Тема: Украйна

27 Август, 2022 16:02 5 787 40

Новата истерия „Газ до дупка“. А истинската цел?

  • руски газ-
  • истерия-
  • газ-
  • кирил петков-
  • газпром-
  • елеонора митрофанова-
  • русия-
  • война-
  • потребление-
  • цена на газа

До нас вилнее война, а едни политици ни обясняват, че еди-кой си газ е с 10 лева по-евтин

Новата истерия „Газ до дупка“. А истинската цел? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да не си помислите, че съм станал и аз газов експерт: просто с удивление наблюдавам поредното медийно истеризиране на гражданството.

Помните как беше последните две години: всеки ден Ковид - ще умрем, няма да умрем, ще ни чипират, няма да ни чипират. Е, сега медиите са в режима „газ до дупка“. Не знам дали си мислят, че с тия монотематични ужаси печелят публика, не знам и колко време успява да задържи вниманието такава тема, преди да пуснат нова.

Още новини от Украйна

Медийната истерия

Разбира се, има и благородно обяснение: добре уплашени, българските граждани ще сложат маски и ще се ваксинират срещу Ковид. Или сега, при кризата с газа: Софийска община ще се стресне и ще вземе мерки да подсили електроинсталациите, в случай че останем без парно. Ще почнем да мислим за пестене на енергия и да монтираме слънчеви панели на покривите. Бизнесите ще се замислят за замяна на газа с нещо по-евтино… Е да, ама нашенци нито се ваксинираха, нито чувам за енергийни мобилизации.

Медийната истерия не ражда разбиране и мислене за разумни действия, а само предизборно разделя обществото. Защото свещен принцип на медийните дебати у нас е „всички гледни точки“, където медията безстрастно наблюдава политическия пинг-понг. Има ли танкери? Колко би струвал руският газ? Има ли пари в държавата?.. Ами фактите зависят от госта, водещият няма право на мнение.

Любим жанр на говорителите е да идват в студията с някакви листове, които размахват пред камерата. Не видях нито една редакция, която до следващия ден да провери тези малко карикатурни нагледи и да ни обясни фактическата страна на спора (ако съм пропуснал някоя, моля за извинение). В последна сметка ще стане като с Ковида, когато в парламента влязоха две динайърски партии и темата ни отмиля. Колко партии ще яхнат сега „Газпром“, скоро ще видим.

Геополитическата миризма на газа ще е в центъра на тези избори. Служебното правителство обвинява Асен Василев в идеологизиране на енергетиката, но провали сделката с танкерите май поради чист антиамериканизъм, който много се котира сред левите. Представете си, че то продължи в тази посока и през октомври сме изцяло зависими от руските газови полит-капризи. Съставяме правителство, което не се харесва на Митрофанова и хоп - няма газ за зимата. Докато не излъчим управление по вкуса на Кремъл. Това напълно би отговаряло на доктрината „Брежнев“ за ограничения национален суверенитет на социалистическите братя.

Заплахата от геополитически завой е чудесна възможност за проевропейските сили да се обединят, макар и да не е ясно още срещу кого. Все пак служебното правителство няма да се явява на избори, а до новите леви, проявяващи странна симпатия към руския нацизъм, се нарежда и БСП, потенциален съюзник в реформите. Сигналите откъм ГЕРБ са противоречиви - боричкането с ПП май замъглява идеологическия им фокус и правят невъзможна обща декларация срещу промяната на геополитическия курс на страната. В един Фейсбук виц, журналисти питат Борисов: „Боите ли се, че ще сме на студено тази зима?“, на което той отговаря „Боя се аз да не съм на топло“.

Опасен прецедент

Не знам дали живеем в един и същи свят. На няколкостотин километра оттук се води империалистическа война, разрушават градове, избиват деца, прогонват една трета от населението на Украйна, а по телевизора едни политици ми правят сметки за това, че еди-кой си газ бил 10 лева нагоре или 20 лева надолу. Това ли ни е проблемът? Навлязохме в нова Студена война; дори бойните действия да спрат до няколко месеца (оптимистично), отношенията с Русия няма да се възстановят с години, защото новата империя разруши самите основи на международния ред, граден с мъка след 1945. В тази кризисна ситуация правителството на Петков намери някакви решения - дали са били най-добрите не знам. Но да отречеш правото на българското правителство да взима мерки в изключителни обстоятелства е много опасен прецедент. Как ще постъпят следващите управници, изправени примерно пред земетресение, ако знаят, че за всяка форсмажорна мярка ще им бъде търсена съдебна отговорност (съдебна отговорност някои искаха и за Ковида, нали помните?). Ще си мрем и това е.

