Last news in Fakti

24 Септември, 2022 10:00 4 758 126

Ами ако Украйна си върне Луганск?

  • украйна-
  • русия-
  • луганск-
  • донбас-
  • крим

Що се отнася до българския интерес, мисля, че той е ясен - гледай Донецк и Луганск, мисли за Кърджали, Разград и Шумен

Ами ако Украйна си върне Луганск? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По принцип, ако сменим "Луганск" с "Донецк", размислите би следвало да са същите, но предвид развитието на бойните действия в Украйна, второто засега изглежда само хипотетично, докато първото вече не е мираж. В момента, в който пиша тези редове, последните новини са, че фронтът на практика е достигнал до границата на т. нар. "Луганска народна република", като информацията е не от кого да е, а от самия ръководител на това формирование Леонид Пасечник. И ако в последните дни украинската контраофанзива доведе до възвръщане на окупирани от Русия територии, то евентуалното превземане на Луганск би било нещо съвсем различно. А именно, ликвидиране на едно проявление на сепаратизъм.

Вероятността за такъв сценарий изважда на дневен ред някои въпроси, свързани с бъдещото отношение на украинските власти към сепаратистите. А също и за сепаратизма въобще.

Едва ли има нещо по-недопустимо за която и да било държава от това, някой да оспори суверенитета ѝ върху нейни територии. От територията и нейните граници започва самата идея за държавност. И ако суверенитетът бъде поставен под съмнение, оттам надолу всички закони, наредби и правилници увисват във въздуха. Всеки опит за нарушаване на териториалната цялост на една държава влиза в графата "Престъпления срещу държавата/републиката/короната" и се наказва най-строго от всички престъпления в съответния Наказателен кодекс. И това е само правната страна на нещата.

Сега да минем към моралната. Ако, не дай си боже, в рамките на България се прояви аналогичен сепаратизъм, каква би била реакцията? Не само на официалната власт, на армията, полицията и другите легитимни сили за сигурност, но и на "неотговорни фактори" като ловни дружини, футболни агитки, а и на обществото като цяло... Ще се съгласим ли някой да откъсне парче българска земя и там да замени наложения правов ред и националните символи с каквото му падне? Впрочем, това вече се е случвало, макар и в рамките на тогавашната Източна Румелия - прочетете за "Тъмръшката република"...

И много моля да не се пробват паралели с Априлското въстание. Към 1876 година вече съществува българска нация, призната в рамките на територията на Българската екзархия. Нация, която все още не е имала своя (национална) държава. Някой да е чувал за "луганска/донецка нация"?

Конфликтът между Украйна и Русия се разглежда от света като война (макар Москва официално да не е обявила война на Киев). Респективно, военните действия между двете страни попадат под международните закони на войната - с Женевска конвенция и т.н. Докато сблъсъците между украинската армия и силите на ЛНР и ДНР се третират като "вътрешен конфликт". Тоест, сепаратистите за защитени единствено от украинските закони и Хартата за правата на човека, но не се ползват със статут на военнослужещи по време на война. Разлика, която не бива да се пропуска.

Като цяло, международната общност не толерира сепаратизма, макар в някои случаи отделни държави да предоставят убежище на сепаратисти (обикновено, приемащата страна е в обтегнати отношения с държавата, на чиято територия се развива съответното иредентистко движение). В случая, ДНР и ЛНР са признати като държави единствено от Русия, и то два дни преди началото на "специалната военна операция" в Украйна. Останалият свят гледа на тези субекти като част от Украйна и можем да предположим, че не само би приветствал връщането им под украински контрол, но и би си затворил очите за някои евентуални изстъпления. А можеше въобще да не се стига дотук...

В действителност, доскоро Украйна беше просто една по-голяма Ирландия. Държава на регионите, в която съжителстваха етнически украинци и етнически руснаци (както и други малцинства, включително българско). Балансът се поддържаше трудно, но конфликтът можеше да бъде избегнат. Просто трябваше, подобно на Ирландия преди 100 години, да се проведат референдуми във всеки регион. И хората да избират между "западна" Украйна, която да се интегрира в НАТО и ЕС, и "източна" Украйна, която да гравитира около "руский мир". Тогава може би не само в Донецк и Луганск биха избрали Русия. Но не стана така. Очевидно нито Русия, нито Запада, бяха готови на такъв компромис. Само че руската агресия на практика обедини народа на Украйна (с изключение на сепаратистките ДНР и ЛНР) и го превърна в нация. През последните 6 месеца в най-голяма степен живеещите в източната част, където преобладават етническите руснаци, понасят последствията на "денацификацията". Всъщност Путин помогна на украинските граждани да постигнат единство.

