Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 18:36 5 505 66

В Германия: Единствено Кирил Петков се противопостави на Русия

  • кирил петков-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп-
  • русия-
  • германия-
  • медии-
  • предсрочни избори-
  • правителство

Съставянето на стабилно правителство в България изглежда като трудна задача

В Германия: Единствено Кирил Петков се противопостави на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Десноцентристката партия ГЕРБ, водена от бившия премиер Бойко Борисов, побеждава на предсрочните парламентарни избори в България. Въпреки това съставянето на ново и стабилно правителство изглежда като труден за нареждане пъзел, отбелязват вестниците в Германия. Като основен проблем се явяват трудните коалиции между партиите, които влизат в парламента, предаде БТА.

Българските граждани бяха призовани да дадат своя глас за четвърти път за последните 18 месеца, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и изтъква главната според него причина за разпадането на последното правителство – проблема с влизането на Република Северна Македония в ЕС. Според изданието изборите са свързани и с въпроса дали страната ни "се отдалечава от Запада и се приближава към Путин". Ако това е така, партията, която печели изборите, би била "Газпром" и макар името ѝ да не фигурира в бюлетината, тя иска да има приближени в управлението на България. Твърдението, разбира се, се счита за преувеличено, предвид факта, че България няма амбиции да напуска НАТО и ЕС. Но заради историческите и езиковите връзки с Русия е спорно доколко България трябва да се отдалечи от Москва, смята ФАЦ.

Според вестника бившият премиер Кирил Петков се отличава като единствения, който отделя България от влиянието на Русия. Вестникът припомня как неговото правителство обяви 70 руски дипломати за персона нон грата. Експерти предвиждат нови избори в началото на 2023 г. предвид трудното и дори нереалистичното сътрудничество между партиите, които влизат в парламента.

Директорът на българския офис на Фондация "Конрад Аденауер" – Торстен Гайслер – не изключва възможността България да поеме и по пътя към президентска република и споменава за референдума по този въпрос, за който от "Има такъв народ" настояват. Анализатори във фондацията говорят за превръщането на президента в център на властта.

Най-голямото германско национално издание – "Зюддойче цайтунг" – също е скептично що се отнася до перспективата за формиране на стабилно управление. Като причини се посочват упреците и обвиненията между различните партии, които изключват евентуално сътрудничество в най-бедната страна в ЕС. Бившият министър-председател Кирил Петков заяви, че "сега ГЕРБ има отговорността да формира коалиция и да управлява страната". Коментират се също ниската избирателна активност и повторното влизане на проруската и националистическа партия "Възраждане" – този път с 11% от гласовете.

"Зюддойче цайтунг" припомня и кампаниите на двете водещи партии – ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Фокусът на първата падаше върху борбата с инфлацията и курса на България към еврото, докато партията, водена от Кирил Петков, се концентрираше върху намаляването на корупцията. Все пак енергийната криза и последиците от войната между Русия и Украйна се оказаха водещи при избора на българските граждани, обобщава немското издание.

"Велт" припомня, че правителството на Бойко Борисов бе свалено през април 2021 г. най-вече заради упреците в корупция, а по-късно с вот на недоверие приключи и управлението на Кирил Петков. Според него обаче вината за свалянето му от власт се крие в Москва.

Вестник "Велт" пише още, че проблемите на гражданите се изразяват във високите цени и тежките последици, които донесе войната в Украйна.

Вестник "Тагесшпигел" също отбелязва, че изборите са били доминирани от проблемите с войната и доставките на газ. Вестникът прави сравнение между Бойко Борисов и опонента му Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ опитва да запази добрите си отношения както с Европейския съюз, така и с Русия и Турция, докато водачът на "Продължаваме промяната" изразява ясни проатлантически идеи и възгледи, пише "Тагесшпигел".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    96 10 Отговор
    По чие време бяха подписани договорите с прекупвачите на горива, докато ни омайваха с приказки за диверсификация?

    Коментиран от #39

  • 2 Мале

    90 9 Отговор
    Да се смея ли, да плача ли?
  • 3 Ха ха ха ха ха

    100 24 Отговор
    Ха, че Кирил Петков кога е бил Премиер? Той се държеше за полата на Херо през цялото време на премиерставането му

    Коментиран от #10

  • 4 Последния Софиянец

    104 31 Отговор
    Днес Румен Радев отказа да подкрепи Украйна за НАТО.Това е моят президент.

