21 Август, 2022 10:00 9 931 36

"Те са изнасилвачите": след масовото изнасилване на манекенки край Йоханесбург

  • южна африка-
  • изнасилване-
  • изнасилвачи

На финала нападателите прибрали ценните вещи и апаратурата на екипа и изчезнали в нелегалните златни мини, които всъщност са отдавна затворени

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Осем манекенки станаха жертва на брутално масово изнасилване край Йоханесбург. Местните хора са убедени, че извършителите са т.нар. "зама-зама" - нелегални имигранти златотърсачи. Кои са "зама-зама" и защо ги подозират?

Те заснемали музикален клип, когато били нападнати. Въоръжени маскирани мъже принудили филмовия екип да легне на земята, след което постъпили особено брутално: осем от членовете на екипа били манекенки - млади жени на възраст между 19 и 35 години. Всички те били изнасилени жестоко, някои от жените - до десет пъти, като сексуалните издевателства продължили часове. "Затворих очи и започнах да плача, когато видях какво правят с моята приятелка. Непосредствено след това започнаха да изнасилват и мен", разказва по-късно една от жертвите на бруталното престъпление.

На финала нападателите прибрали ценните вещи и апаратурата на екипа и изчезнали в нелегалните златни мини, които всъщност са отдавна затворени. Полицията пристигнала на местопрестъплението час по-късно, но успяла да залови заподозрените. Двама от тях били застреляни, а общо задържаните са повече от 120. Междувременно седмина са обвинени в изнасилване, но местните жители се впускат да издирват и други заподозрени. В резултат избухва трупан с години гняв, смесен с обилна доза ксенофобия, тъй като местните са убедени, че извършителите са т.нар. "зама-зама".

"Полицията нищо не прави"

"Зама-зама" - това са нелегалните златотърсачи, които търсят останки от злато във вече закритите мини. В случая мини е доста преувеличено - обичайно става дума за дупки в земята, под които има пещери, където може би се намира още някакво злато. Мините от този вид в околностите на Йоханесбург са хиляди.

Около две трети от т.нар. "зама-зама", които копаят в тези мини, са нелегални имигранти от Лесото, Зимбабве, Мозамбик и Малави. Има обаче и южноафриканци, останали без работа след затварянето на мините. Междувременно "зама-зама" са създали истинско паралелно общество около мините, в което важат техните собствени закони.

Голямат е вероятността "зама-зама" действително да са извършили бруталното престъпление, но до момента вината им не е доказана. Местните жители обаче са убедени в правотата си - и не бездействат. Въоръжени с тояги и чукове, те нахлуват в колибите на "зама-зама", изхвърлят покъщнината им и ги подпалват. Много от нелегалните мини са засипани.

"Не можем да постъпим другояче - трябва да действаме, след като полицията не предприема нищо", казва местна жителка. Говорител на управляващата партия АНК заяви: "Започнахме лов на нелегалните чужденци. Те вече не бива да се чувстват сигурни в Южна Африка". Но и той не спомена, че към 30 процента от т.нар. "зама-зама" са южноафриканци. В последните дни полицията с големи усилия успя да предотврати линчове.

"Изнасилвания всеки ден"

Местните жители обвиняват полицията, че от години не предприема нищо срещу нелегалните златотърсачи. "Тук, в нашата община, изнасилванията са почти нещо нормално. Случват се ежедневно", твърди местна жителка. В повечето райони ситуацията е толкова опасна, че местните сами са си наложили вечерен час от 18:00 нататък.

Има дори обвинения, че полицията получава подкупи от "зама-зама", за да прикрива престъпленията им. Според местните именно златотърсачите са виновни за изключително високата дори за южноафриканските мащаби престъпност около нелегалните златни мини.

Според официалната криминална статистика на всеки 12 минути се случва изнасилване. В действителност тези престъпления са много повече, тъй като за огромната част от тях не се съобщава.

