Last news in Fakti

7 Август, 2022 12:50 5 432 32

Тонове плодове от Южна Африка са блокирани в европейски пристанища

  • южна африка-
  • пристанище-
  • портокали

Заради спор между Южна Африка и ЕС по правилата за внос

Тонове плодове от Южна Африка са блокирани в европейски пристанища - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Милиони кашони с портокали се развалят в контейнери, които са блокирани по европейските пристанища, заради спор между Южна Африка и Европейския съюз по правилата за внос, твърдят производители на цитрусови плодове.

Южна Африка, вторият по големина износител на пресни цитрусови плодове в света след Испания, подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) през миналия месец, след като ЕС въведе нови изисквания за растителна и здравна безопасност, които според производителите на портокали застрашават оцеляването им, съобщи АФП.

Мерките влязоха в сила през юли, когато корабите вече бяха в морето и превозваха стотици контейнери, пълни с южноафрикански плодове за Европа, в резултат на което те бяха задържани при пристигането си, заяви южноафриканската Асоциация на производителите на цитруси (CGA).

"Това е пълна катастрофа", каза по телефона за АФП главният изпълнителен директор на CGA Джъстин Чадуик.

"Храна, която е с фантастично качество и е безопасна, просто стои там - и то в момент, когато хората са притеснени за продоволствената сигурност."

Правилата на ЕС имат за цел да се справят с потенциалното разпространение на насекомо, наречено лъжлив молец - вредител, който произхожда от Африка, на юг от Сахара, и се храни с плодове, включително портокали и грейпфрути.

Новите мерки изискват от южноафриканските фермери да прилагат екстремно студена обработка на всички портокали, предназначени за Европа, и да държат плодовете при температура от два градуса по Целзий или по-ниска в продължение на 25 дни.

Според CGA обаче тази мярка е ненужна, тъй като страната вече разполага със собствен, по-целенасочен начин за предотвратяване на заразата.

В жалбата си пред СТО Южна Африка твърди, че изискванията на ЕС "не се основават на научни данни", че са по-рестриктивни от необходимото и "дискриминационни".

Южноафриканските производители на цитрусови плодове твърдят, че изискването оказва неоправдан допълнителен натиск върху отрасъла, който вече е в тежко състояние.

"Това ще увеличи много разходите... а в момента това не може да си позволи нито един производител в света", казва Ханес де Ваал, който ръководи почти 100-годишната ферма Sundays River Citrus.

Де Ваал, чиято компания отглежда портокалови, клементинови и лимонови дървета на площ от 7000 хектара близо до югоизточния крайбрежен град Гкеберха, заяви, че приходите вече са свити от високите разходи за транспорт и торове.

След удара в Ковид-19 транспортните разходи са се увеличили рязко, както и цената на торовете заради войната в Украйна, където Русия е един от най-големите производители в света.

Европа е най-големият пазар за цитрусовата индустрия на Южна Африка, която възлиза на почти 2 млрд. долара, като според CGA на нея се падат 37% от целия износ.

Новите правила бяха въведени в разгара на сезона на портокалите в Южна Африка, по време на зимата в южното полукълбо, когато износът е в разгара си.

Това е дало твърде малко време на производителите на плодове да се адаптират, казва Чадуик.

Около 3,2 млн. кашона цитрусови плодове на стойност около 605 млн. ранда (36 млн. долара) са напуснали пристанището с документи, които са били сгрешени при пристигането им.

Южноафриканското правителство се бори да издаде нови документи за пратките, които отговарят на новите критерии, но стотици контейнери може да се окажат предназначени за унищожаване, каза Чадуик.

Според CGA Южна Африка вече разполага с ефективна система за борба с молците.

"Нашата система включва студена обработка, но е насочена към риска, докато мярката на ЕС е обща мярка, която обхваща всички портокали", каза Чадуик.

"Колкото по-висок е рискът, толкова по-екстремно е студеното третиране", каза той за мерките в Южна Африка.

Сега спорът е в СТО. Страните разполагат с 60 дни, за да договорят решение. В противен случай жалбоподателят може да поиска въпросът да бъде решен от експертна група.

ЕС заяви, че е убеден в "съвместимостта със СТО" на своите мерки.

"Целта на критериите на ЕС за растителна и здравна безопасност е да се защити територията на съюза от потенциалното значително въздействие върху селското стопанство и околната среда, ако този вредител се установи в съюза", заяви говорител на Европейската комисия в изявление.

Чадуик се надява, че "разумът" ще надделее и ще бъде намерено бързо решение.

"Нашата индустрия е подложена на натиск. По принцип това е година на оцеляване", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    63 11 Отговор
    Европа насилствено се откъсва от света!!! Това ли ви е демокрацията бе!

