Last news in Fakti

30 Август, 2022 08:52 34 211 30

Защо пресъхва рекордно река Дунав? Експертът Стоян Михов пред ФАКТИ

  • дунав-
  • пресъхва-
  • рекордно-
  • стоян-
  • михов

През юли в българския участък са преминали два пъти по-малко водни количества в сравнение със средното многогодишно количество за месеца, казва той

Защо пресъхва рекордно река Дунав? Експертът Стоян Михов пред ФАКТИ - 1
Снимка: WWF
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски водни нива за съответния ден, засечено от 1941 година насам. Еколозите са притеснени, че равнището на реката е много ниско от началото на годината и дори през обичайно пълноводните пролетни месеци не успя да достигне нормалното си ниво и да захрани с вода влажните зони и местата за размножаване на повечето стопански ценни видове риби. По темата пред ФАКТИ говори Стоян Михов, който е ръководител на програма „Води“ във WWF.

- Г-н Михов, през последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски водни нива за съответния ден, засечено от 1941 година насам. Как си го обяснявате?
- Причината е в голямата суша в Централна Европа и наличието на малко вода в планините, от които тръгва река Дунав. Тя се захранва от снеговете в Алпите и Карпатите, а те са все по-малко и се топят все по-рано всяка година. Наблюдава се и намаляване на пролетните дъждове в Централна Европа и Балканския полуостров, където са най-големите притоци на Дунав. Виждаме каква е ситуацията в Германия и Австрия. Говорим за трета поредна година на ниски нива в тези страни, а нивото на река Дунав се измерва от над 100 години и това е така заради корабоплаването. Статистиката сочи, че най-ниското ниво на реката е било на 8 септември 2003 г., когато котата при Русе е била минус 73 см. Днешните коти са много близо до този антирекорд и предвид продължаващата суша в Централна Европа, а изгледите за подобряване на ситуацията не са много добри. Минималните водни количества, регистрирани досега при Русе за юли, възлизат на 2441 куб. м/сек, докато в края на юли 2022 г. те паднаха под 2000 куб.м/сек. По данни на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав (ИАППД) през юли в българския участък на реката са преминали два пъти по-малко водни количества в сравнение със средното многогодишно количество за месеца. Всяка година реката към септември месец достига до най-ниските си нива, а след това се покачва. Очаквано най-високите води са през пролетта.


Стоян Михов

- Разбираемо, защото тогава се топят снеговете…
- Това е от една страна, защото през пролетта имаме и обилни валежи. Съчетанието от двете неща се отразява на нивото осезаемо. Вижте, при река Дунав може да имаме 8 метра разлика във височината на водата. Това е огромна амплитуда. Въпросът е в това, че през тази пролет нямаше високи води. През пролетта нивото на реката на достигна до обичайните си високи нива. Като цяло годината е много суха и това е зле за риболова, за целия живот по реката.

- И какви са последиците…
- Когато реката достигне високите си нива, тя се разлива. И точно в тези места, в които се разлива, много риби хвърлят хайвера си. Говоря за т.н. недигирани територии – блатата, островите, езерата. Точно в тези места се размножава рибата, много защитени птици - като къдроглави пеликани, чапли, корморани, не успяха да загнездят. Просто блатата и езерата са сухи поляни. В същото време риби като шарана, като сома предпочитат да си хвърлят хайвера върху прясно залети места, където има клони и т.н. Когато реката не се разлее, те няма къде да си хвърлят хайвера. Това пък се отразява на риболова през следващите години, защото го няма естественото зарибяване на реката.

- Реката служи и за напояване?
- Това повече важи за Румъния, защото те си запазиха директното напояване от реката. В България напояването от река Дунав се оказа икономически неизгодно за под-дръжка и постепенно беше изоставено през 90-те години на миналия век. Всички кладенци на хората, които живеят покрай реката, почти пресъхнаха.

- Корабоплаването как се извършва?
- Всяка година то има някакъв проблем, но тази е особено силно изразен. Корабите са блокирани почти навсякъде. Никакви мерки не могат да помогнат в случая. В момента текат в река Дунав 1500 куб./м в секунда, което изглежда много, но всъщност е много малко. През пролетта текат 15 000 куб./м в секунда. Сами разбирате каква е разликата. Друг сериозен потенциален проблем е това, че водите на реката се използват за охлаждане на ядрени централи. По-голямата част от атомните централи в страните от бившия социалистически блок са разположени по Дунав, използвайки водите му за охлаждане на реакторите и транспорт. През юли унгарската атомна централа в Пакш обяви, че работи с редуцирани мощности поради твърде високите водни температури и недостатъчните количества вода, а през 2003 година румънската атомна централа в Черна вода бе спряна, защото бяха ниски нивата на река Дунав. Също така нараства и рискът от пожари. Сухите тръстикови масиви в пресъхналите крайдунавски блата и влажни зони са изключително податливи на пожари. През септември 2021 г. изгоря цялата растителност в блатото Кайкуша, а през май 2022 г. – 80% от тази в блатото Калимок. Само адекватната намеса на пожарникарите и доброволците предотврати изгарянето на гнездящите там къдроглави пеликани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    38 19 Отговор
    За да могат зимъска братишките като замръзне, джаб джаб и у Свищов.