Никой извън Русия няма да тъгува, ако самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР бъдат върнати в рамките на Украйна. Ако техният сепаратизъм успее, това би повлякло редица други проблеми в Европа - Каталуния, баската провинция, Корсика... Да не забравяме и Шотландия, макар че там нещата засега вървят цивилизовано. А също и неразрешения проблем в Кипър...

Отделен въпрос е, доколко сепаратизмът в Донецк и Луганск е автентично местен и доколко е инспириран от Русия. Подобно на Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието.

Що се отнася до българския интерес, мисля, че той е ясен - гледай Донецк и Луганск, мисли за Кърджали, Разград и Шумен. Без значение, че в момента Турция и Русия са в "деликатни" отношения (покрай армено-азерския конфликт, но и не само) - неоосманистката доктрина не е излязла от дневен ред...

Въпреки принципа за ненарушимост на държавните граници, те понякога се прекрояват, включително през последните десетилетия. Цивилизованият начин за това е чрез международно признаване - така например, през 1940 година България си връща Южна Добруджа от Румъния. В по-ново време, добър пример е разделянето на Чехия и Словакия. Трагичен и кървав - разпадът на Югославия.

А в Украйна - докато за Крим Русия може да извади някакви исторически основания (макар светът да продължава да не признава тази анексия), то за ЛНР и ДНР е повече от ясно - ако Украйна успее да си ги възвърне, ще възстанови справедливостта. Затова нека Бог да помага на украинската армия!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще трябва

    49 21 Отговор
    да освобождаваме Русия
  • 2 А де

    118 79 Отговор
    Луганск е руски и след 4 дни легитимиран

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    124 50 Отговор
    Ако Украйна си върне Луганск , Джо Байдън ще запомни , къде са стълбите за слизане от подиума , на който е говорил ! Тоест - научна фантастика !!!
  • 5 УКРАЙНА🇺🇦

    63 129 Отговор
    Няма АКО тя ще си го върне въпрос на време

    Коментиран от #9, #35, #42, #52, #76

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 2014 трябваше

    43 14 Отговор
    Свирено!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 аФторе, аФторе....

    31 47 Отговор
    "Що се отнася до българския интерес, мисля, че той е ясен - гледай Донецк и Луганск, мисли за Кърджали, Разград и Шумен. Без значение, че в момента Турция и Русия са в "деликатни" отношения (покрай армено-азерския конфликт, но и не само) - неоосманистката доктрина не е излязла от дневен ред..."

    Много ги разбирате нещата...

    Коментиран от #77

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Глупости

    66 10 Отговор

    До коментар #6 от "Гаглей":

    Хаха... Никой кърджалейровец нема да си захвърли Европейската лична карта та да гони Михаля (само), при положение, че и от Кап. Андреево на изток е добре дошъл! А като споменавате отделяне на суверенни български окръзи имайте в предвид, че са част и от ЕС, та работата съвсем се безобнадеждава по нео-османските трактати!
  • 17 синхал

    26 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    откога стана българин 😀😀😀
  • 18 Въпрос

    76 30 Отговор
    Имам само един въпрос към джендъра, написал статията: Кога САЩ териториите на коренното население на Северна Америка?
    Защото ако Русия взима пример от САЩ трябва не само да превземе цяла Украйна, но и да затвори всички украинци в резервати.
  • 19 Макс

    36 79 Отговор
    Нека Бог помага на украинската армия до връщането на всички територии, включително Крим.

    Коментиран от #54

  • 20 Исторически парк

    44 34 Отговор
    Ами ако Русия нанесе ядрен удар със 6000 ядрени бойни глави по Украйна, САЩ и ЕС?

    Коментиран от #34

  • 21 Ицо

    73 24 Отговор
    Ами ако Русия си върне Киев
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    12 31 Отговор
    Много точно заглавие......
  • 24 аххахаха

    35 61 Отговор

    До коментар #2 от "А де":

    абе и ние с баджанака гласувахме да си присвоим една G-Класа, дето спира пред блока и я обявихме за наша, само дето мутрата дето я кара още не е разбрал хахахха
    Това, че рашистите са нахълтали в чужда държава, не им дава правото да си я присвояват. Кой по света ще им признае цирковете на тия? Северна Корея ли?

