Last news in Fakti

17 Август, 2022 08:59 6 642 58

Проф. Георги Касчиев пред ФАКТИ: Използването на реакторите за АЕЦ „Белене“ е кауза пердута

  • георги-
  • касчиев-
  • аец козлодуй-
  • гориво-
  • уестингхаус-
  • русия

Имаме алтернативи на руското ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, казва експертът

Проф. Георги Касчиев пред ФАКТИ: Използването на реакторите за АЕЦ „Белене“ е кауза пердута - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обтегнатите отношения с Русия ще се отразят ли на работата на АЕЦ „Козлодуй“. За колко време атомната ни централа има гориво, с което да роботи и имаме ли алтернативи. По темата пред ФАКТИ говори експертът проф. Георги Касчиев.

- Професор Касчиев, чуват се различни тези за гарантирането на бъдещата работа на ядрената ни централа в Козлодуй. Какви притеснения трябва да имаме на база обтегнатите ни отношенията с Русия. Имаме ли алтернативи на руското ядрено гориво за АЕЦ?
- Чуват се много недостоверни твърдения, което не е добре. Много пъти съм казвал за колко време имаме ядрено гориво и това не е тайна. Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ – пети и шести, работят с руско ядрено гориво, но то е различно за всеки от блоковете. Пети блок работи с по-старa модификация, а шести блок с по-ново гориво. Шести блок има гориво за още пет презареждания. След като се зареди сега през есента, още шест години може да работи без проблем. Пети блок беше презареден през пролетта на тази година, за презареждането през 2023 година сме готови и той може да работи до пролетта на 2024 година. Дотогава, разбира се, вече трябва да има някакво решение на въпроса с доставките. Смятам, че вече няма да може да се разчита отново на руско гориво и с оглед на геополитическите изменения, които настъпиха около войната в Украйна, трябва да осъществим реална диверсификация.

- Какви са ни алтернативите?
- С Русия договорът за доставки на ядрено гориво е до 2025 година, като по него има възможност да се достави още гориво за пети блок. Но аз това не виждам да е реалистично, предвид ситуацията. Имаме обаче други възможности. Става въпрос за други двама производители на ядрено гориво за ВВЕР-1000, каквито са нашите блокове. Това са американската компания „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“. Те вече са представили своите търговски оферти и наскоро бе взето решение на среща в АЕЦ „Козлодуй“ да се обяви търг за доставка на ядрено гориво, по правилата на европейската общност. Сега се подготвят документите и най-вероятно търгът ще бъде обявен във втората половина на септември месец.

- Веднага ли ще можем да започнем да ползваме ядрено гориво било то „Уестинхаус“ или от французите. Нещо трябва ли да се адаптира, да се променя, да се настройва…
- Тук вече има особености. Скоро от французите ние разбрахме, че те ще започнат да произвеждат ядрено гориво точно такова, каквото ни е нужно в шести блок. От години те са преговаряли с руската корпорация и са сключили нужните договори. Така че тяхното ядрено гориво е по лиценз и ние ще можем да го ползваме без да се изисква лицензиране от нашия ядрен регулатор. Французите са провели преговори с централата АЕЦ „Темелин“ в Чехия и вече са сключили договор с нея да започнат да ѝ доставят гориво за единия реактор от 2024 година.

