Last news in Fakti

23 Септември, 2022 16:00 2 079 27

Три начина България да защити своята независимост

  • българия-
  • независимост-
  • европейски съюз-
  • нато-
  • русия

Завръщането на империите в нашия регион е изключително лоша новина за страната ни

Три начина България да защити своята независимост - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато империите около нас започнат да надуват мускули, у българите сработват определени рефлекси. Единият рефлекс е да се закачим към някоя империя, но това е вредно за България, пише Даниел Смилов.

Русия води имперска война в Украйна и с частичната мобилизация от вчера Владимир Путин заяви, че не иска да пусне това, което вече е отхапал от съседната държава. За всички е ясно, че има само един начин апетитното парче да се измъкне от устата на империя, настървила се за кръв.

Завръщането на империите в нашия регион е изключително лоша новина за България. В модерната ни история нашата независимост и суверенитет са се дефинирали основно спрямо две от тях - Османската империя и (Съветска) Русия. Три са ключовите събития на българската модерна независимост: Освобождението, Съединението, с последвалия преврат и контрапреврат срещу княз Батенберг, и падането на Берлинската стена през ноември 1989 година. Това са моментите, които бележат откъсването ни от прегръдките на някоя империя и възможността да водим самостоятелна политика.

22 септември 1908 г. също е важна дата с това, че официално обявената ни независимост в крайна сметка бива призната от всички "цивилизовани народи". Една снимка илюстрира добре това признание:

На погребението на Едуард VII през 1910 г. цар Фердинанд е запечатан като равноправен член на семейството на европейските суверени, наред с Джордж V и кайзер Вилхелм II. Липсва само един друг братовчед - руският император Николай II, но визуално не се усеща особена загуба, защото той толкова прилича на британския монарх, че все едно са близнаци.

Опасностите от империализма

Има две основни опасности, свързани с империализма. Едната е да станеш жертва на някоя самозабравила се империя и Украйна е много ясен пример за това. Другата опасност за една суверенна страна е сама да се самозабрави и да изпадне в имперски амбиции. България в исторически план е изпитала на гърба си и двете опасности. Най-ярък пример за втората е злощастното българско решение от 1913 г. да нападнем съюзниците Сърбия и Гърция, след като с Лондонския мир сме си били на практика гарантирали територия по-голяма от заветната Санстефанска България. Имперското увлечение ни е струвало скъпо - тази първа национална катастрофа е прекъснала възходящото дотогава развитие на страната и става тежка емоционална травма в националната памет.

По-често обаче сме ставали жертва на имперските амбиции на други държави и тук трябва да се признае, че след Освобождението основната имперска опасност за нас е идвала от Русия, а по-късно от СССР. При Александър III Русия на практика се опитва да превърне България в своя губерния: първо се суспендира Търновската Конституция, след това се прави русофилският преврат след Съединението. Невръстната българска държава някак устоява на този натиск и това е огромно политическо чудо и геройство, което придава величие на иначе доста спорната фигура на Стамболов. През 1944 г. чудо обаче не се случва и България де факто губи суверенитета си, като става част от съветския блок. Събитията в Унгария от 1956 г. и в Чехословакия от 1968 г. ясно показват, че "народните демокрации" в Източна Европа са със силно "ограничен суверенитет".

Имало е и други моменти, в които не само Русия е застрашавала българската независимост: присъединяването на България към Тристранния пакт през 1941 г. например е било под угрозата на огромната немска армия на брега на Дунава. Но все пак решението си е било наше и то е взето с голяма охота сред преобладаващата част от политическия елит.

Имперските войни днес

Русия на Путин и Турция на Ердоган могат да бъдат определени като частично мобилизирани империи. И двете водят в момента имперски войни. Путин е ангажиран основно в Украйна, но има своите "замразени" конфликти в Грузия и Молдова. Ердоган води война в Сирия, а чрез Азербайджан и в Армения. Империята по принцип е държава, която не признава суверенитета на определени други държави и ги третира като свои сфери на влияние - територии с вече споменатия ограничен суверенитет. Империите не са измислени от Путин или Ердоган: колониална Европа, представена добре на снимката по-горе, се е отнасяла към останалата част от света по имперски поне от индустриалната революция до Втората световна война, а и малко след нея. САЩ след това поемат щафетата и също са се отнасяли имперски към части от света - особено към Латинска Америка. А и са злоупотребявали със силата си като при втората война в Ирак.

Но все пак след Втората световна война се появява и антиподът на империите - Европейският съюз. Това е политико-икономически съюз на суверенни държави, в който всеки влиза и излиза по собствено желание. Това е и основната разлика с империите: там желанието на сателитните единици няма стойност, особено ако искат да излязат или пък отказват да влязат.

Путинова Русия открито желае развалата на ЕС и съвсем не е случайно, че агресивната ѝ война започна заради желанието на Украйна да се присъедини към ЕС. Естествено, ако Европа е раздробена на малки държави, Русия ще е в много силна преговорна позиция спрямо тях - ако те са заедно политически и икономически, ще бъде обратното. Затова ЕС дразни Русия и тя правилно го разпознава като своята противоположност.