    Коментиран от #48, #51, #73

  • 25 Васил

    23 63 Отговор
    Ами Украйна ще си я върне въпрос на време и никакви акохолизирани мобилизанти няма да помогнат.

    Коментиран от #68

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    22 57 Отговор
    Събудил се Путин една сутрин на 2014г. И решил че Донбас е руски... Дошло му просветление с висше...как ли по рано не се е сетил.

    Коментиран от #59, #78

  • 31 Защо

    25 38 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    мислиш,че българското родолюбие се свежда до славене на Русия.Историята е паказала,че е точно обратното,не си никакъв българин ,славейки чужда държава,която при това ни е обявила официално за враг,дори има точен термин за това.

    Коментиран от #45

  • 32 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    19 47 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Русия седем месеца се мъчи с източна Украйна, ти ми говориш за Берлин....
  • 33 факт

    78 12 Отговор

    До коментар #6 от "Гаглей":

    Аз бих отговорил следното - в България няма подобни настроения в нито един от споменатите райони, населени предимно с турско етническо население. Нашите български турци живеят така, както живеят и българите. Никой не ги преследва, не им спира водата и тока, не им избива децата и жените, нито им забранява да изповядват своята религия и да говорят на майчиния си език. Ако някога това се случи, а то никога няма да се случи, ще разбера и уважа желанието им да се отделят от България и да се върнат в пределите на Турция. Авторът манипулира и сравнява несравними неща с цел да сее страх и да ни убеди в неговата напълно погрешна теза, при това се заиграва опасно с етническата карта, за което би следвало да понесе отговорност.

    Коментиран от #38, #55

  • 34 КВО КВО

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "Исторически парк":

    ......че ти сопре тока по соларните панели и ШЕ ЯДЕШ 🍅 ГОЛЯМ колко „ГЛАВАТА” ти
  • 35 Ха ха

    42 14 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Доста разтегливо понятие.Попитал Бай Тошо Господ: Боже,кога ще победи комунизъма в България?Господ отвърнал: Ще победи,но аз няма да съм жив .Та така и с укрите и мечтите им.

    Коментиран от #89

  • 36 Българка

    19 50 Отговор
    Сепаратисти са под един знаменател с терористи. И от кога рекетът и обирът са "освобождение"? За да има мир Путин трябва да изтегли и последния руски нашественик от Украйна. А тези украинци, които се чувстват руснаци, да си ходят в РФ. Не планината ходи при Мохамед, а той при планината. Относно съдбата на сепаратистите- терористи, то е ясно......

    Коментиран от #44, #72

  • 37 Спокойно

    44 8 Отговор

    До коментар #29 от "Владимир Путин":

    Прайдаджиите се радвате на такива работи ! Нали това са козяшки ценности ?!
  • 38 Браво

    21 3 Отговор

    До коментар #33 от "факт":

    Много точно казано.
  • 39 УжасТ

    51 10 Отговор
    Ами ако и в България се проведат референдуми за ЕС и НАТО, след които забраним на Митко да си сменя пола два пъти годишно?
    Трудна работа защото в "демократичния" свят референдум и право на глас са мръсни думи.

    Коментиран от #125

  • 40 Смешници

    33 14 Отговор
    Ще си ги върне ама когато чумата върне децата на майките .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 дядо Иван

    42 19 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Няма да си го върне ,украйна ще бъде смачкана
  • 43 КОЛКОТО СЕВЕРЕН КИПЪР

    34 5 Отговор
    защити НАТО, толкова и Кърджали ще защити ако турците ни нападнат
  • 44 Альооо

    47 14 Отговор

    До коментар #36 от "Българка":

    А ако са си на своята земя,как ще ги гониш от там? 8 години ги мачкаха и избиваха за да се махнат в Русия е явно им писна на донбасци.А ти с тази пропаганда можеш на Женския пазар да идеш и сирийци и афганци да започнеш да пъдиш,като за начало.

    Коментиран от #47

  • 45 Българин

    54 16 Отговор

    До коментар #31 от "Защо":

    История е показала и доказала, че ако не беше Русия сега щеше да говориш и да пишеш на турски...сигурно затова си против Русия, нали Хасане:)
  • 46 Хахаха

    47 12 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    Но не са им забранили да се къпят, нали бе джендър:))) Цял свят се подиграва на ЕС или както вече го наричат "Съюза на некъпаните":)))

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Само питам

    35 12 Отговор

    До коментар #24 от "аххахаха":

    G- класата да не е на някой украински герой,пушка не виждал?А преди два дни Съединението празнува България,не сме ли действали като Путин?
  • 49 Ловец на глави

    6 27 Отговор
    Каква цена за руска глава?