- Всичко като технология и спецификации около френското ядрено гориво ли е изяснено?
- Бих казал всичко. За него вече има търговско предложение от страна на французите с всички подробности. В крайна сметка те ни представят едно стандартно завършено изделие, на което няма нужда да се правят някакви допълнителни анализи и да се подлага на регулиране, тъй като то е абсолютно същото като това гориво, което се използва в шести блок, но доставяно от Русия. Даже смятам, че горивото, което ще бъде произведено във Франция със западно оборудване, може да има и по-добро качество от руското. Що се касае до горивото на „Уестингхаус“, там нещата са следните. То е собствена разработка на фирмата „Уестинхаус“, която има много голям опит в тази област. Тя започна да снабдява АЕЦ „Темелин“ в Чехия със свое гориво още от 2000 година. Следващият търг бе спечелен от руската страна и чехите отново се върнаха на руско гориво, но сега американците отново ще доставят на чешката централа. Шест касети на „Уестингхаус“ се използват вече в един блок на чешката централа. Иначе от доста години американците снабдяват атомни централи в Украйна с тяхното гориво. В Украйна има 15 реактора, като 13 от тях са като нашите. Допреди войната 8 преминаваха на американско гориво, но има противоречива информация за неговото представяне. Одобрението на американското ядрено гориво в Украйна няма никаква юридическа стойност у нас, защото то трябва да бъде одобрено от нашия национален регулиращ орган - Агенцията по ядрено регулиране (АЯР).
И поради причината, че това е проект за ядрено гориво, който е не е лицензиран в България, се залага на изпитването по доста много процедури, за да се докаже, че неговото използване е надеждно. Има сключен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“, съгласно който на американската фирма е възложено да проведе анализи и да подготви доклади за съответните резултати в 43 области. За целта трябва да се представят всички документи и експертите от централата трябва да вземат решение в какъв времеви порядък трябва да се случи приемането. Има график, по който трябва да се представят тези данни. До момента мисля, че са представени 19 доклада, като 16 са прегледани и одобрение от АЕЦ „Козлодуй“. Всичко това най-накрая трябва да бъде оценено от АЯР и използването на това гориво да получи лиценз. Като това трябва да стане до 2024 година. Ако всичко е наред, през 2024-а пети блок може да се зареди с американско гориво, което ще е около една четвърт от активната зона.

- А може ли да се използва комбинация от руско и друго гориво?
- Горивото за шести блок, което ще се използва, няма никакво значение дали ще е руско или френско, тъй като това, което ще произвежда „Фраматом“, са абсолютно същите касети, които получаваме и от Русия. Там проблем няма да има и не може да се очакват никакви притеснения. Американците засега могат да произвеждат само този тип гориво, който се използва в пети блок. Понеже все пак има известни различия в дизайна на касетите, точно затова се провеждат тези изследвания и анализи, както и тяхната проверка и лицензиране, за да се докаже и демонстрира, че нещата са безопасни. Когато се извършва първото презареждане, при което ¼ от руското гориво ще се замени с американско, трябва да имаме пълна гаранция, че активната зона ще работи безопасно. Тяхната механична форма и размери, говоря за касетите, са еднакви, но при всички случаи има някакви малки разлики в материалите и други. И въпросът е дали няма да се получи някакво усукване, огъване на касетата. Тези неща трябва да се изяснят. Ако бъдат одобрени от всички, вече ще имаме гаранции че това нещо работи.

- А някъде досега работи ли реактор с американско и руско гориво по едно и също време…
- В Украйна. Казах, че осем от реакторите постепенно преминават от руско към американско гориво. Там върви този процес, но сведенията, които достигат до нас, са противоречиви. Американците твърдят, че всичко е окей, но има и други информации за несполуки. Ето защо този процес на доказване трябва да бъде извършен без никакви компромиси, за да може да разчитаме, че ще работи безопасно такава комбинация.

- От колко време в Украйна работят с американско гориво?
- Сложно е да се каже точно, защото започнаха преди 2010 година. Тогава направиха опити, които не бяха особено сполучливи. Отказаха се по едно време. След това, когато стана анексирането на Крим, когато имаше политически причини и се обтегнаха отношенията между Украйна и Русия, тогава отново започнаха такива действия. Логично украинците постепенно се насочиха все повече и повече да използват американско гориво. Първо на един от реакторите. След като мина някакво време, някаква пробна експлоатация, сложиха и на други реактори. И така вече са осем реакторите, които ползват американско гориво. Когато започна войната сега, украинците обявиха, че повече няма да използват руско ядрено гориво. Трябва обаче да имаме предвид, че те са в друга ситуация и сравнение с тях не може да правим. Там и системите за контрол и управление са различни от нашите, защото са украински. В системите за вътрешно-реакторен контрол могат да се вкарват данни и за руското, и за американското гориво.

- Ясно е, че блоковете, които купихме за АЕЦ „Белене“, явно няма да влязат в употреба?
- Мисля, че да се говори в момента за изграждането на руски реактори е кауза пердута.

