Last news in Fakti

22 Септември, 2022 13:00 2 728 34

"Няма смисъл да гласувам": защо това не е вярно

  • избори-
  • българия-
  • герб-
  • румен радев-
  • машинно гласуване

Умората от честите разходки до избирателните секции е факт: това ще са четвъртите парламентарни избори за последната година и половина в България, считано от вота на 4 април 2021 година

"Няма смисъл да гласувам": защо това не е вярно  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И на тези избори много хора ще предпочетат да „отидат за гъби“. Нямало за кого да гласуват, нищо не зависело от тях... Тази апатия е урок, който така и не научихме повече от 30 години в България, пише Петър Чолаков.

Защо да гласувам на 2 октомври, когато и следващият парламент ще бъде "ялов"? Този реторичен въпрос, зареден с песимизъм и примесен с отчаяние, чувам все по-често напоследък.

Основателен песимизъм

Умората от честите разходки до избирателните секции е факт: това ще са четвъртите парламентарни избори за последната година и половина в България, считано от вота на 4 април 2021.

Има и друго: социологическите прогнози, а и самите политици, които през последните месеци начертаха все повече разделителни линии помежду си, говорят, че основната задача на 48-то Народно събрание – да сформира редовно правителство – ще е още по-сизифовска.

Социологическите сондажи обаче са моментни снимки. Изненади и обрати са напълно възможни. Такива имаше, включително на последните избори през 2021, по отношение на прогнозирания и реалния победител.

Българският случай е особен поради голямата диаспора, която е около 2 милиона души. Принципно изследванията, които се цитират в медиите, мерят температурата само на нагласите вътре в страната.

В Турция положителният тренд за ДПС – след премахването на ограничението от 35 секции в страните извън ЕС от 45-то НС – вероятно ще се запази. Ала какви са електоралните нагласи сред стотиците хиляди българи в Германия, Испания и САЩ, например? Какво се готви на „електоралния котлон” в „Ориндж каунти” (в „квартала на богатите” „Възраждане” например поднесоха изненада, която никой не прогнозира); какво ще ни каже този път шареният брюкселски „Скаарбек”? Ами гласовете в Австралия, в Далечния изток – Япония, Китай и т.н.?

Настроенията в късчетата от другата България, пръсната навсякъде по света, трудно могат да бъдат уловени. Гласовете от чужбина – особено за партиите, на които вотът в страната би дал близки резултати, а и за тези, които се мъчат да прескочат електоралния праг – могат да влязат в ролята на кавалерията, появила се изневиделица, за да реши изхода от сражението.

„Спиралата на мълчанието”, нежеланието да споделиш политическите си настроения поради различни причини (защото изборът ти може да не е „престижен”, за да не си навредиш, или просто защото още не си решил окончателно), е феномен, характерен не само за България, който има потенциал да направи тектонични размествания в изборните резултати.

Всеки трети избирател още не е решил как ще гласува

Изследване на учени от Института по философия и социология при БАН показва, че преди вота не са ясни намеренията на около 1/3 от избирателите, т.е. на около 1 млн. души. Отдавна е известно, че самите социологически сондажи въздействат върху избирателите, „моделират” предпочитанията им. И още: 54% се влияят пряко от картините, нарисувани от данните на социологическите агенции; 30% биха се преориентирали към друга партия, ако социологически сондаж – при това направен седмици, дори месеци преди изборите – прогнозира, че техните фаворити няма да преминат електоралния праг, показват още резултатите от цитираното изследване.

В глобален план пандемията от Ковид-19 също оказва негативно въздействие върху активността на вота. Сега в България страхът от заразяване едва ли ще бъде толкова значим фактор за активността, какъвто беше например през 2021 година. Изглежда, че тревогата от коронавируса е намаляла. Все пак 38% смятат пандемията за заплаха, а също толкова са на обратното мнение, по данни на „Галъп”.