    Коментиран от #81

  • 50 Курадо Катани

    30 5 Отговор
    Ами ако... Защо ни губите времето с фантастики, няма ли за какво да пишете
  • 51 случаен

    28 7 Отговор

    До коментар #24 от "аххахаха":

    ами тогаз сащ да напуснат индианските земи,сакасите да се омитат от фолклендските острови гибралтар и останалите им колонии,франсетата също
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Джендър

    8 8 Отговор

    До коментар #46 от "Хахаха":

    Когато излезеш от клозета на двора си, тогава ще си малко повече човек, дребномонетен наемнико!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ние живеем заедно на една българска зем

    14 3 Отговор

    До коментар #33 от "факт":

    Браво по точно казано от мен!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Чочо

    17 5 Отговор

    До коментар #22 от "Споко":

    Наблюдатели от Фаш и франция
  • 58 коЗаря

    14 34 Отговор
    Великите мужици на Русия, хленчат и се тълпят като овци по кавказките граници! На другата страна са украинците, които се връщаха от чужбина за да влязат в армията си. За Украйна тази война е Отечествена. Затова ще победи.
  • 59 Реалност

    35 11 Отговор

    До коментар #30 от "ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП":

    Събудил се Зеленски се една сутрин през 2023г., излязъл от бункера и отишъл да похапне в близкия ресторант, поръчал си и попитал сервитьора Спечелихме ли", "Да" отговорил сервитьора, "Цяла Украйна ли е наша", "Да" бил отговора, "Колко ви дължа", "Две рубли" отговорил сервитьора.
  • 60 Вирус

    19 3 Отговор
    Тоя пък откъде се пръкна
  • 61 аХЙХЙ

    24 7 Отговор
    сащническият президент джо бидон към скандалния про100$$$ к!р0: Или печелиш изборите и продължаваш да ни слугуваш, или заминаваш да воюваш на фронта за моите земи в Луганск!
  • 62 Плевенски

    14 4 Отговор
    Ние нищо не си мислим.Нато мисли вместо нас То ще ни пази..
  • 63 България на българите

    15 29 Отговор
    Руснаците и техните платени фенове изпитват панически ужас, да не бъдат изметени от нашата Родина. Не ги искаме на българска земя , да им се вземат и апартаментите по морето и Банско. С тези пари ще се нахранят бедни български семейства и деца сираци.

    Коментиран от #85

  • 64 Просто човек

    10 30 Отговор
    Слава на Украйна!
  • 65 О.Р.

    19 4 Отговор
    Ами ако морето се подкваси?
  • 66 Дипломат Чукчев

    21 10 Отговор
    Що се отнася до българския интерес, мисля, че той е ясен - гледай Донецк и Луганск, мисли за Кърджали, Разград и Шумен.

    Само дето няма нацисти.Вкарайте малко от Украйна.И статията ще е вярна
  • 67 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    6 22 Отговор
    Колко му е....как си върнаха земите при Харков.....
  • 68 1957

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Васил":

    А защо отдава сега,за да върща после на куково лято?
  • 69 ирония на съдбата

    35 5 Отговор
    Украйна е една от държавите, която е признала независимостта на Косово. Припомням, че в Косово не беше проведено допитване до населението дали да се отделят от Сърбия. Щом Украйна признава Косово, кои сме ние да не признаем желанието на населението на ДНР, ЛНР и Запорожието да се присъединят към Русия?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 А, ако

    10 1 Отговор
    хората можеха да летят?
  • 72 Редник Гъзибаров

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "Българка":

    Айше, нещо си са объркала ма.
  • 73 Има разлика

    22 7 Отговор

    До коментар #24 от "аххахаха":

    "Рашистите" са "нахълтали" в Малорусия. Това е ИСТИНСКОТО име на тази област от Русия, преименувана в Украйна през 1922г. и тогава "произведена" в УССР. От 1991г. незаконно самоотделила се като "държава" - е това е СЕПАРАТИЗЪМ.
    Четете истинската история, а не слушайте клишета и пропаганда. Те обслужват само разпространителя си.