- Ако решим да продължим да развиваме ядрена енергетика, с какви блокове можем да направим това и те ще бъдат ли съвместими с цялата система на АЕЦ „Козлодуй“?
- Ситуацията е следната. За седми блок на Козлодуй в доклада за оценка на въздействието върху околната среда бяха разгледани три типа реактори. Първият вариант е използване на един от беленските реактори. Вторият е за беленски реактор, но с нова турбина и друго оборудване на системите за безопасност. Мисля, че тези варианти нямат бъдеще по политически причини, ясно е. Третият вариант, който там е разглеждан, е реактор АР 1000 на „Уестингхаус“, от който има построени 4 в Китай и 2 се строят в Щатите. Строежът в САЩ обаче вече надхвърли 30 милиарда долара за два реактора по 1150 мегавата. Става въпрос за много големи начални разходи. Освен това не знам коя компания може да ги изгради у нас. Имаме голям опит с руските реактори и „Росатом“ можеше да поеме строителството и монтажа. След войната всичко се промени и трябва доста да се мисли накъде да продължи развитието на нашата ядрена енергетика. За мен нещата са в застой. Надявам се когато дойде новото редовно правителството, то да начертае приоритети в сектора на ядрената енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свеща

    77 12 Отговор
    С една дума, ток няма да има.

    Коментиран от #42, #54

  • 2 ЕдинОтМногото

    54 10 Отговор
    Тъ па к

    Коментиран от #27, #43

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Некой си

    78 10 Отговор
    Касчиев защо премълчава за авариите в Темлин и ЗАЕС?
    Защо не сподели какви са последствията и колко струваха ремонтите, извършени от Росатом?
    Защо не каже нещо за фалита на Уестингхаус и новите ОФШОРНИ собственици на фирмата?
    А относно френския уран, който е СЕРТИФИЦИРАН от Росатом, геополитически Росатом ЩЕ ОТКАЖЕ да даде лиценз за използване на горивото в Козлодуй. Или Касчиев си мисли, че врътката ще мине?
  • 5 Запознат

    71 8 Отговор
    Росатом казаха, че сложат ли различно гориво от руското в АЕЦ Козлодуй руснаците не носят отговорност за работата на блока и МААЕ автоматично дават предписание за спиране на двата реактора

    Коментиран от #8, #58

  • 6 Навалний

    57 2 Отговор
    А кой е виновен за двата милиарда платени за тези реактори които сега събират прах някъде?

    Коментиран от #24, #30

  • 7 Професора

    70 4 Отговор
    Уестинхаус са фалирали защото произвеждат мн качествени реактори и гориво. 7 години нямаха поръчка и 2014 година фалираха.
  • 8 Пеям

    7 36 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Лъжеш!

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Навалний

    26 5 Отговор
    Още един четирихилядник!
  • 11 Мутата

    40 3 Отговор
    Тоя манго пак ръси мозък.
  • 12 Пич

    61 10 Отговор
    Тоест , някой иска да ни взриви държавата , и после да каже на малцината оцелели - Ауу.... извинявайте , но не можеше да вземем от евтиното и безопасно руско гориво , защото от Козяк така ни казаха !!! Такива трябва да бъдат арестувани и затворени предварително !!! После ефект няма да има !!! А са установили маймуните , че горивото на Уестингхаус дефектите , скъпо е , но не става за нищо !!! Тука щели да го изпитват , идиотите !!!

    Коментиран от #41

  • 13 Актьор

    36 4 Отговор
    Ток ще има, само не се знае на каква цена :( Относно търговете, това е най-голямата измама, всеки средно интелигентен човек знае как се гласи един търг и какво трябва да направи печелившия. Относно кого снабдявали американците, това са Чехия (за малко) и Украйна, която всички знаем че вече си е тяхен васал. Да не говорим тук за това какво трябва да се направи ако се обръщат реакторите, транспорта, съхранението и това какво трябва там да се промени, така че няма да е само до цена на "продукта", но разбира се удобно за някой това не се съобщава!
  • 14 Запознат

    54 3 Отговор
    Руснаците искаха да строят АЕЦ Белене за 10 милиарда лв краварите строят 2 реактора за 30 милиарда долара. Кауза пердута е говесарски реактори.
  • 15 Гост 2

    32 4 Отговор
    Само като чуеш 7ми реактор на Козлодуй и ти става ясно, че е фантаст. На площадката и около Козлодуй АЕЦа няма място за 7ми блок!

