Last news in Fakti

1 Септември, 2022 19:00 1 618 22

Афганистан вече не е сред приоритетите на Байдън и външната му политика

  • афганистан-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • русия-
  • украйна-
  • външна политика-
  • талибани

Връщането на талибаните на власт се приема като мъчително поражение от всички, сражавали се за един различен Афганистан

Афганистан вече не е сред приоритетите на Байдън и външната му политика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Остро критикуван заради провала с изтеглянето на американските войски от Афганистан преди година, Джо Байдън при все това в голяма степен обърна тази страница, въпреки че страната, съсипана от десетилетия война, все още е изправена пред огромни предизвикателства.

Президентът на САЩ припомни в комюнике тази операция и гибелта на 13 американски войници на 26 август 2021 г. при обстрел недалеч от летището на Кабул. Администрацията му обаче предпочита да не шуми около годишнината от това изтегляне, сложило край на най-продължителната война, водена някога от Съединените щати. В послание до въоръжените сили министърът на отбраната Лойд Остин от своя страна отдаде почит на американците, загинали на фронта - 2461 души, и приветства усилията на САЩ, насочени към "построяване на по-добро бъдеще за афганистанския народ" в момент, когато страната отново е под управлението на талибаните.

Президентът Байдън дълго време критикуваше войната в Афганистан, тъй като според него Америка нищо не би могла да спечели от нея. И когато миналия август Кабул падна и афганистанското правителство се срина, независимо че в страната бяха вложени 2 трилиона долара, демократът не отстъпи от позицията си. Година по-късно, погледнато от другата страна на Атлантика, фактите изглежда я оправдават, най-малкото в политически план.

Грешка

Афганистан вече не е сред приоритетите на сегашната американска администрация и външната ѝ политика, разтърсена от руското нахлуване в Украйна през февруари. Според неотдавнашна анкета на агенция "Галъп" 50 на сто от американците дори смятат, че войната в Афганистан е била грешка. Сравнете този процент с почти единодушното оправдаване на инвазията в тази страна след атентатите от 11 септември 2001 г. и предизвиканото от нея падане на талибаните.

"Лесно е да критикувате решението за изтегляне, без добросъвестно да представите жизнеспособни алтернативи", коментира Адам Уейнстийн от изследователския център "Куинси инститют". "Естествено, ако в столицата се случва нещо, вълнуващо повечето американци, една годишнина няма да ги заинтересува", казва той. "Тревожи ги инфлацията, задлъжняването на студентите и разцепленията, преобладаващи в страната. Със сигурност не ги занимава годишнината от изтеглянето - за повечето от тях войната е нещо далечно", добавя ученият.

Впрочем кадрите от хаотичното американско изтегляне по пистите на летището на Кабул шокираха хората и сякаш бяха предвестие за силен спад в рейтинга на президента Байдън, който бе избран с програма за нов подем и лидерство след тревогите, белязали управлението на предшественика му Доналд Тръмп. Причината, разбира се, не е само войната в Афганистан, развила се през мандатите на четирима поредни президенти. Да не забравяме COVID-19, засилил се двойно повече в този момент. Година след това одобрението за държавника демократ леко се покачва отново благодарение на поредица изборни победи.

Джо Байдън показа също, че САЩ разполагат с възможности да продължат войната срещу тероризма без войски на терена, например когато разпореди удара с дрон, който уби водача на Ал Каида Айман аз Зауахири на 31 юли в Кабул. Връщането на талибаните на власт обаче се приема като мъчително поражение от всички, сражавали се за един различен Афганистан, спазващ по-конкретно правата на жените и момичетата, отново изгубили достъп до училище.

Според Тереза Казале, ръководителката на организацията "Списъкът на Мина", САЩ е трябвало да настояват за гаранции, преди да напуснат страната. "Иначе можем категорично да кажем, че изтеглянето бе катастрофа, дори бих казала - предателство", коментира тя пред АФП.

"Афганистан се превърна в най-лошото място на света за жените, а само допреди година 27 процента от депутатите в парламента бяха жени", подчертава тя, осъждайки както предишната администрация Тръмп, договорила с талибаните американското изтегляне, така и решението на администрацията Байдън САЩ наистина да напуснат страната.

Колкото до републиканците в опозиция, те обсипват с нападки президента Байдън, че е отслабил Америка и че, според конгресмена от тази партия Майк Уолц, е заложил на карта "националната сигурност и имиджа на САЩ в света". Републиканците обещаха, че ако спечелят междинните избори през ноември, ще организират изслушвания по въпроса в Конгреса. (БТА)

(Андрей Шарков)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виетнамец

    13 3 Отговор
    И в Афганистан бяха победени. Позор,позор за вас йенкита пробити.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахс

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "Виетнамец":

    А преди тях расняците бяха победени.

    Коментиран от #6

  • 4 Истина

    5 13 Отговор
    Байдън заложи такава бомбичка на Русия и Китай в тоя Афганистан.
  • 5 Петър 1

    1 14 Отговор
    Путин ги кани по форуми.Мазни им се.Нафта им дава срещу стафиди.Тръгне ли тая сг..н към Русия никой не може да я спре.
  • 6 Виетнамец

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хахс":

    Не е вярно.

    Коментиран от #7

  • 7 Хаха

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Виетнамец":

    А не гледай Рамбо 3.

    Коментиран от #9

  • 8 БАЙ КУРТИ

    10 2 Отговор
    КРАВЕФЕРМАТА избягаха като нас...ра...ни ,и сега се връщат да целуват ря.за..ни калашници . Абе където е имало любов ,пак ще има . ВАЖНОТО Е всички да са доволни /20% от АРМИЯТА на САЩ са се отбелязали със символа Х на личната карта. Да живее демокрацията.
  • 9 🤣🤣🤣

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Американците са силни само в холивуд.

    Коментиран от #14

  • 10 Наблюдател

    16 2 Отговор
    Американците доказаха с издънването си в Афганистан че нищо не са научили и от Виетнам !

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Джон

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихф":

    Талибаните нямат никакъв интерес да нападат на север.
  • 12 българин

    0 10 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    То пък щото расняците са научили.
  • 13 СКФО

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Сега искат Китай да нападат 🤣🤣🤣 там вече ще се опарят сериозно.
  • 14 😬😬😬

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "🤣🤣🤣":

    Китайците ще ги малтретират яко с йенките е свършено.
  • 15 Бибитко

    7 0 Отговор
    Дядо Бай Дън се изтегли от Афганистан,защото бе купил Украйна след преврата през 2014-та година,още докато бе вице на Барак Обама. Но и оттам ще му се наложи да се оттегли не по-безславно много по-рано.
  • 16 истината

    8 0 Отговор
    За какъв приоритет да го приема като ядоха боя от едни козари .
  • 17 ганьо

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихф":

    И какво ще дирят талибаните на север ? В момента Афганистан иска да търгува с Русия и Китай . Само с тях !
  • 18 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    изпапаха им париците и вече не са им интересни
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Луд

    7 0 Отговор
    Че кво свършихте в Афганистан за 20 години ?
    Ииии...къде са парите на данъкоплатците?

    Коментиран от #21

  • 21 Споко

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Луд":

    Те са си взели тяхното, не ги мисли. Ако са си тръгнали, то е защото келепира е свършил.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.