    Коментиран от #74, #93

  • 74 1420

    2 17 Отговор

    До коментар #73 от "Има разлика":

    Тогава Турция да си вземе балканските провинции.

    Коментиран от #88

  • 75 Мммда

    18 2 Отговор
    Превключи ли референдума връщането, ще се счете за окупирана руска територия от украинците и Русия ще има правото да го обяви като война в защита на родината започната от Украйна.
  • 76 Мммда

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ех мечти.
  • 77 Земите

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "аФторе, аФторе....":

    по тези места, които ги споменаваш са изконни български земи, още преди да съществува понятието "турци" и "Турция". И самите турци са самонастанени там. Но по принцип винаги съществува опасност от османските блянове на държавата Турция. Затова трябва да си опичаме ума и да правим вярна преценка кой ни е истински приятел и кой ни мами с празни приказки.
  • 78 Мммда

    20 6 Отговор

    До коментар #30 от "ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП":

    Украйна е толкова истинска, колкото е и сегашната Северна Македония. Дори Македония е по държава понеже е и призната по регламент такава, Украйна е територия част от Русия.

    Коментиран от #103

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Радев....

    7 18 Отговор
    Донецк и Луганск са украински...и Крим тоже...!!!!!!
  • 81 Иди в

    11 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ловец на глави":

    укрия, запиши се доброволец и ще разбереш. Диванен хищник.
  • 82 РУСАТА СТОЛИЧАНКА

    12 3 Отговор
    А АКО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ???
  • 83 Оня

    17 2 Отговор
    Авторе, ако-то както знаеш мирише...
    Украйна не може да върне Луганск и/или Донецк, защото те ще влязат в Руската федерация и Русия ще ги брани с всички сили и средства. А тя разполага с много такива и в случай на необходимост - ще ги използва!
    Затова не пиши глупости, а си гледай живота!
  • 84 Макробиолог

    9 5 Отговор
    Неолиберализма е едно недоностче.......фалира още преди Рейгън,добре че Горбачовци си купиха фабрика на 9ти септември та им дадоха още 30-40години живот.
  • 85 Един от многото

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "България на българите":

    А ти им върни парите за тях.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Първосигнално отговаряш

    5 6 Отговор

    До коментар #74 от "1420":

    Както малорусийските земи са изконно руски, спомни си Киевска Рус, зародила се в Киев и там се развива, и утвърждава като държава, така и тези земи дето ги споменаваш, са изконно БЪЛГАРСКИ. По същия начин по който разсъждаваш, така наречените "бежанци", натресли се в Европа, могат да поискат да се отделят и да направят свои държави. Положението е абсолютно същото. Имаш ли мотивация, ще си намериш и повод, ако трябва и измислен.
  • 89 Мммда

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ха ха":

    Само,че в България по бай ти Тошево време е било социализъм, а не комунизм. В момента на запад настъпва комунизм и вече Германия го започна с първата национализация, която стана възможна след приемането на редица закони извън рамката на ЕС законодателството. Освен Руската компания обявиха, че ще бъдат национализирани и всички останали, които не могат да си покриват кредитите в близко бъдеще. В Германия от социализъм преминават към комунизм. Започна се с медийния контрол и гоненията на имало мислещите журналисти, а и октомври вадят и части от армията да потушават дръзналите да излязат на протест и други армеиски части ще бъдат разположени по пограничните аутобани и ще пропускат навън по тяхна преценка. Направо мирише на скорошна насилствена мобилизация. През седмица тестват сирените тия откачалки.
    Защо не им спират субсидирането при положение, че редица права на човека и принципи(свобода на предвиждане и медийна диктатура)в ЕС реално са нарушени?

    Покрай ЕС вървим към комунизм, който България никога не е имала, има поне един плюс
    Северна Корея няма да е сама.
  • 90 Ами

    10 5 Отговор
    Ако Русия вземе Одеса? Кво правим?

