Last news in Fakti

17 Август, 2022 23:59 3 616 35

Гафът на един канцлер: защо Олаф Шолц си замълча за Холокоста

  • олаф шолц-
  • холокост-
  • махмуд абас-
  • израел-
  • германия-
  • палестина-
  • нацистка германия-
  • гаф

Нещо с германската историческа памет не е наред

Гафът на един канцлер: защо Олаф Шолц си замълча за Холокоста - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, че Олаф Шолц не реагира незабавно на думите на Махмуд Абас, който сравни с Холокоста поведението на Израел спрямо палестинците, в най-добрия случай може да се определи като пълна безпомощност. Канцлерът посрещна безмълвно провокацията, която буквално гласеше: „От 1947 година досега Израел е извършил 50 кланета в 50 палестински селища. 50 кланета, 50 Холокоста“. Непосредствено след това говорителят на Шолц прекрати пресконференцията на двамата, а Шолц и Абас си стиснаха ръцете.

Напълно ясно е, че един германски канцлер не бива да допуска на германска земя гостът му да отрича, да омаловажава или по някакъв начин да петни спомена за най-ужасното престъпление в човешката история. Холокостът – за който очевидно в Германия постоянно трябва да се напомня – е бил планиран в Берлин. Вината за смъртта на шест милиона евреи носи националсоциалистическа Германия. Възпоменанията в памет на жертвите и днес са отговорност на германското федерално правителство.

Колко силна е все още германската историческа памет?

Очевидно обаче в германската историческа памет нещо куца. По друг начин не бихме могли да си обясним защо Олаф Шолц прояви бърз рефлекс, когато стана дума за понятието „апартейд“. Понятие, което е много спорно, и което израелското правителство постоянно осъжда като антисемитско – последно по повод доклад на „Амнести интернешънъл“. Това е и понятие, което в много интелектуални кръгове в Израел, САЩ и в Германия се обсъжда много ожесточено. Това, че канцлерът подчерта как той и федералното правителство не използват понятието, е важно. Очевидно в това отношение Шолц е бил добре подготвен.

Как обаче бе възможно той да не предположи, че Абас може да направи сравнение с Холокоста? В крайна сметка това не е първият случай, в който палестинският президент се опитва да привлече вниманието с неприемливи изявления. И тук се вижда едно скандално неразбиране: германското правителство не бива непременно да класифицира понятията, които се дискутират в рамките на Близкоизточния конфликт. И които, освен от Абас, се използват и от много други палестинци, както и от уважавани правозащитни организации. Когато обаче говорим за Холокоста, се преминава една червена линия. В този случай Германия е длъжна да не мълчи. Това, че Олаф Шолц не отхвърли думите на Абас незабавно, нанесе сериозни щети на имиджа на Германия и не може да бъде извинено.

След пресконференцията канцлерът написа в Туитър: „Дълбоко съм възмутен от недопустимите изявления на палестинския президент Махмуд Абас. Точно за нас, германците, всяко омаловажаване на Холокоста е непоносимо и неприемливо. Осъждам всеки опит за отричане на престъпленията на Холокоста“.

Но това обяснение дойде твърде късно – тъй като скандалът вече бе стигнал до Израел и само допълнително нажежи и така изключително напрегнатата ситуация в Близкия изток. Израелският премиер Яир Лапид, който е син на оцелели от Холокоста, написа в Туитър по повод думите на Абас следното: „Историята няма да му прости“.

Абас не представлява всички палестинци

Думите на Абас няма нужда да бъдат коментирани повече – те са срамни и злонамерени. Но вредят най-вече на палестинците, които са заслужили отново да изберат кой да ги представлява пред света (да припомним, че от последните демократични избори са минали 16 години). И са заслужили да имат президент, който полага усилия в сферата на дипломацията. Абас трябваше да се постарае след пресконференцията да се говори за това, че въздушно нападение на израелската армия само преди няколко дни причини смъртта на пет деца в ивицата Газа. Вместо това той омърси паметта за жертвите на Холокоста, а така – и имиджа на всички онези палестинци, които никога не биха омаловажили Холокоста. И които не желаят на себе си и на израелците нищо повече от мир.

Автор: Сара Хофман


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръцко

    75 4 Отговор
    Не че нещо загатвам, ама тия - евреите, не са ли същия оня народ, дето от хилядолетия човечеството, меко казано, целокупно го недолюбва, а те, за отмъщение, измислили и разпространили банките в целия им небогоугоден блясък? :(
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Слънчев вятър

    31 1 Отговор
    Създателят на реалната политика Лудвиг Август фон Рохау е усърден последовател на Николо Макиавели. Realpolitik за първи път получава своето историческо потвърждение през 1850-те години, когато Австрия, с избухването на Кримската война от 1853 г., не застава на страната на своя съюзник Русия, а се присъединява към по-големите хищници на Франция и Англия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Слънчев вятър