    Коментиран от #12

  • 2 Братушка

    34 3 Отговор
    Да ги закарат в Россия.

    Коментиран от #6

  • 3 Aлфа Bълкът

    6 44 Отговор
    Да се жасат ЮАР, който е с Русия шута в г 3!

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    43 2 Отговор
    Малко е в страни от темата, но защо си траете за посещението на Орбан в щатите и срещата му с Тръмп или не е много удобно да се цитира речта му.
  • 6 Aлфа Bълкът

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Братушка":

    Трансфера ще е както казва Кики Брейка - ПАРЪ, КЕШ, В БРОЙ И НА РЪКЪ. Ама параЪта ще в рубли. Демек ако им платят с 🧻🧻🧻ще е по-рентабилно, поне няма да я мачкат предварително!

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Нормално за ЕС

    40 6 Отговор
    Джендър чиновниците в Брюксел само нови правила измислят.
  • 8 Aлфа Bълкът

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Гледай, да се мъча да го напиша грешно като ония, забравих да членувам правилно и обърках грешните думи.
    Толкова е прост Брейка, само единиците му са по-прости от него!
  • 9 един от стадото

    13 2 Отговор
    нищо. Всичко на сок. Че и втора цедка ще има
  • 10 Сатана Z

    34 5 Отговор
    Явно в Еврорайхът отказват да ядат плодове,защото са били торени с Русийски торове.
    А същевременно
    Русия предлага на Германия да върне турбината на Siemens в Канада, а Канада, след като отмени санкциите си срещу Русия, трябва да изпрати турбината в Русия, както е посочено в договора.

    Топката е при Шолценберг

    Z
  • 11 Чудесно

    9 12 Отговор
    ЕС трябва да си защитава производителите и интересите
  • 12 да бе брато

    8 28 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    това, че има правила за всичко е лошо според теб, така ли?
    Ама ти е хубаво като отидеш в чужбина (разбирай Европа) и гледаш всичко подредено, чисто и хубаво.
    Хубаво ти е да пращаш децата си да учат там и стискаш палци да почнат работа, че да не се връщат тука.
    Хубаво ти е да отидеш да миеш чинии или да береш ягоди за 5 пъти по-висока заплата от българската.
    Нали? Хубаво ти е, ама плюеш по демокрацията и правилата.
    Наслушал съм се на работещи в Испания на "тъпите испанци какво пак измислиха". Да ама тъпите испанци, италианци, германци и т.н живеят светлинни години по-добре от нас, защо ? Защото имат правила и държат на тях. Имат принципи и морал. И най-важното - имат свобода на личността.

    Коментиран от #13, #14, #19, #20, #21

  • 13 Така си е

    27 0 Отговор

    До коментар #12 от "да бе брато":

    Даже много свобода. Гей семейства с по две деца .
  • 14 Свобода?

    26 0 Отговор

    До коментар #12 от "да бе брато":

    Кажете ми един онлайн сайт за новини от Европа, където хората могат да дадат мнението си за новините, които четат? Като все още в този глупав сайт. Всички новини са голяма пропаганда.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ивелин

    21 2 Отговор
    Тези Ев...вете от Брюксел са недоразвити долни същества назначени от своите господари хора от типа на подмазвачи, лакеи с нисък капацитет единственно което умеят е да се предлагат на някой господар за да му служат вярно предено.Същите тези предатели с всеки изминат ден разрушават Европа нанасяйки й огромни загуби.Същият случай с Руският природен газ- най- евтин с изградена инфраструктура от 60 години на миналият век и за няколко месеца го разрушиха всичко. Е естественно , че трябваше да има алтернативи за Руският газ който имаше цена средно около 180-200 долара на 1000м3 по-контракт.Сега средна цена над 1500 Евро и то недостатъчно количество..
  • 17 Бета псе

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Клесавец, нещо май еврото отпътува надолу след санкциите, а не рублата, а шморц?!
  • 18 инж ут сйелу

    12 2 Отговор
    Даже да прокиснат плодовете, няма страшно. Бе-ге предприятията ще изстискат от прокишите милиони UHT опаковки пресни, пардон, свежи натурални сокове.
  • 19 Верно ли

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "да бе брато":

    Брато, объркАл си се много! Цял живот работя в моята страна и плащам данъци тук! АМА ЦЯЛ живот, капиш! Ти ако си брал ягоди некъде, драмата си е твоя!
  • 20 Ежко Бежко

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "да бе брато":