Събирането на доказателствата за бруталното изнасилване на манекенките ще продължи още няколко дни, провеждат се и ДНК-анализи. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса осъди ужасното деяние, но предупреди да не се извършва саморазправа.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това звучи

    61 10 Отговор
    като сюжет от филм за възрастни...

    Коментиран от #17, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БПФ

    104 3 Отговор
    В случая можем само да се поучим от южноафриканските хора. Щом властите отказват да си свършат работата, гражданите имат право да се защитят и да се разправят с бандитите. Така трябва да се действа и тук - щом държавата отказва да защити беззащитните от хъхpeшките издевателства, българите трябва да действаме като южноафриканците.

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Раданч Татлъту

    19 33 Отговор
    Оххх котьо,мечтая да съм манекенка в Йоханесбург!💋👧🥳🤡👍
  • 5 Раданч Татлъту

    55 13 Отговор

    До коментар #3 от "БПФ":

    Аххх,но това не е либерално и евроатлантически!Противоречи на демократичните скъпоценности.🐵🥳🤡🥳🐵
  • 6 Мангосуту Бутелези

    11 4 Отговор
    Инката - IFP са зулси и ще ги оправят
  • 7 Гост

    23 24 Отговор
    Мазна статийка, целяща да вкара хората във вътрешна война!
    Статия пълна със противоречия!

    Коментиран от #28

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зззз

    64 2 Отговор
    Намерили къде да правят фотосесия. Нима незнаят какво е положението там ? Закони и полиция няма ,за начина по който живеят там 89% от населението нямам думи. Скоро бял няма да остане там.

    Коментиран от #11

  • 10 Раданч Татлъту

    31 13 Отговор

    До коментар #8 от "пешо":

    Що ве, Пешо?Тва е част от манекенската професия,прав е човека!💋👧🥳🤡👍
  • 11 Адолф

    56 4 Отговор

    До коментар #9 от "Зззз":

    Абе то навремето малко остана да не остане кьорав негър там.Ама пустите му и ценности....объркаха работата и сега си сърбаме попарата.
  • 12 Реалност

    55 6 Отговор
    "Зама-зама" да отиват в ГеЙмания, там ще са много добре приети, а и изнасилванията и педофилията са разрешени, дори и се поощряват!
  • 13 Верно ли

    42 5 Отговор

    До коментар #3 от "БПФ":

    Дефакто това ни чака в Европа - "държавата", като регулатор на отношенията в обществото вече няма да съществува и вече ще се саморазправяме сами, или всеки срещу всеки, докато глобалният "елит" седи на завет и харчи нашите пари.
  • 14 Заповядайте

    14 30 Отговор
    В БРИКС е така.
    Заповядайте и вие.

    Коментиран от #16

  • 15 Не е фантастика

    38 1 Отговор
    Планетата на маймуните... за сега само там!
  • 16 Раданч Татлъту

    34 5 Отговор

    До коментар #14 от "Заповядайте":

    А как е в ЕС?Хасан от Судан е бял и пухкав в Швеция?😁🐵🥳🤡👍
  • 17 Рошко

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Това звучи":

    Измислен сюжет, като видях пак от кого е се убедих
  • 18 Рошко

    11 4 Отговор
    И като гледам колибата от юар е строена с бг тухли по точно беронки тцт т т

    Коментиран от #21

  • 19 За неразбралите

    8 6 Отговор
    Това е "фейк-нюз" (т.е. фалшива новина) 😉
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Копипасте

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Рошко":

    Там със сигурност ток няма щото и ЕРП-та няма обаче гледат телевизия от ТЮРКСАТ?!?!
  • 22 Само напомням

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Това звучи":



    Да не забравяме, че във всяка статия на ДВ може да има ПОЛИТИЧЕСКА цел. А Южна Африка са в съюз с Русия и Китай. Част са от BRICS. И пак те казаха, че Омикрон е изключително лек, не се налагат локдауни и каквито и да било мерки. Та, до колко е достоверна тази статия и дали не ни подготвя за нови санкции или нова американо-натовска инвазия в конкурентна държава с цел "демокрация и човешки права" - трябва да си имаме едно на ум.





