Last news in Fakti

13 Септември, 2022 09:28 2 167 22

Защо ни писна да ни обясняват, че сме се уморили от избори…

  • избори-
  • партии-
  • реклама-
  • медии

„Умориха“ се парите на партиите за реклама, към момента са с 500 000 лева по-малко спрямо вота през ноември

Защо ни писна да ни обясняват, че сме се уморили от избори… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябва ли да ни пука, че идват избори? По скоро – не. Ще минат и ще заминат, ще дойдат следващите. Дали вече ще са предсрочни, или нормални – какво значение има. Всъщност, изобщо дали трябва да ни интересува, че идват избори. Дали след тях нещо ще се промени…

Но определено ни писна едно нещо. Да ни обясняват, че хората сме се уморили от избори.

Разни модерни „политици“, всъщност най-вече хрантутници, които усетиха благината на властта, вече ни заливат от телевизора, че, виждате ли, хората се били уморили да ходят да гласуват. И е по-добре да се направи кабинет, защото имал важни работи да върши. Нали това слушахме допреди има няма месец. Аман.

А те, политиците, не се ли умориха да ни лъжат какви чудеса от храброст ще свършат за нас, разбирай народа, за да живеем по-добре.

Значи от глупостите им, които бълват, не трябва да се уморяваме, а трябва да е уморително, че в една неделя ще идем да пуснем бюлетина, защото всеки от нас иска нещо по-добро.

Че и някой друг ми, пардон ни, казва, как ние сме се уморили. Училището, в което гласувам, е на около 700-800 метра.

Е колко пък да се уморя да ида до там. Дали ще ида до уредите за гимнастика, защото ходя често, или в една неделя пак ще ида там, но с друга цел – много е уморително.

Защо част от партиите на искаха избори?
Защото спонсорите им вадят пари. А да вадиш пари през 4-5-7-8 месеца… Е, това вече е много уморително. А така и средствата намаляват. То трябва и да ги имаш. Последните данни – с актуалност към 11 септември, показват, че общият бюджет на партиите за реклама в медиите за изборите сега, десет дни след началото на предизборната кампания, възлиза на обща стойност от 1 255 230 лв. (без ДДС). За справка, два дни преди края на кампанията през ноември 2021 г., участниците бяха заделили за медии 1 759 585 лв. (без ДДС). Данните са от Института за развитие на публичната среда. „Умориха“ се парите на партиите за реклама, защото към момента са с 500 000 лева по-малко.

Но да правиш кампания през няколко месеца и това не е оферта за партиите.

Какво толкова ново нещо ще измислиш, за да поднесеш на хората. Какво толкова светло бъдеще ще предложиш, че да впечатлиш масите и да вдигнеш ентусиазма им, за да те подкрепят. Да, ще обещаваш, че някъде някога „Хемус“ ще бъде завършена, а покрай нея ще се появят и нови асфалтирани пътеки, пардон, пътища, по които хората по-малко ще загиват, защото ще бъдат добре направени.

И да, така някак неусетно политиката се превърна в ежедневие, в говорилня, в която всеки дъвче една и съща дъвка – сина, червена, екозелена, патриотично безвкусна. Политиката се обезличава, защото е разградена територия, достъпна за всеки. Качествата, образованието, способностите остават на втори план. Важното е кого познаваш. А, да… И да не забравим.

За да си политик, е изключително важно, ама най-важното, да можеш да напишеш 3-4 смислени изречения.
Че къде си тръгнал, ако не си в социалните мрежи. То тя държавата нали така се управлява – я от джип, я от Фейсбук. Нали всеки, определящ се като лидер на партия, пуска постове, за да сподели вселенските си мисли с масите и да обясни как всички други са хаймани, а той е единакоправия и неговите действия са единствено правилните и непогрешими. Че така и кабинет падна… Ето защо е добре политикът да може да пише. А след това, за да сме модерни и в крак с технологичното време, започват лайкове, коментари, споделяния, анализи.