    Коментиран от #12, #25

  • 2 един

    60 5 Отговор
    Неприятни новини,както за Дунав така и за земеделието!

    Коментиран от #6

  • 3 Васко Жабата

    76 5 Отговор
    Щото спряха бюлетина по радиото за нивото на река Дунав в сантиметри.

    Коментиран от #7

  • 4 бай Ставри

    40 11 Отговор
    Това е защото Кики заяви, че ще строи втори мост на Дунав.

    Коментиран от #24

  • 5 ЖЕГА7112136860ЖЕГА

    49 1 Отговор
    Според мен реката се отклонява на места още от изворът й дотук.
  • 6 Лоджик

    105 7 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    По горното течение на Дунав има изградени поне 6 ВЕЦ, 3 от които са в Сръбско-Румънския участък на реката и се виждат на сателитните изображения в интернета. Заради енергийната криза в момента се задържа вода в езерата на тези ВЕЦове за ток през студените месеци и се пропуска минимален отток на реката. Няма никакъв природен катаклизъм, а само човешка алчност и глупост.

    Коментиран от #15, #19, #23

  • 7 Верно бе..

    35 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васко Жабата":

    У три саато следобед.вече нема,,саншанжман,,а пускат без изменение-васко жабата.
  • 8 Кую

    30 2 Отговор
    Защото няма вода. И главния хидроакадемик ДУган ще го потвърди.
  • 9 друг експерт

    68 2 Отговор
    вода няма и заради затворени шлюзове по горен дунав....като се почне от сърбия , всеки до Германия си има някъкъв шлюз с който възпира водата за свои нужди , так по скоро при тях има ,при нас няма .
  • 10 Аз на мякати уж

    43 4 Отговор
    Пресъхва друг път я да видят от железна врата на горе реката си е добре

    Коментиран от #13

  • 11 Защото

    20 4 Отговор
    ГРАД КОЗЛОДУЙ си полива лозето.
  • 12 Гадно

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Та те са си от векове тука.
    А и си правят далаверите с пропадналите комунисти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пак съм аз

    1 28 Отговор
    Как няма да пресъхва р. Дунав, като кирО тъпотО подарява водата на руснаците, ... белким му опростят греховете !
  • 15 Шофьор за Гениална мишка

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Лоджик":

    Ами много ясно, няма да се съобразяват с нас, я. Ако могат и цялата река ще спрат или отклонят. Не е незаконно
  • 16 Някакъв

    23 8 Отговор
    Чудя се как още не са обвинили Путин

    Коментиран от #20

  • 17 Винкело

    32 2 Отговор
    "напояването от река Дунав се оказа икономически неизгодно и постепенно беше изоставено през 90-те години на миналия век"
    Да бе, да. Един виден собственик на гербачка телевизия, един диджей и един чалгист окрадоха за скрап в Дунавската равнина де що имаше тръби като железопътни тунели, после - неизгозно било.

    Коментиран от #18

  • 18 Бико

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "Винкело":

    Бойко Борисов е виновен. 12 години не повдигна със сантиметър нивото на река Дунав
  • 19 един

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лоджик":

    Съгласен съм,но има и период на засушаване,което не можеш да отречеш!Ако не вярваш,обърни се към статистиката на НИМХ!
  • 20 Продажна измет

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Някакъв":

    Рублоибрикчия
  • 21 Гай Турий

    1 2 Отговор
    Санкция! Путин е виновен.
  • 22 дунавски змей

    7 0 Отговор
    бай Ган пръд.а Дунава замръзна корабите спряха моряците ум,,,а само един остана Ган,о капитана
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анджело

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай Ставри":

    Аха. Като гледам снимките, направо да се асфалтира дъното.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 MTGонтан

    0 0 Отговор
    Спрях да чета когато видях как е написано подръжка
  • 28 написаното може и да е вярно

    1 3 Отговор
    Но истинската причина е друга. Дунав пресъхва по евростлантически за да осигури надеждно преминаване на войски от Америка за Украйна през Румъния.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай пчеличко

    0 0 Отговор
    И по зле ще става