Тук възкръсна и комунистическата омраза към търговеца, наричан в газовата война „посредник“. Ами паразити са, нищо не произвеждат, само смучат народна кръв. И ако има търговци, значи непременно трябва да има корупция. В тази патриархално-марксистка визия следва да си купуваме доматите от съседа, а всичките търговски вериги да бъдат забранени. Разбира се, че търговците могат да спекулират, например като правят картели, но по същия начин могат да злоупотребяват и производителите, а най-вече днес злоупотребява политическият режим в Кремъл, който играе с Европа на спри-пусни, за да вдига цените.

Лично мен ме убеждават онези експерти, които казват, че търговията с газ просто трябва да се либерализира, като се закрие държавната „Булгаргаз“, а защо не и самия енергиен холдинг. Да се оставят частни търговци, наши и европейски, да доставят суровината на конкурентни цени и наместо да се подкрепят закъсали държавни дружества, парите да се насочват към нуждаещи се.

Вижте, въпросът е принципен. За определена стока ли става дума или за нещо друго? Работодателите проплакаха пред така наречения щаб, че са готови да плащат до 250 лева на мегават. А защо утре строителните фирми да не заявят какви точно цени искат за цимента? Ресторантьорите – за ракията? Лично аз искам нов мобилен телефон, ако искате да се обединим за протест пред правителството с искане на таван за айфоните.

Позицията на работодателите би била легитимна, ако имаше формата на молба: моля подкрепете ни, цената на тази суровина много се вдигна. Но не, те поставят условия, дори си позволяват да разсъждават геополитически. И какво остава на г-н Донев, освен да ходи да целува ръцете на „Газпром“? Е хубаво, ще оцелеят няколко пекарни, но какво ще стане с държавата? Впрочем пречи ли им някой сами да си купуват газ от прокълнатите търговци-посредници, това не разбрах.

Каква част от информацията ни се поднася

Целият този медийно-газов апокалипсис показва основния принцип на популизма: на английски го наричат cherry-picking, т.е. подбиране на онези парчета информация, които ти изнасят. Газпромчиците не спират да повтарят, че щом Германия купува в рубли, можем и ние. Само че това, което Германия прави, е съгласувано с Европейската комисия, която взима предвид голямата зависимост на Германия от руски газ и огромната ѝ важност за европейската икономика. Ако Германия спре, спират много от нашите производства и тогава ще има още по-голям плач, нали така? Дали в рубли плащат държавни или частни дружества вероятно също има значение.

За България газът има малка роля и може лесно да се компенсира, което ни поставя в различно положение. Помислете и за контекста на нашият опит да се измъкнем от общата солидарност в омиротворяването на агресора. Страната ни получи дерогация за покупки на руски нефт; защо я искахме не знам, но е факт, ние сме единствената страна с излаз на море, която купува от Русия. Отказахме да даваме оръжие на Украйна; да даваме, не да продаваме, нали разбираме, че първото е политически акт на солидарност, а второто - егоистично използване на ситуацията? Ние сме страната, която три години изнервя ЕС с ветото си за Северна Македония, та заради нас направиха опасен прецедент вкарвайки историята в преговорите за разширение. Ние сме известни като троянски кон на Русия в Европа, страна, която дори националния си празник е посветила на победата на руския цар, чийто паметник краси центъра на столицата на няколкостотин метра от шмайзера на съветския окупатор.

