Last news in Fakti

18 Август, 2022 19:00 2 341 33

Фаталната зависимост на Германия от руския газ

  • руски газ-
  • газ-
  • русия-
  • зависимост-
  • германия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • олаф шолц-
  • герхард шрьодер

Защо Германия се предовери на Русия и изпадна във фатална зависимост от руските газови доставки?

Фаталната зависимост на Германия от руския газ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия трябва бързо да намери начин да се избави от тази своя зависимост: миналата година 55 процента от вноса на природен газ са били от Русия. Освен това Германия е отдала газовите си хранилища на руския концерн "Газпром", а друга руска компания - "Роснефт" - е мажоритарен собственик на рафинерията в град Шведт, която осигурява горива за източните германски провинции.

Икономиката и политиката съвместно залагаха все повече и повече на вноса на енергия от Русия, посочва в своя анализ на ситуацията енергийният експерт от брюкселския мозъчен тръст "Брьогел" Георг Цахман. Още през 1970-те години бе построен първият газопровод от Сибир, подтикван от "Рургаз" и BASF, които тогава усилено търсеха партньори в Русия за внос на евтин газ.

Заслугите на Шрьодер

Когато след това различни партньори, обединени под името "Северен поток", вече планираха първия газопровод по дъното на Балтийско море, тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер заяви убедено: "В пряко партньорство с Русия Германия осигурява голяма част от енергийните си нужди за десетилетия напред".

Седмици по-късно той загуби изборите, но, както е добре известно, си намери доходоносни занимания в "Газпром". Неговата наследничка на канцлерския пост Ангела Меркел продължи газовото партньорство - включително след руската анексия на Крим и разправата на Путин с Алексей Навални.

По същото време няколко източноевропейски държави, САЩ и Европейският парламент (ЕП) призоваха Германия да спре строителството на "Северен поток-2" с аргумента, че Русия може да използва зависимостта от руските доставки като оръжие. Днес знаем отлично, че тези опасения са били повече от основателни.

Защо никой не се е вслушал?

Бившият германски министър на икономиката Петер Алтмайер казва, че Украйна и други източноевропейски държави са се обявили против "Северен поток-2", но не и срещу доставките на руски газ като цяло. Но той е трябвало да преминава през Украйна - не само заради транзитните такси, а и защото украинците са си правили сметката, че така те ще бъдат по-добре защитени срещу нападение от Русия, допълва Алтмайер.

За него това е показателен пример как сегашната дискусия за зависимостта от Русия понякога се опростява. В тази връзка политикът от ХДС припомня провалените опити за изграждане на терминали за втечнен газ: по думите му политиците са били готови да осигурят необходимите средства, но проектите изобщо не са напреднали, тъй като нито една компания не е пожелала да се обвърже дългосрочно.

Какви са допуснатите грешки?

През 2014-а година на "Газпром" бе позволено да поеме най-голямото газохранилище на "Винтерсхал", дъщерно предприятие на концерна BASF. Това стана с активната подкрепа за от страна на тогавашния германски министър на икономиката - социалдемократа Зигмар Габриел - и въпреки редица предупреждения.

Политиците допуснаха фатални грешки, казва икономистът Юрген Кюлинг. Пред "Тагесшау" той посочва, че не е лошо на един либерализиран енергиен пазар да има конкуренция, защото тя сваля цените. Много важно в случая е да се взема предвид и факторът "енергийна сигурност". Задача на държавата е да провери на коя компания може да се разчита и на коя - не, казва той.

През 2002-а година пък Е.ОН и "Рургаз" се сляха въпреки резервите на две комисии - за защита на конкуренцията и срещу монополите. Но тогавашното германско правителство от социалдемократи и зелени се наложи, макар малко или много да възникваше монопол на газовия пазар: години по-късно газовият бизнес беше изваден от Е.ОН и бе създадено дружеството "Унипер". Съвсем наскоро то трябваше да бъде спасявано от фалит с държавни субсидии. В същото време не се търсеха алтернативи на руските газови доставки, например чрез инвестиции в инфраструктура за втечнен газ.

Какво може да се подобри?

Трябва ли да се направи стъпка назад към по-малко либерализиран пазар, под мотото "повече държава, по-малко пазар"? Както е например във Франция, където държавата отново пое изцяло енергийния доставчик EDF?

Решаващо е не дали доставчиците са частни или държавни, а какви правила действат в сектора, казва енергийната експертка Корнелия Халер. Трябва и да си отговорим на въпроса готови ли сме като потребители да платим и по-висока цена за енергийната си сигурност. Т.е. да не купуваме само от най-евтиния доставчик и независимо от това дали е надежден партньор.