Негласуването работи в полза на статуквото

Универсалното право на глас е достижение, постигнато с цената на революции и пролята кръв, на което модерните демокрации се радват отскоро. Анархисткият лозунг „щяха да ги забранят, ако изборите можеха нещо да променят”, всъщност работи в полза на статуквото и партийните елити.

При близо 130 партии у нас, от които 22 формации и 6 коалиции ще участват на вота на 2 октомври, е малко трудно да приемем аргумента: „няма за кого да гласувам”. Тези, които не гласуват, защото „нямало смисъл”, малодушно бягат от бремето на свободата и личната отговорност: урок, който така и не научихме добре през трите десетилетия след колапса на тоталитарната машина.

Безплодните парламенти, кризата на партийната система в крайна сметка извират от апатията на Негово величество избирателя. Докато лениво се излежава в комфортната сянка на дървото на свободата, израсло с толкова мъка, той мърмори, хванат в капана на нереалистични очаквания, екзистенциални страхове и претенции. И все по-често забравя, че спасението е в собствените му ръце.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    24 17 Отговор
    Никакъв смисъл няма, защото резултатът вече е въведен от петоразрядният чиновник на Департамента, втория етаж, кабинета в дъното на коридора, веднага след като проведе демократичните избори в Буркина-Фасо. Защото кара по азбучен път.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Само напомням

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":



    Спомнете си за всичко от изминалите 3 години, което правителствата ви причиниха. Спомнете си с кое не сте били съгласни, но не са ви питали в уж "демократично" общество. И не оставяйте ДРУГ да гласува вместо вас, защото така пак ще търпите чужди заповеди! Пак ще ви отнемат човешките ПРАВА и СВОБОДИ.


    На следващите избори покажете какво мислите за:

    ЛОКДАУНИТЕ,

    МАСКИТЕ,

    ИНЖЕКЦИИТЕ,

    СЕРТИФИКАТИТЕ,

    САНКЦИИТЕ,

    ОГРАНИЧЕНИЯТА,

    ДИГИТАЛНИТЕ ВАЛУТИ,

    ЕВРОТО,

    ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ и т.н.



  • 3 ъъъ

    22 4 Отговор
    тез дойчовци що се правят на ущипани
    неуче няма за кой,а няма защо - след като се знае предварително кой печели мача

    даже наскоро доведоха американско настройвачи на умните машинки
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гласувам за Възраждане

    17 14 Отговор
    СДС,БСП,НДСВ,ГЕРБ,ДП,ИТН,ПП и т.н-пълни измамници и крадци!!!!

    Коментиран от #17

  • 6 ха ха

    27 3 Отговор
    Не се гласува, когато никоя партия не ви харесва.
  • 7 Братя българи!

    22 5 Отговор
    Всички българи излезте и гласувайте, не за вас, за вашите деца! Една антибългарска партия, 30 години извива ръцете на правителствата! Гласувайте всички за да и паднат процентите ни да не е фактор! Ако не гласувате я правите фактор, защото нейните гласоподаватели ще гласуват под строй, тояга, 50 лева бира Камеминджа, и понеделник им дават почивен ден за всеки който е гласувал за тях!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОй

    9 12 Отговор
    Няма да гласувам, причината е че вече не живея в БГ. Не намирам причина и смисъл да остана, по-добре "предател" от колкото лицемер. 2344
  • 10 ЧАКАЙ ЧААКАЙ

    7 1 Отговор
    ......кво стана с луна🌙.....защо я няма в нито едно студио....за разлика от ОНЯ (....)пънккаратиста и ОНЯ „безпартийния”!!??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Негласуването било за статуквото

    6 6 Отговор
    Ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят, това мисли народа.
    Само негласуването ще доведе проруския елит до край на проруските зависимости, защото накрая народът ще взем нещата в свои ръце чрез..., ако го напиша ще ме изтрията пак !