Разбира се, ще ни обгазяват активно до изборите: димната завеса заличава нюансите и очертава едни героични силуети, вплетени в чутовна геополитическа битка. А разни подробности като съдебна система, болници, пътища, армия, полиция - те просто ще изчезват от погледа.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 00014

    92 18 Отговор
    Поредната статия - на силните в ЕС всичко е позволено .... защото те управляват. И медиите. И платените журналисти са щастливи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    82 15 Отговор
    Словоблудство под шапката на овче зеле! Брао.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Биденовата зима идва

    62 13 Отговор
    пет човека се събират за пореден газуитме, умнокрасавците не им стигнали два дни да оправят сделката, руския газ лош бил лош, руския газ с 30% по скъп, много добър бил. Хамериканския щял да бъде 4 пъти по евтин, ама бил 50% по скъп от руския ама все пак бил на добра пазарна цена, а ние как не ни е срам, били сме очернили момичето. И капитан андреево само слънце грее сега, мигрантите сега било голям проблем заради Турция, и такива ми ти неща
  • 9 Патето Яки

    66 8 Отговор
    непрекъснато дойче зеле на първо място, по място и по глупости
  • 10 Малии

    19 33 Отговор
    Брей много трол на тоя сайт.Всички ли сте платени или има и от полезните иди...ти?

    Коментиран от #12

  • 11 А бе

    22 58 Отговор
    Путиньовците нямат достойнство, имат само големи усти, с които ревът за газ, както са им заповядали от Кремъл! Колкото и доводи против Газпром да им изведеш те пак ще ревът с големите си усти и ще продължават да затъват в клоаката повличайки цялата държава след себе си.
  • 12 Хехе

    10 34 Отговор

    До коментар #10 от "Малии":

    Ако някой плаща за тези глупости без смисъл под всяка статия значи Путин много го е закъса

    Коментиран от #25

  • 13 Демократ

    22 50 Отговор
    Абсолютно вярно.Сякаш живота ни е само газ.Това сега е така от сутрин до вечер по всички медии, защото Митрофанова е казала така.Няколко истински енергийни експерти говорят истината.Всичко друго е предизборна прокремълска говорилня.Затова т.н. платени социолози отново втълпяват неверни данни.Копейкин бил най-велик и най-много му се увеличава процента. Само че малката му група се разпадна и останаха 4-5 човека да управляват България.Само той се хвали и пъчи по всички студия. А откъде плаща на социолозите? По закон партийната субсидия не може да се използва,значи май Митрофанова му плаща. Така се създава хаос.С руското знаме напред!

    Коментиран от #33

  • 14 Супър-дупър спец

    38 12 Отговор
    Не прочетох статията, щото сичко ми е ясно. Като изявените ми ученици политевроатлантически Супър-дупър спецове
  • 15 Хасковски каунь

    33 6 Отговор
    На село нямаше електричество при моето детство. В мазето имаше тенекия с газ и от там гребвахме да заредим газените ламБи. В селския магазин продаваха само газ, нафталин, пирони , мармалад шипков в дървени щаъги, вафли, гумени цървули и пирони. Празник беше когато на месеца докарваха салам, ама от месо
    И оцеляхме.
  • 16 Слънчасал фотопанел

    42 2 Отговор
    Ако държавата ми плати 20 000 лева за фотопанелите, както в Германия плащат, ще си сложа.
  • 17 Човека КоZа

    52 15 Отговор
    Бабите и дядовците ни едвам смогват с мизерните си пенсии да си купуват лекарствата (ПОЧТИ всички които са им нужни) , тоз ще ми вика "колко са те, десет лева", и че трябва да симпатизирам (че и да съм солидарен❗) с укронацитата. Ай у лево. СЛАВА РУСИЯ ❗


    💤
  • 18 Какви глупости дрънка Дойче Веле

    43 2 Отговор
    Ако държавата монтира слънчеви панели на покривите, това означава олигарсите феодали от енергетиката да фалират. Многомилиардното ограбване на народа ще свърши. Това няма как да стане. Ще стане война.
  • 19 Раданч Татлъту

    23 3 Отговор
    Не си ве Дичев,ти си либерален експерт.🐵🥳🤡👍
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 жалко

    8 20 Отговор
    Някой загуби много пари заради спрения газ.И в момента си ги иска.Радев, Донев, Бойко и Делян Добрев ще му ги даде плюс наказателния 1 милиард, както го сметнаха явните представители на Газпром, Военния Мин. и оня на Енергетиката плюс лихвите и то от НАШИТЕ пари.Как ще мажат Служебното Правителство е видно всеки ден по брифингите им от Министерски Съвет.Явно става въпрос за много пари.Това не е търговски казус за тези хора с танкове и бомби.
  • 22 самарянин

