19 Ноември, 2022 11:58 2 552 22

Афганистан: гладът ги кара да продават дори децата си

  • афганистан-
  • деца-
  • жени-
  • глад-
  • кабул-
  • талибани-
  • афганистанки-
  • булки-
  • малолетни булки

Страданията на хората в Афганистан нямат край

Афганистан: гладът ги кара да продават дори децата си - 1
Снимка: Shutterstock

Около 23 милиона души в Афганистан гладуват всеки ден. Според последния доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие над половината от населението на Афганистан е засегнато от масовия глад. Основните причини са продължаващата суша, политическата нестабилност и последиците от пандемията. Преустановяването на подкрепата от Запада, след като талибаните взеха властта, допълнително утежнява ситуацията. Делът на населението, което зависи от хуманитарна помощ, не спира да расте.

Родители са принудени да продават децата си

Захра, чието име е променено от редакцията, и трите ѝ деца са сред засегнатите. 40-годишната жена от провинция Бамиян е била принудена да омъжи дъщерите си против волята им. Пред ДВ тя разказва: “Съпругът ми почина след инсулт. До идването на талибаните на власт работех като чистачка. Децата ми ходеха на училище." След смяната на властта обаче настъпили хаос и икономическа криза.

Преди талибаните да вземат властта, три четвърти от публичните разходи на Афганистан се покриваха от международната общност. Резервът на Афганистанската централна банка, съхраняван в чужбина, след това беше замразен. Заплатите на много държавни служители, учители, полицаи и лекари няма как да бъдат изплащани.

Семействата, които осигуряваха работа на жени като Захра, също се сблъскаха със сериозни финансови проблеми. Захра също загубила дори скромния доход, който получавала: “Не ни остана почти нищо за ядене. Бях принудена да дам дъщерите си на мъже, които искаха да се оженят за тях. Без зестра, без празници и тържества. Взеха ги мъже, живеещи в други части на страната". Дъщерите са на 20, 17 и 15 години. Захра се надява, че те живеят добре, поне по-добре от нея.

Суша и климатични катаклизми утежняват допълнително ситуацията

Особено драматична е ситуацията в селските райони. Последиците от климатичните промени, включително продължаващите вече с години екстремни метеорологични условия, правят живота на хората там все по-труден. Миналото лято в районите със засушавания внезапно се изсипаха обилни валежи. Изсъхналата почва не успя да поеме падналите количества вода. Стигна се до наводнение, при което загинаха над 180 души. Говорител на правителството на талибаните заяви пред германската осведомителна агенция ДПА, че са били унищожени хиляди къщи, както и хиляди хектари земя, също и цялата реколта: "Хората загубиха всичко".

Според допитване сред 1450 семейства, проведено от неправителствената организация "Save the Children" през май 2022 година, 97% от домакинствата не могат да изхранват децата си. Момичетата получават дори по-малко храна от момчетата. Девет от десет момичета казват, че не им достигат сили, за да учат, играят или изпълняват домашните си задължения.

Хуманитарната помощ няма да реши проблемите

Кризата е толкова сериозна, че все повече афганистански родители са принудени да продават децата си: на бездетни двойки, на трафиканти на хора или дори на бойци от радикални ислямски групировки. "Хората в Афганистан, особено жените и децата, се нуждаят от помощ. Те страдат най-много от санкциите", казва Самира Саид-Рахман от Кабул в интервю за ДВ. Тя работи за Международния комитет за спасение в Афганистан и ежедневно контактува с жени, които страдат заради условията, в които живеят.

Саид-Рахман посочва и още един проблем. “Няма достатъчно банкноти. Старите копюри се разпадат. Търговците не приемат банкноти с дефекти, а още по-малко от бедни жени." Самира казва, че през миналата година Организацията е достигнала до повече от три милиона души в различни части на страната. Но хуманитарната помощ не е решение на икономическите проблеми на Афганистан, казва тя. По-скоро трябва да се премахнат икономическите ограничения и да се възобнови финансирането на развитието. "Икономиката на Афганистан от години е силно зависима от чуждестранната валута и когато помощта внезапно спре, първо и най-много страда цивилното население."

