съда. Те се ловят лесно и се съдят още по-лесно, затова статистиката се държи на тях. В затворите няма програми за лечение, а наркотици има. Дори когато заловят на пътя шофьор с наркотици в кръвта, никой не се интересува дали той ще се оправи. В други страни такива хора дават периодично тестове, докато си вземат книжката обратно. У нас не. Наркоманът се нарежда до клошаря в най-честия избор за извършители на престъпления, когато нямаш особен интерес да търсиш действителния.

Иначе имаме една Национална стратегия за борба с наркотиците, която се отупва от праха през известен период и се сменя следващата крайна дата. Там има много пожелания и на практика никой не се интересува от нея. Стигна се до абсурда преди няколко години да забравят да я осъвременят и така, о ужас, няколко месеца изкарахме и без нея. Дали някой си загуби съня от това?

Освен бла-бла приказките тази стратегия имаше и едно много полезно нещо. По нея се отпускаха средства за безплатни бройки в платени програми. Тъй като у нас и без това няма безплатни програми, а населението, особено в сегмента на родителите на наркозависими, по правило е изключително обедняло, тази опция беше вид спасение. Докато съществуваше НЦН, тези средства се предоставяха на програмите след конкурс. Сега се прехвърлят на общините към Превантивно-информационните центрове, но са целеви и те не могат да ги харчат. Трябва да ги предоставят на места за лечение, но пък законово това е много трудно, има срокове, обществени поръчки. Всъщност много от общините връщат парите, докато зависимите чакат за този шанс. Ако имат време да чакат. Има и по-голям абсурд - превеждат пари на общини, в които отдавна няма програми за лечение - например в Добрич. Имало е за кратко, влязло е в Гугъл и ето ви едни пари да им ги дадете. А тях ги няма. Щеше да е много смешно, ако не беше трагично.

Частните възможностите стават все повече и все по-скъпи

Появяват се платени психотерапевтични програми, някои откровено заиграват с чувството на вина у родителите и искат цели състояния за лечение в луксозни условия. Специалистите са наясно, че условията не са първото най-важно нещо при лечението. Дори ако човек наистина иска да се отърве от зависимостта си, посреща стоически и далеч по-неблагоприятни. Но рекламите работят. Както дилър с проблясък на съвест се оправдава: "Ако не съм аз, някой друг ще им продаде", така и тук идеята е: "Аз знам, че няма да го излекувам, но поне да му взема парите". Последната такава програма се рекламира с филма със Сандра Бълок "28 дни", колкото продължава и лечението. Зад нея стои зам.-министърката на здравеопазването, която закри НЦН. Ако сега се чудите как става това, не сте само вие.

Освен едно платено изключение в София, програми за непълнолетни няма. Пазарът на наркотици се смени и днес основният проблем са синтетичните дроги, които се употребяват от непълнолетните. В един момент те правят т.нар. психотични епизоди, а няма къде да се лекуват. В психиатриите не ги вземат заради възрастта.

Единственото, което успешно се развива през тези години, е стигмата. Обществото, стига да не му е в къщата, единодушно осъжда наркоманите и не допуска дори, че зависимостта е заболяване и има нужда от лечение.

Добрият пример

Има напоследък един пример за обратното, толкова хубав и неочакван, че дори не смея да напиша къде се случва, за да не му навредят. Преди година край среден областен град с много добри традиции в превенцията и загрижени хора в общинските власти се създава нова психотерапевтична програма. Създава я млад човек от града, преминал през ада на наркотиците, но и целенасочено усвоил знания и умения в редица обучения и стажове. Още при заявяването на намерението си среща подкрепа от общината и се решава да действа.

Цената за месец престой е 1500 лв, но малцина от 16-те резидента в момента могат да я плащат. Градът обаче не ги изоставя. Още при първата си поява, момчетата се заявяват ясно - да, те са наркозависими и да, те искат да се преборят с това. Говорят по местните медии, обличат еднакви брандирани тениски, появяват се публично. Започва нещо, което другаде у нас не се е случвало - синергия между програмата и града. Момчетата се включват в редица доброволни дейности. Те възстановяват автобусни спирки по селата, копаят дупки за дървета край училищни дворове, боядисват читалище, помагат в Дом за настаняване на деца с физически увреждания. Правят го с удоволствие, защото и тези доброволни дейности са част от терапията. Градът започва да разчита на тях.

Изтъркулва се срокът за едно лечение, шестима от първите, макар и да са от столицата, избират да останат в малкия град. Двама вече работят. Общината предоставя на програмата безплатно помещения за дневен център и за консултации. Лека полека градът оценява това, което вижда, и решава да помага - събира пари за осигуряване на лечението на хора, които не могат да си плащат. Благотворителен базар около първи март, благотворителен концерт. Включват се хора от цялата страна.