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    Берлин деликатно изрази несъгласието си с Вашингтон.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чифутерия

    61 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    Еврейчетата не пропускат да се изпишат като най-изстрадалите, което (в типичния техен) стил е крадецът вика "дръжте крадеца!".
  • 8 Сатана Z

    52 2 Отговор
    Евреите вдигнаха жълт картон на Адолф Шолц,който вероятно ще увеличи вноската за издръжка на онеправданите,сякаш малко Славяни са убити през войната.Поляците също имат дейно участие не Холокоста
    Z
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Име

    2 30 Отговор
    И българите имат си своя част в холокауста

    Коментиран от #25

  • 12 Ротшилд

    22 1 Отговор
    Защо замълча, служител мой? Не ти плащам достатъчно ли? Малко ли ти е еврейските мас медии на запад да те хулят?
  • 13 Tърновец

    34 0 Отговор
    През ПСВ бяха убити поне 18 милиона, дядо ми по линия на майка ми беше доброволец в Македония и военнопленник във Франция откъдето се връща левичар и шивач и любител на червеното винце. След войната баба ми Мария му ражда 8 деца шест от които умират от болести - така и съм я запомнил - седнала на ниско столче и плаче. И кой направи ПСВ тогава нямаше нито нацисти нито фашисти? А дълбоката депресия в САЩ всеки трети американец беше без работа а в Германия 5 млн Немци - на улицата. А иначе е много добре че г-н Шолц прие г-н Абас
  • 14 роберт кУх

    41 2 Отговор
    Палестинецът добре го е казал. Защо ционистите извършват холокост срещу коренното население на тези земи - палестинците?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    29 2 Отговор
    Шолц много добре помни ….. своя дядо, служил в третия райх като офицер. Няма да товари с вина само тях, нека и израелците понесат малко негатив от 80-години експлоатираната тема за холокоста.
  • 19 Тошо

    33 1 Отговор
    ПАЛЕСТИНЕЦЪТ ГО Е КАЗАЛ АБСОЛЮТНО ВЯРНО.
  • 20 Шолц не може да предвиди какво ще каже

    28 0 Отговор
    Aбас, нито да му вземе микрофона АБАС нее измислил тези факти, това че някой не желае да се говори по тази тема, не означава, че тези събития не са се случили! DW!
  • 21 Някой

    32 0 Отговор
    Че какво да реагира? Нима Израел не извършва същото, което нацистите през 40-те години са правили с евреи, славяни и цигани?
    Някак двулично изглежда да признаеш едното, а да отречеш другото.
    Пък Шолц, нали е внук на СС-овски офицер...
  • 22 Наблюдение

    2 23 Отговор
    Разликата между Запада и кафевите източни режими е, че на запад масмедиите могат да критикуват лидерите. На изток те са фактически собственост на сатрапите и това е невъзможно. Затова лъжите и пропагандата са несравними. И на Запад има такива, но сравнени с тези на кафевите са просто нищожни. А какво да кажем за безбройните малки медийки и лични канали, които съществуват на запад, а при сатрапите са невъзможни? Затова винаги ще предпочитам западната информация пред тоталитарната. Дори и да не е перфектна пак е безкрайно по-надеждна. Що се отнася до Холокоста - в човешката история има само още един геноцид, който може да бъде сравняван с него. Това е Гладомора, чрез който Сталин убива 10 милиона украинци, а след това населва опустелите земи с руснаци. Днес Путин иска да вземе същите тези земи, защото са богати на газ и нефт, а оправданието му е, че там живеят руснаци - същите, които Сталин засели след като изтрепа украинците. Путин просто отряза в зародиш възможността Украйна да разработи находищата и да изнася за ЕС - така хем щяха да му вземат чАст ит пАзара, хем цената щеше да падне. Диктаторите не търпят конкуренция. Тяхната алчност е безгранична и накрая винаги се задавят с нея, което вече се случва с Путин.

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 българина

    22 1 Отговор
    никой не отрича хилокоста, въпросът е зашо израек отрича геноцида над арабите, мястото не им е там в средата на арабския свят, ще бъдат изгонени рано или късно
  • 25 Евро реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Име":

    Тия българи са вече македонци.
  • 26 Мошето

    21 0 Отговор
    Т.е. до колкото разбирам от писаното - израелците да бъдат оставени на мира да избиват палестинци и да не им се търси отговорност.
  • 27 Факт

    6 4 Отговор
    Защо ли, DW ? ама не знаете ли ? Ще викажа : Ами защото баща му - Фриц Шолц е бил групенфюрер от SS ( генерал-лейтенант) и ... няма(т) ама нищо общо с фашистките изстъпления наречени холокост!!!
  • 28 резервист

    10 0 Отговор
    Страшната трагедия на загиналите хора през ВСВ в лагери, затвори и на улицата е огромно петно на човешкото лице. Не само на германското. Още по-срамно е че то се експлоатира нагло от ционистите. В същност този въпрос изобщо не е проучван сериозно. Защото щяха да лъснат на бял свят доста смущаващи факти. Например че във Вермахта е имало десетина генерали с еврейски произход, Че лично Химлер организира възстановяването на имуществото на Ротшилд след погрома на двореца му във Виена и извозването му в Швейцария, че Израел е изкуствено създадена държава, един вид компенсация за Холокоста и т.н. Защото всяко различно мнение за Холокоста се преследва, включително със закон в някой страни. Под различно имам в предвид фактология не морална оценка. Избиването на хора е престъпление, независимо кой са.