България и ЕС в неоимперския свят

Империите около България - особено Русия, но и Турция - започват своите частични мобилизации и фактически, и метафорически. Путин може и да загуби настоящата си имперска война скоропостижно, но Русия едва ли ще излезе скоро от имперския си модус, поне докато усеща зад гърба си някаква подкрепа от Китай. Китай пък от своя страна е хвърлил око на Тайван и се ослушва как ще се развие руският гамбит в Украйна.

Както пеят Пинк Флойд в Get Your Filthy Hands Off My Desert, ситуацията е "Брежнев взе Афганистан, Бегин взе Бейрут, Галтиери свали британското знаме...". В свят, в който съседи те гледат похотливо и се чудят каква бела да ти причинят, човек трябва да има ясни и принципни приятелства, както и да отстоява твърдо своята независимост. От теоретична, концептуална, а и практична гледна точка единствено членството в ЕС, а и във военната структура НАТО, може да гарантира независимост и подкрепа за България, базирана на общи ценности и принципи.

Независимостта и българската политика

Когато империите около нас започнат да надуват мускули, у българите сработват определени рефлекси. Единият рефлекс е да се закачим към някоя империя - обикновено в модерната ни история това е руската, но и по отношение на Третия Райх е било същото. В момента съответно се появяват путинофилите, които открито пропагандират "съюз със СССР" в съвременен вариант.

Другият рефлекс е на защитниците на "нашия национален интерес". Обикновено това са пак същите хора, които искат закачане към някоя империя, но не им е удобно да си го кажат открито. Основната им грешка е в това, че националният интерес се дефинира през принципни приятелства и ангажименти към партньори: без такива договорености, той просто не може да бъде защитен в съвременния свят. В крайна сметка не сме остров в средата на Тихия океан, макар че и това не помага.

Има и вярващи в магически формули, като "Винаги с Германия, никога против Русия". В крайна сметка следвайки тази формула губим суверенитета си за 45 години след 1944 г. Последният рефлекс, който се задейства, е имперското подражателство - защо и ние да не сме империя?! Ако няма спрямо кого, то поне спрямо Северна Македония.

И четирите условни рефлекса са вредни за България и са ѝ причинявали големи вреди - но те и до днес могат да се видят в партии и политици, които дори застават начело на държавата. В свят, в който империите стават по-агресивни от нормалното, България трябва да отстоява своята независимост безусловно като:

1) се грижи за здравината и устойчивостта на конституционната си демокрация и нейните институции. Суверенитетът не струва и пет пари, ако мнозинството от хората са роби и подвластни на някакъв сатрап;

2) участва в съюзи, в които уважават демократичната ѝ вътрешна уредба и националния ѝ суверенитет;

3) участва в съюзи, в които може да се влезе и излезе доброволно.

И трите изброени елемента - конституционната демокрация и равноправно доброволно членство във военни и икономически съюзи - в момента ги имаме. Трябва просто да ги пазим, да ги развиваме и да допринасяме за тяхната сила и ефективност. Защото те са единствените ни гаранти срещу щенията на определени империи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 костя орков копейкин

    7 14 Отговор
    Наведете се пред ботуксовото диктаторче
  • 2 копейкин

    7 13 Отговор
    Чакам с нетърпение субсидията си, вече ще съм Рубльов
  • 3 Taka така

    12 9 Отговор
    Независимост а? Тееитория на фащ
  • 4 Хисторик

    23 7 Отговор
    Западняците оспорват Санстефанския договор и разделят българи по късно при Съединението руснаците плашат на турците с репарациите от Рускотурската освободителна Съединенито и нарушения Берлински договор. Русофобите вкрават България в две нац. катастрофи и в трета ВСВ обаче благодарение на СССР България запазва независимо след ВСВ иначе вечна окупация от Турция и Гърция както е искал Чърчил в Ялта.

    Коментиран от #8

  • 5 9001

    19 6 Отговор
    Запада винаги е помагал на турците срещу Русия вкл и по време на Рускотурската освободителна за България.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Пълни глупости

    14 7 Отговор
    България изгуби своя суверенитет през 2007г. Този глупак не знае какво говори. Държавността ни е прекратена отдавна и доказателство за това е обстоятелството, че важните закони се пишат в Брюксел а тук вместо борба на идеи има борба кой да изпълнява ролята на местна агенция на ЕС. Затова са изборите, за да изберем местни администратори на Брюксел, не държавници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руски троле

    10 14 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    говориш глупости. Още 1875г. Русия заявява, че няма да прави балканска държава с 30000 убити извоюваме свободата си и налагаме да се създаде макар и малка България. А Освобождението, Съединението и Независимостта, я плащаме с 30 милиарда в злато на Русия. САЩ искат след края на Втората световна война да ни причислят към победителите и страните воюващи с Хитлер, но Сталин категорично отказва, защото няма да може да ни окупират. Всичко това го има на руски, който иска да чете.

    Коментиран от #12

  • 9 Няма такова нещо

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "9001":

    Англия, Германия и Австро-Унгария са на страната на Русия, през войната.
  • 10 История в документи

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "9001":

    Една от многото руско-османски войни през 1877-78 г. не е освободителна ! Като всички войни на Русия тя е завоевателна и е нямала за цел да освобождава когото и да било, а да завладява нови територии .
    Всичко това го има документирано и в руски архиви, само трябва да се чете, а не да се позоваваме на пропагандни съветски букварчета

    Коментиран от #11, #25

  • 11 Русия е смазана

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "История в документи":

    в тази война. Тя воюва в Азия и на Балканите. В Азия, Турция я размазва, разбити са всички руски войски, единственото място където побеждава е на Балканите, благодарение на българското опълчение. Ако не беше това, като се застраши столицата Истанбул, Русия щеше да бъде за пореден път победена.
  • 12 Тричан соросоид

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Руски троле":

    Американските бомбардировачи затова ли бомбиха София защото е била срещу Хитлер?

    Коментиран от #14

  • 13 .......

    8 3 Отговор
    Пак няма автор.Пак е написана статията от емигрант,който няма намерение да се върне в България и му е все тая дали ние ще умрем.Дали са му пари да напише нещо и си е изсмукал нещо от пръстите...
    Цитат:"Путинова Русия открито желае развалата на ЕС и съвсем не е случайно, че агресивната ѝ война започна заради желанието на Украйна да се присъедини към ЕС."
    Това е лъжа.В други статии пише,че е започнало не заради ЕС,а заради желание на Украйна да се присъедини към НАТО.Навсякъде другаде пише,че Русия нямала против Украйна да се присъедини към НАТО.
    Щом автора лъже за едно нещо следователно и за други неща лъже!
    Между другото на нас някакви ни пречат да сме си българи.Като почнеш да пишеш в подкрепа на България веднага някакви ти скачат да те обвиняват как си "русофил" и т.н.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Да по искане

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Тричан соросоид":

    на Сталин и Чърчил, като ни бомбардират и руски самолети. Когато САЩ виждат, че не воюваме за Хитлер искат да спрат бомбардировките но Сталин отказва.

    Коментиран от #18

  • 15 Опс

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от ".......":

    Да си поправя грешката...Навсякъде другаде пише,че Русия нямала против Украйна да се присъедини към ЕС,а само против НАТО има против.
    Извинявам се.
    В статията има лъжи.
  • 16 Разбира се

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от ".......":

    да си българин патриот и русофил е невъзможно. Дори Иван Вазов се отказва от русофилството, а Ленин се извинява на българите за престъпленията на руснаците към нас.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 .......

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Разбира се":

    Не съм никакъв "русофил"...не виждам никаква разлика между украинците и руснаците.Еднакво говорят и си приличат.Не се бият германци с рунаци,за да ни делите на русофили и русофоби.Руснаци с роднини се бият.
    А вие правите грешно,че на нас не ни давате възможност да сме си българи и да си защитаваме интересите.Пропагандата ви е отвратителна и разделя обществото!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 "Доброволно"

    1 1 Отговор
    "3) участва в съюзи, в които може да се влезе и излезе доброволно." От ЕС и НАТО доброволно не се излиза. Това са организации от, които се излиза само ако се разпаднат. Никой никога няма да позволи на малка България да излезе доброволно нито от НАТО нито от ЕС. Не ни бъркайте с Великобритания. Великобритания е голяма и силна държава със САЩ зад гърба си. Само те успяха. Но си спомнете какви апокалиптични прогнози бяха изписани за Британия при излизането и от ЕС. То не беше, че ще фалира, то не беше, че ще се разпадне... прочетете пак статиите на гурутата политолози и икономисти от преди 5-6 години. И? Още си е там Великобритания, цяла и добре се справя
  • 22 Объркано Атлантиче

    7 0 Отговор
    Нормално е през 1944 г.да загубим суверенитета си и да станем част от съветския блок - нали бяхме в пакт с Хитлеристка Германия и загубихме войната!?

    Не е нормално през 2008 с подписването на Лисабонския договор да загубим суверенитета си и да станем географска територия в ЕС.
  • 23 Дойче Гьобелс

    8 0 Отговор
    Днес е 23 Септември!
    Нещо да драснете за това?
    23 Септември 1923 г.: 99 години от Септемврийското въстание
    Днешната историография нарича опита за сваляне на правителството на Демократичния сговор „Септемврийски бунтове“; определяно като „Септемврийско въстание“ – „Клаха народа си, както и турчин не го е клал“

    Коментиран от #26

  • 24 Σαββασ

    0 0 Отговор
    Коментар с точности и много неточности Темата е голяма и трябва да се пише много затова спирам до тук
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Йоцо

    0 0 Отговор
    Бомбардировките над София са ответен удар на САЩ, не за това че сме им обявили война, а за това, че сме предприели враждебни действия, по обстрел и сваляне на самолетите им, летящи в мисии за бомбардиране на нефтените рафинерии на Плоещ! Години по късно обаче, благодарение на тях, ние успяхме да възвърнем суверенитета си, да превърнем България в просперираща демократична страна и да заемем, завидно за много други държави място, сред най напредналите страни в света!