    Коментиран от #94

  • 91 Автора

    14 3 Отговор
    Да отиде на психолог.
    Няма база за сравнение между Украйна и България.
    Никой не стреля, бе тероризира ,не убива българските граждани в която и да е част.
    Така че сравнението е тъпооо

    Коментиран от #97

  • 92 Пол

    8 4 Отговор
    Митев,добре си го списал.С изключени на места.Но липсва какво биха сторили САЩ и ЕС при варианта с България?Ще направят ли това което правят за Украйна?АМА ТИ СИ ЗНАЕШ,ПРЕЦЕДЕНТА КИПЪР. Казано направо-ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА.И да завърша,винаги съм искал свят без война.
  • 93 Чети

    9 4 Отговор

    До коментар #73 от "Има разлика":

    Чети бре самозван манипулаторе?!? Царска имперска Русия не допуска да има държава Украйна, има губернии, има киевско генералгубернаторство. Както и Финландия, Грузия и бивши съветски републики, са били губернии при царя. Но болшевишка Русия допуска Украйна като отделна държава и се съюзява с нея.

    Украинска народна република се появява през 1917 г., която се присъединява към СССР и през 1920 г. става Украинска съветска социалистическа република (дребна подробност – актът е подписан и от българина Кръстю Раковски, като един от членовете на президиума на конгреса на съветите, написал конституция на УССР).


    Как така Украйна е отделна държава и от самото учредяване на ООН е страна член, а сега не може да е държава? И някои оправдават сегашната война като търсят основание в средновековната история. Звучи налудничаво. Съвременният украинец и европейците трябва да мислят според това какво е било в 13-14 век в Русия, защото така иска Путин.

    По-нататък – отделянето на Украйна при разпадането на СССР е скрепено с договор, подписан от Русия, която признава границите ѝ. А през 1994 дори става гарант за териториалната цялост на Украйна, заедно с Великобритания и САЩ. Днес е решила да не ги признава и ......а ти се разкарай с нескопосните ти опити за внушения!!
  • 94 Кат цъфна налъмите

    2 7 Отговор

    До коментар #90 от "Ами":

    Десантни плавателни съдове ги потапят с ХАРПУНЯ,даже подводниците избягаха в Новоросийск,с въздушен десант изобщо не стаа-самолетите ги свалят.Е как тогава?С обещание?Мухахааа
  • 95 124

    12 5 Отговор
    Тук напоително се охулва Русия и не се отчита желанието на тези области да се отделят от Украйна след осемгодишния укрофашистки терор. Референдумите са лигитимен способ да се даде право на самоопределение , записано е в Хартата на ООН. Да не говорим за двойните американски стандарти. Разкъсаха и бомбардираха Югославия с обеднен уран и изкуствено създадоха Косово, за което американските пропагандатори раболепно мълчат.

    Коментиран от #100

  • 96 НЯМА ШАНС ! Украина повече НЯМА

    11 4 Отговор
    Да я ИМА ! Имало едно време на Запад ! Но то е било Едно Време а сега е друго време ! Жопу поднял - государство ПОТЕРЯЛ ! И всьо !

    Коментиран от #107

  • 97 Прозрял

    7 6 Отговор

    До коментар #91 от "Автора":

    Целта е отново да се намери ниша за всяване на страх и паника ! Русофлетата копират изтрещелия си кумир! Те нищо ново не научават и нищо старо не забравят!!
  • 98 Уже ВСЬО !

    7 4 Отговор
    Пи. " Z " дец и Украина Больше НЕТ ! Слишком заигралис в Демокраси !

    Коментиран от #101

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Забелязал

    6 12 Отговор

    До коментар #95 от "124":

    Ако не беше намесата на НАТО в бивша Югославия, сега нямаше да си жив бре ,прокремълска подлого!!!! От къде ви изнамират такива?!?
  • 101 онзи

    6 2 Отговор

    До коментар #98 от "Уже ВСЬО !":

    Уже ВСЬО !...АМА КОГА БОР РОДИ КРУШИ!!!!

    Коментиран от #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Украйна е един руски сеир

    3 11 Отговор

    До коментар #78 от "Мммда":

    Мноо се начертахме,мноо се нагледахме.Палячо влезе в Кремъл в 2000 и с годините се доказа ПАЛЯЧО.Само със заплаха за ядрен удар и други средства за масово поразяване не стаа.Но с употребата им?Тогава изобщо не стаа.Въпросът е,ония балшие денги,отклонени от руския отбранителен комплекс,които отиват за лукса на управляващите русиа,които докараха палячото в 2000 да бъдат запазени,заедно с техната приватизация,а литнат ли ядрените ракети и...балшие денги и тях ги няма,заедно с руская алигархия(и друга част от света,де).Тааа,заплахи,заплахи.Основно оръжие на русиа.Скоро филма свършва

    Коментиран от #108

  • 104 Блаженни ВЕРУЮЩИТЕ !