    Коментиран от #34

  • 29 Защото

    9 0 Отговор
    В Германия е убит духа на Шилер, и след ВСВ Германия чрез Канцлер Акт е окупирана държава от Финасовият глобален елит, който в края на 70те на XX в. сменя Нелсън Рокфелер-промишлен капитал с Дейвид Рокфелер. Последният читав президент на Англосаксия беше Кенеди. Новите комуняги неолиберали, постмодернисти, както и да ги наречем са чисти НеОнацисти, само че включват изВращенията на 23-тия пол, защото проблемът е редуциране на населението до под един милиард. Упорито се говори, че другарЯт Шолц, да, да другарят, прочетете му биОграфията, има "странни корени". Докато в И. Германия се проведе истинска денафикация, то в Западна нямаше такава, и видяхме много канцлери със "странни кореНи". България без война, ачик си подари суверенитета Кунева, СДС, НДСВ, Тройната, ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, теХните деца трябваше да живеят и работят на Запад, въпросът е на каква цена? Цената унищожаването на България, без дори едно елементарно пазарене, каквото правят дори, едни хора, проДаващи телата си.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аватар

    5 1 Отговор
    От 1945 г. няма националсоциалистическа Германия.Както и в САЩ отдавна няма робовладелци.Вменяването на вина е страр метод за манипулация.Има факти,които Израел не крие и те нямат общо с холокоста в нацистка Германия.Те се случват сега и се дефинират като защитна стратегия.За палестинците тази стратегия е нападателна.Не само етнически евреи са били подложени на унищожение в лагерите .Избиването на цивилно население независимо от политическата доктрина,която го налага е геноцид.
  • 32 Ох ,колко Гладомори има,

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдение":

    Поне кажето нещо за Ирландия и Картофеният Глад, кажете нещо за Англо-бурската, кажете нещо за Хирошима и Нагазаки, за Сърбия, кажете нещо за Военното положение и Конвоите, и запориране на сметки дарители за 5$ канадски, не щатски, канадски. Кажете за убитите Западни журналисти в Донбас, от неОнацистките формирования спонсорирани Запада,Пропаганда, започнала още от Австроунгария и Полша, още тогава. Като сте почнал с А гладомори, кажете и Б, че Русия и по царско, и при Сталин иска да плаща в ЗЛАТО и Долари, но любимият ви Запад, казва не: Искаме жито и Пшеница. Кажете къде изчезна половината от златния резерв на Русия, даден на Запада като гаранция ПСВ и ВСВ. Кажете кой финансира "Тоталната война" на Хитлер? Кажете за Концлагерите и Евгениката Родината им.Кажете кой пръв спусна Желязната Завеса в Европа, погледнете датите кога възниква НАТО и кога Варшавския.. Кой иска да прави операции Немислимо с пленените немски войници и оръжие? Както и да го наречете, това е война срещу Човечеството. Кажете защо сега БГ злато 2/3 е в Банка Англия, и защо в Ситито дори кралицата влиза със специално разрешение? Маските паднаха, Оруел се оказа прав, предупреждение към Запада, а ние мислехме, че е за Изтока. Поне гледайте последното му интервю пред ББС.
  • 33 мммда

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Украинеца Сергей Станишев":

    Защото си е вършил добре работата в СС съюза, изцяло е работил в техен интерес срещу доларови подаръци, след това и Костов и борисов и всички с тях и покрай тях.
    През деведесетте години стараната не я фалира само един човек, а група от хора, само един се опита да се противопостави и накрая него натопиха, че при костов стана това и нямало какво да се направи. Тоя процес беше започнат още 87-89 година, преди свалянето на живков.
  • 34 мммда

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "резервист":

    Ми нормално все пак партията с която идва на власт Мустака е спонсорирана от Ротшилдите.
  • 35 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Да ,трябвало е да го поправи,че холо-кост не имало и затова арабинът се позовава неправилно.6 милиона,а не бяха ли по-рано 8 ,или пък 4,непременно 6 милиона,точно като в ев-рей-ска банка.Германците веднъж са го признали,под кой знае какъв натиск и ще си влекат кръста докато свят светува,ще плащат милиарди годишно на ев-реи-те.А сега и закъсаха в икономиката,защото ги натискат да враж-ду-ват с Русия,ако имаха военна сила,непременно щяха да ги пратят на източния фронт.