    Коментиран от #23

  • 13 ха ха

    10 8 Отговор
    При близо 130 партии у нас, от които 22 формации и 6 коалиции ще участват на вота на 2 октомври, е малко трудно да приемем аргумента: „няма за кого да гласувам”. Тези, които не гласуват, защото „нямало смисъл”, малодушно бягат от бремето на свободата и личната отговорност: урок, който така и не научихме добре през трите десетилетия след колапса на тоталитарната машина./ за колапса на тоталитарната машина можем да поспорим , просто ;демократите; я надградиха и постигнаха единство на мутро милиционеризма , така че тия 130 партии изразяват това единство за грабеж над населението , а всеки глас е съгласие със тази бандитска система на управление , та бих казал .за Бога братя не гласувайте
  • 14 Тцъ...

    9 3 Отговор
    Аз пък ще гласувам защото само така мога да изразя становището си, дори да бъде заличено чрез манипулиране на вота и колкото повече гласуват, толкова по малко ще са възможностите за поредното обединение на олигархията.
  • 15 ЦК НА ДКМС

    3 5 Отговор
    Не гласувайте, всички са комунисти, само Георги Жеков
  • 16 Истината

    16 8 Отговор
    Който гласува, легитимира мафията в България, нищо друго, затова мафията, дава зор за гласуване!!! Тия не на нас!!! Негласуването, е също гласуване, не заблуждавайте народа, мафиоти!!!
  • 17 Копейка - Она утонула!

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гласувам за Възраждане":

    Само гагауз-шмекера е честен . :)))) 2.3 % максимум . Няма хора !
  • 18 Бате гойко

    4 4 Отговор
    Всички, които живеят постоянно в чужбина, не служебно, да се криминализират, те са престъпници, това е наглост, граничеща с геноцид, един подобен фен, от Чикаго, ще гласувам за Слави да видя какво ще стане, сега като видя, какво друго ще иска да види...на баба си градинката...
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор
    В магазина:
    -Искам пет яйца, ама аз да си ги избера!
    -Как така ще избираш яйцата?
    -Ами както на избори!
    -Ами така кажи ! Те ти пет яйца, избирай ги ‼️
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 6 Отговор
    Най-голямата партия у нас е на НЕгласуващите ‼️
    Когато на една сергия има само гнили плодове, нормално е да я подминеш без да избереш някой ‼️
  • 21 Матей преображенски

    3 6 Отговор
    Наистина няма никакъв смисъл,изб. с-ма е тотално из-пор-те-на и изки-ли-финче-на,т.е. усукана и деформи-рана до неузнаваемост,в интерес на американските оку-патори и коло-низа-тори.Вместо това има дълбок смисъл от протести,масови,в деня за ши-ба-ни избори и за демонстрации и митинги за да покаже народа крайното си разочарование и възмущение,както и намерение да смени формата на управление и обществен ред.
  • 22 Анонимен текст

    2 3 Отговор
    Не коментирам, жалки мисирки!
  • 23 безпартиен

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Негласуването било за статуквото":

    За сега единственият + от мен!Не е важно народът как ще гласува,а кой как ще брои!Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!На мераклиите за власт сега нито оръжие ще дадат нито писалката!
  • 24 бай Даньо

    8 1 Отговор
    Ала какви са електоралните нагласи сред стотиците хиляди българи в Германия, Испания и САЩ, например? Какво се готви на „електоралния котлон” в „Ориндж каунти” (в „квартала на богатите” „Възраждане” например поднесоха изненада, която никой не прогнозира)
    --------------------------------------------------------------
    Не се занимавайте с глупости. В цялата Америка гласуват най много 5 000 души при 200 000 души диаспора или 2.5% изборна активност , от Германия и Англия идват леко повече и това е , докато от Турция идват 50 000 гласа . Изборите в чужбина трябва да се забранят двойното гражданство също, всеки е направил избора си и на емигрантите не е в полза на България ... Така на "изтеклите мозъци" на нацията ще се отнеме възможността да правят глупости ... в квартала на богатите ( където е гласувал и пишещия) първо гласуваха масово за Слави , после за Киро ... все масивни грешки както е по ясно вече... сега изглежда ще се хвърлят като шарани в мрежите на Костя
  • 25 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Типичен пример за демагогия е горното писание
  • 26 Ани