    2 2 Отговор

    До коментар #101 от "онзи":

    Надявай се " Х " на пияни жени ! Ти се катериш на Бадема , за Орехи ? Дерзай !

    Коментиран от #111

  • 105 А аз предлагам :

    2 2 Отговор
    Да нападнем ! Чи ко ? Акъл ли няаме ил образование ! Икономиката ни е КИРПИЧ БЕТОН !
  • 106 Нас с Топ

    2 1 Отговор
    Немой никой нъ разби ! Тъй ве !
  • 107 Баууууу

    6 9 Отговор

    До коментар #96 от "НЯМА ШАНС ! Украина повече НЯМА":

    Когато си разказваш сънищата, пиши на БЪЛГАРСИ ЕЗИК!! ТУК РУСКИЯ НЕ Е НА ОСОБЕННА ПОЧИТ!!!! А УКРАЙНА ЩЕ Я ИМА!!! ЗАПИШИ ИЛИ ЗАПОМНИ !!!!!!!!!

    Коментиран от #110

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Пока ! Пока !

    3 4 Отговор
    Мне на Работу надо ! Оставайтесь ! И пишите !
  • 110 Пръдни си !

    2 2 Отговор

    До коментар #107 от "Баууууу":

    И ще ти улекне !

    Коментиран от #113

  • 111 онзи

    6 12 Отговор

    До коментар #104 от "Блаженни ВЕРУЮЩИТЕ !":

    Ти се надявай на пияни жени!! Катериш се на джанка за череши!! Твоята Русия е приключена!!!!
  • 112 1111

    14 4 Отговор
    Изобщо не съм чел гореизходеното. Още като видях сравнение между Донецк и Кърджали ми е ясно за какво става дума. Алоооу, ние в Кърджали не сме трепали 8 години турци!
  • 113 Баууууу

    1 1 Отговор

    До коментар #110 от "Пръдни си !":

    Съветвам те да направиш същото, по вече няма да можеш! Само ще пълниш потурите!!!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Чочакис

    4 5 Отговор
    Айде, всички руски джендъри на фронта..
  • 117 уaйтнoйз

    1 1 Отговор
    Ами ако аз спечеля от тотото?
    Ще има по цел ден сърмата песентА

    Черно дробче съжалявам
    Аз така се забавлявам
  • 118 Анонимен

    8 1 Отговор
    За Кърджали не знам,но за Шуменско много обичате да преувеличавате.Да-смесен район е,но преобладаващото население е българско,а не турско.

    Коментиран от #119

  • 119 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #118 от "Анонимен":

    Същото е верно и за Разград.
  • 120 хахаха

    6 2 Отговор
    от "границата" на ЛНР до град Луганск са 100 км...като как украинците ще стигнат до там, не е много ясно...
    второ, никой не говори за луганска или донецка нация...там жиевят РУСНАЦИ , които зорлем искаха да направят УКРАИНЦИ... авторчето сигурно не знае кой е Леонид Кучма и каква книжка е написал и още по-важно - какво е казал след публикуването на книжката...книгата се казва "Украина не Россия" и след излизането и, Кучма казва : вече имаме Украйна, сега трябва да правим украинци...това става през 90-те години...е, някои не искат да стават зорлем украинци..
  • 121 Демократ

    3 9 Отговор
    Това,е въпрос с повишена трудност за малоумниците в България,които подкрепят Путин
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Матей преображенски

    7 3 Отговор
    Отново купища засукани безсмислици,от които едно се разбира--че може турците да направят референдуми в кърджалъка и да си го присъединят.За съжаление,могат,няма да им попречи и членството ни в нато и в ес.ЩЕ ПОПРЕЧИ САМО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА ПУТИН КЪМ ЕРДОГАН,и вероятно то отдавна е направено.Иначе защо босфорсия султан ще си поплюва,отдавна да е анексирал цяла Тракия!?

    Коментиран от #124

  • 124 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Матей преображенски":

    недей така бе пич. Те германците нападнаха Русия при легитимен и официално подписан договор- Рибентроп Молотов. Ти сега, при някаква устна договорка и то имагинерна в кулоарите, без записана в аналите да вярваме ли. На никой не вярвам вече, най малко на член пети. Ми, ако една заран Ердо се събуди с дирника напред и реши да ни направи едно гости през ноща. Нищо, че го обеща първо на гърците
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 нее

    0 0 Отговор
    А Косово? За него НАТО война води.