    Коментиран от #31

  • 16 Професора

    47 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пеям":

    От мн експерти България остава без Атомна енергетика защото бг слугите на Козяк се дърпат.
  • 17 Козячок

    50 3 Отговор
    Още хубавото Наде, а после оная Йессърка закопаха четирите работещи реактора на Козлодуй, дето компенсацията на ЕСССР покри едногодишната ни печалба от тях. Развалихме си изгодните договори, дето руснаците прибираха и съхраняваха ядрените отпадъци, а сега са при нас и ги съхраняваме на наш риск и за наша сметка. А заигравката с различно ядрено гориво рискува да повреди реакторите и да ги извади от строя. Строили са ни ги руснаците, те ни ги поддържат и снабдяват. Това е при АЕЦ.
    Като искаме да сме независими от тях, да строим друг АЕЦ с френски реактори, или някакви други. Не е като да няма. Тогава ще се обвържем с тях. Не е въпрос на политическа прищявка дето днес е една, утре наопаки. Белене е по руска технология и по същата причина ни свързва с Русия. Затова и де що е евроатлантик саботираха и провалиха тоя проект, дето отдавна трябваше да се е изплатил, ако беше довършен и пуснат в срок.
    Ама не, да правим сечено на руснаците сега внасяме ток, газ и цените ни са по-високи от тия на Запад. Бият ни само в услугите, ама то е заради по-високите им заплати.
    Е, докога ще си режем сами клона и ще си вървим против интересите?
    Русия има какво да ни предложи икономически и на добра цена. Германия търгува с тях, Унгария също. Само ние сме най-ербап. Като пръдн@т в Брюксел и ние направо се н@сираме...
  • 18 Като почнете

    37 3 Отговор
    Да наричате политически функционери с названието експерти изглеждате много смешно. Заради такива "експерти" България от двадеседт и шеста икономика в света, се срина до тинята на дъното и продължава да дълбае надолу, докато населението й се издави.

    Коментиран от #56

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 2 Отговор
    И нито дума какво ще се случва с ОТРАБОТЕНОТО ГОРИВО ‼️
    Може би няма да остане ! В Чернобил нямаше проблем с него 🥸🥸🥸
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Флипп

    35 4 Отговор
    Надеждата ни, това заспало племе, идващата зима, като остане на студено и тъмно, най-сетне да се събуди и да се хванем да изринем тази говедарска сган преди окончателно да ни е сложила точката!

    Коментиран от #35

  • 23 Точен

    25 2 Отговор
    Касчиев = грант приет.
  • 24 сирене

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Навалний":

    Как кой?? Бойко е виновен!
  • 25 Креативен

    22 1 Отговор
    Реакторите могат да се използват за производство на боза. През 1990 година бяхме на първо място в света по производство на боза. Можем да изнасяме боза за целия свят.
  • 26 Панов

    6 38 Отговор
    Между 1948 и 1962 ядрената руда беше ограбена от България от ссср за да си направят ядрените бомби.
    България имаше залежи за 1000 години напред

    Коментиран от #32

  • 27 карамфила

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЕдинОтМногото":

    Тъпак ама с диплома и титла,както киро кирта харвардски.

    Коментиран от #44

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мисира

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Навалний":

    Как кой,ДАНАКОПЛАТЦИТЕ и те си плащат гяволъка.

    Коментиран от #52

  • 31 Некой си

    32 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост 2":

    От 9 години им гледам сеира на нашите политици, ВСИЧКИТЕ.
    Процедурата се повтаря безусловно - монистърът на енергетиката пътува до Вашингтон за 3 дни. Връща се в България и почва да врещи как реакторите на Уестингхаус са НАЙ-ДОБРИТЕ в света, нищо, че не са построили един реактор последните 12 години, а за последните 15 нямат нито един новопостроен и пуснат в действие.
    А дебилите като борисов, простокиро, гнома мравояда и т.н., като отидат до АЕЦ-а и видят какви поля са наоколо, веднага решават, че може още две централи да вдигнат в съседство.
    Дебили, сър!
  • 32 Некой си

    22 0 Отговор

    До коментар #26 от "Панов":