    😉🤔☝
  • 23 доктор филгууд

    14 6 Отговор
    и ко им стана на манекенките? та те са си професионалистки!
  • 24 Дългата рука на путин

    1 12 Отговор
    се казва Вагнер - все отбор кръволоци и убийци !
  • 25 ДойдохаАНК - африкански национален

    6 7 Отговор
    конгрес на власт начело с Мандела и всичко тръгна надолу, разсипаха цветущата държава. Както комунистът - русофил Мугабе тотално срина Родезия. Където стъпят комуняги там трева не никне !
  • 26 Ние с гайдите

    22 1 Отговор
    Южноафриканците се самоорганизират срещу сганта . То и в нашите села ромите изнасилват останалите самотни стари жени , но българинът с робския си манталитет търпи като овца .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фанфан

    11 7 Отговор
    Южна Африка беше една развита и добре поддържана държава, докато не се появи този Мандела. Е сега управляват последователите на Мандела. Сега тази държава е изостанала и пълна с такива идиоти като тези. Дивите хора не могат да управляват държавата, няма как. Тук същото е било след 1944г. На власт от Червената армия са поставени диви и необразовани хора, които са ликвидирали по-образованите от тях и сега ние дружно берем плодовете на тази паплач.

    Коментиран от #31, #34

  • 30 Асен

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Е да, ама те са минали безплатно!
  • 31 Анонимен

    22 1 Отговор

    До коментар #29 от "Фанфан":

    Дивите хора ти оставиха работещи заводи и предприятия, развито селско стопанство, безброй детски градини и училища, безплатна здравна помощ на населението, развито почивни дело и безплатни летни лагери за децата, безплатно кандидатстване в университетите, гарантирана работа, гарантирана помощ за младите семейства и още, и още...! Всичкото това го продадохме за банани и евтини краварски серияли по телевизията!

    Коментиран от #32

  • 32 един от стадото

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    дивите хора май излязохме ние. Мислехме, че хем ще живеем по евроамерикански, хем ще ползваме благата на соца. Ма ония са ни изчислили и нагласили преди това
  • 33 старо хитче

    1 3 Отговор
    Пата, пата
  • 34 Ежко Бежко

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "Фанфан":

    Живях при соца, живях и в ЮАР, скоро пак се изселвам за там. Гарантирам ти, че безпределието предизвикано от демократияните промени в ЮАР са НЕВЪЗМОЖНИ по времето на соца. Тогава имаше ред и законност. Такава имаше и в ЮАР до 1994 година. Проблемите там, и тук, и навсякъде по света са предизвикани от неолибералната политика, позволяваща всичко и на всички. При соца беше ред и дисциплина, какви нелегали какви изнасилвания. ЮАР беше много подрдена държава, и досега е така, където местната власт все още не е в ръцете на "борците за човешки права АНК". Демокрацията води безконтролно общество, което рано или късно ще роди новия Сталин, който ще постави всеки на мястото му. И така ще се въртим, докато някой натисне червеното копче.

    Коментиран от #36

  • 35 хваща ме страх

    2 1 Отговор
    И ние отиваме на там. Тези жълтопаветници и недоучили ПП ни връщат към примитивната борба за оцеляване. А още не е дошла зимата. Радев се опитва да се разграничи от злодеянията, но всички знаем че той е в дъното на катастрофата.
  • 36 спомени от 1984

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ежко Бежко":

    Сигурно си бил на село когато хората крадяха надениците на тези които имат някой на село да му праща. Но селяните или остаряха и не могат да пращат или младите и те се преместиха в града. Ще настъпи страшен глад и хората ще се бият като настръхнали от глад кучета през зимата.