    34 5 Отговор
    Ако си прочел една статия на Овче Зеле все едно си чел всичките. Суха слама за оФце!
  • 23 дааа

    34 5 Отговор
    На грантовия идеолог му е лесно - Зелето плаща, а на Зелето кой плаща, казаха уволнени от зелето журналисти още преди години. А бабите и дядовците пита ли ги грантаджията как ще изкарат зимата?
  • 24 Тома

    27 3 Отговор
    Газ има колкото искаш ама цената е била скъпа.И на нас месото хляба олиото сиренето и всичко ни е скъпо ама нищо не казваме.Защото аз съм прост и вие сте прости
  • 25 ей го

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хехе":

    първия от полезните се включи
  • 26 Дичев

    24 1 Отговор
    Това което пишеш е вярно. Но и ученик може да каже че на медиите се дават теми които трябва да разнищят , а на репортерите се налагат теми по които да работят или чия страна да се подкрепи. Това се казва казионна или платена журналистика. Медията подкрепя позицията на тази партия, която си плаща или е указано "отгоре". Феномена при нас е че журналистите са зависими от хората които ги назначават и парите които получават са значителни за стандарта в България. От ранна утрин ни заливат с бълвочи за жестоки убийства, катастрофи, жертви при природни бедствия.Нормалното говорене и мнения ги няма. Вместо да има позитивизъм и реализъм , се разиграват апокалиптични прогнози, за какво ли не и се повтарят по хиляди пъти . Народа трябва да е стресиран за да мисли непрекъснато за своето оцеляване , а не за бъдещето и достойния живот. Това е нюанс на Гьобелсовата пропаганда ,която става нарицателна за начина по който действат медиите ни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 истината е че

    20 0 Отговор
    газифицираха няколко раьона . после вдигнаха цената .хората се отказаха. и без газ можем. истерията е излишно жалка.
  • 29 Миролюб Бенатов

    14 4 Отговор
    Никой нормален в бг не разчита на газ , и това е много преди бай Ботокс да го спре. На газ са корумпираните топлофикации и няколко завода , дето и без друго дават по 7-800 лв заплата , шефовете им взимат милиони. И за едните и за другите е елементарно да заменят газта , но пуста политика .,.,
  • 30 Мдааа

    7 11 Отговор
    Мога само да адмирирам автора за неутралното изложение на ситуацията в милата ни територия.
  • 31 М даааа

    22 5 Отговор
    Статията е тенденциозно написана и определено е русофобска и даже антибългарска. В нея се говори за някакъв "руски нацизъм" и се отправя критика как така не даряваме оръжие на истинските нацисти (укрофашистката хунта); даже се отправя укор как така сме пречели на лицемерния ЕС толкова време с някакво си българско вето за Северна Македония!? Чии позиции отстоява авторът!? Определено антибългарски и Соросоидни... И най-вероятно е спонсориран от любимата ни "Америка за (срещу) България"....
  • 32 Митев

    14 3 Отговор
    Чудя се на автора какво прави още тука,а не хваща самолета и ходи да търси LG в Америка, като посредник шансовете му са по добри да ме убеди....

    Коментиран от #40

  • 33 Около врата

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Еее... живота ни не е само газ,ами и петрол,кюмур,дърва,ток,ядене,жилище... а тия наща всичките поскъпват. Ивайло Дичев това не го брига - баща му го о сигурил материално... нищо,че е със състояние от тошовите времена. Те повечето соросоиди са така - все материално осигурени изклесавци,от соца, и сега им е широко около врата.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Те това е!!!СВОБОДНО СЛОВО ЗА ГРАНТАДЖИЯТЯТА!!!!!!!...пп тук нема мъдери!!!!!!!!!
  • 36 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Тази статия е премахната от точката...защото ПРОТИВОРЕЧИ НА УСЛОВИЯТА НА ИСТИНАТА!!!!!ГОРЕЩО ЗАЛЕГНАЛИ ТУК.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Митев":

    "Чудя се на автора какво прави още тука,а не хваща самолета и ходи да търси LG в Америка, като посредник шансовете му са по добри да ме убеди...."
    😁
    A, аз се чудя къде ти е рузкия паспорт, и защо не си в мацква ? Но в твоя случай , ти най вероятно си там 😘