    България продължава да има УРАНОВА руда. За ядрената не знам, ти ще кажеш.
    Ако можеш да кажеш кой ще я копае тази руда и на кого ще я продаваме, ще си номер едно!
  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    23 2 Отговор
    ОПИТАЙТЕ СЕ ДА МОДИФИЦИРАТЕ ФОЛКСВАГЕН
    ...
    КАТО МУ СЛОЖИТЕ ЧАСТИ ОТ БМВ
    .....
    .... И ИСКАЙТЕ ОТ ДИЛЪРА НА ПОКРИЕ ГАРАНЦИЯТА КАТО СЕ СЧУПИ КОЛАТА
  • 34 кийухъгт

    22 2 Отговор
    Я сега поредният фалшив специалист по нещо си да ви докладва колко ИНЦИДЕНТА и АВАРИЙНИ СПИРАНИЯ на реакторите имаше в осраина с горивото от фащ? Да вземе и да ви докладва колко от тези инцидента бяха с ВИСОКА СТЕПЕН на риск- тоест на максимум 2 крачки от нов "Чернобил" ама умножен минимум по 5...

    Буквално единствената причина европа да не е унищожена от радиация е професионализма на работещите в централите щото инциденти се случват минимум по 5 пъти годишно и поне 1 от тях е сериозен... В една година имаше СЕДЕМ инцидента и "само" ТРИ от тях бяха на крачка от голямо "Бум"- найс, а? И не- в блоковете ползващи руско гориво не е имало НИКАКВИ инциденти в това време... Тоест единственият проблем е горивото от фащ, нищо друго...

    По принцип всяка АЕЦ е буре с барут върху което седим и риск да гръмне си има. Минимален е- сигурно към 0,000000000000000000000000001%, но го има... Вас устройва ли ви в това буре с барут да забучите един фитил, да го пуснете отвън и до него да сложите един пепелник?
  • 35 карамфила

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Флипп":

    Стани,стани ЮНАК Балкански от сън дълбок се събуди,ама няма как да се събуди,тия събудените се събудиха преди 30 години и са на запад,от другата страна на фронта.
  • 36 Брадвата

    33 4 Отговор
    Не разбирам защо трябва да сме насила във война с руснаците? Хората, мнозинството нормални хора в държавата, не искат никакви войни и конфликти, но шайката отгоре ни въвлича, въпреки нежеланието ни. И после страдаме милиони, заради нечии интереси. Определено нямаме интерес да сме участник в никоя война. Нямаме интерес от никои санкции. Но въпреки това участваме. Нормални ли сме?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сух

    18 3 Отговор
    А на бас, че ще изберат несигурните касети на Уестингхаус.. Нямаме политици с топки, само смешници. Ще имаме реактори, но по политически причини ще ги захфърлим и ще купуваме американски.. Тез нашите политици много скъпо ни идват. Май е време да си плащат масрафа.
  • 40 хХх

    9 3 Отговор
    "Скоро от французите ние разбрахме, че те ще започнат да произвеждат ядрено гориво точно такова, каквото ни е нужно в шести блок. От години те са преговаряли с руската корпорация и са сключили нужните договори. Така че тяхното ядрено гориво е по лиценз и ние ще можем да го ползваме без да се изисква лицензиране от нашия ядрен регулатор. Французите са провели преговори с централата АЕЦ „Темелин“ в Чехия и вече са сключили договор с нея да започнат да ѝ доставят гориво за единия реактор от 2024 година"
    Те могат да сключват договори а ние не. И сега франсетата ще ни продават доволно на "преференциялни" цени....
  • 41 М3 голд

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    Абсолютно прав! Говорят ни за политическата обстановка, за новите "братя" ( които са фалирали преди доста години). Каква е обстановката? А може ли да кажат каква ще е след две години? А тогава може ли да се налага да се говори обратно?
    Засега се обсъжда смяната на руското гориво. Никой не говори за отработеното неруско гориво. А то, по договор с Русия, се транспортира и съхранява от тях. А ние какво ще правим с френското пр. Мълчи се.
    За цени не се говори. Даже и прогнозни. Сигурно и те се съобразяват с новите политически реалности.
    И са ангажирали професор да помага за купуване на по-скъпо гориво, при по-неизгодни условия. И от него разбираме, че се насочват към доставка от Франция на гориво по руска технология.
    И никой не споменава открито баражните клаузи в настоящия договор за гориво. Защо?
    А на финал от мен: защо не ни позволяват да се ползва от населението наи-евтиния ток, от АЕЦ, който заминава за Германия. Защото такива са Европейските закони. Моля?