    5 0 Отговор
    Слави който тридесет дълги, продължителни и много скучни години в качеството си на аватар на БКП вече не е актуален. А и поколенията се сменят. Песимизмът, апатията които бяха лайтмотива на противните му предавания отстъпва на здравия разум. Различните издънки на БКП от целия спектър на политическия хоризонт се сбраха да съставят правителството на Кирчо и всички видяхме какво стана. Така че махалото започва движение в обратна посока. Долкото и да и е мъчно на КН и РР нещата скоро ще придобият размерите на катастрофа за социализма и рашизма.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    С нетърпение чакам изборите да пусна за Възраждане бюлетина.
    И се чудя как можете да гласувате крадци и лаладжии, които толиова години лъжат-мажат? Защо българинът колкото повече го лъжеш, повече се лъжи?
    Може би изборите трябваше да са през януари.
  • 29 да, ама не

    1 0 Отговор
    Има една ГОЛЯМА причина за безсмислието на гласуването и за лъжливата ни "демокрация" - ние НЕ избираме личностите в Парламента! Избираме само някоя партия! А партийните елити си подреждат хората в листите! Т.е. - ние не знаем кои ще подредят и по каква причина! Освен това, както видяхме в последния Парламент, депутатите могат да се купуват и да преминават в друга партия! "Купуването и продаването на гласове е престъпление"! Но, на ДЕПУТАТИ - не е!
  • 30 Констатация

    0 0 Отговор
    Ако 51% от гласоподавателите гласуват с "Не одобрявам никого от кандидатите“: 1.) Това ще бъде народна Заповед за дисциплинарно уволнение на цялата парийно-олигархично-патриотарстваща мутро-милиционерско-ченгесаро-фатмашка бюрократично-политиканстваща КАСТА във всичките й разцветки и БКП+Б3НС+ДС-клонинги! 2.) Повече от половината гласоподаватели НЕ УПЪЛНОМОЩАВАТ НИКОГО ОТ ТЯХНО ИМЕ: Да краде; Да ги задължава със заеми, които пак да краде; Да си определя сам бюджетната заплата и поощренията-премии; Да им налага всякакви кухи данъци, такси, закони и норми само за „ГЕПИ-идеята“; Да получава от тяхно име лични рушвети и облаги срещу услуги, противни на тяхните интереси; Да ги ограбва чрез монополно-олигархично свръх-спекулативно помпане на инфлацията; Да ги вкарва в чужди конфликти и войни; ....! 3.) Веднага да се насрочат избори за Велико Народно Събрание за нова конституция, различна тази от 1991 (клониннг на Татовата от 1971) с ръководната роля на ПАРТИИТЕ на бюджетна издръжка! И 90% оптимализирана и лично материално и съдебно отговорна държавана / общинска бюрокрация!
  • 31 Всички избиратели знаят, че агенциите

    1 0 Отговор
    Побликуват това, което им дава този, който плаща! Никой не прави никакви проучвания сред избирателите, Агенциите само побликуват написаното от Партията, която плаща!? За това никой не вярва на никакви Агенции!?
  • 32 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    ГЛАСУВАХ,ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИНАДЕСЕТ ПЪТИ.ФАЙДА,ЙОК!За 45г,ТРУДОВ СТАЖ-312лв,пенсия(Имам първа,втораа+трета,категории).ИМАМ ПОЗНАТИ,С МНОГО ПО-МАЛКО СТАЖ,А С ПЕНСИЯ,КОЛКОТО МОЯТА.АДЖЕБА,ЗАЩО ДА ГЛАСУВАМ?
  • 33 Име

    1 0 Отговор
    "Ако изборите променяха нещо, щяха да бъдат забранени" - Марк Твен
  • 34 ххххххххххххххххх

    0 0 Отговор
    Изборите решават само кой да бъде Феодала, който има всички права да смъква кожата ти! Ти можеш само да плащаш и да бъдеш глобяван!