Там, в малкия планински град, в умален мащаб може би за пръв път се случва това, което отдавна трябваше да стане в цялата държава. И е хубаво да бъде даден като пример, но в тази сфера вече всички са суеверни. Затова нека си остане анонимен. Прекалено много добри опити са се проваляли в годините. Дали ще оцелее тази програма, не е много ясно, опитът от 20 години показва, че шансът ѝ не е кой знае колко голям. Задават се местни избори, не е ясно дали новата власт ще продължи сътрудничеството. Но дори само за година действие е видно, че това е правилният път. По този път трябваше да тръгне отдавна и държавата, но тя просто нищо не направи по въпроса. Нито хвана дилърите, нито осигури достъпно лечение, нито предпази както трябва децата си от злото. И сега всички си плащаме.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дърт Вейдър

    30 3 Отговор
    Аааа не,не,не ДЕМОКРАЦИЯ,СДС,долу БКП и т.н.Еее това са част от плодовете които ще берете.Умирали били в Белене еее сега умирате под път и над път ама демокрация баце.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 нико

    33 6 Отговор
    Само ЗА това че бай ТОШО не допускаше наркотиците у нас заслужава ПАМЕТНИК . 45 години ЗДРАВО поколение чрез здрава /природна/ храна , спорт , сигурни образование и работа . Бяхме стигнали ДЕВЕТ милиона . Сега за 33 г . станахме 6.5 мил. . Да /ви/ живее ДЕМОКРАЦИЯТА >

    Коментиран от #10

  • 7 Шприц

    26 1 Отговор
    Наркотиците в БГ се пласират от МВР и се разпространяват от хора като Семерджиев
  • 8 Учо

    21 4 Отговор
    ТАКА се изпълнява ЗАРЪКАТА на СДС - 45 години/78/ НАЗАД . Вече сме ШЕСТ милиона , 80% са сиромасите , орем с магарета , изхранваме се от градините на село , здравеопазване по селата и малки градове няма , ще се отказваме и от тока , А Б Е - ДЕМОКРАЦИЯ ама за който трябва .
  • 9 В Германия ако ти вземат книжката за алк

    16 0 Отговор
    охол за две години, във втората година те викат 4-5 пъти и даваш проба, кръв или нещо друго! Когато ти се обадят до 2 часа трябва да си дал проба! Иначе наказанието започва наново!
  • 10 Про100 100

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "нико":

    Познавах двама наркомани по тошово време. Това че нямаше информация съвсем не означава че ги нямаше. Беше някаква форма на протест. Като цяло проблема е със зависимостта. Повярвайте ми хазарта също е много тежка зависимост.

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Какво стана с двамата полицай от

    18 0 Отговор
    Службата, за, борба с Наркотиците, които се оказаха Босове в Търговията с наркотици?? Мулчание, Прокуратура, Следствие, Полиция, Съд, Медии, Мисирки, пълно мълчание, да се забрави всичко!! Стар номер!?
  • 12 чико

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Про100 100":

    Да така е , имаше но се брояха на пръсти и обикновено ползваха медицински опиати от болниците . Ако представят истината за наркоманите у нас ще ни се изправят косите , те са стотици хиляди . Всеки зависим може да каже кой полицай кого покрива във всяко населено място , а органите не знаят нищо .
  • 13 Пистолейро

    9 1 Отговор
    Доказано е, че марихуаната е прелюдия към по-силни наркотици. Страшо ми е да помисля за заплахата от шофьорите под инфлуенс. При полицейски акции те са 25 процента.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Русия не създава Хаус в България, хауса

    9 2 Отговор
    Се организира от ГЕРБ и ДПС!! Ясно и видно от всякъде!!
  • 15 Глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пистолейро":

    На търкалета
  • 16 леко се обърка тука

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пистолейро":

    с доказателствата … и аз ако кажа че нещо е доказано то трябва да е така значи казвам доказано е че марихуаната е по-безвредна от алкохола и цигатите но власт имащите не им е изгодно да го доказват!!!
  • 17 пояснение

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Про100 100":

    Със сигурност е имало хора пристрастени към определени видове упойващи медикаменти , но чисти наркомани на кокаин, хероин , или екстази , които да формират престъпни групи , и престъпна икономика , не е имало. Каналите и тогава бяха международни , и закриляни от службите , но през нашата държава само минаваха , и не оставаха . В момента наркотиците са държавна политика , създават икономика , заетост , и формират БВП. Понякога гори някоя дребна риба , за да се покаже , кой командва парада.