    Коментиран от #46

  • 42 стоян

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Свеща":

    До 1 ком - с една дума - ти как разбра - или по важно е плюенето че няма да е руско горивото
  • 43 А неее бе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЕдинОтМногото":

    Чудесна самохарактеристика! Пълна и изчерптепна!!
  • 44 онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "карамфила":

    Е ти нямаш нито едното, нито другото. И по нищо не му отстъпваш, допри го превъзхождаш!!!
  • 45 Уестинг не стават

    11 1 Отговор
    Нито за старите, нито за новите на Белене. Франатом работи с руски лиценЗ гориво, или плащаме по-скъпо. Уестинг не прибира обработеното ядрено гориво, сиреч, ще си тровим земята, за да му е зле на Путин, и ще плащаме по-скъпо на посредници, за да ни тровят, а не дай Боже да се иска ремонт на реакторите, резервни части, или нужда от руски специалисти, изградили реакторите. За сетен път се убеждавам, че по-лошо от това Англосаксия да ти е враг, е да ти е "приятел". Хем по-скъпо, хем по-отровно.
  • 46 За последният Ви въпрос

    10 2 Отговор

    До коментар #41 от "М3 голд":

    Бате Бойко, подписа "Обща енергийна стратегия на ЕС", сателитите са длъжни да изнасят евтин ток и да купуват скъп. Затуй не изградиха Син поток, Белене 1-реактори Шкода, ЮП, Белене 2 и Бургас Александрополус. Тук ГЕРБ имат огромна вина, след Куневица, за скъпите ток, вода, парно, газ.
  • 47 Оня

    2 8 Отговор
    Много ще циврят путлерастите като им резнем достъпа до АЕЦа , а и Лукойл трябва да национализираме !
  • 48 бомбето

    0 2 Отговор
    Защо да не е виновен тройния шлем на Първанов , Румен Овчаров и оня Петър Димитров , дето ги съдят 100г. с глоба. Тия дето са си ги избрали , ся ше им сърбат шербета.
  • 49 Якооо

    4 1 Отговор
    Значи оставяме оценката за съвместимостта и безопасността на американците въпреки,че в. Украйна явно има проблеми които американците неглижират!!!! А бе еййй продажници
  • 50 само казвам

    5 0 Отговор
    Касчиев е почти толкова експерт, колкото кучето ми. За разлика от него обаче, то не говори празни приказки!
  • 51 Дядо Гъдю

    3 1 Отговор
    Идва закономерният въпрос: ,,Прозадокеанските правителства по джоба на българина ли са и няма ли да му излезе по евтино,ако им бие накрая шута?
  • 52 ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "мисира":

    Мисирите на яхния и всичко ще е наред!
  • 53 ИНЖ

    1 1 Отговор
    Предлагам този "юнак", който е подписал за реакторите, да бъде лишен от имущество и експулсиран от Бг.
  • 54 Ще има бре!

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Свеща":

    Но само от фотоволтаиците на Цветелина Бориславова по иляду лева, че и нагоре мегаватчаса!
  • 55 незнайко

    2 1 Отговор
    От 1945 година в БЪЛГАРИЯ се ГРАДИ а сега от 1990 година досега 32 години се РАЗГРАЖДА и оща не могат да ни унищожат, но с тези реактори и атомно гориво незнайно какво могат и да ни ЗАТРИЯТ !!!
  • 56 Най-накрая тоя стана професор

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Като почнете":

    Още като физик в Козлодуй тоя беше готов да продаде родната си майка за длъжност.
    Явно най-после си намери нови чорбаджии...
    Голям "експерт"!!!
  • 57 не може да бъде

    0 1 Отговор
    Сложно е да се каже кои атомни централи ,построени от Русия и СССР ползват американско атомно гориво ,а на такива като Касчиев е много трудно да кажат.....защото се оказа ,че нито една централа не може да ползва американско гориво ...но мъглата по този въпрос разбирасе трябва да се сгъстява до максимум....
  • 58 Още по-запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Не си запознат , а си глу.ПАВ ! И май си фабрично такъв