Но накрая нещо тревожно за политиците.
От 950 училища у нас, чиито ученици са положили задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, в 307 (близо една трета) средният успех е под среден 3, а в 27 училища средният успех на матурата е слаб 2. Писмото и четмото не са на добре. Прост и неук народ, слаба и обречена е държава. Но не и уморена… от избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 23 Отговор
    Правим едно и също а чакаме друг резултат?! Радев да обяви Президентска република и да разтури този бардак в парламента и да се свърши.

    Коментиран от #20

  • 2 5577

    15 0 Отговор
    Направихте изборите с бизнес функции. И след тези пак трябва докато не дойдат такива необвързани и започнат да работят за хората. Добре че е демокрация. Трябва да бъде така както хората искат. За съжаление явно има големи икономически зависимости. Нови нови трябват. Тия предните видяхме че не стават да управляват. Нови нови.
  • 3 квя

    19 1 Отговор
    Няма как с едно и същи хора да има промяна. Резултатите от изборите винаги ще са почти едни и същи, няма как да е друго, като кандидатите и партиите са същите. Просто според броя гласували ще има малка разлика в процентите. Но партиите не искат да променят изборният процес, защото никой от старите няма да влезе в парламента!
  • 4 Милен

    25 0 Отговор
    Добра стойка, харесва ми мисленето на автора. Още два три избора догодина ще ни се отразят добре, да му мислят "партийните лидери".
  • 5 Луд съм, луд съм!

    4 15 Отговор
    Последният абзац, този за 950-те училища, би бил верен, но само ако учителите са партийни активисти! Проблемът е, че те са още от 1944 г. и насам!
  • 6 12340

    8 5 Отговор
    едни избори--50млн. лв.
    Ко му плащаш...
  • 7 сара

    19 0 Отговор
    Просто на някои партии и политици много им се иска наистина да сме се изморили.

    Коментиран от #14

  • 8 __!__

    11 2 Отговор
    Суверена е толкова умен,че за няколко години 13 пъти избора и резултата един и същ.Има една опция която ще свърши работа на сегашните избори и тя е не подкрепям никой,да видим с 15% активност ще се признаят ли изборите,в същност колко процента трябва да гласуват за да се признаят изборите за истински?въпрос на който няма отговор.затова конституцията иска палене и писане на ново от кадърни хора за народа не за 100 семейства в България.И как може частни организации наричащи себе си партии да управляват след това държава и да получават за това заплати и субсидии?много интересно нали?

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Особено Израждане!

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Елементарна сметка . Копейката едва прескочи прага с 4,8% при гласували 40%.При 80% активност ще събере=2,9% .Колкото да докапа субсидийте.Изрожденците треперят! Тях най-ги е страх от висока активност.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Аз не съм уморен от избори за Парламент. Те партиите си ги фалшифицират както им е кеф и за това от 1996 не съм стъпвал в изборна секция. Виж за нашия си кмет гласумах цели два пъти . И за когото гласувах - спечели . Уличната лампа пред дома светна, улицата асфалтира - всеки ден го виждам, разговаряме знае ми болките и каквото може помага! Работа върши човека – не като партийните избраници, дето се кичат с името "народни ". Последните само се джафкат и ....от скандал на скандал. Иначе спазват стриктно ч;лен 71 от Костентуцията.
    Но хубаво е изборите да са по -честичко. Такива хубави обещания, такива сладки приказки.....и ми става едно топло, топло и светло на душата.......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ежко Бежко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "__!__":

    Преди две три години математика шеф на избирателната комисия, не му помня името каза, че системата ни е такава, че ако само един човк гласува, а останалите не, то партията за която е гласувал ще има вички места в парламента. Това е.
  • 22 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Избори,избори,то ако се оправяше държава с избори,отдавна е станало,по-скоро се проваля,честите избори са не само признак за настъпваща криза,те са врата през която влиза самата криза.Масовото негласуване изразява не някаква физическа или морална умора,а неверие,по-скоро увереност,че изборите са фарс.Тъй и тъй към 70% не гласуват,не е ли по-разумно вместо да си стоят в къщи ,да се посъберат по площадите на какъвто си искат протест,мълчалив,креслив,на митинг,хайд-парк.Да се посъберат хората,все пак са единомишленици по негласуване,да постопят ,да обсъдят,помъдруват,пък може ида излъчат нови лидери,така стават революциите.