    Коментиран от #21, #40

  • 5 Неуспорим

    40 35 Отговор
    факт , респект за което !
  • 6 ФАКТ

    31 67 Отговор
    Отлива от ПП се дължи на кресливи фанатизирани путиноиди обичащи воните , сега са на път да върнат ГЕРБ-ДПС на власт ...

    Коментиран от #14, #32, #45

  • 7 Сусо

    84 9 Отговор
    Не ни тикайте във войната, господа тарикати! Влезте вие, щом толкова ви се иска!
  • 8 ежко

    63 11 Отговор
    Та затова ПП да не се чудят на резултата.Тези избори втори,следващите трети и т.н.:)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    55 19 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха ха ха":

    Борисов беше премиер 12 години.
    Петков не можа да издържи и 12 месеца.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    61 10 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Няма как някой англосакс да дойде, да ми подава евраци и да иска да вдигна ръка срещу брат си, защото той бил се скараш с него.

    Коментиран от #41

  • 13 Хахаха

    63 10 Отговор
    И как помогна на Украйна тоя измамнииик.Изми си ръцете с народното събрание да вземат решение.Много е лукав тоя кирчо.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Наркос

    31 6 Отговор
    Ако спрат помощите за 4 години край с Бг
  • 16 Абсурдистан

    31 13 Отговор
    Невероятно тпо съждение, защото сам по себе си Киро е никой (освен известен лъжец). Киро управляваше в коалиция, а тя като такава не бе против Путлер, а напротив. С други думи на практика Киро бе против, но само на думи!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Софиянец

    5 14 Отговор
    Втория Стамболов ...

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Копейката съм

    7 25 Отговор
    А в България само аз подкрепям Путин и съм първа сила. Е ся взимам мандата щото ме избраха с огромно мнозинство и съм първата политическа сила! Имаме си наши данни и печелим с 97.5%.

    Коментиран от #26, #29

  • 24 Ужас

    31 7 Отговор
    Цитат:"Но заради езиковите връзки с Русия е спорно доколко България трябва да се отдалечи от Москва, смята ФАЦ."
    Тези от ФАЦ да вземат да се гръмнат...питайте колко българи знаят руски.На 60% си им е труден.Все английски сме учили.Това,че ни е ясно как наливането на укрите с оръжия и пари ще доведе до Трета световна война,а не до победа е друг въпрос.
    Защо не преговарят?Съкращаване на населението ли искат?
  • 25 Дойчовците да си гледат

    29 7 Отговор
    Германистан. Как се превърна от третата по икономика в света, само западната й част през 80-90 те г., сега двете Германии, след обединението, да са пълна скръб, по-зле от тогава? И как така стана това огромно демографско изменение, след което Германистан стана нещо, като щат на ФАЩ?
    Да, но онези печатят пари за цял свят, а Германистан живее само от работа, от евтини енергоресурси. Заплатите няма как да са им ниски, поради инфлацията, натрупана с годините. Как може да издържи тяхната икономика, когато броят на живеещите, без да работят, стават все повече и повече? И войната тука в Европа им вкара в страната още украинци и руснаци!
    Страната вече е наистина като европейски ФАЩ, НО без печатница на долари. Е, тогава? Защо не си гледат в тяхното канче, как те да се спасят сега, а тръгнали да ми хвалят про100-то? Даваме им го, нека да работи за тях пълноценно :)!!! Успех дойчовци!
  • 26 .......

    39 7 Отговор

    До коментар #23 от "Копейката съм":

    Къде пък Константинов подкрепя Путин?!Айде спри с клеветите без реални факти!Константинов каза,че иска неутралитет да обяви.А Кирчо беше готов да ни хвърли във войната по заповед.Направо дразнеше как лаеше...ние сме малка държава.Хвърлят ли ни във война край с нас.

    Коментиран от #28, #34

  • 27 ПП са номер едно

    20 16 Отговор
    Само престъпниците и продажните мижитурки(срещу 100 лева)гласуваха за РазБойко. Срам.