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпи

    24 13 Отговор
    Няма на кой да се сърдят,...оставиха талибаните да вземат властта....то лесно някой да дойде и да ти подари Демокрацията...а тя трябва да се отвоюва....

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Човека КоZа

    31 14 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпи":

    Видяхме краварската демокрация. Е ... Санкциите им работят... Срещу жени и деца..

    Коментиран от #12, #19

  • 3 Американците

    32 6 Отговор
    си биха камшика след най - дългата си война от 20 години , изхарчиха билиони , пари от страните членки за таксите и зараязаха оръжие и техника , което отиде в ръцете на талибаните ! Народа никой не го мисли , който оцелее.....
  • 4 зор

    29 8 Отговор
    Когато няма храна дори мишките не се плодят но тия талибани раждат по 6-7 и повече деца

    Коментиран от #17

  • 5 Хахаха

    12 14 Отговор
    Нова доказва, че афганистанците не са хора.
    По-долни и от палестинците
  • 6 Ксаниба

    19 10 Отговор
    Благодарение на хамриканццка дермокрация!!
  • 7 Абее

    21 3 Отговор
    DW Бундесвера като избяга от Афганистан не остави ли някоя консерва? Или оставиха оръжието но яденето си го прибраха.
  • 8 Само коментирам

    17 11 Отговор
    "Афганистан: гладът ги кара да продават дори децата си"

    Така е - след 20 години АМЕРИКАНСКА АГРЕСИЯ и "демокрация". И УНИЩОЖАВАНЕ на ЦЯЛА ДЪРЖАВА!
    САНКЦИИ кога?










    ?
  • 9 Само коментирам

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпи":

    "Афганистан: гладът ги кара да продават дори децата си"

    Така е - след 20 години АМЕРИКАНСКА АГРЕСИЯ и "демокрация". И УНИЩОЖАВАНЕ на ЦЯЛА ДЪРЖАВА!
    САНКЦИИ кога?










    ?
  • 10 Независим Афганистан

    18 2 Отговор
    Талибаните да ги нахранят сега

    Коментиран от #13

  • 11 ДОСТ

    2 11 Отговор
    В АФГАНИСТАН СЕ ЖИВЕЕ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ. НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАВИ АФГАНИСТАН ДА ГЛАДУВАТ.
  • 12 добре

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Човека КоZа":

    си я видял, сега гледай талибанската демокрация
  • 13 С ХАМБУРГЕР

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Независим Афганистан":

    Чичо иван....и точка👍
  • 14 Даката

    12 5 Отговор
    Добро утро. Истината е една, където стъпи американски ботуш трева не никне. И също така американците са блокирали 5 милиарда долара пари на Афганистан което също много допринася за кризата там.
  • 15 Може би ако им дадат

    12 6 Отговор
    7-те милиарда долара, които САЩ замразиха след фиаското си в Афганистан, ще има някаква полза за гладуващите там. Това лицемерие е потресаващо.
  • 16 Че за толкова години

    8 2 Отговор
    мириканците не ги ли направиха богати!?

    Коментиран от #21

  • 17 И ти като

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "зор":

    неискаш и те ли да не могат?
  • 18 Госあ

    7 4 Отговор
    Така ще стане и в Украйна след интервенцията на краварите.
  • 19 мдаааа

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Човека КоZа":

    Рано или късно , всички приятели на Россия стигат дотам ...
  • 20 Еееее

    2 2 Отговор
    Американците са гадни, сега Путин да ва храни.
  • 21 колкото

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Че за толкова години":

    СеСеСеРето ги направи.
  • 22 Кви хора

    0 0 Отговор
    Аз на снимката виждам два таласъма и едно дете.
Новини по държави: