Last news in Fakti

22 Септември, 2022 19:00 2 978 93

Как България два пъти се измъкна от руската зависимост и къде е днес

  • българия-
  • независимост-
  • русия-
  • русофили

Пак българи убеждават българите, че без Русия не можем, пак Западът е виновен за всичките ни беди, а Големият брат с физиономията на Митрофанова е сърдит, че пак сме го предали

Как България два пъти се измъкна от руската зависимост и къде е днес - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На днешния ден преди 114 години България прекъсва зависимостите от Османската империя. Далеч по-сложно е положението със зависимостите от Русия. На два пъти България успява да се измъкне от тях. Ще има ли и трети път?

Коментар от Георги Лозанов:

Имаме ли основания да си кажем днес честит празник на българската независимост? Зависи от зависимостите.

Честит празник с едно наум

В сравнително близка историческа перспектива България е попадала под зависимост от две империи - Османската и Руската, която след 1917 година се превръща в Съветска. С обявяването на независимостта преди 114 години в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново се прекъсват финално политическите и икономическите зависимости от Османската империя. Положението със зависимостите от Русия е далеч по-сложно. За век и половина тя ги прокарва на два пъти. И на два пъти България успява да се измъкне от тях. Третият път е въпрос на прогноза.

Първия път попадаме под зависимост от Русия след победата ѝ в Руско-турската война, с която тя преследва своите имперски цели за разширяване на властовото си присъствие в Черноморския регион. Реализацията им включва освобождението на България, за което ролята на Русия е несъмнена. Но това не е роля за независимостта на България, а за преминаването ѝ от една сфера на зависимост към друга. И това ясно проличава от недоволството на Русия заради Съединението, което възпрепятства опитите ѝ да превърне България в руска губерния, а руският цар да стане български княз. За разлика от освобождението, Съединението е осъществено изцяло с български сили и в български интерес, без да се съобразява с ничий чужд. Русия дава да се разбере, че няма да попречи, ако някой се чувства засегнат от него и изтегля офицерите си, които по това време обучават новосформираната българска армия. Така Русия негласно поощрява Сърбия да нападне България, но въпреки че армията ни е обезглавена по команда на руския цар, "капитаните побеждават генералите". Може да се приеме, че Съединението е първият акт на опълчване срещу зависимостта от Русия, който предизвиква разколебаване в безкористността на нейната помощ.

И на Русия ще ѝ се наложи да смени стратегията си на влияние и да го насочи от геополитически в народопсихологически план. Със съдействието на вече възникналата пета колона под девиза "Без Русия не можем" трябва да се разсеят съмненията в нейните мотиви и тя да бъде представена от българи на българите не само като освободителка, но и като единствената велика сила, готова да защитава свободата ни. Създава се устойчивият мит за Големия брат, който заслужава само признателност и любов от българския народ. Този мит израства върху благодатната почва на естествената културна близост между двата народа и се преподава като историческа истина на децата, още когато са в интелектуално беззащитна възраст. Специално значение за налагането му има творчеството на Иван Вазов, което се възприема (както героите на самия Вазов възприемат "Многострадалната Геновева") като реалност, а не като фикция, сътворена от автора си в романтичен изблик.

По време на комунизма девизът "Без Русия не можем" получава от "вожда и учителя" Георги Димитров нова редакция: "Дружбата със СССР е нужна на България така, както въздухът и слънцето за всяко живо същество". В контекста на преразпределението на Европа, следствие от Втората световна война, Русия за втори път поставя България под своята зависимост - и то тотална. За малко ни се разминава (след като не станахме руска губерния) да станем съветска република. Митът за Големия брат, въпреки че вече може да бъде четен съвсем по Оруел, се мултиплицира - Русия се представя за двойна освободителка, а всеки, който не е под нейна зависимост - Западът на първо място, е обявен за враг. Който се съмнява, го чакат репресии. За почти половин век милиони българи се примиряват, че така ще бъде до края на дните им.

С падането на Берлинската стена обаче България за втори път прекъсва зависимостта си от Русия и се присъединява към Запада - става член на НАТО и на ЕС. Не от предпочитание към САЩ, Великобритания или Франция, а към демокрацията, която в Русия никога не успява да се състои.

Ще се избави ли България и този път

И така до третия опит в българската история Русия да ни подчини - днес петата колона пак е в атака, активирана от войната в Украйна, пак българи убеждават българите, че без Русия не можем (дори да изкараме зимата), пак Западът е виновен за всичките ни беди, а Големият брат с физиономията на Митрофанова е сърдит, че пак сме го предали… Стотици пъти на ден звучи парадоксалната мантра, че лоялността на страната ни към западните ѝ партньори я прави зависима, а за да е независима, трябва да бъде лоялна към Путин. И народопсихологията пак като сюнгер попива…

Дали ще имаме шанс за трети път да се измъкнем от руската зависимост - ще видим на изборите. Ако не успеем, няма да станем руска губерния или съветска република, но ще дойде постсъветско правителство, което да ни припомни телеграмата на Георги Димитров от СССР до "Народния съд": "Никой не трябва да бъде оправдан!".

Честит празник на независимостта с едно наум.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    37 48 Отговор
    на Монголската граница има километрични колони от бягащи руснаци. монголците ги карат да махат лепенките Z от автомобилите

    Коментиран от #16

  • 2 Пламен

    39 37 Отговор
    Единствената държава в ЕС която плаща данък русия

    Коментиран от #13

  • 3 !!!?

    34 16 Отговор
    "НЕЗАВИСИМОСТ" !!!?

  • 4 Жорж

    67 48 Отговор
    Третия път на зависимост е факт . Всеки ден се гъзим на американците.
    Нема такива долни подлоги като българите.

    Коментиран от #82

  • 5 Ъхъъъ..

    64 7 Отговор
    Зависи кой е чел историята и под каква форма му е поднесена...
  • 6 Червената Соня 🇻🇳

    34 57 Отговор
    Ако не бяхме 100% зависими от пр00сия, нямаше да има баце, крадеф, догана, копейко, кури, янеф , чалгара, всичката рублоизмет която е във властта!
  • 7 въпрос

    70 35 Отговор
    Сега въпросът е как България да се измъкне от американската зависимост, за да стане независима.

    Коментиран от #9

  • 8 Перник

    69 28 Отговор
    България се измъкна от Русия и сега е в задника на Европа и САЩ!!!Най бедни ,най застаряващи и изчезващи са българите!!!Това е след 32 години демокрация ,а последните 15 години в европейския съюз -абсолютна национална катастрофа !!!!

    Коментиран от #10, #15, #45

  • 9 !!!?

    19 26 Отговор

    До коментар #7 от "въпрос":

    Като въведем Рублата...защото Копейкин си имаме вече !!!?

    Коментиран от #53, #83

  • 10 !!!?

    29 23 Отговор

    До коментар #8 от "Перник":

    България не се измъкна от Русия, а Русия натири соцлагера защото банкрутира !!!?
  • 11 старецът и реката

    37 10 Отговор
    ...и къде е днес България, а утре? 2021г- 6500000; умират 160000 на година; раждат се 60000 на година; емигрират 60000 на година; Задача за 1ви клас, кога ще изчезнем като народ?!?!?
  • 12 Приключихме с РФ

    25 24 Отговор
    Навсегда!
    А че имаме много предатели е вярно. Винаги сме ги имали. Ще трябва да се заемем с плевелите сериозно. Много е буренясала градината ни, се оказа в тая ситуация.
  • 13 И Унгария

    24 36 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Оня орбан всеки ден закусва като си забучва муцунката между бузите на Путин и мляска сладко.

    Коментиран от #23

  • 14 Павел

    32 13 Отговор
    ...и как Германия не можа да се измъкне от фашистката зависимост... Дойче Зеле няма измъкване!
  • 15 Ужас

    35 20 Отговор

    До коментар #8 от "Перник":

    За това, че сме бедни, застаряващи и изчезващи, САЩ и Европа не са ни виновни. Никой не ние виновен, че сме тъп и ограничен умствено народ със самочувствие на космическа сила и божествен ум. Разбира се без покритие.

    Коментиран от #36, #78

  • 16 Ерор 404

    37 13 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    До преди малко лъгахте, че на финландската граница имало километрични опашки с бягащи руснаци, но в умопомрачението си от евроатлантическата пропагандат забравихте , че Финландия спря преди време да издава визи на руснаците. Погледнах live камерите на двата пункта и се оказа че всъщност има километрична колона на влизане към Русия .

    Коментиран от #18, #26

  • 17 Някой

    43 14 Отговор
    Е, как къде е днес България. Под американския ботуш - притискана и изсмуквана.
    Независимост, ама друг път!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 R I Р! Русия

    14 32 Отговор
    Русия е болна. Има тежък тумор-Путин. Има разсейки-останалите дегенерати планиращи това. За две педи земя ще превърнат Русия в изоставена голяма сграда
  • 21 КОТарАК

    13 24 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Россияне массово бегут в Монголию из-за мобилизации. Очереди километровые ////напиши това

    Коментиран от #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДрБр

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "И Унгария":

    Идиот
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пак

    13 2 Отговор
    счупифте тъпомера!
  • 26 Пак излъга

    10 19 Отговор

    До коментар #16 от "Ерор 404":

    Що лъжеш?Правиш руска пропаганда.Кой ще ти ходи сега в рус за резервоар бензин.А стегни си малко вътрешността на главата и не изглеждай на луд.

    Коментиран от #37

  • 27 Жажда за независимост

    10 2 Отговор
    Голям зор, като тийнейджър, който се опитва да се измъкне от зависимостта на майка си и баща си.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БРЕХ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ

    27 12 Отговор
    Аз пък не знаех, че РУСИЯ ни е окупирала. Все си мислех, че е НАТО и САЩ
  • 30 Българин

    20 28 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите!

    Коментиран от #48

  • 31 ЦЕНТАДЖИИ ГЛАДНИ

    19 7 Отговор
    аре спрете с лъжите, че циганката ще умре от глад
  • 32 Истината

    15 26 Отговор
    Русофилите трябва ясно да разберат, че защитавайки фашистка Русия поемат лична отговорност за престъпленията извършвани от Путин и армията му в Украйна. Подкpeпяйки Путин, те подкрепят yбийството на ykpaински деца и тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяйки Русия, те подкрепят държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mях зависи дали ще сmанат съyчасmници на агресори и yбийци!
  • 33 ДОБРЕ, ЧЕ Е ТУРЦИЯ

    22 11 Отговор
    дето ни "демиократизира" 500 години, сега и САЩ ни таковат. А тая пуста РУСИЯ все им разваля работата
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ПутлераZти сър

    16 20 Отговор
    Французинът има жена и любовница, обича любовницата си. Англичанинът има жена и любовница, обича жена си. Италианецът има жена и любовница, обича майка си.Американецът има жена и любовница, обича парите. Рус акът има жена и любовница, обича водката. Русо филът няма нищо но обича Ру сия и Путин.
  • 36 Те също имат вина

    22 7 Отговор

    До коментар #15 от "Ужас":

    Дойдоха с едни пари, намериха предателите, които съответно унищожиха промишлеността и селското стопанство, затвориха два реактора, не ни дават да строим нова АЕЦ и резултатът е видим.
    За тях ние сме едни туземци за скубане, които сме достатъчно тъпи да не си защитим интереса.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Истината

    17 21 Отговор
    Ако има нещо, което руснаците да са изобретили то това е русофила. Русофила е менте българин измислен и култивиран от руските дегенерати с цел да постави България и българския народ в подчинение и покорство спрямо руската кочина.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Mърльо какво толкова

    22 7 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    се интересуваш руснаците защо и къде бягат.
    Българите избягаха от България и без война !
  • 41 Българин

    15 16 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 42 Доктор Рачо Петров

    12 14 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза, истерия и българофобия. По стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!
  • 43 Само питам

    12 18 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?
  • 44 И къде е днес България?

    22 7 Отговор
    На дъното. Най ниски заплати,най високи цени в магазините и с най корумпираните политици.

    Коментиран от #47, #58

  • 45 Ало

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "Перник":

    Пернишката комуна да не се обажда защото последните 80 години в Перник демокрация не е имало най изостаналия град в света най мръсния най бедния всички сте задръстени комунисти там даже и Церовска по голяма комунистка от сегашния кмет
  • 46 Димитър Благоев

    15 8 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 47 Мишо Шамара

    13 19 Отговор

    До коментар #44 от "И къде е днес България?":

    За Русия е удобно троянски кон като България да е член на ЕС, за да обслужва руски интереси.
    Драги русофили, ЕС не е зло, но всичко, което ЕС ни подари се открадна от руснаците и от техните проруски представители в България. Всичко подарено от ЕС не стигна до вас, защото го крадат чисти българи и руснаците - нито циганите, нито турците, нито емигрантите ви ограбват. Вашият живот лош го правят изцяло български политици, платени с руски копейки.
  • 48 Сатана Z

    3 20 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Няма никакво съединение,а анексиране на територия ,която е автономия в рамките на Турската Империя.
    Българете с пренаписаната история,загубили всички войни ,които са водили със съседите си.

    Коментиран от #50

  • 49 дядото

    8 4 Отговор
    българия в последните векове винаги е била поробена и зависима- султана,русия,запада,гермяния,ссср,пак запада и т.н.ние не се измъкваме.ние сменяме едната с другата зависимост и винаги губим от това си поведение.всички обичат предателството,но никой- предателите
  • 50 Българин

    14 13 Отговор

    До коментар #48 от "Сатана Z":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби! Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!

    Коментиран от #72

  • 51 Наблюдател

    10 10 Отговор
    В русофилията няма логика и не може да има. Тя е някакво перверзно чувство на религиозна вечна признателност и инстинкт на подчинение и слугинаж към Русия.
  • 52 Той

    16 6 Отговор
    Платена публикация ,пак се опитват да ни дават акъл.Единственната държава която,ни е помагала е Русия !От англосаксонците сме яли винаги сопите
  • 53 ТРОЛ ОБРЪЩАИ

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    ДОЛСРИТЕ В РУБЛИ ЗАЩОТО ИНСЧЕ ЩЕ ГИ ПОЛЗВАШ ЗА АНАЛНА ХАРТИЯ
  • 54 Матей преображенски

    13 7 Отговор
    Затова пък с идването на власт на Стамболов се отваря широко вратата за нахлуване на германското влияние,първо Фердинанд ,а после чрез Борис трети.Първия съсипва България всецяло в угода на Германия и си заминава,втория ни предава на хитлер,докато Сърбия и Гърция се съпротивляват,СЪЩО Полша.След войната именно Съветският съюз ни спасява от основно разфа-соване на територията.И цели 45 г. България бурно се развива благодарение на съветската помощ.После знаем крахът на българския народ под американското владичество,след 33г икономически те-рор българите чезнат в мизерия и недоимък,колапсът е всеобхватен и тотален.Всякакви на-шест-ве-ници се нахвърлиха настър-вено да ръ-фат всичко ,което е останало,земя,полезни изкопаеми,сгради и оцелели по чудо предприятия.Русия ли ни докара тия бе-ди и зли-ни или американските де-мо-ни-за-тори?
  • 55 Ученият котка

    13 5 Отговор
    След войната от 1877-1878 г. Западът се обедини в отричането на руската победа. Нещо повече, Западът открадна плодовете на тази победа и ги присвои за себе си, като попречи на руския цар да унищожи кървавата и мизантропска Турска империя. 150 години омразата към Русия се предава на свободолюбивия български народ. Планът на Виена, Лондон и Париж не включва създаването на свободна и независима България. Ето защо хищниците се скупчиха и принудиха Петербург да се съпротивлява яростно. В тази битка всички средства бяха добри. Включително и интриги срещу интригите на европейски династии в самата България.
  • 56 Иво

    2 4 Отговор
    С този неграмотен народ...едва ли !

    Коментиран от #64

  • 57 Хъм

    15 5 Отговор
    Къде е днес ли? В още по-гадна зависимост. Във все същата позиция на колене и чакаща господаря да й спусне как да мисли и как да говори. Ей там е България. На същото гадно робско и гнусно място. Само че сега е още по-зле, защото няма илюзии, които да я крепят. Преди вярвахме, че ако станем членове на ЕС ще живеем свободни, независими. Таратанци. Пак сме долна колония, но на новата СССР, още по-лъжливо от руското такова, още по-изнудващо и скапващо обикновения човек. Ей там сме.

    Коментиран от #60

  • 58 И все пак, сега България

    9 12 Отговор

    До коментар #44 от "И къде е днес България?":

    е пет пъти по-добре от байТошовота мизерия...

    Коментиран от #61

  • 59 ДейбаМамаВиШвабскаЗелска

    9 8 Отговор
    Я се покажете лато лице да ви разпоря кратуната. Наследниците на фашизма тръгнали да коментират България. Ще ви трепем МамаВиДейбсФашистка.
  • 60 Хихи

    2 9 Отговор

    До коментар #57 от "Хъм":

    как ги мислиш тия тъпотии, бе?..

    Коментиран от #63, #70

  • 61 Ти си луд

    12 4 Отговор

    До коментар #58 от "И все пак, сега България":

    И никога не си живял по онова време, след като твърдиш това. Говрил наизуст.

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Реалист

    17 3 Отговор

    До коментар #56 от "Иво":

    Боримечката е бил неграмотен, смяташ че е бил бок..лук ли? Киро е с диплома от Харвард, но с удоволствие го отписвам от политиката. Виж, на неграмотния Боримечка му се поклатлням до земя. Така че не ни говори колко е важно да си грамотен. Да, важно е, но много по-важно е да поставяш България пред другите държави. По-добре държава с неграмотни родолюбци, отколкото държава с елитарни предатели.
  • 65 Пий си хапчетата

    8 6 Отговор

    До коментар #62 от "Хихи":

    За онова време волта ми беше клади над колата ти втора ръка днес. Много се плюнчиш, нещо те заболя? ЦиркаджияСширокХамериканскиАнал
  • 66 Хихи

    6 9 Отговор

    До коментар #63 от "Не ги мисли, а ги е живял":

    И как се е живяло преди бре другарю партиен секретар?

    Коментиран от #69

  • 67 Отворко, ти да не си ПомачетоДжамбазов?

    7 4 Отговор

    До коментар #62 от "Хихи":

    Типично агресивен тук, а по улиците с прибежки до вкъщи .. Жена.
  • 68 Просто човек

    7 7 Отговор
    Без Русия можем!!! Да живее България! 🇧🇬
  • 69 Питай майка ти

    8 3 Отговор

    До коментар #66 от "Хихи":

    Тя добре знае, родил си се покрай онзи живот. А може и да си някое изродче, недоносено на партиен секретар..
  • 70 Реалист

    13 5 Отговор

    До коментар #60 от "Хихи":

    Защо? Ти свободен ли си? Имаш ли право сам да решаваш от къде да си купиш газ? А имаш ли право сам да решаваш кое е добро за народа ти? Задължават ли те 15% да спестянаш ток, въпреки че го изнасяме? Казват ли ти точно кои лекарства и ваксини са ти разрешени и то без да питат бг лекарите за това? Сериозно ли си мислиш, че си свободен? Но пък имаш право да правиш секс с коза, истинска, от обора направо взета. Имаш право дори да го заявиш на всеослушание и бас държа, че цяла Европа ще ти ръкопляска. Защото си постигнал свише хармония с еко стандартите на зелената партия на Аналена немска. Да. Сега живеем в новия абсурден соц блок на крайни малоумници. Които ни лъжат с абсурдни права, но в същото време ни отнемат истинските, човешките ни права. Правят ни роби, но ни лъжат че го правят в името на свободата ни. Огледай се. Ще го забележиш навсякъде!
  • 71 Па сам Я

    9 4 Отговор
    Сега сме под европейско робство и чужда тиктатура.
  • 72 Име

    11 7 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Нормален ли си? А в това да се мазниш на ония дето са бомбандирали държавата ни има много логика, така ли? Смяташ че е супер дето са бомбили болници и жилищни квартали в София? Понеже двореца е бил колиба видиш ли и не са могли да го различат. Я кажи твоите мили американци защо бомбардират болница и жилища, а не двореца на царя или народното събрание? Защо? Тия ли смяташ, че трябва да обичам?

    Коментиран от #77

  • 73 Ученият котка

    9 6 Отговор
    Българите живеят в Русия повече от двеста години. От Калининград до Владивосток. Основно в Украйна. По съветско време българите са били министри и директори на заводи, генерали и адмирали, съдии и прокурори, академици и конструктори на космически кораби, писатели и художници. архитекти и скулптори, герои на Съветския съюз и носители на престижни военни ордени. Всички те бяха величието, гордостта и славата на двата славянски народа.
  • 74 Кой разбрал, разбрал!

    5 3 Отговор
    Като цяло не се противопоставям на позицията, но защо отново виждаме избирателност, при която се изтъкват едни наистина верни факти, но се премълчават други? Къде оставихме Австроунгарската империя, която макар и да прекратява съществуването си още с Османската империя има огромен принос за нерадостната съдба най вече на българите, но и не само на нас, а и на всички балкански жители? Дори империята отдавна да не съществува, нейните наследници и бивщи съюзници продължават да прилагат и до ден днешен правилата приети от нея и Русия, още преди Руско-турската война (1877 – 1878). Говоря за Райхщадското споразумение 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година. ( има го в Уикипедия)
    " Тайното споразумение има два варианта на текста – руски и австрийски.
    Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“."
    След този момент това решение се прилага винаги, когато има причина или повод на България да бъдат наложени рестрикции, зависимости или орязване на територии, а най фрапиращото е, че решенията са винаги на политическа, а не на историческа основа. Последния пример е с провокираната Северна Македония да застане срещу българските интереси единствено с политически мотиви.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 дидо

    9 6 Отговор
    Факти вие сте една противна сорсоидна сган, жалко че нямаме и един читав журналист в България. Това да си журналист е по-зле от това да си магистралкаа
  • 77 ттт

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Име":

    Народното събрание е било бомбардирано, но май от много писане няма време за четене.
  • 78 Кошмар

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ужас":

    Бре я не съди за другите по себе си!Ти ако се мислиш за такъв не означава и другите,че са така.Като не ти изнася се махай и лошо не говори за народа ми!
    Статията няма автор.Написана от е от емигрант,който дълги години живее на запад и няма да се върне.Мрази българите.Усеща се.Ако ни закопае във война ще си сипе едно да се кефи.От такива акъл не искам!
    Пълна глупост е да изкривяваме историята,за да сме политически угодни на някой си.
  • 79 БайДрън

    3 4 Отговор
    Бе не се наложи да се освобождаваме от Русия но Русия няколко пъти ни е освобождавала.
    Тъжно е но България все още я има като територия именно благодарение на Русия.
    Не знам какво Русия е откраднала от България но ни отнасяха консервите и цигарите и даваха самолети.
    Сегашните ,,освободители,, отнесоха златото но нищо не дадоха. Сащисаните отнесоха парите но поне пратиха картинки на самолети от дъвки ТУРБО. Май самолети няма да има. Сега ще платим още 8 но този път и картинки няма да има - парите отиват по линия на евроатлантическите ,,ценности,, в киев. Ило малка част, по-голямата остава за тия с ,,ценностите,,

    Коментиран от #84, #92

  • 80 Глупости на кг

    9 2 Отговор
    Ние се съединяваме с т.нар. Източна Румелия през 1885 г. Княжество България е една оря­зана територия от Санстефан­ска България, за която пледира граф Игнатиев, за която пледира руският цар, руското правител­ство, а това, което получаваме реално на Берлинския конгрес през 1878 г., няма нищо общо с истинските етнически граници на България. Получаваме едно орязано парче земя между Дуна­ва и Стара планина, което бива наречено Княжество България. То не е суверенно княжество, а е подчинено на султана, на Ви­соката порта. Всъщност получа­ваме попечителство на султана над Княжеството. Източна Ру­мелия или южната част от Бъл­гария, и то не цялата остава като провинция, в която има българ­ски управници, но е изцяло под администрацията и контрола на Турция.

    Съединяването между Кня­жеството и Източна Румелия става, защото на Берлинския конгрес дядовците на днешни­те лидери в Европейския съюз седнаха и нарязаха България като баница. Ей така, насякоха поне минимум пет парчета, след което многострадалния българ­ски народ тръгна да обединява себе си.
    Трябва да се знае, че независимостта на България идва чак през 1908 г., когато в султанска Турция се прави един масонски преврат на младотурците. Да, но и те тогава ис­кат контрибуция. Контрибуция е заплащане като обезщетение срещу нанесени щети.
    Тогава през 1908 г., за да при­ключи сагата с независимостта и Съединението на поне две части от България, Османска­та империя поставя на масата едно изискване – 125 милиона зл
  • 81 Глупости на кг

    8 2 Отговор
    Тогава през 1908 г., за да при­ключи сагата с независимостта и Съединението на поне две части от България, Османска­та империя поставя на масата едно изискване – 125 милиона златни франка. Да й се платят за това, че България обявява неза­висимост.. Ако не – война. Кой спасява положението? Велико­британия?! Франция?! Австрия?! Италия?! Германия?! Не. Русия спасява България, като опрощава взема­нията, които има да получава от Турция, заради Руско-Турската освободителна война. Т.е. Ру­сия плаща за независимостта на България.
    Русия плаща компенсация на Турция, за да не нападне Турция България след обявяване на българската независимост. Компенсацията е 82 милиона златни франка, което по тогавашния курс на франка е 674 тона злато. България никога не връща „заема“.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 лудия

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    Коцето е американска подлога. Стигате сте приказвали глупости. Този народ няма да се осъзнае. Затова ще се разпадне тази държава. Бог да ни пази.
  • 84 Виж сега, БайДрън

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "БайДрън":

    То и под турско българите не са умирали от глад като са били доволно сити и са имали Свободата да пътуват и търгуват из цяла Европа и не им е било толкова зле под турско, щом отново сами са избирали да се завърнат след като са виждали живота в другите империи и страни, предпочитайки да си живеят и работят отново в Османската империя !!!
    Русия пък срещу консервите и цигарите ни даваха самолети, но не и Свобода за да има къде да летим и пътуваме с тях, и затова ни даваше оръжие и военни самолети защото трябваше да сме въоръжена буферна зона на първа линия за да посрещнем първи "външния враг" който искал да ни открадне руския социализъм и комунизма..!!!
    Сегашните ,,освободители,, не знам какво останало злато са отнесли,тъй като предишните ни освободители са се добре погрижили да не остане такова , Но със сигурност отнесоха зависимостта на българина от робското му подчинение на Русия...!!!
  • 85 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Господин Лозанов не обяснява на "лошия мат,рял" , сега чия "зависимост " сме захапали.!?
    На " приятелите" избили 4070 българи чрез бомбардировки в студената зима 1943-1944 год.. / според официалната статистика, без ранени и осакатени/ !?
    И този, който е обявил война на САЩ и Англия и "де юре" е виновен за нещастията на българите, трябва да бъде обявен за национален герой и името му да е на паметна плоча пред НДК, както това на убиеца на децата от Ястребино !?
    Ясно е, в България са тектисани комунистите на власт и те са осъществили Народния съд. Безспорно има и личностни убийства, узаконени постфактум от този съд. Но никой не осъжда французи, белгийци, холандци и прочие за техните смъртни присъди, издадени слад ВСВ за съучастие с фашистите от Германия !? Като седите право – сЪдете право !!
    Или като сега – пращаме оръжия в Украйна и.....искаме МИР !? Ще гасим огъня, но ще му хвърлим отгоре кофа бензин !?
  • 86 Перо

    2 2 Отговор
    В БГ не трябва да има празник Ден на независимостта, защото винаги сме били зависими от Германия,Русия,после от ционизма,чрез НАТО,ЕС и големите страни “началници”,както казва един зависим премиер и чужд слугинаж! Как може да си независим,когато винаги си губил воините от политическа зависимост? Няма друга държава,чиято армия да е печелила всички битки,а държавата,в лицето на политиците да са загубили всички воини! Сега едни назначени чиновници в чужди посолства командват български държавници, избрани от многомилионно население! Правилно е било,че не сме празнували този празник до 1998 г.!
  • 87 щом е зависимост да си плащаме в рубли

    3 1 Отговор
    газта , значи е зависимост И ДА ПЛАЩАМЕ В ЛЕВОВЕ И ХЛЯБА НА ХЛЕБАРИТЕ ! НАПЪЛНО ОТКАЧИХТЕ БЕ ПРЕДАТЕЛИ !
  • 88 ЕДИНСТВЕНО САЩ И АНГЛИЯ ИМАТ ПРАВО ДА

    4 2 Отговор
    БОМБЯТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДА ИЗБИВАТ КОРЕННИ НАСЕЛЕНИЯ И ДА ГРАБЯТ ЗЕМИТЕ ИМ РУСИЯ НЯМА ТОВА ПРАВО ДОРИ И ДА ЗАЩИТАВА СОБСТВЕНАТА СИ ТЕРИТОРИЯ ОТ ГРАБЕЖА НА САЩ БАЙДЪН И СИНЪТ МУ - НАРКОМАН И ПИЯНДЕ !
  • 89 гост

    1 1 Отговор
    Каквито са руснаците такива са и украинците и едните и другите бягат от мобилизацията , пък най големи говеда са краварите!
  • 90 истината е че

    2 1 Отговор
    България няма да признае Луганск. А кой призна 22 09 1908.
  • 91 истината е че

    1 0 Отговор
    СВОБОДАТА САНЧО Е НА ВЪРХА НА БОЙНОТО КОПИЕ.никой съвременен политик прави нещо за народа .то било популизъм.хахаха
  • 92 Ябе БайДрънча,

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "БайДрън":

    Коя империя е водела освободителна война, освен тази в главите на някои крепостни българи ?
  • 93 От оня свят

    2 0 Отговор
    Интересна снимка са поставили ДВ – снимка на паметник на дявола по името софия!
    Тази фигура изобразява бяс, на който софиянци да се кланят.