    Ти явно не сиживял в чужбина, само си ходел на гости. Аз съм живял на всички континенти, освен цеверна америка (слава Богу) и нищо от това което изброваш не видях. Примери: центровете на градовете са изподраскани с графити, в неделя сутринта мирише на урина, щото англетатата като излязат от бара бързат да се изпикаят на първия ъгъл. Виждал съм млади европейки с минижупи да чишкат на спирката, чакащи най-ранния автобус да се приберат след нощно напиване. Храните нямят никакъв вкус, все едно имаш перманентно ковид. В по-бедните квартали е страшна мизерия (европа е по-добре от другите, да бъдем честни). Здравеопазването е никакво. Образованието до университета е никакво. Ако събираш ягоди, както даваш пример, ти трябват 20 години мизерен живот за да спестиш нещичко за връщането ти в България.
    Все се заричам да ви тегля една дълга, но не мога да се стърпя да не пиша по форумите, белким някой от вас понаучи нещо, защото ако имате правилна информация, ще намерите и начин да оправите милата ни Родина. Аз се върнах от чужбина преди пет години, вече стягам багажа за ЮАР, там ще карам старост. Имаме лични причини да изберем ЮАР, но показателното е, че бедно провинциално момче, живяло къде ли не търсейки препитание, в староста си когато е финансово независим, избира ЮАР да кара старини, би трябвало да означава нещо. А именно: европа е мизерия и ние в нея. Нищо хубаво не ви чака братя, нито в Родината, нито в европа или сащ. Пиша ги с малки букви, щото главни не засл

    Коментиран от #24, #31

  • 21 нещастници

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "да бе брато":

    Това да си измисляш правила сам когато ти скимне не е предпоставка за добри отношения и търговия . Вместо тоновете цитрусови плодове да се изядат от хората сега ще отидат при рибите , а хората ще пият витамин С .
  • 22 Рошко

    5 1 Отговор
    Беше нужно да се спомене 100 годишната ферма на холандския колонизатор
  • 23 Дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Ей влъко....Тебе да те жасат там!
  • 24 Само предлагам

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ежко Бежко":

    Да наистина в ЮАР е много добре за тебе но по добре в Сомалия да отидеш . Там няма да береш ягоди и няма защо да учиш .

    Коментиран от #26

  • 25 Те тея плодове не се

    7 0 Отговор
    Развалят по 6 месеца! Във водата за последно напояване се слагат пестициди. После в кашоните пак се пръскат. Всичко живо насекомо умира! Само човека ги яде и си харчи парите после за лекарства! Същото е с повечето плодове и зеленчуци..нормално естествено отгледан домат се разваля за максимум 1 седмица. Напръскани. Напоени домати с пестициди издържат няколко месеца 😇
  • 26 Ежко Бежко

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Само предлагам":

    Не виждам логика в коментара ти, май не си разбрал, че съм над 60 и финансово независим. Защо ме пращаш в Сомалия, какви ягоди какво учене? казвам ви в прав текст: за 30 години обиколих света, и видях че европа и сащ са мизерия, особено ако си тръгнал да събираш ягоди, не го казвам със злорадство. Аз бях добре платен, затова и не работя вече. А твоята реакция??? Да ида в Сомалия. Не си наред човеко, логиката ти хич я няма.
  • 27 Рузвелт

    1 1 Отговор
    Южна Африка оцелява като си прокарва нискокачествената продукция на Европа откакто там афрото взе власта от белите качеството пропадна като това в Турция при което много турци се отравят с нискокачествени храни и продукция с фалшив или ниско качествен абкохол
  • 28 КРИС

    0 2 Отговор
    НИЕ МОЖЕМ БЕЗ ПОРТОКАЛИТЕ ИМ,ДАИТЕ ГИ НА МАЙМУНИТЕ
  • 29 ...

    0 2 Отговор
    Ми изнасяйте за Русия бе... Нали са яи дружки, разни тухли там, Китай, Индия... Ко сте заривали за Европа?
  • 30 Лично мнение

    2 0 Отговор
    Европа изнудва Африка!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 семо

    2 0 Отговор
    Благодаря ти , че много правилно и откровено си описал действителносtта. Хората в България си мислят ,чете те живеят в" Ада " а Западът е " Рай". Бил съм и останах почти всичките Европейски страни. Направи ми ,впечатлението че " в неделя сутринта мирише на урина" по улиците това най често го има в Париж особено по ъглите на сградите сутрин върху тротоарите е е мокро. Въобще да не говорим под мостовете на Сена колко хора живеят постоянно. В Холандия до заведенията вечерно време особено при празниците и където се пие много бира има на улицата почти на открито WC нещо като варели подвижни ги слагат когато трябва. Също в Франция в Марсилия и Монпелие ми направи впечaтление в Молове WC ползват ги като общи без разлика . .