    Коментиран от #33

  • 28 Даже би му свирил

    6 9 Отговор

    До коментар #26 от ".......":

    на косматата гайда публично. Обаче оня не излиза от бункера.
  • 29 Не само ти

    33 9 Отговор

    До коментар #23 от "Копейката съм":

    И аз съм за Русия!
    Тези западнали психопати са се заели наистина да "намалят драстично населението"?
    Имаме късмет, че руснаците са доста търпеливи. След унищожението на кораба "Москва" и след нападението на военното летище в Крим с американско, военно участие, задаване на целите от техни спътници, то Русия с пълно право можеше и без даже да им обявява война, да им срине страната само с една ракета в Йелоустоун, но все още не искат да унищожат там милиони невинни "Джоновци", които не са виновни, че и там има "про100-и" идиоти на власт.
    Русия е нормална, има само два пола, ваксините са си техно производство, имат си самобитна култура и техни си ценности. И това пречи на ФАЩ и западналите!
    "Който не е с тях, е против тях!" За това искат да я унищожат! Но това става вече и планетарен проблем!
    "За какво ни е на нас свят, в който я няма Русия?" Кратко и ясно са го казали!

    Коментиран от #58

  • 30 Сталин

    27 6 Отговор
    Нашите гьонсурат политици се надпреварват да плюят по Русия и Путин ,белким от американското посолство ги забележат и им дадат по голям процент на предстоящите избори и ги инсталират на власт в България и да работят за интереса на САЩ ,а бедната българска овца си мисли че "избира".
  • 31 Справедлив

    16 3 Отговор
    Фашисти
  • 32 124

    30 13 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ":

    Петков е толкова опасен за България, колкото и фашиста клоун за укрия. Разлика няма.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 големите заблуди

    9 15 Отговор
    " В Германия: Единствено Кирил Петков се противопостави на Русия "
    Вярно е, но никой в България не се интересува от бъдещето, а единствено от настоящето! Това, че българите не виждат по далеч от носа си ( единствения критерий е кой дава и кой не дава), прогреес не може да се очква. Който иска, трябва и да дава! Това най много важи за политиците, но ние ги научихме да даваме без да искаме, а това е края на всяка демокрация. Демокрацията не се "спуща отгоре" , не се налага насилствено, а се осъзнава с времето. Не е здължително да се осъъзнае, но който не я осъзнае остава роб на тези, коифго са го окупирали и подчнили.

    Коментиран от #37, #48

  • 36 В.В.П.Кирил е цървул

    23 12 Отговор
    Киро и Кокоро са два цървула.Неудачници.

    Коментиран от #51

  • 37 Въпрос

    25 7 Отговор

    До коментар #35 от "големите заблуди":

    А защо трябва да се противопоставяме на Русия след като тя притежава най-много ресурси в света и имаме нужда от тях на ниска цена? Не съм фен на руснаците определено,нито на Путин,но и не желая да си правим харакири и да купуваме суровини от САЩ, Египет, Саудитска Арабия и т.н. на тройни цени. Не е в наш интерес и това ще убие икономиката ни, ще доведе до глад и безработица. То е близко до акъла и без да съм русофил.
  • 38 Да, така е

    19 8 Отговор

    До коментар #33 от "Продължаваме П.Сирането":

    ама защо вече доказани престъпници още имат и право да бъдат избирани и даже да имат възможност да управляват даже и страната?
    Защо обявен за неадекватен с вот на недоверие, имаше право да направи такива бели в международен мащаб и даже и сега се хили, че даже и в избори участва? Какво е това законодателство, че позволява това? А нарушение на Конституцията защо се толерира?
    Няма ли главен прокурор да ги подведе под отговорност? И къде са "изчезналите" милиарди? Нека тези двамката кажат, а не да ми се правят още на интересни за коалиции и подобни! Те в една нормална държава отдавна щяха да са политически мъртавци!
  • 39 Иван

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Отворко, Боко правеше диверсификация на думи. Даже още ги ръси тия глупости, ама има и прост народ които му вярват.

    Коментиран от #57

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Защото

    14 6 Отговор
    е слуга на американското посолство и Иво Прокопиев който също е техен слуга
  • 43 Евала на Кирил и Асен !