При всичките трудности на пазара сега не бива страните да изпадат в нов енергиен национализъм, предупреждава икономистът Георг Цахман от "Брьогел". Енергийният обрат, при който токът ще добива все по-голямо значение, е възможен само ако държавите си сътрудничат. Освен това една ренационализация би го направила значително по-труден и по-скъп. Ще рече: когато мислим как да задоволим енергийните си потребности на фона на грешките от миналото не бива да изпускаме от очи дългосрочната перспектива. Всъщност това също е една от поуките от фаталната зависимост от руския газ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антигербер

    32 3 Отговор
    Меркел съсипа ЕС, а България чрез простия еднокнижник!
  • 2 Танк

    29 2 Отговор
    Естествено, че можете да се откажете от руският газ. Въпроса е цената и конкурентността на икономиката ви.

    Коментиран от #11, #32

  • 3 Тъпанари и джендъри

    27 1 Отговор
    затворили са си всички атомни централи щот били вредни.... супата сега, всеки ден

    Коментиран от #33

  • 4 Анонимен

    24 6 Отговор
    Германия, заради Хитлер не трябва и думичка да каже срещу руснаци, евреи и цигани. Ще си носи кармата
  • 5 Слънчев вятър

    17 6 Отговор
    Спомням си, че през 1941 г. Германия намери начин да избегне зависимостта от Русия.

    Коментиран от #8

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 3 Отговор
    Въпрос за лаици :
    Путин ли спира газа или ЕС се отказва❓ ‼️
    ЕС веднага ли се отказва или "в близко бъдеще" , а сега трупа ( да има като се откаже) ❓‼️
  • 7 Факт

    31 4 Отговор
    Нали имате СП2. Като не го използвате, кой ви е виновен. Аааа санкции, забравих.
  • 8 А бееее

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слънчев вятър":

    Ти на колко години си, че можеш да видиш клавиатурата.
  • 9 Фараон

    10 4 Отговор
    Швабите имат пари да си взимат газ от краварите какво толкова ревът
  • 10 Форсмажоретка

    7 2 Отговор
    Меркел играеше кючек пред путин за газ а сега се чудят как да се отърват от путин.
  • 11 Жоро

    11 26 Отговор

    До коментар #2 от "Танк":

    Ще видиш ти най силната икономика в ЕС какво прави. Най големия купувач на газ от Газпром - златната кокошка. Умния човек казва не убивай златната кокошка, руснка точно това направи. Не е проблем за Германия да си намери газ на добра цена и количества. Проблема е ТОЧНО В МОМЕНТА. Дълги години поради политика на мека китка и може би корупция Германия построиха тръби за връзка само с Русия, заложиха на един кон, в случая САКАТ и ПРОДАЖЕН и изгоряха. Стой и гледай как до 2024 година Германците ще точат всякаква газ не и руска освен ако не я дават 2 тона за 1 евро. Немеца има пара и да го натискаш с цени, с количества с промяна на условия - дава ефект към момента за политически натиск но пак ти казвам - до 2 години гарантирам проблема им ще е решен кардинално. В крайна сметка Газпром и Русия си изгърмяха патроните: вече знаем за натиска който оказват, който е зависим може да бъде удушен във всеки един момент; ценови натиск; И двете се борят с диверсификация. Това което бате Бойко - продажния глупак се хвали че сме имали - ама ИОК. Дано да стане Октомври месец газовата връзка да си вържем ние поне малко гащите.

    Коментиран от #12, #16, #19, #24

  • 12 Танк

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Верно? Китай да речем получава 3 пъти по-евтина газ и произвежда торове. На каква цена ще ги продава? Германия също произвежда торове
  • 13 немил-недраг

    5 14 Отговор
    Недопустимо е Германия като европейски лидер да допусне да стане зависима от азиатски политици с непредвидими идеи.
    Недопустимо е България като страна член на ЕС да позволи полагането на транзитна газова магистрала без облаги.
    Недопустимо е подписалите този договор още да са живи.
  • 14 БПФ

    19 3 Отговор
    Германците да обeсят шолц и да върнат на власт Шрьодер. Той ще реши проблемът и ще се разбере с руснаците.
  • 15 Путинофил

    2 10 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че в територията, комунистическите правителства но БКП, СДС, НДСВ и ГЕРБ, също 33 години не направиха нищо да ни отърват от руското енергийно робство.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Всъщност

    21 3 Отговор
    "Фатална" за Германия е само зависимостта ѝ от американски заповеди !
  • 18 немил-недраг

    4 13 Отговор
    На всички които защитават и оправдават действията на Кремъл им пожелавам мечтата да им се сбъдне. Ще бъде удоволствие за мен да се радвам на щастието им.
  • 19 Марш

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Хахахха, нещaстен и невеж СОП - ти първо не знаеш, че природен газ е в мъжки род, после си мислиш, че се мери на тонове като желязната руда, ама си тръгнал да правиш икономически коментари. Върви копай канавки, на такива като тебе с IQ колкото номерът на обувките, това им е работата.

    Мислиш, че Русия не може да се лиши от 3-4 милиарда доход на година от износ за Германия? Мислиш, че навсякъде където забиеш една тръба в земята, бликва "природна газ"? На такива като тебе и да гласуват трябва да се забрани...
  • 20 Сатана Z

    13 4 Отговор
    В същото време
    В Куба пристигна най-големият танкер в света със 700 хиляди барела петрол на стойност $70 млн. Това е подарък от Русия за Куба, която пострада от пожарите в рафинерията.
    Немците ще ядат дървото ,Русия ще ги смачка като бълха.Без ресурсите на Русия,Дойчланд ще се превърне в държава от третия свят.
    Ферщейн?

    Z

    Коментиран от #26

  • 21 Култура миянко

    14 0 Отговор
    Ами освободете се!Какво се ревете като вдови ..за х..Хем се освобождавате и същевременно казвате ,че Русия ви шантажира и намаля газа и ли ще го спре. Разберете се първо какво искате.А уж били сериозни хора германците.
  • 22 Гост от Силистра

    2 6 Отговор
    Заглавие-точно в 10 ката ! , Рядко се случва !...но да не се безпокоим ,двете велики държави ,ще балансират във времето своите отношения ...няма да има губещ!...А ние винаги сме били близки и с двете държави и сме печелили от това , дори по времето на презирания от мен тодор селяка,който върна България поне 50 години назад !
  • 23 Рошко

    10 1 Отговор
    Алооо дз, цялата тази вакхснслия идва от обора. Която нападна разруши и още граби от Ирак Либия Сирия и го продава на Ес за техен. И кранчето секна след като Русия и Турция се намесиха, затова сега се заяждат със Венецуела и Иран да, но те не са мулти култи народи а единни. А вашата цел е разделяй и владей
  • 24 Рошко

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Брз ресурси можеш ли да произведеш например автомобил, колкото и да ди умен а къде са ресурсите? Питам аз и отговор не искам. Добре с 300 зора намери и сглоби автомобила но каква цена или ди мислиш че конкуренциятс спи в случая Китай
  • 25 Много кьорфишеци

    4 0 Отговор
    Всеки ден! Един ден пишат че не е зависима. На следващия ден пишат че е зависима от руската газ 😆
  • 26 ужас(истински)

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    700 хил барела нефт тип урал са приблизително
    112 хил т . Танкер "Хан Аспарух" през 70-те и 80-те години, ако се претовареше малко ги носеше на един курс от Новосибирск до база Росенец, а НХК ги преработваше за макс 4 денонощия. Сега такива количества се цитират като някакъв голям стратегически фактор. Жалка съвременна, Българио! Добре, че клоня към заник, за да не съм свидетел на падението ти!
  • 27 Гошо тъпооооото

    2 0 Отговор
    Ко беши ,Ко стана!
    Zелената енергия
    Ууууууеееееееее
  • 28 МалкоЛогика

    5 2 Отговор
    DW лъже, поддържа репутация.
    До неотдавна РФ продаваше газ на ЕС по дългосрочни договори, на цена 8 пъти по-ниска от сегашната.
    ЕС се отказа от договори, искаше цена от ден за ден.
    Ето го резултатът.
    ЕС вече не зависи от евтин руски газ. За 4000$ на 1000 куб.м ще се намерят много доставчици, само терминали да имаш !

    Коментиран от #31

  • 29 Е, американците ги

    3 0 Отговор
    отърваха от руската зависимост.
    Лошото че 10-годишните премиум марки ще поскъпнат.
  • 30 М3 голд

    1 1 Отговор
    Защо се набива мнението за зависимост на Германия от руски газ. Когато има фер плей икономически отношения, спазване на договори, това не е зависимост. Независимост е когато се самозадоволяваш със суровини.
    Ако беше станала симбиоза между двете страни: суровини, производство, пазари - нямаха стигане. Затова САЩ, Англия и поставените лица в ЕС ни набиват в главите, че Русия е враг и всичко свързано с тях е зависимост. А ВПГ от САЩ не е ли зависимост, при това и финансова.
  • 31 Кръпката

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "МалкоЛогика":

    САЩ атакуваха ЕС да прекратят дългосрочните договори и това стана. Урсула каза, че ще преговаря от името на ЕС за по-добра цена. После: че с Газпром няма да преговаря. После в Лондон се започна спотовия пазар на цени много пъти нагоре. И за ВПГ от САЩ. Последните признаха, че чрез тази операция ще намалят външния дълг с един трлн $. Спомнете си при какви ниски стойности на газа започнаха да затварят добива. Политиката е пари, за някои.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.