    10 21 Отговор
    Вече само за тях ще гласувам !
    Без много да умувам !

    Коментиран от #52

  • 44 Някой

    21 10 Отговор
    Да, срещу българските национални интереси. Затова и загуби изборите. И още ще губи.
    Народа е с Русия. По-лошото за западните продажни политици е, че и техните народи се обръщят към Русия. Не говоря за прибалтийските лилипути.
  • 45 Циник

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "ФАКТ":

    Колега, отливът от ПП се дължи на демонстрираното от тях пълно политическо бездарие, докато бяха на власт. Да не говорим за рядката им наглост. По-добри са от ГЕП ама това е все едно да кажеш, че да изядеш една кофа с фашкии е по-добре от две кофи. Накрая пак си ял ла.
  • 46 А50

    17 6 Отговор
    Е това въобще не ни топли и радва. Защо ние да плащаме измъкването на САЩ от фалита. Сценарият е същия ако сменим фашистка Германия с фашистка Украйна
  • 47 Урюрвкос

    6 13 Отговор
    чужбина дава висока оценка на чуждоземеца
  • 48 А50

    21 4 Отговор

    До коментар #35 от "големите заблуди":

    Заблудения, да ти поясна, че вече 30гидини чакаме светлото бъдеще и то все не идва. В името на светлото бъдеще си затворихме половината мощности на АЕЦа, цялата индустрия я занулиха, БДЖто е на ниво Африка...Сега в името на светлото бъдеще искат да се изпокараме с най-големия ни съсед и естествен съюзник Явно не живееш в България

    Коментиран от #59

  • 49 Мишел

    11 8 Отговор
    Има ли някъде документ, че Петков е дарил една своя заплата за закупуване на оръжие за Украйна?
    Ако няма, с какво се е противопоставил на Русия?
    Даже неговия евтин втечнен газ от САЩ оскъпи с 30% газа в България и Бог знае с колко %, ако купувахме газ от Газпром .
  • 50 Тези избори

    15 2 Отговор
    Са пълен фарс 25% гласували кой е спечелил изборите
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Д-р Василев от Курило

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Евала на Кирил и Асен !":

    Моля момче, връщай се в заведението. Цял ден те търсим с колегите!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Я Я Я Я ДА

    6 4 Отговор
    ГЕЙОВЕТЕ ПИЕТКОВ И ВАСИЛЕВ ВЪВ ЗАТВОРА ........................................
  • 55 дебела кратуна

    4 3 Отговор
    а пък кокорчо се противопостави на всички анадолци :).. с голо Д... ако ме разбирате .. :)
  • 56 сирене

    2 0 Отговор
    Шайз Дойчен...
  • 57 Минчо

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    Затуй води на изборите щот е къв ли не въобще не симпатизира на никоя партия но става ясно и е ясно че Българин не може да се командва сам това е друга тема и всички са едни и същи нашумели с ГЛУПОСТИ Петков да нее по хубав пълен измамник
  • 58 Ъъъъ?!

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Не само ти":

    Още един скапан русофил,чийто деца учат на запад,не кара руска кола,у тях няма дори една руска стока,обаче "русия,та русия". Защо бе хора,защо?

    Коментиран от #62

  • 59 Минчо

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "А50":

    Много правилно но и аз като гледам светлина в тунела не се види според мен трябва човек един твърд стабилен да поведе държавата да не се влияе от никой да гони интересите на народа за да се върне и последния българин от чужбина всеки да работи тук и може би ще по тръгнат нещата а не тези правителства да пазят богаташите а те да исползват бедните
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 защото обичаме

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ъъъъ?!":

    Защото любовта не се определя от могъщество, богатство, стока и тенджера. България не е силна икономически, не произвежда любими стоки, но аз я обичам. Обичам и Русия. Само еснафа измерва любовта в имане и власт.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Анонимен

    0 6 Отговор
    Да идва Кирил Сакскобургготски да оправи България, че с тия от дс не се издържа вече. Цял живот са на софрата
  • 66 Ехххх

    7 0 Отговор
    Какво ли не съм виждал през живота си, само циганчe-неонацист не бях виждал досега, но щом швабите си го припознават, няма да им оспорвам.
Новини по държави: